Η "κατευναστική" δήλωση του Αμερικανού διπλωμάτη δεν αλλάζει την ουσία των αμερικανικών επιδιώξεων στην περιοχή
Ο Ρ. Χόλμπρουκ διέσωσε, με τη δήλωσή του "περί απαράδεκτων πολεμικών επιχειρήσεων" γύρω από το αεροσκάφος που μετέφερε τον Ελληνα υπουργό Αμυνας από την Κύπρο την περασμένη βδομάδα, τα προσχήματα και έβγαλε από τη δύσκολη θέση τόσο την Αθήνα όσο και την Ουάσιγκτον.
Ετσι λοιπόν, η Ουάσιγκτον μπορεί ακόμη να εμφανίζεται ως "έντιμος μεσάζων" και η Αθήνα να δείχνει ότι προσδοκά οφέλη ή τουλάχιστον "δικαιοσύνη" από αυτή τη διαμεσολάβηση.
Αν και η πραγματικότητα, προφανώς, είναι εντελώς διαφορετική, η κυβέρνηση με δηλώσεις του υπουργού Τύπου, Δ. Ρέππα, έσπευσε να αξιοποιήσει τις δηλώσεις Χόλμπρουκ: "Αυτό που μπορώ να πω, είπε ο Δ. Ρέππας είναι ότι η δήλωση του κ. Χόλμπρουκ είναι θετική. Ο ίδιος ο κ. Χόλμπρουκ μίλησε για φαινόμενα τα οποία παρουσιάστηκαν την τελευταία περίοδο, τις τελευταίες ημέρες, στη λειτουργία των Υπηρεσιών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Εγώ δεν έχω κανένα λόγο να σχολιάσω το τι γίνεται στο εσωτερικό μιας κυβέρνησης ξένης χώρας. Αυτό το οποίο μπορώ να λέω κάθε φορά είναι, ποια είναι η δική μας θέση απέναντι στις θέσεις τις οποίες λαμβάνει η οποιαδήποτε κυβέρνηση, της οποιασδήποτε χώρας. Η θέση του κ. Χόλμπρουκ είναι θετική. Τη θέση την οποία έλαβε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τις προηγούμενες ημέρες, τη χαρακτήρισα απαράδεκτη και πρωτοφανή".
Παρ' όλα αυτά, η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά, πως οι τουρκικές προκλήσεις που κλιμακώνονται από τη μία και οι αμερικανικές πιέσεις που ξεπέρασαν το όριο έχουν ήδη υπονομεύσει τις δυνατότητες για μια πρόοδο στα ελληνοτουρκικά με αφετηρία τη συνάντηση των πρωθυπουργών Σημίτη και Γιλμάζ στην Κρήτη τον επόμενο μήνα. Η συνάντηση της Κρήτης, όπως υποστηρίζουν πηγές στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών θα κινηθεί μόνο στο πλαίσιο της εθιμοτυπίας.
Στο πνεύμα αυτό και ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος σε ομιλία του σε κομματική εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε μεταξύ άλλων, ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει έδαφος για μια γενική συζήτηση με την Τουρκία, χωρίς όρους και κανόνες, χωρίς να γνωρίζουμε πού μας οδηγεί. Σε κάθε βήμα που πραγματοποιεί η Ελλάδα, σημείωσε ο Θ. Πάγκαλος, η Τουρκία απαντά με νέους όρους".
Η νέα δομή δε θίγει κυριαρχικά δικαιώματα, υποστήριξε χτες ο πρωθυπουργός. Εντονη αντίδραση Πεπονή
Την αποπροσανατολιστική πολιτική θέση ότι η ένταξη της χώρας μας στις διαδικασίες αναδιάρθρωσης του ΝΑΤΟ δε θα επηρεάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, προέβαλε χτες ο πρωθυπουργός στη Βουλή, απαντώντας σε Ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Αν. Πεπονή,για τον επιχειρησιακό έλεγχο του Αιγαίου. Ξεκινώντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της ανάγκης προώθησης, γενικότερα, της Νέας Δομής του ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας ότι ο οργανισμός "έχει αρχίσει διαδικασίες προσαρμογής στη νέα πραγματικότητα", με στόχο την "παροχή ασφάλειας στα κράτη - μέλη του".
