ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Οχτώβρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Συνεχίζεται το έγκλημα με τα μπαζωμένα ρέματα
  • Αδρανούν οι αρμόδιες υπηρεσίες
  • Επιστολή της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής

Με πλήρη αδιαφορία αντιμετωπίζουν εδώ και καιρό τις δεκάδες καταγγελίες για το μπάζωμα του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας οι υπηρεσίες της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής και της ΕΥΔΑΠ.

Συγκεκριμένα, σε επιστολή που έστειλε η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" (ΝΑΣ) στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, Τμήμα Κατασκευών, Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής, τονίζεται πως μετά από καταγγελίες του επικεφαλής της παράταξης, Νίκου Στεφανίδη,στις 20/2/1997 για τα μπαζώματα, η συγκεκριμένη υπηρεσία έστειλε επιστολή στο Αστυνομικό Τμήμα Ραφήνας, προκειμένου να διενεργήσει τη σχετική έρευνα, μετά από σχεδόν οκτώ μήνες, και συγκεκριμένα στις 29/9/1997.

Η ΝΑΣ σημειώνει, στην επιστολή της, πως η υπηρεσία της νομαρχίας, όπως και η ΕΥΔΑΠ, ασχολούνται με το θέμα "εντελώς γραφειοκρατικά και υπηρεσιακά, πάντα μετά από καταγγελίες και όχι με δικές τους πρωτοβουλίες". Επισημαίνει χαρακτηριστικά: "Αν είχατε ασχοληθεί, είτε εσείς, είτε η ΕΥΔΑΠ, με το έγκλημα που βρίσκεται σε εξέλιξη και λέγεται "επιχωματώσεις σε όλη τη λεκάνη απορροής του Μεγάλου Ρέματος", από την Παλλήνη μέχρι τη διασταύρωση Ραφήνας, θα ξέρατε ότι το έγγραφο που στείλατε στο Αστυνομικό Τμήμα Ραφήνας έπρεπε να σταλεί στο Αστυνομικό Τμήμα Σπάτων. Οτι η περιοχή της καταγγελίας δεν αφορά την Κοινότητα Πικερμίου αλλά το Δήμο Σπάτων. Οτι ο ιδιοκτήτης δεν είναι αγνώστων στοιχείων, αλλά έχει και ονοματεπώνυμο και διεύθυνση, τα οποία γνωρίζει το Αστυνομικό Τμήμα Σπάτων και κάποιος που νομίζει ότι μπορεί να δίνει οποιαδήποτε παράνομη άδεια για επιχωμάτωση και είναι ο δήμαρχος Σπάτων".

Υπογραμμίζει επίσης πως η υπηρεσία όφειλε να γνωρίζει πως στις 9/10/97, αφού το ύψος του μπαζώματος έχει φτάσει τα 10 μέτρα, μπουλντόζες έστρωσαν τα τελευταία μπάζα που έπεφταν εκείνη τη μέρα, και αναφέρει: "Επίσης, θα ξέρατε ότι το συγκεκριμένο κομμάτι είναι στην ευθύνη των ανεύθυνων της ΕΥΔΑΠ, οι οποίοι στο παρελθόν έχουν στείλει έγγραφο και από εκεί και πέρα περιμένουν πότε θα γίνει η καταστροφή για να λένε ότι δε φταίμε εμείς αλλά φταίνε οι άλλοι".

Η ΝΑΣ επιρρίπτει, εξάλλου, ευθύνες και στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ - "ακόμα περιμένουμε τα δισ. που έχει υποσχεθεί καθώς και το συνεχή έλεγχο", αναφέρει - στο νομάρχη Αν. Αττικής, στην ΕΥΔΑΠ, στους Δήμους Παλλήνης, Σπάτων και Ραφήνας και στις αρμόδιες υπηρεσίες τους, "που περιμένουν κάποιες εντολές για να ενεργήσουν για το θέμα".

