ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αγωνιστική απάντηση στον τηλε-οίκτο

Συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία στα γραφεία του "Μέγκα" στο Σύνταγμα οργανώνει αύριο, στις 6μμ, η Επιτροπή Ενάντια στον τηλεοπτικό Μαραθώνιο

Στη λογική της συρρίκνωσης του "κράτους πρόνοιας" και στη δημιουργία θεαματικότητας για να εξυπηρετηθούν οι σκοποί και οι επιδιώξεις των μεγαλοκαναλαρχών, κινείται η διοργάνωση του "τηλεμαραθωνίου", από το τηλεοπτικό κανάλι "Μέγκα", για τη συγκέντρωση χρημάτων για τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ). Τα παραπάνω τόνισαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τα μέλη της "Επιτροπής Ενάντια στον τηλεοπτικό Μαραθώνιο και τη "φιλανθρωπία" για τα ΑΜΕΑ και τις οικογένειές τους". Μάλιστα τα μέλη της επιτροπής θα διοργανώσουν αύριο Τετάρτη και ώρα 6 μμ συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία στα γραφεία του "Μέγκα Τσάνελ" στο Σύνταγμα.

Τα μέλη της επιτροπής εξέφρασαν την έντονη διαμαρτυρία τους, τονίζοντας παράλληλα την ευθύνη του κράτους που δεν παρέχει στα άτομα αυτά τη δυνατότητα να ζήσουν με αξιοπρέπεια. "Το κράτος πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του, να βάλει το χέρι στην τσέπη και να εξασφαλίσει δημόσια υποδομή υψηλής ποιότητας, κατάλληλη εκπαίδευση και αποκατάσταση", επισήμανε ο Μηνάς Ευσταθίου,αντιπρόεδρος της Πανεπιστημονικής Επιτροπής και του Παιδαγωγικού Συλλόγου των Εργαζομένων στην Ειδική Εκπαίδευση και μέλος της επιτροπής. Κλείνοντας την παρέμβασή του, υπογράμμισε ότι "ο οίκτος και η φιλανθρωπία είναι ενέργειες που έχουν καταδικαστεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Τα προβλήματα που δυστυχώς έχουν πάρει τραγικές διαστάσεις για τα παιδιά με νοητική υστέρηση και γενικότερα για τα ΑΜΕΑ - από την παντελή έλλειψη στη χώρα μας κέντρων υποστήριξης και εκπαίδευσης - δε λύνονται χωρίς ουσιαστική κρατική παρέμβαση.

Ο Χ. Χουρδάκης,μέλος του ΔΣ της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, τόνισε κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης ότι "μέσα από αυτούς τους τηλεμαραθώνιους, από τη μια πλευρά δημιουργείται ένα κλίμα προκειμένου το κράτος να μην αναλαμβάνει τις ευθύνες του και συγχρόνως αυτές οι εκδηλώσεις να αξιοποιούνται από αυτούς που τις διοργανώνουν και από αυτούς που συμμετέχουν". Αν τα κανάλια, υπογράμμισε ο Χ. Χουρδάκης, θέλουν να βοηθήσουν στην επίλυση των προβλημάτων, αυτό που έχουν να κάνουν είναι "αντί να διοργανώνουν σόου", να γίνουν "βήμα προβολής των προβλημάτων και διεκδικήσεων των ατόμων με ειδικές ανάγκες, των γονέων τους και των κηδεμόνων τους". Και κατέληξε "η κυβέρνηση, αντί να αξιοποιεί αυτά τα σόου για να συγκαλύπτει τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις της, θα πρέπει ν' αλλάξει πολιτική, αυξάνοντας άμεσα τις δαπάνες για την πρόνοια, την υγεία και την παιδεία".

Η Ζωή Σώκου,μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, που παραβρέθηκε στη χτεσινή συνέντευξη, επισήμανε ότι "είναι αδιανόητο στη σημερινή εποχή να παίρνουν "σάρκα και οστά" τέτοιες εκδηλώσεις, οι οποίες προσβάλλουν την αξιοπρέπεια των ατόμων με ειδικές ανάγκες και των γονιών τους. Πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει το εμπόριο της ανθρώπινης αξιοπρέπειας στο βωμό της κάθε είδους θεαματικότητας".

Τέλος τα μέλη της επιτροπής κατήγγειλαν το τηλεοπτικό κανάλι "Μέγκα" ότι "πήρε" πλάνα μέσα από ιδρύματα για Ατομα με Ειδικές Ανάγκες, χωρίς να πάρει την άδεια των κηδεμόνων των παιδιών.Παράλληλα επισήμαναν ότι εδώ και αρκετό καιρό έχουν στηθεί σε πολλά κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας "κιόσκια", στα οποία γίνεται έρανος και μαζεύονται χρήματα, χωρίς να δίνεται καμία απόδειξη σε αυτούς που δίνουν τα χρήματά τους.

