Παρατείνονται μέχρι μεθαύριο Δευτέρα 29 Σεπτέμβρη 1997 οι προθεσμίες υποβολής φορολογικών δηλώσεων ΦΠΑ, τελών και εισφορών στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΔΟΥ), που έληγαν στις 25 και 26 Σεπτέμβρη 1997. Η παράταση των προθεσμιών δόθηκε, λόγω της απεργίας των εργαζομένων στις ΔΟΥ.
Οπως ανακοινώθηκε χτες από το υπουργείο Οικονομικών, ειδικά για τους υπόχρεους που υπάγονται στην αρμοδιότητα των ΔΟΥ των νομών στους οποίους διενεργούνται τη Δευτέρα Γενικές Συνελεύσεις των εργαζομένων, οι παραπάνω προθεσμίες παρατείνονται μέχρι και την Τρίτη 30-9-1997 για δηλώσεις που έληξαν στις 25, 26 και 29 Σεπτέμβρη.
Επίσης, όσοι ήταν υποχρεωμένοι να καταβάλουν τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στις 25 Σεπτέμβρη για αλκοολούχα και λοιπά προϊόντα ο φόρος αυτός θα καταβληθεί τη Δευτέρα 29-9-1997 χωρίς συνέπειες. Τέλος, τονίζεται ότι οι ΔΟΥ των περιοχών στις οποίες θα πραγματοποιηθούν οι Γενικές Συνελεύσεις των εργαζόμενων θα παραμείνουν τη Δευτέρα ανοιχτές μέχρι τις 11 π.μ.
Σε τροχιά κινητοποιήσεων βρίσκονται οι επαγγελματίες και οι βιοτέχνες της Αθήνας που ετοιμάζονται για δυναμικές αποφάσεις κινητοποιήσεων, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη λαίλαπα που τους επιφυλάσσει η κυβερνητική πολιτική. Σ' αυτά τα πλαίσια έχει προγραμματιστεί να γίνει στις 8 Οκτώβρη σύσκεψη στα γραφεία της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων της Αθήνας (ΟΒΣΑ) με τη συμμετοχή όλων των πρωτοβάθμιων σωματείων - μελών της. Σε ανακοίνωσή της όπου τονίζει την αναγκαιότητα καθολικής συμμετοχής στη σύσκεψη, η ΟΒΣΑ υπογραμμίζει ότι η κατάσταση σήμερα στο χώρο των επαγγελματιών βιοτεχνών και εμπόρων έχει ξεπεράσει κάθε όριο ανοχής και αντοχής.
Η κυβέρνηση, καταγγέλλει η Ομοσπονδία, από τη μια μεριά υποτίθεται ότι καλεί σε διάλογο τους ΕΒΕ μέσα από τον περίφημο "κοινωνικό διάλογο", στον οποίο επιμένει να συμμετέχει η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΒΕΕ, και από την άλλη εκμεταλλεύεται αυτήν ακριβώς τη συμμετοχή για να εξαγγέλλει απανωτά μέτρα που οδηγούν στην εξόντωση των ΕΒΕ. Μέτρα, όπως την αύξηση των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα με τρομακτικές επιπτώσεις στην ήδη αβάσταχτη φορολόγησή τους, την ποινικοποίηση παραβάσεων και οφειλών στο δημόσιο με την επιβολή κι άλλων εξοντωτικών φόρων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ετσι, συνεχίζει η ΟΒΣΑ, όχι μόνο δε λύνονται τα προβλήματα των ΕΒΕ, αλλά αντίθετα προστίθενται κι άλλα στη μικρομεσαία επιχείρηση και ιδιαίτερα στους αυτοαπασχολούμενους. Το ΔΣ της ΟΒΣΑ τονίζει ότι με ψευτοαγώνες και τουφεκιές στον αέρα όχι μόνο δε λύνονται τα προβλήματα, αντίθετα αποπροσανατολίζουν τους ΕΒΕ. Γι' αυτό, οι αγώνες θα πρέπει να είναι δυναμικοί, συνεχείς, ενωτικοί και κύρια με περιεχόμενο που θα εξυπηρετεί τους ίδιους τους επαγγελματίες βιοτέχνες και εμπόρους και θα καταγγέλλει και θα ξεσκεπάζει τις πραγματικές αιτίες αυτής της κατάστασης. Θα πρέπει να στρέφονται ενάντια στις κυβερνητικές πολιτικές που γέννησαν τα προβλήματα, των μονοπωλίων, των πολυεθνικών, των πολυκαταστημάτων, και φυσικά ενάντια στο Διευθυντήριο των Βρυξελλών που τις υπαγορεύει.