Σημειώνει πως, για να μη θρηνήσουμε ανθρώπινα θύματα, χρειάζονται σοβαρές παρεμβάσεις, σύλληψη και τιμωρία των υπευθύνων στα σημεία, που εδώ και χρόνια έχει επισημάνει η παράταξη και η μόνη "παρέμβαση" που έχει γίνει είναι η συνέχιση του μπαζώματος. Τα σημεία αυτά, σύμφωνα με την επιστολή, είναι: Στην Κηπούπολη Σπάτων, στο σημείο "Πετρέζα". Πίσω από το εργοστάσιο "Πικέρμι". Στο κεραμουργείο Τρανούλη, στο σύνορο ακριβώς Σπάτων - Ραφήνας, στις εγκαταστάσεις των πόνι. Και στη διασταύρωση Ραφήνας, στο κτήμα Μαντζουράνη.

ΘΡΙΑΣΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Συνάντηση χωρίς δεσμεύσεις

Ο υφυπουργός Υγείας δε βρήκε το "μαγικό διακόπτη" που θέτει σε λειτουργία το νοσοκομείο

Χωρίς ουσιαστική απάντηση έφυγαν χτες απ' το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας οι κάτοικοι και οι εκπρόσωποι φορέων που πήραν μέρος στη συγκέντρωση καθώς ο υφυπουργός Υγείας Μ. Σκουλάκης υποστήριξε ότι δεν υπάρχει ο μαγικός διακόπτης που να αναπτύσσει τα νοσοκομεία απ' τη μια μέρα στην άλλη.

"Στο νοσοκομείο, είπε μετά τη συνάντηση ο Μ. Σκουλάκης, εργάζονται 803 εργαζόμενοι, 101 μόνιμοι γιατροί σύμφωνα με σημερινά στοιχεία και 11 αποσπασμένοι. Υπάρχει μία εκκρεμότητα με τις 51 θέσεις ιατρικού προσωπικού οι οποίες έχουν εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και αναμένεται η υπουργική απόφαση για να αρχίσει η προκήρυξη. Αυτή τη στιγμή έχουν αναπτυχθεί 350 κρεβάτια. Πιστεύουμε ότι μέσα στο 1997 εφόσον λυθούν αυτές οι εκκρεμότητες το νοσοκομείο θα πάρει μια άλλη πορεία".

Αντίθετα ο Πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συνδέσμου και Δήμαρχος Μάνδρας, Αλ. Μαραγκός,τόνισε ότι: "Θεωρούμε ότι δεν υπήρξαν δεσμεύσεις, ενώ βλέπουμε ότι αυτά είναι γενικόλογα και το λέω από την άποψη ότι για πάρα πολύ καιρό και για πάρα πολλά χρόνια έχει αγωνιστεί ο λαός του Θριάσιου Πεδίου για να στηθεί αυτό το νοσοκομείο". Επίσης ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας και Δυτικής Αττικής Αν. Τζεγιαννάκης,τόνισε ότι ο υπουργός κατά τη συνάντηση την οποία είχανδεν έδωσε καμία υπόσχεση για τα 400 εκατ. που είναι απαραίτητα για τη συμπλήρωση του αναγκαίου εξοπλισμού.

"Σήμερα όχι μόνο δεν υπάρχουν ελπίδες να λειτουργήσει ολοκληρωμένα το νοσοκομείο της Ελευσίνας αλλά υπάρχουν φαινόμενα στασιμότητας και αν θέλετε χειροτέρευσης της κατάστασης, μια και χρειάζονται 75 γιατροί, 120 άτομανοσηλευτικό προσωπικό, προβλήματα που θα υποβαθμίσουν ακόμη περισσότερο τη λειτουργία του νοσοκομείου και που κρατάνε σε υπολειτουργία ή κλειστές μονάδες του νοσοκομείου που είναι τελείως απαραίτητες για την ολοκληρωμένη λειτουργία του". Τα παραπάνω τόνισε η Δημοτική Σύμβουλος της "Προοδευτικής Αγωνιστικής Κίνησης Ελευσίνας" Κατερίνα Μαϊλη.

