ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΗ
Περισσότερο "φως" στα Δωδεκάνησα

Ανακοινώθηκε χτες το πρόγραμμα της ΔΕΗ, που κινείται στην κατεύθυνση ορθολογικής χρήσης της ενέργειας και της περιβαλλοντικής προστασίας

Το συνολικό πρόγραμμα της ΔΕΗ στα Δωδεκάνησα, δημοσιοποίησε το υπουργείο Ανάπτυξης με αφορμή τη λειτουργία 4 νέων μονάδων στη Ρόδο, τα εγκαίνια των οποίων έγιναν την περασμένη Κυριακή από την υπουργό Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου.Το πρόγραμμα της ΔΕΗ κινείται στην κατεύθυνση της ορθολογικής χρήσης και εξοικονόμησης ενέργειας καθώς και της περιβαλλοντικής προστασίας.

Συγκεκριμένα, για τη Ρόδο, εκτός από τη λειτουργία των νέων μονάδων, θα προχωρήσει άμεσα στην οριστική διακοπή της λειτουργίας του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργεί μέσα στην πόλη της Ρόδου και στην αποξήλωση των υπαρχουσών μονάδων, βελτιώνοντας αισθητά την ατμόσφαιρα της περιοχής. Επίσης θα προχωρήσει στην ίδρυση και λειτουργία νέου ηλεκτροπαραγωγού σταθμού μόλις οι αρμόδιοι φορείς του νησιού υποδείξουν στην επιχείρηση την οριστική θέση για την εγκατάστασή του. Ταυτόχρονα, οι δύο παλιοί αεριοστρόβιλοι του Σταθμού της Σορώνης τίθενται σε ψυχρή εφεδρεία για να τεθούν αργότερα στο νέο σταθμό, ενώ οι δύο παλιές μονάδες ντίζελ Σορώνης, θα εφοδιαστούν με κατάλληλα συστήματα κυκλώνων, αφού πρώτα διαπιστωθεί η αποτελεσματική λειτουργία των κυκλώνων στις νέες εγκαταστημένες μονάδες.

Για την Κω και τις ενεργειακές ανάγκες των γύρω νησιών που είναι διασυνδεδεμένα μέσω υποβρυχίων καλωδίων, η ΔΕΗ προχώρησε στην κατασκευή στο Μαστιχάρι της Κω ενός σύγχρονου Αυτόνομου Σταθμού Παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 4 ηλεκτροπαραγωγών ζευγών συνολικής ισχύος 45,5 μεγαβάτ και επενδυτικού ύψους 20 δισ. δρχ.

Για τα υπόλοιπα νησιά της Δωδεκανήσου που δεν είναι συνδεδεμένα με την Κω ή τη Ρόδο, η επιχείρηση έχει προβεί σε βελτιώσεις και επαυξήσεις των τοπικών σταθμών παραγωγής στην Κάρπαθο, τη Σύμη και τη Μεγίστη, ενώ στην Πάτμο μελετάται η διασύνδεσή της με την Ικαρία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ στην κατεύθυνση την ανάπτυξης των αποκαλούμενων Ηπιων Μορφών Ενέργειας, ήδη από το 1991 λειτουργεί Αιολικό Πάρκο στην Κάρπαθο ισχύος 275 μεγαβάτ, ενώ για την 5ετία 1996 - 2000 και εφόσον εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση προβλέπεται να κατασκευαστούν από τη ΔΕΗ αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 17 μεγαβάτ, στα νησιά Ρόδο, Κω, Λέρο, Πάτμο και Αστυπάλαια με προβλεπόμενη αποπεράτωση το 1999 και με προϋπολογισμό 6,5 δισ. δρχ. Επίσης έχουν τεθεί ήδη σε λειτουργία 22 φωτοβολταϊκές μονάδες ισχύος 32 Kwp στους Αρκούς και σε άλλα μικρά νησιά. Τέλος, στα πλαίσια της ορθολογικής χρήσης της ηλεκτρικής ενέργειας, αποφάσισε να επεκτείνει το πρόγραμμα διανομής δωρεάν λαμπτήρων χαμηλής κατανάλωσης που εφαρμόστηκε με επιτυχία στην Κρήτη και στα νησιά του Αιγαίου και στη Θράκη.

