ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΠΟ
Φλέγον θέμα και η μουσική παιδεία

Κατά του πολυνομοσχεδίου και οι καθηγητές ωδείων

"Η μουσική στην Ελλάδα" ήταν το αντικείμενο της ημερίδας, που πραγματοποίησε η "Ορχήστρα των Χρωμάτων" χτες το μεσημέρι, φιλοξενούμενη στο Ινστιτούτο "Γκαίτε". Το θέμα, όμως, που κυριάρχησε στη συζήτηση δεν ήταν άλλο από αυτό της μουσικής παιδείας, καθώς υπογραμμίστηκε η μεγάλη σημασία της, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Το θέμα ουσιαστικά άνοιξε μετά την παρέμβαση του προέδρου του Συλλόγου Καθηγητών Ωδείων και Μουσικών Σχολών Μακεδονίας - Θράκης,Θανάση Ρεπάνη,ο οποίος μετέφερε την αγωνία των καθηγητών της μουσικής, αλλά και των εκπροσώπων των δημοτικών ωδείων και μουσικών σχολών Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Θράκης και Ηπείρου,καθώς και την αντίθεσή τους στο άρθρο του πολυνομοσχεδίου του ΥΠΠΟ,που αφορά στη μουσική παιδεία.

Τονίζοντας ότι "οι κυοφορούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις για τη μουσική εκπαίδευση χαρακτηρίζονται από συγκεντρωτισμό, αδιαφάνεια, αυταρχισμό, προχειρότητα και παραγοντισμό με ροπές συναλλαγής",υπογράμμισε ότι έχουν "ως κινητήρια δύναμη και υποβολέα τα συμφέροντα των μεγάλων ωδειαρχών των Αθηνών".Θέτοντας το ερώτημα "αν η κυβέρνηση διά του ΥΠΠΟ αποφάσισε να κλείσει οριστικά το θέμα της ένταξης της μουσικής εκπαίδευσης σε βαθμίδα παιδείας",ζήτησε από τους παραβρισκόμενους να ψηφίσουν την απόσυρση του συγκεκριμένου άρθρου.

Την "πλήρη άγνοια των ανθρώπων της μουσικής για το τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο σχετικά με τη μουσική παιδεία, το οποίο οδεύει προς ψήφιση", υπογράμμισε και ο γνωστός βιολονίστας Τ. Αποστολίδης,διερωτώμενος "τι κάνει το ΥΠΠΟ, για να σταματήσει τη στυγνή εμπορευματοποίηση της μουσικής παιδείας".

Στη συζήτηση, στην οποία παραβρέθηκαν προσωπικότητες της μουσικής μας ζωής, αλλά όχι και εκπρόσωποι φορέων (σ.σ. δε θα έπρεπε να έχουν κληθεί;), θίχτηκαν θέματα που αφορούν στο συντονισμό των μουσικών φορέων του τόπου,που χαρακτηρίστηκε "φτωχός έως ανύπαρκτος", ενώ όσον αφορά στην πολιτεία τονίστηκε ότι "είτε κάνει, είτε επιτρέπει λαϊκίστικη πολιτική, με αποτέλεσμα το κοινό να παραμένει πάντα το ίδιο" (Θ. Αντωνίου).

Οσον αφορά στη δισκογραφική παραγωγή αναφέρθηκε ότι "πάνω από το 90% των δίσκων στη χώρα μας παράγονται από πολυεθνικές εταιρίες",ενώ επικρατεί "τάση συρρίκνωσης των μικρών εταιριών προς όφελος των μεγάλων" (Θ. Παπαδόπουλος). Για κάποιους βέβαια, το ζητούμενο είναι μια κατεύθυνση προς "εκδηλώσεις, που τονίζουν την ανάδειξη μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς", ανάλογες του Μεγάρου Μουσικής (Ν. Μανωλόπουλος).