ΠΙΚΠΑ
Μια νοσηλεύτρια για 25 παιδιά

Ετσι γίνονται οι νυχτερινές βάρδιες λόγω έλλειψης προσωπικού

Στην έλλειψη προσωπικού - και ιδιαίτερα του ειδικευμένου - αποδίδουν οι εργαζόμενοι στο ΠΙΚΠΑ Βούλας το περιστατικό με την 11χρονη τετραπληγική Μαργαρίτα Σπυροπούλου,που μεταφέρθηκε το πρωί της 16ης Οκτώβρη με βαριές σωματικές κακώσεις στο Νοσοκομείο Παίδων "Αγλαϊα Κυριακού". Οι εργαζόμενοι δηλώνουν ότι δε δέχονται τον όρο "κακοποίηση", ενώ αποκλείουν το ενδεχόμενο να κτυπήθηκε το παιδί από άτομο που ανήκει στο προσωπικό του Ιδρύματος και συγκεκριμένα από την κατηγορουμένη νοσηλεύτρια Αικατερίνη Χριστοπούλου.

Εκτιμούν - σε αντίθεση με την εκτίμηση του ιατροδικαστή - ότι ενδέχεται να αυτοτραυματίστηκε η 11χρονη ή να χτυπήθηκε από άλλα παιδιά, ενώ σημειώνουν ότι τα παιδιά εξετάζονται καθημερινά από γιατρό. Για το μόνο θέμα που επιρρίπτουν ευθύνες στη νοσηλεύτρια είναι ότι δεν ενημέρωσε εγκαίρως για τον τραυματισμό.

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε το ΔΣ του σωματείου εργαζομένων, σε χώρο εκτός Ιδρύματος, καθώς η διοίκηση δεν έκανε δεκτό το αίτημά του να δοθεί η συνέντευξη Τύπου σε αίθουσα του ΠΙΚΠΑ, ώστε να ακολουθήσει μικρή ξενάγηση των εκπροσώπων των Μέσων Ενημέρωσης στους θαλάμους.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων Σπ. Αντύπα,υπάρχει μεγάλη έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού στο Ιδρυμα, καθώς ο οργανισμός λειτουργεί από το 1960. Μάλιστα, από τον οργανισμό δεν προβλέπεται θέση ψυχολόγου, παρά μόνο ατόμου που να ασχολείται με τον επαγγελματικό προσανατολισμό. Ωστόσο και από τις θέσεις που προβλέπει ο οργανισμός, είναι καλυμμένες περίπου οι μισές. Για την επίβλεψη των 137 παιδιών απασχολούνται 82 νοσηλεύτριες, ενώ ο οργανισμός προβλέπει 138 θέσεις. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η επίβλεψη 25 παιδιών από μία νοσηλεύτρια κατά τη νυχτερινή βάρδια, καθώς και η ύπαρξη μόνο ενός φύλακα τη νύχτα στο Ιδρυμα. Μολονότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού για την επίβλεψη παιδιών με σοβαρά προβλήματα υγείας, εντούτοις το ποσοστό ατυχημάτων στο Ιδρυμα είναι μόλις ένα στα εκατό παιδιά. Αλλα στοιχεία που έδωσαν οι εργαζόμενοι είναι ότι το 77% των παιδιών του Ιδρύματος έχουν εγκαταλειφθεί από τους γονείς τους, σ' ένα ποσοστό 3% έχουν εβδομαδιαία επικοινωνία μαζί τους, 5% μηνιαία επικοινωνία και σ' ένα ποσοστό 15% τα παιδιά έχουν εξαμηνιαία έως και ετήσια επικοινωνία με τους γονείς τους.

