ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Συναινεί στην προσπάθεια χειραγώγησης του κλάδου

Εσπευσε να εκπονήσει θέσεις για την "αξιολόγηση" των εκπαιδευτικών, την οποία προβλέπει ο αντιεκπαιδευτικός νόμος

Σε θέσεις για τον τρόπο "αξιολόγησης" των εκπαιδευτικών, που προβλέπει ο πρόσφατος αντιεκπαιδευτικός νόμος, προχώρησε το ΔΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ). Αποφάσισε επίσης να διοργανώσει συζήτηση στις 13 Νοέμβρη (ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ, 5.30 μ.μ.), όπου θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν οι θέσεις αυτές και προσκαλεί γι' αυτόν το σκοπό πολιτικά κόμματα, υπουργείο Παιδείας, ΟΛΜΕ, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, Ομοσπονδίες και Ενώσεις Γονέων του Λεκανοπεδίου. Σκοπός της - όπως επισημαίνει ο εκπρόσωπος της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας Εκπαιδευτικών" (ΔΕΕ) στο ΔΣ της ΔΟΕ, Θανάσης Γκεσούλης - είναι "να προλειάνει το έδαφος για να δεχτεί ο κλάδος όσο γίνεται πιο "μαλακά" ό,τι ακολουθήσει, ενώ οι θέσεις αυτές σκόπιμα ξεφεύγουν από τις θέσεις του κλάδου".

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνει ο Θ. Γκεσούλης, το κείμενο των θέσεων δεν αναφέρεται στο περιεχόμενο του νόμου (αλλά μόνο στον μόνιμο αξιολογητή), παρότι "γνωρίζουν ότι το προϊόν της αξιολογικής διαδικασίας θα χρησιμεύσει για "τη μονιμοποίηση, την εξέλιξη και την επιλογή σε θέσεις στελεχών της εκπαίδευσης" των εκπαιδευτικών". Παραλείπονται, επίσης, θέσεις που έχουν να κάνουν με το ιδεολογικό και ταξικό περιεχόμενο της αξιολόγησης, καθώς και με την αξιολόγηση με αντικειμενικά και μετρήσιμα κριτήρια για την επιλογή στελεχών ΠΕ.

"Μπορεί η πλειοψηφία του ΔΣ της ΔΟΕ να έλαβε το μήνυμα του υπουργείου Παιδείας και να ενήργησε δεόντως, όμως οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας θα στείλουν το δικό τους μήνυμα στις υποταγμένες ηγεσίες, παλεύοντας για ποιοτική αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών", δήλωσε στο "Ρ" ο Θ. Γκεσούλης.

Επίσης, το ΔΣ της ΔΟΕ αποφάσισε τη συμμετοχή του κλάδου στην 24ωρη απεργία, που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ για τις 25 Νοέμβρη.

Στο ρυθμό του Εγκέλαδου η μισή χώρα

Ο Εγκέλαδος φαίνεται πως θέλει να κυκλώσει την πρωτεύουσα. Ετσι μετά τον προχτεσινό σεισμό με επίκεντρο την Ελευσίνα, χτες το μεσημέρι από τις 12.28 έως τις 12.35 σημειώθηκαν τρεις νέες σεισμικές δονήσεις, οι οποίες είχαν επίκεντρο αυτή τη φορά τον Αυλώνα, μεγέθους 4,6 η πρώτη, 4,3 η δεύτερη και 4,1 Ρίχτερ η τρίτη. Ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός όχι μόνο στο Λεκανοπέδιο, αλλά και στη Βοιωτία, στην Κορινθία και την Εύβοια, χωρίς ωστόσο να προκαλέσει σημαντικές ζημιές.