Ρ. ΣΟΥΛΗ

"Ταξίδια" του Πάρι Πρέκα

Ενα μέρος της δημιουργίας ενός από τους σημαντικότερους εικαστικούς καλλιτέχνες μας, του Πάρι Πρέκα,το οποίο αναφέρεται στα εικαστικά του ταξίδια, φιλοξενείται στο λεύκωμα "Πάρις Πρέκας, το ταξίδι μου",που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Τοπίο".Παρουσιάζονται 90 δημιουργίες του μεγάλου ζωγράφου από τις σειρές "Ασπρα πανιά" και "Τάνκερ",καθώς και το γλυπτό "Μυθιστόρημα",έργα που σχετίζονται με τη θάλασσα και το ταξίδι.

Οπως ανέφερε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο Κ. Σερέζης,ο οποίος υπογράφει και το κείμενο του λευκώματος, "μέσα από την τέχνη του ο Π. Πρέκας εκφράζει με κάθε έννοια το ταξίδι, την τάση φυγής, τη λαχτάρα αναζήτησης".

"Η ζωγραφική είναι σοβαρή υπόθεση, αλλά μερικές φορές αρχίζει σαν ένα απλοϊκό παιχνίδι. Πάντα πίστευα ότι για εμάς τους ζωγράφους, δεν είναι αρκετό να βάφουμε απλά ένα μουσαμά. Πρέπει να κάνουμε το έργο τέχνης να είναι ταυτόχρονα και ένα κείμενο", σημείωσε ο ίδιος ο Πάρις Πρέκας.

Το βιβλίο χωρίζεται σε τρία μέρη. Ξεκινά από μία σειρά έργων του καλλιτέχνη - τα "Ασπρα πανιά" - που πραγματοποιήθηκαν κατά την παραμονή του στην Υδρα, ενώ η περιπέτεια με τα τάνκερ, άρχισε κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του στην Ιτέα, την περίοδο του πολέμου Ιράν - Ιράκ. "Το "Μυθιστόρημα" του Γ. Σεφέρη, που μιλά για θάλασσα, ταξίδια και χαμένους έρωτες, με έκανε να μην εγκαταλείψω αυτή την εικαστική μου περιπέτεια. Η τέχνη είναι γλώσσα που θέλει να μιλήσει. Κάποια στιγμή άφησα το μπλοκ με τις ακουαρέλες για λίγο διάστημα, και όταν το ξανάνοιξα, συνέχισα με πιο επιθετικές φόρμες και αυτή τη φορά ήταν με λάδια. Αποτύπωνα λεπτομέρειες και σκληρές συγκρούσεις χρωμάτων".

Παράλληλα με την έκδοση, στην γκαλερί "Αργώ" (Μέρλιν 8), σήμερα εγκαινιάζεται τιμητική έκθεση για το ζωγράφο, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 18/11. Το βράδυ των εγκαινίων θα μιλήσει η Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα,ο Κώστας Τσιρόπουλος και ο Θανάσης Νιάρχος.

38Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
Εκδηλώσεις και αφιερώματα
  • Εκθεση κινηματογραφικών αφισών λειτουργεί στο περίπτερο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (πλ. Αριστοτέλους). Πρόκειται για περισσότερες από 50 αφίσες ταινιών του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και προηγούμενων διοργανώσεων του Φεστιβάλ. Ας σημειωθεί ότι οι κύριες και παράλληλες εκδηλώσεις του φετινού Φεστιβάλ (21 - 30/11) θα φιλοξενηθούν στις αίθουσες: "Ολύμπιον Ι", "Ολύμπιον ΙΙ", "Εγνατία", "Βακούρα", "Ναυαρίνο", "Αλέξανδρος", "Παλλάς". Το εισιτήριο των βραδινών προβολών στο "Ολύμπιον Ι" θα είναι 2.000 δρχ., ενώ στις απογευματινές, όπως και σε όλους τους άλλους κινηματογράφους 1.500 δρχ. Για φοιτητές και σπουδαστές διατίθεται από το περίπτερο του Φεστιβάλ, με 7.000 δρχ., κάρτα εισόδου για όλες τις ταινίες. Ανάλογη κάρτα για κάθε ενδιαφερόμενο, κοστίζει 3.000 δρχ. για τις προβολές μιας μέρας και 20.000 δρχ. για όλο το Φεστιβάλ.
  • Πέρασαν 39 χρόνια από τότε που ο Κλοντ Σαμπρόλ γύριζε την πρώτη του ταινία, τον "Ωραίο Σέργιο", μια από τις πρώτες ταινίες της "νουβέλ βαγκ", που ο Σαμπρόλ την υπηρέτησε πλάι στους Γκοντάρ, Τριφό, Ρομέρ, Ριβέτ κ. ά. Φέτος ο Σαμπρόλ συμπληρώνει τον αριθμό των 50 συνολικά ταινιών (κινηματογραφικών, τηλεοπτικών), γεγονός που θα τιμηθεί παράλληλα από τηΓαλλική Ταινιοθήκη στο Παρίσι και το 38ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Οι επισκέπτες του Φεστιβάλ θα μπορούν να δουν 25 ταινίες του, που καλύπτουν το διάστημα από την πρώτη ταινία μέχρι το φετινό "Τέρμα τ' αστεία", το οποίο τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Σαν Σεμπαστιάν και θα παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη σε πανελλήνια πρεμιέρα.
  • Τα 50 χρόνια καλλιτεχνικής παρουσίας της Ειρήνης Παππά θα τιμήσει το 38ο Φεστιβάλ, με αφιέρωμα στη διαδρομή της ηθοποιού από την πρώτη της εμφάνιση σε επιθεώρηση του Α. Σακελάριου. Θα προβληθούν οι ταινίες "Νεκρή πόλη" του Φρίξου Ηλιάδη, "Οι άπιστες" του Μάριο Μονιτσέλι, "Ηλέκτρα", "Ζορμπάς", "Ιφιγένεια" του Μιχάλη Κακογιάννη, "Στον καθένα το δικό του" του Ελιο Πέτρι, "Ζ" του Κώστα Γαβρά, "Μπαμπίνα" του Αμπέρτο Λατουάντα, "Ο Χριστός σταμάτησε στο Εμπολι" του Φραντσέσκο Ρόζι, "Ερέντιρα" του Ρούι Γκέρα και "Πάρτυ" του Μανοέλ ντε Ολιβέιρα.
Λογοτεχνικά βραβεία του '97

Ανακοινώθηκαν προχτές το βράδυ από το ΥΠΠΟ τα φετινά Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία,τα περισσότερα από τα οποία απονέμονται κατά πλειοψηφία, εκτός από το βραβείο Μετάφρασης και του βραβείου Παιδικού Λογοτεχνικού Βραβείου,που όπως ήδη ανακοινώθηκε κέρδισε η Ελένη Σαραντίτη.

Τα βραβεία είναι: Μυθιστορήματος στον Νίκο Μπακόλα για την "Ατελείωτη γραφή του αίματος". Διηγήματος στον Μένη Κουμανταρέα για το "Η μυρωδιά τους με κάνει να κλαίω". Ποίησης στον Βύρωνα Λεοντάρη για το "Εν γη αλμυρά". Δοκιμίου - Κριτικής στον Δημήτρη Ραυτόπουλο για το "Αρης Αλεξάνδρου εξόριστος". Μαρτυρίας - Χρονικού στον Ηλία Δημητρακόπουλο για το "Τόποι τέσσερις". Λογοτεχνικής Μετάφρασης στον Αλέξανδρο Ισαρη για το βιβλίο του Τόμας Μπέρνχαρντ "Μπετόν". Ειδικό Βραβείο Μετάφρασης στην Αμι Μιμς για τη μετάφραση στα αγγλικά του έργου του Γιάννη Ρίτσου "Εικονοστάσιο Ανωνύμων Αγίων".