Το λάθος

Μπορεί ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης να χαρακτήρισε λάθος την επικέντρωση στην αποποινικοποίηση της χρήσης - όσον αφορά το πρόβλημα των ναρκωτικών - όμως η πλειοψηφία των βουλευτών του κόμματός του που πήραν μέρος στην έρευνα του ραδιοσταθμού "Φλας 9,61" έχουν διαφορετική γνώμη: Οι 27 απ' τους 51 βουλευτές (ποσοστό 52,9%) που πήραν μέρος στην έρευνα τάχτηκαν υπέρ της αποποινικοποίησης της χρήσης.

Με αυτόν τον ψευτοριζοσπαστισμό οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος προσπάθησαν να είναι "in" για να παρελάσουν απ' τα μικρόφωνα. Τώρα το τι θα κάνει ο πρωθυπουργός για να διορθώσει το "λάθος" της επικέντρωσης της κοινοβουλευτικής του ομάδας, είναι ένα θέμα που θα πρέπει να τον απασχολήσει ώστε να σταλεί στην ελληνική κοινωνία το μήνυμα που έλαβε απ' τα παιδιά των θεραπευτικών κοινοτήτων στη συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου.

Από κει και πέρα τα συμπεράσματα της έρευνας - στην οποία πήραν μέρος 112 βουλευτές όλων των κομμάτων - φαίνεται να μην ακτινογραφούν τις πραγματικές τάσεις στη Νομοθετική Εξουσία. Σύμφωνα με την έρευνα το 64,3% των βουλευτών"εκτιμά ότι χρειάζεται ένα νέο θεσμικό πλαίσιο". Και σ' αυτό το ποσοστό αθροίζονται οι δηλώσεις των βουλευτών του ΚΚΕ - που δε θέλουν αποποινικοποίηση - της πλειοψηφίας των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ - που θέλουν αποποινικοποίηση - των πέντε βουλευτών του ΣΥΝ που θέλουν όλοι αποποινικοποίηση.

Ετσι όμως προστίθενται ανόμοια πράγματα. Αλλά αυτή η πρόσθεση έχει σκοπό τη σύγχυση που οδηγεί στην ενίσχυση των τάσεων φιλελευθεροποίησης.

Συλλήψεις χωρίς απαντήσεις

Χωρίς να μπορεί να δοθεί απάντηση στο ερώτημα τι μπορεί να οδήγησε νέους ανθρώπους στη χρήση ναρκωτικών ουσιών, έγιναν και χτες τρεις συλλήψεις μαθητών στη διάρκεια των ελέγχων της Αστυνομίας έξω απ' τα σχολεία.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι χτες το μεσημέρι πλήρωμα περιπολικού εντόπισε τρεις μαθητές διαφόρων λυκείων να καπνίζουν χασίς μέσα στο άλσος της οδού Μελά στους Αμπελόκηπους, απέναντι ακριβώς από το σχολικό συγκρότημα της περιοχής. Οι αστυνομικοί βρήκαν στο έδαφος πεταμένο χασίς βάρους περίπου 5,5 γραμμαρίων, το οποίο προφανώς είχαν πετάξει οι μαθητές, μόλις αντίκρισαν τους αστυνομικούς να τους πλησιάζουν. Και οι τρεις οδηγήθηκαν στο τμήμα Αμπελοκήπων όπου σχηματίστηκε εις βάρος τους δικογραφία. Λίγο αργότερα από άλλους αστυνομικούς της ίδιας υπηρεσίας συλλαμβάνονταν στην οδό Φρυγίας 53 στο Βύρωνα και στην οδό Μαυρομματαίων στην Κυψέλη, δυο 18χρονοι μαθητές γιατί κατείχαν 5,5 και 44 γραμμάρια χασίς αντίστοιχα.

Από το μπάζωμα ρέματος στη Ραφήνα



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