ΚΕΡΔΗ - 1: Ικανοποίηση δηλώνει η διοίκηση της "Αλουμίνιον της Ελλάδας" - η γνωστή ΠΕΣΙΝΕ - για την κερδοφορία της επιχείρησης. Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση Τύπου, "το πρώτο εξάμηνο του 1997, τα αποτελέσματα της "Αλουμίνιον" της Ελλάδας σημειώνουν σημαντική βελτίωση με 14 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ(περίπου 3,9 δισ. δραχμές)". Η διοίκηση της ΠΕΣΙΝΕ αποδίδει τη σημαντική βελτίωση της κερδοφορίας της επιχείρησης στην ανάκαμψη της διεθνούς αγοράς αλουμινίου, στην ανατίμηση του δολαρίου και "στα πρώτα αποτελέσματα της μείωσης του κόστους". Σ' αυτό το τελευταίο, κρύβεται και η ένταση του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρία.
ΚΕΡΔΗ - 2: Σημαντική αύξηση των κερδών του, παρουσιάζει στο πρώτο εξάμηνο του 1997 και ο όμιλος των επιχειρήσεων της γαλακτοβιομηχανίας "ΔΕΛΤΑ". Με χτεσινή της ανακοίνωση, η εταιρία ΔΕΛΤΑ μας πληροφορεί ότι στο πρώτο εξάμηνο του 1997, τα κέρδη του Ομίλου επιχειρήσεων της ΔΕΛΤΑ (δηλαδή της γαλακτοβιομηχανίας και των άλλων θυγατρικών επιχειρήσεων) - πριν αφαιρεθούν οι αποσβέσεις - "είχαν εντυπωσιακή άνοδο". Για την ακρίβεια, αυξήθηκαν κατά 30% και ανήλθαν στο ποσό των 6,9 δισ. δραχμών, έναντι 5,2 δισ. δραχμές το περσινό εξάμηνο. Η διοίκηση της εταιρίας δεν κρύβει ότι, παρά την ένταση του ανταγωνισμού, διατήρησε το περιθώριο κέρδους στα επίπεδα του 1996 - δηλαδή στο 31% - ποσοστό που είναι ιδιαίτερα υψηλό. Η αύξηση της κερδοφορίας της ΔΕΛΤΑ οφείλεται και "στη συγκράτηση του κόστους παραγωγής" στα επίπεδα του 1996.
ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Ολοκληρώθηκε - με τη βοήθεια του ΟΤΕ - η μεταφορά του Μηχανογραφικού Κέντρου της Εμπορικής Τράπεζας στο Χολαργό, που θα βελτιώσει σημαντικά τις υπηρεσίες που προσφέρει η τράπεζα προς τους πελάτες της, ενώ παράλληλα ανατέθηκε στον ΟΤΕ το έργο της διασφάλισης της αδιάλειπτης λειτουργίας του επικοινωνικού συστήματος. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εμπορικής, ο ΟΤΕ προχωρεί παράλληλα - και σε συνεργασία με την τράπεζα - στο σχεδιασμό και αναβάθμιση του τηλεπικοινωνικού δικτύου όλων των υποκαταστημάτων της.
ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ: Επεκτείνεται και στη Μόσχα η Τράπεζα Κύπρου, με την ίδρυση Γραφείου Αντιπροσωπείας. Οπως ανακοινώθηκε, με την εγκατάστασή της στη Μόσχα, η Τράπεζα Κύπρου θα εξυπηρετήσει μια μεγάλη μερίδα επιχειρηματιών - Ελλήνων και ξένων - παρέχοντας πληροφορίες σε ρωσικές εταιρίες, που επιθυμούν να δημιουργήσουν υπεράκτιες εταιρίες, όσο και χρηματοοικονομική υποστήριξη σε εμπορικές συναλλαγές.
Ολοκληρώθηκε χτες η διενέργεια δημοπρασίας ομολόγων κυμαινόμενου επιτοκίου επταετούς διάρκειας, με επιτόκιο βάσης 9,5% και ημερομηνία έκδοσης 30/9/1997. Οπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, οι προσφορές που υποβλήθηκαν υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό των 180 δισ. δρχ. κατά 40% και τελικά έγιναν δεκτές προσφορές συνολικού ύψους 234 δισ. δρχ. (ανταγωνιστικές και μη ανταγωνιστικές).