Μικρομέγαλα

ΝΟΜΟΙ: Δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης οι νόμοι 2522 και 2523, που ψηφίστηκαν πρόσφατα από τη Βουλή των Ελλήνων. Ο πρώτος νόμος ρυθμίζει θέματα "δικαστικής προστασίας κατά το στάδιο που προηγείται της σύναψης συμβάσεως δημοσίων έργων, κρατικών προμηθειών και υπηρεσιών, σύμφωνα με την οδηγία 89/665 της ΕΟΚ". Ο δεύτερος νόμος αναφέρεται στο νέο φορολογικό ποινολόγιο και άλλες διατάξεις.

ΠΑΡΕΥΞΕΙΝΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ: "Η δημιουργία παρευξείνιας ζώνης ελευθέρου εμπορίου ως μέρος της νέας ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής", είναι το θέμα της συνάντησης της Οικονομικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Παρευξείνιας Συνεργασίας που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα. Στη συνάντηση που θα διαρκέσει δύο μέρες θα διεξαχθούν εκλογές για την ανάδειξη των νέων μελών του προεδρείου της Επιτροπής.

ΕΠΙΤΟΚΙΑ: Τη μείωση των βασικών επιτοκίων βραχυπρόθεσμων δανείων και δανείων ελευθέρων διαθεσίμων κατά 0,25% ανακοίνωσε χτες η Citibank. Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, τα νέα επιτόκια της CITIBANK έχουν ως εξής: Για βραχυπρόθεσμα δάνεια (κεφάλαια κίνησης) 14,5% (από 14,75%). Για δάνεια από ελεύθερα διαθέσιμα 14,75% από 15%. Τα υπόλοιπα επιτόκια χορηγήσεων παραμένων αμετάβλητα.

ΚΕΡΔΗ: Στο ποσό των 4.211 εκατ. δραχμών ανήλθαν στο πρώτο εξάμηνο του 1997 τα καθαρά κέρδη προ φόρων - δηλαδή τα φανερά κέρδη - του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, στην οποία εκτός από την τράπεζα ανήκουν και οι θυγατρικές της επιχειρήσεις Πειραιώς Leasing, Πειραιώς ΑΕΔΑΚ, Πειραιώς Επενδυτική, Πειραιώς Finance και Tirana Bank. Με δεδομένο ότι το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο, τα κέρδη του ομίλου της Πειραιώς ήταν 1.950 εκατ. δραχμές, προκύπτει μια αύξηση των καθαρών κερδών για το πρώτο εξάμηνο κατά 120%, η οποία είναι τουλάχιστον... 20 φορές μεγαλύτερη του ρυθμού αύξησης του πληθωρισμού.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Το ΔΣ της "Πειραιώς Επενδυτική ΑΕΕΧ" αποφάσισε να προχωρήσει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 2.196 εκατ. δρχ. με την έκδοση 2.240.000 κοινών μετοχών ονομαστικής αξίας 900 δραχμών και τιμής έκδοσης 1.200 δραχμών.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Σε έναν όμιλο με την επωνυμία "EFG" και ίδια κεφάλαια σχεδόν 200 δισ. δρχ. ενοποιήθηκαν οι τράπεζες του ομίλου Λάτση μαζί με τις θυγατρικές τους. Ο όμιλος στο σύνολό του έχει παρουσία σε 11 χώρες και κεφάλαια υπό διαχείριση πελατών που ξεπερνούν τα 15 δισ. ελβετικά φράγκα. Ας σημειωθεί πάντως ότι η δημιουργία της EFG δε συνεπάγεται μεταβολή του χαρακτήρα και της στρατηγικής που ακολουθούν σε διεθνή κλίμακα μέχρι σήμερα οι τράπεζες και οι θυγατρικές του ομίλου. Η έδρα των τραπεζικών επιχειρήσεων της EFG, που αποτελεί την εταιρία χαρτοφυλακίου του ομίλου, βρίσκεται στην Ελβετία.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΟΤ
Τρίωρη στάση εργασίας σήμερα