Αποφεύγοντας να τοποθετηθεί συγκεκριμένα για το τι σημαίνουν αυτές πρακτικά για την περιοχή του Αιγαίου, υποστήριξε γενικόλογα ότι "σε καμία περίπτωση η Νέα Δομή του ΝΑΤΟ δε θίγει κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας",εφόσον λαμβάνονται υπόψη όλες οι ιδιαιτερότητες των χωρών και "δεν μπορούν να ληφθούν αποφάσεις χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής πολιτείας".
Παίρνοντας το λόγο, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αναστάσιος Πεπονής σημείωσε ότι, από την απάντηση του πρωθυπουργού, επιβεβαιώνεται ότι αφαιρείται από την ευθύνη του Στρατηγείου της Λάρισας ο χώρος του Αιγαίου και πρότεινε, το Δεκέμβρη η κυβέρνηση να μην δεχτεί καμία από τις νέες ρυθμίσεις που δρομολογούνται για το Αιγαίο, στα πλαίσια της Νέας Δομής του ΝΑΤΟ.
Ανταπαντώντας, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, χωρίς να κάνει συγκεκριμένες αναφορές, διαφώνησε, λέγοντας ότι "δεν υπάρχει ένα σχήμα προστασίας των εθνικών συμφερόντων. Υπάρχουν πολλές δυνατότητες και σε κάθε νέο περιβάλλον, κάθε νέα εξέλιξη, πρέπει να αναζητούμε τα μέτρα εκείνα, τα οποία ενδείκνυνται". Ανεβάζοντας δε τους ...πατριωτικούς τόνους στη συζήτηση, υποστήριξε πως "δεν έχουμε διάθεση να αφήσουμε τους Τούρκους να ελέγχουν, να αφήσουμε τους Τούρκους να παρεμβαίνουν και να καθορίζουν αυτοί".
Τον χαρακτηρίζει "αξιόπιστο" μεσολαβητή που "βρίσκεται κοντά στην αλήθεια"
Το εγκώμιο Χόλμπρουκ ως... αξιόπιστου μεσολαβητή, έπλεξε χτες ο υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος με αφορμή δηλώσεις του εντεταλμένου του Λευκού Οίκου, όπου φέρεται να εκφράζει την "οργή" του για τον άστοχο χειρισμό εκ μέρους του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών του θέματος των τουρκικών παρενοχλήσεων προς το ελληνικό C-130 την προηγούμενη Πέμπτη.
"Νομίζω, είπε ο Α. Τσοχατζόπουλος, ότι ο κ. Χόλμπρουκ με τις δηλώσεις του επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται, πράγματι, κοντά στην πραγματικότητα και στην αλήθεια, άρα την παρακολουθεί και έτσι είναι σε θέση να έχει αντικειμενική γνώση για τα δεδομένα. Επίσης βέβαια, αναμφισβήτητα, επιβεβαιώνει και αναβαθμίζει την αξιοπιστία του ως μεσολαβητής στη συγκεκριμένη περίπτωση". Το θέμα των τουρκικών προκλήσεων αποτέλεσε χτες και το αντικείμενο ενημέρωσης που έκανε το ελληνικό ΓΕΕΘΑ προς τους Ακολούθους Αμυνας (ΑΚΑΜ) των πρεσβειών στην Αθήνα των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ. Ο Τούρκος ακόλουθος στη συζήτηση που έγινε αμφισβήτησε την ακρίβεια των στοιχείων που παρέθεσε το ΓΕΕΘΑ όσον αφορά την απόσταση διέλευσης των τουρκικών F-16 από το ελληνικό μεταγωγικό και υποστήριξε ότι δεν έγινε παρενόχληση, αλλά αναγνώριση. Μάλιστα σε κάποιο σημείο, θέλοντας να πείσει ότι η Τουρκία έχει καλές προθέσεις και δεν επιζητεί στρατιωτική λύση στην Κύπρο είπε ότι το 1974 θα μπορούσε να το είχε κάνει και δεν το έκανε. Στο σημείο αυτό επενέβη ο Ελληνας υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ αντιστράτηγος Ευθ. Πετίνης λέγοντας ειρωνικά "σας ευχαριστούμε για τη μεγαλοθυμία σας". Κατά τ' άλλα η ενημέρωση κύλησε σε ήρεμο κλίμα και το ΓΕΕΘΑ εκφράζεται την ικανοποίησή του.
