Προκήρυξη για "εισαγόμενους" - με το αζημίωτο φυσικά - συμβούλους, οι οποίοι θα οργανώσουν τα νοσοκομεία
Με συνενώσεις νοσοκομείων, "εισαγόμενους" συμβούλους για την οργάνωση των δημόσιων νοσοκομείων, τοποθέτηση μάνατζερ και τη μεταβάπτιση 38 περιφερειακών ιατρείων σε πολυδύναμα ξεκινά η εφαρμογή του αντι-ΕΣΥ.
Κι όλα αυτά, όπως ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Κ. Γείτονας, με το αζημίωτο: Η προκήρυξη της Δημόσιας Επιχείρησης Ανέγερσης Νοσηλευτικών Μονάδων (ΔΕΠΑΝΟΜ) θα στοιχίσει 200.000.000 δραχμές συν το φόρο προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ). Στην πρόσκληση που απέστειλε η ΔΕΠΑΝΟΜ στην Υπηρεσία Επισήμων Εκδόσεων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, αναφέρεται ότι η μελετητική εταιρία που θα επιλεγεί, θα στοχεύει, μεταξύ άλλων, στην ποιοτική βελτίωση των υπηρεσιών με ελαχιστοποίηση του λειτουργικού κόστους. Οι συνολικές αποδοχές του μάνατζερ θα είναι τουλάχιστον 1,1 εκατ. το μήνα και η προκήρυξη των θέσεων θα αρχίσει μέσα στον Οκτώβρη του 1997.
Η τοποθέτηση των μάνατζερ θα γίνει σε νοσοκομεία άνω των 200 κλινών, όπως προβλέπει ο νόμος. Αλλά μιλώντας για αυτά ο υπουργός είπε ότι υπάρχουν επιφυλάξεις για ορισμένα, καθώς μελετώνται συγχώνευση νοσοκομείων ή ενοποίηση των λειτουργιών τους.
Οταν όμως ρωτήθηκε να κατονομάσει ποια νοσοκομεία θα ενοποιηθούν, ο υπουργός δεν απάντησε.
Το μήνυμα, άλλωστε, το έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Υγείας στις 2.10.1997, όπου είπε ότι προβλέπονται και συνενώσεις φορέων υγείας και κοινή λειτουργία διοικητικών συμβουλίων για περισσότερα νοσοκομεία.
Αναπάντητο άφησε χτες το ερώτημα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας εάν θα προχωρήσει στη μείωση των κρεβατιών του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΨΝΑ), καθώς στις επανειλημμένες ερωτήσεις απαντούσε με τα γενικά σχέδια του προγράμματος αποασυλοποίησης που εξήγγειλε για την επόμενη δεκαετία.
Η γενικόλογη απάντηση του υπουργού Υγείας, Κ. Γείτονα, στην ερώτηση για μείωση ή όχι των κρεβατιών αποτελεί υπαναχώρηση απέναντι στην υπόσχεση που έδωσε προχτές ο ίδιος στους γιατρούς του ΨΝΑ, που πήγε στο Δαφνί. Προχτές ο υπουργός, όταν ρωτήθηκε απ' τους γιατρούς αν δε θα ισχύσουν αποφάσεις της διοίκησης αντίθετες με την ιατρική υπηρεσία, απάντησε ότι δε θα ισχύσουν αν υπάρξουν καλύτερες προτάσεις.
Οι γιατροί του ΨΝΑ υπογραμμίζουν ότι η μείωση των κλινών ουδεμία σχέση έχει με την ψυχιατρική μεταρρύθμιση και το πρόγραμμα αποασυλοποίησης των ψυχιατρικά ασθενών, αλλά με το Γενικό Νοσοκομείο, και θα έχει ως αποτέλεσμα την ενδεχόμενη διακοπή της λειτουργίας της νευρολογικής και χειρουργικής κλινικής.
Ωστόσο, ο υπουργός συνέδεσε χτες τα δύο αυτά ζητήματα και ανακοίνωσε την έναρξη εφαρμογής τριετούς προγράμματος αποασυλοποίησης, στα μέσα του Νοέμβρη, στο ΨΝΑ, στο πλαίσιο του κοινοτικού πενταετούς - δεκαετούς (θα έχει δύο φάσεις) προγράμματος "Ψυχαργώ".
