ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

"Ο πιο καλός ο μαθητής" του κεφαλαίου αποδείχτηκε και στο θέμα της παιδείας η κυβέρνηση, καθώς κατάφερε να φτιάξει το γνωστό αντιεκπαιδευτικό νόμο για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, συρράφοντας ουσιαστικά τη "Λευκή Βίβλο" για την παιδεία, τις διάφορες εκθέσεις του ΟΟΣΑ και τις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τα μανιφέστα δηλαδή στα οποία περιγράφεται η στρατηγική επιλογή του μεγάλου κεφαλαίου για πραγματική παιδεία για τους λίγους και μισοειδίκευση για τους πολλούς. Οι ίδιοι εκπρόσωποι της κυβέρνησης έρχονται να ενισχύσουν τα παραπάνω, καθώς μιλούν κάθε τόσο για νόμο που δημιουργεί το πλαίσιο ώστε να θεσμοθετηθούν οι μεταρρυθμίσεις και παραπέμπουν σε Προεδρικά Διατάγματα και Υπουργικές Αποφάσεις που θα ρυθμίσουν τα επιμέρους ζητήματα. Ετσι εξηγούνται και το ασαφές περιεχόμενο των μεταρρυθμίσεων, οι αντιφάσεις, τα αλληλοαναιρούμενα λόγια που συνοδεύουν κάθε ανακοίνωση, χωρίς όμως όλα αυτά να ξεφεύγουν από τη βασική αρχή: "παιδεία για όσους μπορούν να πληρώσουν". Είναι χαρακτηριστικό, ως προς τη σαφήνεια των προθέσεων, ότι μετά το θόρυβο που ακολούθησε την ανακοίνωση της κατάργησης της δεύτερης ευκαιρίας για τους μαθητές του λυκείου, που έγινε με ωμό τρόπο από τον υπουργό Παιδείας μέσα από συνέντευξή του στα "ΝΕΑ", κατά την οποία έκανε λόγο για φιλτράρισμα των μαθητών, ακολούθησε η διευκρίνιση από την πλευρά του υπουργείου ότι καταργούνται οι μετεξεταστέοι από το γυμνάσιο. Μόλις χτες, ο υφυπουργός Παιδείας έσπευσε να αποδώσει σε παρερμήνευση των δηλώσεών του το θέμα που ανέκυψε για πρόσθετες εξετάσεις για την εισαγωγή των αποφοίτων του Λυκείου στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, δηλώνοντας ότι προτεραιότητα εγγραφής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ θα έχουν εκείνοι που θα έχουν καλό βαθμό στο απολυτήριο και καλή επίδοση στη δοκιμασία δεξιοτήτων και σε δύο μαθήματα της Γ' τάξης που ορίζονται για κάθε επιστημονικό πεδίο.

******

Πέρα πάντως, από την όποια προχειρότητα, υπάρχει η δηλωμένη πρόθεση της κυβέρνησης να χτυπήσει τη δημόσια δωρεάν παιδεία, να απαλλάξει το κράτος από την υποχρέωσή του να παρέχει ολοκληρωμένη μόρφωση σε όλους τους πολίτες. Η κυβέρνηση δεν εγκαταλείπει αυτόν το στόχο και ήδη επεξεργάζεται τους τρόπους με τους οποίους θα κάνει πράξη τις επιλογές της. Αποκαλύπτονται πλέον μία προς μία οι πτυχές της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Αποκαλύφτηκε η απάτη της ελεύθερης πρόσβασης, χτες αποκαλύφτηκε και η πρόθεση για θεσμοθέτηση της εσωτερικής διαλογής μέσα από τα πανεπιστήμια, από τη δήλωση του υφυπουργού Παιδείας, ότι "δε σημαίνει πως καθένας που μπαίνει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα παίρνει και έναν τίτλο". Και θα ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες σκληρές ομολογίες, τις οποίες η κυβέρνηση θα επιδιώξει να θεσμοθετήσει στο επόμενο διάστημα, με ένα μπαράζ Προεδρικών Διαταγμάτων και Υπουργικών Αποφάσεων.