Στην επανάληψη της γνωστής τακτικής της τρίωρης στάσης εργασίας, για την οποία μάλιστα μέχρι χτες το απόγευμα δεν είχαν καν ενημερωθεί όλοι οι εργαζόμενοι στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ), και σε φραστικές κορόνες που δεν καταγγέλλουν την ουσία του προβλήματος, που είναι αυτή καθεαυτή η πολιτική ξεπουλήματος και διάλυσης του Οργανισμού, εξαντλεί για άλλη μια φορά την αγωνιστική της διάθεση η διοίκηση του Συλλόγου Υπαλλήλων του Οργανισμού. Οπως προκύπτει από σχετικό έγγραφο του Συλλόγου προς το γενικό γραμματέα του ΕΟΤ και την υπουργό Ανάπτυξης μ' αυτό τον τρόπο - δηλαδή την 3ωρη στάση εργασίας - εκφράζει την αντίθεσή του στις τελευταίες αποφάσεις της διοίκησης του ΕΟΤ για μαζικές μεταθέσεις υπαλλήλων από γραφεία του εξωτερικού και για απόσπαση των προϊσταμένων και διαχειριστών των υπό αυτεπιστασία μονάδων του λεκανοπεδίου της Αττικής και καταγγέλλει ότι τέτοιες τακτικές οδηγούν στη διάλυση του Οργανισμού. Παράλληλα, ζητείται η σύνταξη κανονισμού λειτουργίας του ΕΟΤ, που θα καταργήσει τον προηγούμενο του 1976, και κανονισμού λειτουργίας των γραφείων εξωτερικού.

Αξίζει, πάντως, να πούμε ότι πηγές από την κεντρική υπηρεσία του ΕΟΤ, σχολιάζοντας, τόσο την εγκύκλιο προαναγγελίας μεταθέσεων από τα γραφεία του εξωτερικού, όσο και την απόφαση μετάταξης των υπαλλήλων των μονάδων αυτεπιστασίας κάνουν λόγο για προσπάθεια συγκάλυψης ατασθαλιών, ενώ συνδέουν την απόφαση μετάταξης των προϊσταμένων και διαχειριστών των μονάδων του Λεκανοπεδίου, με την απόφαση της πολιτικής ηγεσίας να ξεπουλήσει άρδην όλες τις μονάδες του Οργανισμού, μεταξύ των οποίων και τη μονάδα του Λαγονησίου.

ΓΣΕΒΕΕ
Ισοπεδωτικό το μέτρο δίωξης για φορολογικές παραβάσεις

Την αντίθεσή της στην εγκύκλιο του εισαγγελέα Αρείου Πάγου περί εφαρμογής δικαστικών διώξεων για φορολογικές παραβάσεις και την ανησυχία που προκαλεί στον επαγγελματοβιοτεχνικό και εμπορικό κόσμο, εκφράζει με επιστολή της προς τον υπουργό Δικαιοσύνης η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών - Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ). Ειδικότερα, η Συνομοσπονδία υπογραμμίζει ότι το 90% των οφειλετών του δημοσίου χρωστούν ποσά μικρότερα από 10 εκατ. δρχ., πράγμα το οποίο σημαίνει ότι η εφαρμογή διατάξεων σαν κι αυτές που προβλέπει η σχετική εγκύκλιος θα κλείσει χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και θα γεμίσει τις φυλακές με εμπόρους, βιοτέχνες και επαγγελματίες, καθιστώντας αδύνατη και την όποια δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλών είχαν οι επιχειρήσεις τους.

Επίσης, η ΓΣΕΒΕΕ καταγγέλλει ότι τέτοια μέτρα έχουν ισοπεδωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελούν τρόπο επίλυσης των φορολογικών προβλημάτων, ούτε είναι δυνατό η εισπρακτική πολιτική του κράτους να στηρίζεται σε τέτοιες μεθόδους και συμπληρώνει: "Τα ζητήματα των φορολογικών παραβάσεων πρέπει να αντιμετωπίζονται κατ' αρχάς με οικονομικά και πολιτικά μέτρα και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις υποτροπής, οικονομικών εγκλημάτων και μεγάλων παραβάσεων και οφειλετών, να επιστρατεύονται άμεσα δικαστικά μέτρα". Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι όπως έχει διδάξει η εμπειρία όποτε έχουν εφαρμοστεί τέτοια μέτρα οι μικροοφειλέτες την πλήρωσαν, ενώ οι μεγαλοοφειλέτες παρέμειναν στο απυρόβλητο. Τέλος, η ΓΣΕΒΕΕ ζητά από τον υπουργό Δικαιοσύνης να παρέμβει λαμβάνοντας υπόψη τα οικονομικά, κοινωνικά και ανθρώπινα δεδομένα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