Στόχος του τριετούς προγράμματος είναι η επανένταξη των ψυχικά πασχόντων στην κοινωνία με ημιαυτόνομη διαμονή σε χώρους εκτός νοσοκομείου (ενοικιαζόμενους ξενώνες) περίπου 150 ασθενών σε πρώτη φάση. Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι η αποασυλοποίηση θα συνεχιστεί και μετά τη λήξη του τριετούς προγράμματος, δηλαδή, θα ενισχυθεί στο πλαίσιο του "Ψυχαργώ" και ότι δε θα υπάρξει το κενό που παρουσιάστηκε στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο της Λέρου μετά τη λήξη των προγραμμάτων του Κανονισμού 815/84.
Ο δεύτερος στόχος, σύμφωνα με τον Κ. Γείτονα, είναι η αξιοποίηση των χώρων του νοσοκομείου. "Για να γίνουν ανακατασκευές κάποιων κτιρίων πρέπει να εκκενωθούν χώροι", πρόσθεσε, επιχειρώντας να δικαιολογήσει τη σκέψη μείωσης του αριθμού των κλινών.
Για την εφαρμογή του προγράμματος ο υπουργός ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσουν σε ενίσχυση του προσωπικού. Συγκεκριμένα είπε ότι θα καλυφθούν μόνο 150 θέσεις, όταν οι κενές θέσεις, με βάση τον Οργανισμό, είναι 514 στο νοσηλευτικό προσωπικό, 339 στο διοικητικό και 31 (σε σύνολο 76 οργανικών θέσεων) στο ιατρικό προσωπικό - διευθυντών Α και Β.
"Πέρα από τις ευκαιριακές λύσεις, που παρέχει η πολιτεία, η απαίτηση των εργαζομένων είναι η μόνιμη και διαρκής λύση του οικονομικού προβλήματος του Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής (ΚΨΥ)", τόνισαν σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΨΥ.
Τη συμπαράσταση και τη βοήθεια από όλους τους εξυπηρετούμενους φορείς ζητούν οι εργαζόμενοι του Κέντρου, καθώς και τους συνεργάτες, στο πλαίσιο της κοινότητας, για να μην υποβαθμιστούν και ακυρωθούν οι προσπάθειες για ψυχιατρική μεταρρύθμιση στη χώρα μας, αναφέρουν σε ανακοίνωση που εξέδωσαν χτες. Οι εργαζόμενοι, επίσης, διαμαρτύρονται έντονα για την οικονομική ασφυξία που έχει δημιουργηθεί στο ΚΨΥ, ενώ ζητούν από τους συνυπεύθυνους υπουργούς (Υγείας και Οικονομικών) να μεριμνήσουν για την άμεση χρηματοδότηση του Κέντρου.
Αλήθεια ποια θα είναι η κατάληξη των εκατοντάδων εξυπηρετούμενων από το ΚΨΥ, αναρωτιούνται οι εργαζόμενοι του Κέντρου. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε λειτουργία Ιατροπαιδαγωγικές Υπηρεσίες σε οχτώ πόλεις της Ελλάδας και σε εφτά πόλεις λειτουργούν Συμβουλευτικά Τμήματα Ενηλίκων. Οι δραστηριότητες αυτές, καθώς και αρκετές άλλες κινδυνεύουν να ματαιωθούν οριστικά, σε περίπτωση που σταματήσει η επιχορήγηση του Κέντρου από το υπουργείο Υγείας, αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων.
Οι εργαζόμενοι τόνισαν ότι θέλουν από το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας την ίδια αντιμετώπιση με τα ΝΠΔΔ, δηλαδή με τους εργαζόμενους των νοσοκομείων. Οταν ρωτήθηκε χτες ο υπουργός Υγείας Κ. Γείτονας για το ΚΨΥ απάντησε: "Μέχρι τώρα έχουμε διαθέσει 900 εκατομ. και έχουν καλυφθεί οι ανάγκες. Εχουμε διαθέσει άλλα 100 εκατομ. για τους ξενώνες και έχουμε εξασφαλίσει επιπλέον 500 εκατομ. τα οποία χρειαζόμαστε για την ομαλή λειτουργία του".
Ωστόσο, σύμφωνα, με τις απόψεις των εργαζομένων με την τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση δεν επιλύονται τα προβλήματα που υπάρχουν στο ΚΨΥ, αφού χρειάζονται 2 δισ. για λειτουργικές και μισθολογικές δαπάνες.