Ωστόσο, νέες τουρκικές παραβιάσεις εκδηλώθηκαν χτες στο Αιγαίο. Οκτώ τουρκικά μαχητικά διείσδυσαν χτες μέχρι τα 6 μίλια, στις ακτές της Λέσβου, παραβιάζοντας τον ελληνικό εναέριο χώρο, τα οποία και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά.
Κυκλοφορούν, ήδη, το ημερολόγιο και ο λαχνός της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ).
Ζητήστε τα από την Επιτροπή Ειρήνης της συνοικίας σας ή από τα γραφεία της Παναθηναϊκής Επιτροπής Ειρήνης, στην οδό Θεμιστοκλέους 56 και στα γραφεία της ΕΕΔΥΕ στην οδό Θεμιστοκλέους 48.
Στα πλαίσια της δίμηνης καμπάνιας ενάντια στο ΝΑΤΟ, που κάνει η ΕΕΔΥΕ,η Επιτροπή Ειρήνης Δάφνης διοργανώνει εξόρμηση ενημέρωσης και πικετοφορία αύριο Παρασκευή 24 Οκτώβρη στις 7 μ.μ. στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης (Εθνική Τράπεζα).
Για θετικές εξελίξεις στην αντιμετώπιση της ανεργίας, μίλησε χτες ο Κ. Σημίτης
Τη δημιουργία νέου θεσμικού πλαισίου, σαν απάντηση στο πρόβλημα της ανεργίας, παρουσίασε χτες, στη Βουλή, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του προέδρου του ΣΥΝ, Νίκου Κωνσταντόπουλου.
Ο Κ. Σημίτης υποστήριξε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, έχουν δημιουργηθεί 67.000 θέσεις εργασίας, ενώ υποστήριξε ότι εκπληρώθηκαν οι κοινωνικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ για στήριξη των ανέργων σε επιχειρήσεις, όπως η ΣΟΦΤΕΞ, παραβλέποντας το γεγονός ότι οι εταιρίες αυτού του είδους οδηγούνται στη συρρίκνωση και διάλυση. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι μειώθηκε η απόσταση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συμπληρώνοντας ότι συνεχείς είναι οι παρεμβάσεις του υπουργείου Εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Τέλος, ως αιτίες δημιουργίας της ανεργίας, υποστήριξε ότι δεν είναι η βιομηχανική συρρίκνωση, αλλά η έλευση αγροτικού πληθυσμού στις πόλεις και η ένταξη περισσότερων γυναικών στην αγορά εργασίας. Κατέληξε, κάνοντας γενικόλογες αναφορές περί συνολικής ανάπτυξης, στην οποία θα συμβάλει ολόκληρος ο ελληνικός λαός.
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζ. Ρούμπιν,ανασκεύασε χτες τις πρόσφατες δηλώσεις του, στις οποίες χαρακτήριζε την πτήση του μεταγωγικού που μετέφερε τον Ελληνα υπουργό Αμυνας ως υπέρπτηση πάνω από την Κύπρο, που παραβίαζε το μορατόριουμ, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στην ελληνική κυβέρνηση να... πανηγυρίζει. "Τη Δευτέρα δεν έκανα τη δουλιά μου όπως έπρεπε", είπε χαρακτηριστικά σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ, και πρόσθεσε ότι "τις τελευταίες 24 ώρες κορυφαίοι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης έθεσαν το θέμα στην τουρκική κυβέρνηση".