Βρώμικος πόλεμος σε βάρος της υγείας

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας Β. ΓΚΙΝΙΑ).-

Βρώμικος πόλεμος συμφερόντων σε βάρος της ανθρώπινης υγείας έχει ξεσπάσει σχετικά με τα ελληνικά εμφιαλωμένα νερά, και η κυβέρνηση τρομοκρατεί ψάχνοντας να βρει άλλοθι "στις Βρυξέλλες", αλλά η σχετική συζήτηση στην Κοινότητα έχει αρχίσει από το 1994 και δεν πρόκειται να ληφθεί οριστική απόφαση πριν από τα μέσα του 1998. Από χτες έχει αρχίσει στις Βρυξέλλες μια ακόμη τυπική συζήτηση σε επίπεδο επιστημόνων - εμπειρογνωμόνων με καθαρά συμβουλευτικό χαρακτήρα και απλά θα υπάρξει μια ακόμη έκθεση προς το Συμβούλιο Υπουργών που δεν πρόκειται να αποφασίσει μέχρι τον επόμενο χρόνο.

Η μακρόχρονη διαπραγμάτευση από τις κυβερνήσεις γίνεται στη βάση των προτάσεων της Κομισιόν του 1994 και αφορά στο σύνολο του "πόσιμου νερού", τόσο το νερό των κατοικιών, όσο και το νερό που χρησιμοποιείται στη βιομηχανία τροφίμων (εμφιαλωμένο, αναψυκτικά κλπ). Το ζήτημα δεν αφορά μόνο παρανομίες μεμονωμένων εταιριών εμφιάλωσης, αλλά το σύνολο της παροχής πόσιμου νερού και προτείνονται αναθεωρημένες παραμετρικές τιμές για το μόλυβδο, τα νιτρικά, τα φυτοφάρμακα κλπ. Και αυτό γιατί η κοινοτική οδηγία 80/777/ΕΟΚ ("οδηγία πόσιμου νερού") που εκδόθηκε το 1980 και εναρμόνισε τη νομοθεσία των κρατών - μελών "περί εκμεταλλεύσεως και εμπορίας των φυσικών μεταλλικών νερών", είναι πλέον ξεπερασμένη και πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.

Από τις 27/10/1994 η Κομισιόν έχει προτείνει σειρά τροποποιήσεων της κοινοτικής οδηγίας, ειδικότερα σχετικά με τη σύνθεση του φυσικού μεταλλικού νερού, την κατεργασία των φυσικών νερών με όζον, την επισήμανση των φυσικών μεταλλικών νερών, τα φυσικά μεταλλικά νερά που εισάγονται από τρίτες χώρες και την ευθυγράμμιση της οδηγίας με τη λοιπή κοινοτική νομοθεσία για τα τρόφιμα. Το "νερό πηγής" πρέπει να πληροί κάποιες "προϋποθέσεις εκμετάλλευσης". Οι κίνδυνοι, όμως, δεν αφορούν μόνο το τρεχούμενο νερό, αλλά παράγονται κυρίως κατά την επεξεργασία του, ώστε να γίνει "εμφιαλωμένο".Ετσι δεν είναι τυχαίο ότι κάποιες χώρες, όπως η Δανία και η Σουηδία, εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με την κατεργασία με αέρα εμπλουτισμένου με όζον,ενώ υπάρχουν αμφιβολίες και για το σύνολο της κατεργασίας του "νερού πηγής". Το πρόβλημα, δηλαδή, αφορά τις μεθόδους κατεργασίας, οι οποίες πρέπει να είναι αυστηρά συγκεκριμένες, ώστε να μη μεταβάλλουν τη σύσταση του νερού ως προς τα βασικά συστατικά στα οποία οφείλει τις ιδιότητές του.

Σύμφωνα με την Κομισιόν υπάρχουν πολλοί πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (ΠΑΥ) που είναι γνωστοί για την "υψηλή καρκινογόνο δράση". Για το νερό των κατοικιών "κύρια πηγή των ουσιών ΠΑΥ χρησιμοποιείται κατά την επίχρυση των αγωγών παροχής". Στα εμφιαλωμένα, τα περισσότερα καρκινογόνα παράγονται εξαιτίας της χημικής επεξεργασίας των βιομηχανιών και υπάρχει επίσημος κατάλογος απαγορευμένων ουσιών και τιμών (βρωμικά άλατα, τριχλωροαιθένιο, τετραχλωροαιθένιο κλπ). Η παραπλάνηση, δηλαδή, του ελληνικού λαού είναι εντυπωσιακή και αφορά μερίδα του Τύπου, αλλά και την κυβέρνηση που τρομοκρατεί τον κόσμο. Αν ενδιαφέρονται πράγματι για την "προστασία της υγείας", γιατί δεν ανοίγουν θέμα για το σύνολο της ποιότητας νερού που προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση;

ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ
Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στον "Ευαγγελισμό", καθώς η ηγεσία του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας δε δεσμεύεται ούτε για την πρόσληψη προσωπικού, αλλά ούτε και για την καταβολή των δεδουλευμένων από υπερωριακή απασχόληση το επόμενο τρίμηνο του 1997 και το 1998. Την ικανοποίηση των δύο αυτών αιτημάτων, που αφορούν όλους τους εργαζόμενους στη δημόσια υγεία, διεκδικεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), η οποία κήρυξε για αύριο τρίωρη στάση εργασίας (12μ. - 3μ.μ.).