Τα επιτόκια βάσης κυμάνθηκαν από 9,62% έως 9,75%,ενώ το μέσο σταθμικό επιτόκιο βάσης διαμορφώθηκε στο 9,69%,δηλαδή στα επίπεδα της προηγούμενης δημοπρασίας ομολόγων της ίδιας διάρκειας. Οπως υποστηρίζεται στην ανακοίνωση, με τη δημοπρασία αυτή υπερκαλύφθηκαν οι δανειακές ανάγκες του δημοσίου για το μήνα Σεπτέμβρη. Στο μεταξύ, την ερχόμενη Τρίτη 30/9/1997, όπως έχει ήδη προγραμματιστεί, θα διατεθούν έντοκα γραμμάτια ετήσιας διάρκειας.
Αυξημένη κατά 7% εμφανίστηκε η νόμιμη ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα κατά το εξάμηνο Γενάρη - Ιούνη 1997, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας (ΕΣΥΕ), που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, ο όγκος της νόμιμης ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητα - που υπολογίζεται με βάση τις άδειες που εκδόθηκαν από τις Πολεοδομίες της χώρας - ανήλθε στο πρώτο εξάμηνο του '97 σε 27.928 χιλ. κυβικά μέτρα, έναντι 26.095 χιλιάδων κυβικών μέτρων της αντίστοιχης περιόδου του 1996. Αυξήθηκε, δηλαδή, κατά 7%.
Ειδικότερα, η οικοδομική δραστηριότητα σημείωσε αύξηση κατά 3,8% στο Νομό Αττικής και αύξηση 8,3% στην υπόλοιπη χώρα.
Τον περασμένο μήνα Ιούνη, ο όγκος των εκδοθεισών αδειών, στο σύνολο της χώρας, ανήλθε σε 5.721 χιλιάδες κυβικά μέτρα, έναντι 4.897 κυβικών μέτρων τον Ιούνη του 1996, σημειώνοντας αύξηση κατά 16,8%.Στο Νομό Αττικής, ο όγκος των εκδοθεισών αδειών ανήλθε σε 1.692 χιλιάδες κυβικά μέτρα, έναντι 1.338 χιλιάδων κυβικών μέτρων τον αντίστοιχο περσινό μήνα (αύξηση 26,5%), ενώ στην υπόλοιπη χώρα ο όγκος σημείωσε αύξηση κατά 13,2%.Ο Νομός Αττικής το εξάμηνο Γενάρη - Ιούνη 1997 συμμετέχει κατά 27,7% στο συνολικό όγκο, έναντι 28,5% του αντίστοιχου περσινού εξαμήνου. Ας σημειωθεί, τέλος, ότι στο ίδιο εξάμηνο ο όγκος εμφάνισε μείωση 17,5% στα Ιόνια Νησιά, 3% στη Θεσσαλία, 5,3% στη Θράκη και 3,6% στην Κρήτη.
Τη μικρότερη αύξηση βιομηχανικής παραγωγής, μεταξύ των 15 χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, παρουσίασε η Ελλάδα στο δεύτερο τρίμηνο του 1997, συγκριτικά με το πρώτο. Αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (EUROSTAT), που δόθηκαν προχτές στη δημοσιότητα, σύμφωνα με τα οποία, ενώ ο μέσος όρος αύξησης της βιομηχανικής παραγωγής στην Ευρωπαϊκή Ενωση των 15 αυξήθηκε στο δεύτερο τρίμηνο του 1997 κατά 1,4%, το ποσοστό αύξησης της βιομηχανικής παραγωγής στην Ελλάδα στο ίδιο διάστημα ήταν μόλις 0,4%!
Πάνω από το μέσο κοινοτικό όρο (1,4%), αυξήθηκε η βιομηχανική παραγωγή σε Φιλανδία (2,6%), Γερμανία (2%), Ισπανία (1,7%) και Ιταλία (1,7%). Στη Σουηδία, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 1,4% (όσο δηλαδή και ο μέσος όρος αύξησης στην Κοινότητα), ενώ κάτω από το μέσο κοινοτικό όρο αυξήθηκε η παραγωγή σε Γαλλία (1,3%), Ολλανδία (1,1%), Πορτογαλία (0,8%), Βέλγιο (0,7%), Δανία (0,7%), Λουξεμβούργο (0,6%), Ηνωμένο Βασίλειο (0,5%) και στην τελευταία - τη 15η - θέση βρίσκεται η Ελλάδα, με ποσοστό αύξησης μόλις 0,4%.