Τέλος, Ειδικό Βραβείο Λογοτεχνίας,ίσως το μοναδικό μη αναμενόμενο, απονέμεται στον φιλόλογο - ιστορικό, Γιώργο Αλισανδράτο για το σύνολο του έργου του (περισσότερα από 160 βιβλία, τα οποία αφορούν στη Νεοελληνική Φιλολογία και Γλώσσα και στην Επτανησιακή Σχολή).

  • Το καραγκιόζικο "Κουτσομπολιό της Βρύσης" θα παρουσιάσει σήμερα (7.30 μμ), στη ΧΑΝ Νίκαιας (Θείρων και Κασταμονής), ο καραγκιοζοπαίχτης Κυριάκος Δεσύλλας,στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Δήμου για τα 75 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Ο φιλολογικός σύλλογος "Παρνασσός" (πλ. Καρίτση 8), αύριο στις 7μμ, θα τιμήσει τη μνήμη του Νίκου Καζαντζάκη,με την ευκαιρία των 40 χρόνων από το θάνατό του. Θα χαιρετίσει ο πρόεδρος του συλλόγου. Προλογική εισήγηση θα κάνει ο Τάσος Αναγνώστου.Ομιλητές θα είναι ο Μάνος Χωριατόπουλος και η Ζερμαίν Μαμαλάκη.Κείμενα του Καζαντζάκη θα διαβάσει η Αννα Πολυτίμου - Παπακωνσταντίνου.

  • Μέχρι τις 30 του Νοέμβρη παρατείνεται η περιοδική έκθεση "Προκολομβιανή τέχνη και κεραμική",που φιλοξενείται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (Νεοφύτου Δούκα 4).
  • Συνάντηση, με αφορμή την έκδοση του τρίτου τεύχους του περιοδικού "Μετάφραση",που φιλοξενεί το αφιέρωμα "Σύγχρονες Ιταλίδες Συγγραφείς",πραγματοποιούν σήμερα (7μμ), στην Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου (Ακαδημίας 23), το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών και το περιοδικό. Θα μιλήσουν ο καθηγητής Πανεπιστημίου Γεράσιμος Ζώρας και η υπεύθυνη του περιοδικού Οντέτ Βαρόν - Βασάρ.Θα παρουσιαστούν κείμενα που δεν έχουν ακόμη εκδοθεί στα ελληνικά, σε ταυτόχρονη μετάφραση.

Επίτιμος δημότης της Ιωλκού Μαγνησίας ανακηρύχτηκε (8/11) ο Αντώνης Σαμαράκης.Ο Δήμος Ιωλκού τον τίμησε με εκδήλωση, στην οποία παραβρέθηκαν πολλά παιδιά, τα οποία παρουσίασαν δραματοποιημένο το έργο του συγγραφέα "Η κοκκινοσκουφίτσα και το χελιδόνι".Για τον συγγραφέα μίλησαν ο δήμαρχος Ν. Τσίρος και οι: Α. Μουτσινά, Η. Λυμπέρης, Α. Σκιαθάς, Σ. Παπασπυρόπουλος.

Εκδήλωση για τα 30 χρόνια από το θάνατο του Τσε Γκεβάρα διοργανώνει η Πολιτιστική Επιτροπή του Συλλόγου Υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδας (Σίνα 16) σήμερα (7.30μμ). Την εκδήλωση θα χαιρετίσει η πρέσβειρα της Κούβας στην Αθήνα, Αννα - Μαρία Γκονζάλες.Θα παρουσιαστεί έκθεση φωτογραφίας από τη ζωή του Τσε και από τη δράση του. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Παπαχρήστος με θέμα "Ο Τσε και η επιρροή του στις εξεγέρσεις της νεολαίας στη δεκαετία '70". Θα ακολουθήσει κουβανέζικη και λατινοαμερικάνικη μουσική με το συγκρότημα "Sipan".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