Χτες, οι εργαζόμενοι στον "Ευαγγελισμό" έκαναν στάση εργασίας (10π.μ. - 1μ.μ. ) και πορεία διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας. Οταν έφτασαν στο υπουργείο, φώναξαν: "Γείτονα, Σημίτη, τελείωσαν τ' αστεία, έρχεται εξέγερση σε όλη την υγεία".Αντιπροσωπεία του σωματείου των εργαζομένων στον "Ευαγγελισμό", συνοδευόμενη απ' την ΠΟΕΔΗΝ, συναντήθηκε με τον υφυπουργό Υγείας Μ. Σκουλάκη,ο οποίος δεν απάντησε αν θα καλυφθούν οι κενές οργανικές θέσεις, τόσο στον "Ευαγγελισμό" όσο και στα υπόλοιπα δημόσια νοσοκομεία. Μόνο στον "Ευαγγελισμό" οι κενές οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού είναι 630 και παραϊατρικού προσωπικού 130. Απάντηση δεν έδωσε ούτε για το αν θα συνεχιστεί η καταβολή των δεδουλευμένων από υπερωριακή απασχόληση - ποσόν που ανέρχεται σε 30.000 - 40.000 δραχμές το μήνα για κάθε εργαζόμενο. Δεσμεύτηκε μόνο για την καταβολή των δεδουλευμένων του τελευταίου τριμήνου (Ιούλη - Σεπτέμβρη).

Στην επιστολή που επέδωσε η αντιπροσωπεία εργαζομένων στον υφυπουργό τονίζεται ότι "η μη επίλυση των αιτημάτων μας, υποκινεί τους αγώνες μας, οι οποίοι θα γίνουν ακόμα πιο μαζικοί και πιο αποφασιστικοί".

Μετά τη συνάντηση η αντιπροσωπεία των εργαζομένων ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους, οι οποίοι αποδοκίμασαν την πολιτική της κυβέρνησης με τα συνθήματα: "Αυτό το υπουργείο δεν είναι της υγείας, είναι της λιτότητας και της κοροϊδίας" και "Αγώνας, αγώνας, αγώνας διαρκείας θα είναι η απάντηση στον υπουργό Υγείας".

Σήμερα στις 8 πμ θα κάνουν συγκέντρωση στην είσοδο του "Ευαγγελισμού", έξω από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και στη συνέχεια θα αποφασίσουν τη μορφή που θα πάρουν οι κινητοποιήσεις τους.

Στάση στο "Δρομοκαϊτειο"

Δίωρη στάση εργασίας (7 - 9 πμ) για την Πέμπτη αποφάσισε το σωματείο των εργαζομένων στο "Δρομοκαϊτειο" Ψυχιατρείο.

Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για την υποβάθμιση του ψυχιατρείου που συνοδεύεται και απ' τη μείωση των αποδοχών τους, καθώς η διοίκηση του ψυχιατρείου δε δίνει υπερωρίες που αρχικά ενέκρινε η κυβέρνηση, ενώ τώρα μιλά και η ίδια για περικοπές.

Ενθετο στο 2ο Προσωρινή αναστολή

Χτες έγινε προσωρινή αναστολή της λειτουργία του εμφιαλωτηρίου φυσικού επιτραπέζιου νερού με την επωνυμία "Αλέξανδρος ο Μέγας" της Α. Αφεντούλης και Σία ΟΕ, μετά από ελέγχους που έκαναν οι υπηρεσίες της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Υγιεινής της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης. Σε ανακοίνωσή της αναφέρεται ότι διατάχθηκε η άμεση απόσυρση από την αγορά όλων των εμφιαλωμένων νερών της επωνυμίας αυτής, μέχρις ότου εκτελεστούν όλες οι απαραίτητες εργασίες ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από την κατανάλωση του προϊόντος αυτού.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Κυριακή το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας, με αφορμή την έρευνα του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικών Χημικών Διεργασιών του Πανεπιστημίου Κρήτης που δημοσίευσε το "Βήμα", αναφέρεται ότι θα ληφθούν αποφάσεις μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων και την έκδοση των σχετικών αποφάσεων - οδηγιών της επιτροπής εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το ανώτατο επιτρεπτό όριο βρωμικών ιόντων στο πόσιμο νερό.

Ωστόσο, στην ανακοίνωση του υπουργείου τονίζεται ότι δεν έχει τεκμηριωθεί και διερευνάται διεθνώς η καρκινογένεση στον άνθρωπο από υψηλές περιεκτικότητες βρωμικών ιόντων. Αναφέρει, δε, ότι η μέτρηση των βρωμικών ιόντων στα πόσιμα ύδατα άρχισε για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 1997, αμέσως μόλις έγιναν γνωστά - τον περασμένο Μάη - τα αποτελέσματα της έρευνας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Λεζάντα 3ου

Καμιά απάντηση δεν πήραν οι εργαζόμενοι απ' τον υφυπουργό Μ. Σκουλάκη



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