Σε συγκινητική συνάντηση των καλλιτεχνών του θεάτρου με τον Κώστα Νίτσο,μεταβλήθηκε η χτεσινή εκδήλωση που οργάνωσε προς τιμήν του η Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων (ΕΕΘΣ), απονέμοντάς του ειδικό μετάλλιο, στα πλαίσια του γιορτασμού των 100 χρόνων της. Η ΕΕΘΣ ήταν κατάμεστη από μεγάλες κυρίες του θεάτρου μας (Αλ. Παϊζη, Ε. Χατζηαργύρη, Β. Ζαβιτσιάνου και άλλους γνωστούς ηθοποιούς παλαιότερους και νεότερους), συγγραφείς (Α. Γιαλαμάς, Α. Ζέη, Μ. Κασόλας, Μ. Λυμπεράκη, Μ. Ποντίκας, Β. Ανδρεόπουλος, Π. Τακόπουλος, κ.ά.), σκηνοθέτες, συνθέτες, εκπροσώπους του ΣΕΗ, θαυμαστές του αλησμόνητου περιοδικού "Θέατρο" που εξέδιδε ο Κ. Νίτσος κ.ά. Παρών και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Δημοσιογράφων Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, Νίκος Καραντηνός,ο οποίος πρόσφερε λουλούδια στον Κ. Νίτσο (μέλος του Συνδέσμου).
Τον τιμώμενο προσφώνησε ο πρόεδρος της ΕΕΘΣ, Κ. Ασημακόπουλος,δίνοντας ακολούθως το λόγο στον γενικό γραμματέα, Γιώργη Χριστοφιλάκη,ο οποίος με σωρεία γλαφυρών επιθέτων χαρακτήρισε τον άνθρωπο, τον αγωνιστή, τον δημοσιογράφο, τον παθιασμένο με τις πραγματικές και προοδευτικές αξίες του πολιτισμού και του θεάτρου μας, Κ. Νίτσο, και την τεράστια προσφορά του με το περιοδικό "Θέατρο". Ο συγγραφέας Γιώργος Διαλεγμένος με συγκίνηση υπογράμμισε: "Σου χρωστάμε πολλά. Αλλά έχουμε και πολλά μπροστά μας. Δώσε μας το κουράγιο σου να αντέξουμε, να αντισταθούμε, όπως εσύ. Κάνε μια "καλπουζανιά" να αντέξουμε κι εμείς αυτή τη δύσκολη εποχή".
Ο τιμώμενος ευχαρίστησε την ΕΕΘΣ, τους παραβρισκόμενους και τα "αντρίκεια λόγια" των ομιλητών, γιατί "άκουσε μακάριος παινέματα, που θα ήταν αδύνατον να τ' ακούσει πεθαμένος".
Πάσσαλοι μπροστά από το Ιλίου Μέλαθρον, μάρτυρες (τζαμάκια) στις ρωγμές του δαπέδου και των τοιχογραφιών για να μετριέται η πιθανή διεύρυνσή τους και όργανα παρακολούθησης των πιθανών καθιζήσεων. Ο "μετροπόντικας", από στιγμή σε στιγμή, περνάει κάτω από το ιστορικό κτίριο της οδού Πανεπιστημίου και τα μέτρα, που πάρθηκαν από την κοινή επιτροπή των ΥΠΠΟ - ΥΠΕΧΩΔΕ και την "Αττικό Μετρό", φαίνεται πως περιορίζονται στη διαπίστωση και μέτρηση των πιθανών επιπτώσεων στο μνημείο και όχι στην αποτροπή της όποιας, έστω και ελάχιστης, πιθανότητας βλάβης στο κτίριο.
Δηλαδή, τα ιστορικά κτίρια της Πανεπιστημίου και οι αρχαιότητες που κρύβει το έδαφος από την οδό Ασκληπιού έως το Σύνταγμα (ανατολικό νεκροταφείο της Αρχαίας Αθήνας) αντιμετωπίζονται με τη θεωρία των πιθανοτήτων, αγνοώντας ότι οι καταστροφές στα μνημεία είναι μη αναστρέψιμες και φυσικά δεν εξαργυρώνονται.Τα δύο συναρμόδια υπουργεία αρκέστηκαν στη διαβεβαίωση ότι τα εδάφη στην Πανεπιστημίου είναι πιο σταθερά και δεν μπήκαν καν στον κόπο να ζητήσουν να διερευνηθεί η πιθανότητα άλλης μεθόδου διάνοιξης της σήραγγας από την Ασκληπιού έως το Σύνταγμα, που να διασφαλίζει την ακεραιότητα των κτιρίων.