Οι σεισμολόγοι επισήμαιναν ότι οι σεισμοί που χτυπούν τις τελευταίες μέρες την Αττική, προέρχονται από τον ίδιο σεισμογόνο χώρο και δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να σημειωθεί κάποια νέα σεισμική δόνηση με μέγεθος γύρω στα 5 με 5,5 Ρίχτερ. Οπως πρόσθεταν, όμως, και αυτό δεν πρέπει να ανησυχήσει ιδιαίτερα τους κατοίκους, καθώς δεν είναι δυνατόν να προκληθούν σοβαρές καταστροφές, παρά μόνο σε παλιά σπίτια που έχουν ήδη ρωγμές.

Αναστατωμένοι πάντως πετάχτηκαν έξω από τα σπίτια τους και τις δουλιές τους οι κάτοικοι του Θριασίου Πεδίου και του Αυλώνα, λόγω των τριών συνεχόμενων σεισμικών δονήσεων. Οι τρεις απανωτές σεισμικές δονήσεις σήμαναν συναγερμό στις δύο Νομαρχίες Ανατολικής και Δυτικής Αττικής και κυρίως στους Δήμους Ελευσίνας και Αυλώνα. Τα τεχνικά συνεργεία των δύο δήμων τέθηκαν σε ετοιμότητα, ενώ οι νομαρχίες έδωσαν διαταγή να κλείσουν τα σχολεία στο Θριάσιο και τον Αυλώνα για προληπτικούς λόγους. Στο Θριάσιο μάλιστα έκλεισαν και αρκετά εργοστάσια. Οι ζημιές που αναφέρθηκαν μετά το σεισμό και στις δύο περιοχές ήταν κάποιες ελάχιστες ρωγμές και αυτές κυρίως σε παλιά κτίρια. Ωστόσο, από την Αστυνομία επίσημα αναφέρθηκε ότι σημειώθηκε μόνο μία ρωγμή στο σπίτι του Γιάννη Μιχαλόπουλου στη Θήβα.

Ο Δήμος Ελευσίνας, όπως και μετά τον προχτεσινό σεισμό, έστειλε συνεργεία της τεχνικής του υπηρεσίας κυρίως στα σχολεία για να εξετάσουν τυχόν ζημιές, ενώ στη Νομαρχία Δυτικής Αττικής συστάθηκε επιτροπή η οποία θα είναι σε ετοιμότητα σε περίπτωση που δημιουργηθεί πρόβλημα από νέο σεισμό.

Και στην Κρήτη

Φαίνεται όμως ότι η χώρα μας είχε χτες την τιμητική της από πλευράς επίσκεψης του Εγκέλαδου, αφού στις 2.23 το μεσημέρι σημειώθηκε μια νέα σεισμική δόνηση έντασης 5,2 Ρίχτερ. Το επίκεντρο του σεισμού, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, εντοπίστηκε 310 χιλιόμετρα νότια της Αθήνας, δηλαδή στο θαλάσσιο χώρο ανάμεσα στα Σφακιά και τη Γαύδο. Ο σεισμός έγινε αισθητός όχι μόνο στην Κρήτη, αλλά και στην Πελοπόννησο, ωστόσο ούτε και στην περίπτωση αυτή αναφέρθηκαν κάποιες σοβαρές ζημιές.

Συνεχίζονται οι διώξεις αγροτών

Αναβλήθηκαν χτες οι δίκες σε Γιαννιτσά, Κατερίνη και Αίγιο, όπου εκατό αγρότες συνολικά σύρθηκαν κατηγορούμενοι, επειδή συμμετείχαν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Στα Γιαννιτσά η δίκη των 44 αγροτών που συμμετείχαν στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του περασμένου Δεκέμβρη αναβλήθηκε για τις 3 Ιούνη του 1998. Στο Αίγιο, όπου κατηγορούμενοι σύρθηκαν 20 αγρότες, η δίκη τους πήρε "μετάθεση" για τις 6 Μάη 1998. Το "αγροτοδικείο" της Κατερίνης, επίσης, ανέβαλε για τον ερχόμενο Ιούνη τη δίκη των 36 αγροτών, για τις κινητοποιήσεις των καπνοπαραγωγών της Πιερίας το 1994.