Στο μεταξύ, πληροφορούμαστε ότι οι εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στα θεμέλια του Ιλίου Μελάθρου δεν έγιναν σύμφωνα με τις επιθυμίες της Επιτροπής.Ωστόσο, μόλις πριν δύο βδομάδες, σε κοινή σύσκεψη στελεχών του ΥΠΠΟ και της "Αττικό Μετρό", αποφασίστηκε η εκπόνηση περαιτέρω μελετών πριν τη διέλευση του "μετροπόντικα" κάτω από τα μνημεία της Πανεπιστημίου.Αναρωτιόμαστε εάν έγινε εφικτό να εκπονηθούυ οι μελέτες μέσα σε δύο βδομάδες!
Δ. Μ.
Ο Κ. Νίτσος (αριστερά) στη χτεσινή εκδήλωση προς τιμήν του
Την πρώτη από τις τέσσερις συναυλίες, που απαρτίζουν τον "Κύκλο Μπραμς", δίνει σήμερα (8.30μμ) η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ στο "Παλλάς", με διεύθυνση του αρχιμουσικού Μιλτιάδη Καρύδη.Στην πρώτη συναυλία, η ορχήστρα θα ερμηνεύσει το υπέροχο κονσέρτο για πιάνο αρ. 1, έργο που αποτέλεσε μια από τις πρώιμες σημαντικές προσπάθειες του Μπραμς στην ορχηστική γραφή. Στο έργο αυτό συμπράττει ο διακεκριμένος σολίστ Γιάννης Βακαρέλης.Στο δεύτερο μέρος του προγράμματος η ορχήστρα θα ερμηνεύσει την 4η Συμφωνία (πρωτοπαρουσιάστηκε το 1885). Θα ακολουθήσουν συναυλίες της ορχήστρας στο "Παλλάς", στις 27/11, 4/12 και 11/12.
Αρχαίο ναυάγιο εντόπισε η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων κοντά στην αρχαία Τορώνη (Σιθωνία Χαλκιδικής) ύστερα από υπόδειξη. Σύμφωνα με τον έφορο Δημήτρη Καζιάνη,ο χώρος του ναυαγίου έχει διαταραχτεί από επανειλημμένες απόπειρες αρχαιοκαπηλίας, εμφανείς από τις τρύπες που έχουν ανοίξει οι αρχαιοκάπηλοι. Το κλιμάκιο των αρχαιολόγων και δυτών ανέλκυσε διάφορα κομμάτια ξύλου και χάλκινα καρφιά από το σκαρί του πλοίου και τρεις διαφορετικούς τύπους οξυπύθμενων αμφορέων, οι οποίοι τοποθετούνται μεταξύ του 5ου και 4ου π.Χ. αι.
"Συνάντηση κορυφής ...με κανέλα!", έχουν προγραμματίσει για φέτος το χειμώνα στη "Σφεντόνα" ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου,ο Διονύσης Τσακνής και ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας,μαζί με την Σωτηρία Λεονάρδου.Από την Πέμπτη και κάθε βράδυ (από Τετάρτη έως Κυριακή), θα παρουσιάζουν ένα τρίωρο πρόγραμμα, αποτελούμενο από διαφορετικές ενότητες τραγουδιών, που όλες μαζί θα σχηματίζουν την πορεία της ζωής τους μέσα από τα τραγούδια τους. Τα προσωπικά τους τραγούδια, καθώς και τραγούδια γνωστά, μπαλάντες και τραγούδια του Ασιμου,μαζί με τη δεκαμελή ορχήστρα τους, θα συνθέτουν ένα μουσικό θέαμα άλλοτε δυνατό και άλλοτε απαλό και λυτρωτικό.
"Κάποτε έπρεπε να συναντηθούμε όλοι μαζί, σε ένα χώρο διαφορετικό", δήλωσαν στη χτεσινή παρουσίαση του προγράμματός τους. Ο Διονύσης Τσακνής εξήγησε ότι "σκοπός μας δεν είναι να αθροίσουμε δύο συναυλίες. Το πρόγραμμα επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις, για να περνάμε όλοι καλά. Χωρίς να αρνούμαστε την καλλιτεχνική μας φύση, θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε ένα κλίμα παρεϊστικο", ενώ ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου μας προϊδέασε για το τι θα συμβεί, λέγοντας: "Στα ανιαρά κρύα βράδια του χειμώνα θα αντιπαραθέτουμε μια τρυφερότητα. Το αποτέλεσμα αυτής της "συνάντησης κορυφής" θα είναι πολύ καλύτερο από τα συνηθισμένα", γιατί, όπως σημειώνουν, "τα συμπεράσματά της δεν αφορούν σύνορα, η μουσική δεν έχει σύνορα". Να σημειώσουμε ότι κάθε Κυριακή οι παραστάσεις θα δίνονται στις 8 το απόγευμα, για παιδιά και όχι μόνο...