Τα "αγροτοδικεία" συνεχίζουν να δουλεύουν με αμείωτη ένταση και μέσα στις επόμενες μέρες δεκάδες αγρότες σύρονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Εκτός από τα διαρκή "αγροτοδικεία" της Λάρισας και της Κατερίνης, σε πολλές άλλες περιοχές συνεχίζουν οι διώξεις των αγωνιζομένων αγροτών. Αύριο επτά αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας δικάζονται στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο του Μεσολογγίου, για τις κινητοποιήσεις του 1992. Την ερχόμενη Τρίτη 13 αγρότες των Τρικάλων δικάζονται για τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις του Μάρτη του 1995, ενώ μια μέρα μετά, την Τετάρτη, 20 αγρότες της Αιγιάλειας δικάζονται για τα μπλόκα του περασμένου Δεκέμβρη.

Κυβερνητικές υπεκφυγές για την εξομοίωση των δασκάλων

Με τις θεωρίες του "κομμουνιστικού δακτύλου" προσπάθησε χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Παιδείας να δικαιολογήσει τις κυβερνητικές ανεπάρκειες στο θέμα της εξομοίωσης των πτυχίων των δασκάλων, όπως προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα 130/90. Επιχειρώντας να απαντήσει σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Απ. Τασούλα, για τις σοβαρές δυσλειτουργίες της επιχειρούμενης εξομοίωσης και τις συνακόλουθες διαμαρτυρίες των δασκάλων, είπε ούτε λίγο -ούτε πολύ, ότι αυτές οφείλονται σε μέλη του ΚΚΕ και στο "Ριζοσπάστη", ο οποίος φιλοξένησε τις διαμαρτυρίες των δασκάλων.

Ο Απ. Τασούλας στην παρέμβασή του είπε ότι ο Γ. Ανθόπουλος αντί να πετάει σφήνες (για υποκινητές και το "Ριζοσπάστη") καλό θα είναι να απαντάει στα συγκεκριμένα ερωτήματα. Τόνισε ότι για την εξομοίωση (των διετούς φοίτησης ακαδημιών με τα τεταρτοετούς παιδαγωγικά τμήματα) ενδιαφέρονται οι 30.000 από τις 45.000 δάσκαλοι, κάτι που η κυβέρνηση δεν έκανε. Ενώ το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα προέβλεπε την εξομοίωση, η κυβέρνηση το καταντάει καρικατούρα, η οποία μάλιστα οδηγεί και σε εξόντωση τους ενδιαφερόμενους. Οι δάσκαλοι μετά το σχολείο και μέχρι τις εννιά το βράδυ καλούνται για τη σχετική εκπαίδευση και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις σε άλλες πόλεις. Τα δε κονδύλια φτάνουν μόνο για 12.000 δασκάλους, ενώ ούτε το πρόγραμμα σπουδών είναι ικανοποιητικό.

Σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη για το Πολυτεχνείο

Ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών Περιόδου 1967 - '74 Θεσσαλονίκης, ενόψει της 24ης επετείου από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, καλεί τους κοινωνικούς, συνδικαλιστικούς και πολιτικούς φορείς της πόλης σε σύσκεψη αύριο, στις 8 μμ, στον 7ο όροφο του ΕΚΘ. Σκοπός της σύσκεψης είναι η συγκρότηση Οργανωτικής Επιτροπής για τον αγωνιστικό γιορτασμό της επετείου.

Συγκέντρωση αδιόριστων εκπαιδευτικών στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση συμπαράστασης στους δύο αδιόριστους εκπαιδευτικούς, απεργούς πείνας, που ζητούν την απόσυρση του Νόμου Αρσένη, διοργανώνει αύριο στις 4 μμ έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης ο Σύλλογος Αδιορίστων Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης. Οι δύο αδιόριστοι εκπαιδευτικοί Δ. Κούγκας, Ε. Παλιοτζήκα, έχουν κατασκηνώσει απέναντι από το ΥΜΑΘ, από τις 10 Οκτώβρη αρνούνται να πάρουν τροφή και πίνουν μόνο νερό. Επίσης έχουν κινηθεί δικαστικά ενάντια στο Νόμο Αρσένη.

Μιλώντας στο "Ρ" η Μαρία Κτιστάκη, μέλος του ΔΣ των Αδιορίστων, επισήμανε ότι δεν υιοθετούν το παράδειγμά τους, γιατί θεωρούν ότι πρόκειται για μια ακραία μορφή. "Καταλαβαίνουμε το νόημα και τη σημασία της, όμως και γι' αυτό προσπαθούμε να την προπαγανδίσουμε ώστε να φανεί και πιο είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε ως αδιόριστοι εκπαιδευτικοί".

Οι πέντε ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης με ψήφισμά τους εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των αδιορίστων και καλούν τους εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν στην αυριανή συγκέντρωση.

Κινητοποιήσεις στον Οργανισμό Βάμβακος

Σε κινητοποιήσεις ετοιμάζονται να προχωρήσουν οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Βάμβακος, διαμαρτυρόμενοι για την πολιτικής διάλυσης του Οργανισμού και της εκστρατείας συκοφάντησης των εργαζομένων, από την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του υπουργείο Γεωργίας. Σε πρώτη φάση, αύριο, οι εργαζόμενοι προχωρούν σε τετράωρη στάση εργασίας (8πμ - 12μ).

Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος εργαζομένων, αναφέρει ότι ενισχύεται το κλίμα συκοφάντησης σε βάρος του Οργανισμού Βάμβακος και των εργαζομένων με πρόσφατο παράδειγμα τη διαθεσιμότητα του γενικού διευθυντή του Οργανισμού. Να σημειωθεί ότι ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού είχε τεθεί σε διαθεσιμότητα επειδή έδωσε άδεια σε εκκοκκιστήρια να παραλάβουν βαμβάκι τη στιγμή που γινόταν ισοζύγιο. Για το θέμα αυτό ο Σύλλογος υπαλλήλων έστειλε υπόμνημα προς τον υπουργό Γεωργίας, θέτοντας έξι ερωτήματα, από τα οποία φαίνεται να υπάρχουν ευθύνες στις ενέργειες του προέδρου του Οργανισμού Βάμβακος Π. Μυλωνά, αλλά και των πολιτικών προϊσταμένων του στο υπουργείο Γεωργίας.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ
Στάση εργασίας ιπτάμενων μηχανικών

Σε 4ωρη προειδοποιητική στάση εργασίας κατεβαίνουν σήμερα οι ιπτάμενοι μηχανικοί της "Ολυμπιακής Αεροπορίας".

Τη στάση εργασίας, που έχει προγραμματιστεί για σήμερα, από 10.30 π.μ. - 2.30 μ.μ., κήρυξε το ΔΣ της Ενωσης Ιπτάμενων Μηχανικών, μετά από τις άκαρπες συναντήσεις που είχε με τη διοίκηση της "Ολυμπιακής Αεροπορίας", αναφορικά με τις αγοραπωλησίες και τις ενοικιάσεις αεροπλάνων.

Υπενθυμίζεται ότι με εξώδικο που έχει αποστείλει η Ενωση προς τον υπουργό Μεταφορών και τη διοίκηση της ΟΑ, αναφέρει ότι οι ειλημμένες αποφάσεις για τις αλλαγές στο στόλο, είναι πρόχειρες, αποσπασματικές και επιζήμιες για την εταιρία και για το λόγο αυτό ζητά να σταματήσει κάθε διαδικασία προς αυτή την κατεύθυνση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