*****

Η επίθεση στην παιδεία δεν ολοκληρώθηκε με την ψήφιση του νόμου. Οι καθημερινές σχεδόν αποκαλύψεις για το πραγματικό περιεχόμενο των αντιεκπαιδευτικών ρυθμίσεων, αλλά και κάθε μικρό επιμέρους πρόβλημα που παρουσιάζεται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, κάθε επιμέρους αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας και των εργαζομένων δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται μεμονωμένα. Πρέπει να συνδέεται με τη συνολική επίθεση που εξαπολύει το μεγάλο κεφάλαιο, αλλά και την ανάγκη για ριζική αλλαγή στην παιδεία, ώστε αυτή να υπηρετεί το λαό και τις ανάγκες του. Και αμέσως πρέπει να ακολουθεί η συσπείρωση όλων εκείνων των φορέων που είτε έμμεσα είτε άμεσα εμπλέκονται στην εκπαιδευτική διαδικασία. Μια τέτοια συσπείρωση αποτελούν τα συλλαλητήρια που γίνονται σήμερα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ενώ παράλληλα αναπτύσσονται και τοπικές συσπειρώσεις, που μπορούν να ξεκινήσουν ακόμα και από μία σύσκεψη φορέων σε μια περιοχή. Γονείς, εκπαιδευτικοί, φοιτητές, εργαζόμενοι, μαθητές ήδη νιώθουν την ανάγκη να συντονίσουν, αλλά και να αναβαθμίσουν ποιοτικά την παρέμβασή τους σε όσα δρομολογούνται στο χώρο της παιδείας, όχι μόνο αμυντικά, για να υπερασπίσουν όλες εκείνες τις κατακτήσεις που η κυβέρνηση, υλοποιώντας τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επιδιώκει να πάρει πίσω, αλλά και επιθετικά, για να διεκδικήσουν μια παιδεία αναβαθμισμένη, προς όφελος του λαού και του τόπου.

Μαρίνα ΚΑΛΛΙΓΕΡΗ

Γονείς, εκπαιδευτικοί, φοιτητές, εργαζόμενοι, μαθητές ήδη νιώθουν την ανάγκη να συντονίσουν, αλλά και να αναβαθμίσουν ποιοτικά την παρέμβασή τους σε όσα δρομολογούνται στο χώρο της παιδείας, όχι μόνο αμυντικά, για να υπερασπίσουν όλες εκείνες τις κατακτήσεις που η κυβέρνηση, υλοποιώντας τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επιδιώκει να πάρει πίσω, αλλά και επιθετικά για να διεκδικήσουν μια παιδεία αναβαθμισμένη, προς όφελος του λαού και του τόπου

ΤΟΥ ΑΛΕΚΟΥ ΑΜΑΞΟΠΟΥΛΟΥ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝΚΕΡΑΜΟΠΟΙΙΑ ΦΙΛΙΠΠΟΥ
Ζητάμε συμπαράσταση

- Η εταιρία "Φιλίππου" απέλυσε σχεδόν όλα τα μέλη του Σωματείου των Εργαζομένων. Ποιοι λόγοι, πιστεύετε, την οδήγησαν στη μαζική δίωξη των συνδικαλιστικών στελεχών και με ποιο τρόπο το πέτυχε αυτό;

- Η εργοδοσία έβλεπε ότι το σωματείο ήταν ένα εμπόδιο στην εφαρμογή των αντεργατικών της σχεδίων. Δεν πλήρωνε τους εργαζόμενους, δεν τηρούσε τα απαιτούμενα μέτρα ασφάλειας. Από το Μάρτη μέχρι και τον Απρίλη έβαλε σε εφαρμογή το σχέδιο "εξόντωσης" των συνδικαλιστών, νομίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα υπέκυπταν όλοι οι εργαζόμενοι. Να προσθέσω ότι διαμαρτυρηθήκαμε για τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας - όπως διαπίστωσε με έκθεσή του και το ΕΚΘ - κι αυτό πιστεύω ήταν ένας πρόσθετος λόγος να μας απολύσει. Την απόλυσή μας τη μεθόδευσε κάνοντας πρώτα τις μεταθέσεις των "ανεπιθύμητων", γι' αυτήν, προσώπων σε τμήμα του εργοστασίου που είχε ήδη αποφασίσει να κλείσει. Υπήρχαν όμως συνδικαλιστές και σ' άλλο τμήμα του εργοστασίου, που επίσης χωρίς κανένα λόγο απολύθηκαν. Συγκεκριμένα, η εταιρία απέλυσε τον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο, τον γραμματέα, τον ταμία και ένα μέλος του κλαδικού σωματείου και από το εργοστασιακό σωματείο τον πρόεδρο, τον ταμία και δύο ακόμη μέλη.

- Τι κλίμα υπάρχει τώρα στο εργοστάσιο;

- Οι παρανομίες συνεχίζονται και μετά τις διώξεις εναντίον μας. Οι εργάτες δεν έχουν πληρωθεί το μισθό του Αυγούστου, δεν έχουν πάρει το 4% αύξηση που δικαιούνται κι ούτε τους έχουν καταβληθεί τα νυκτερινά. Επίσης, κάτω από την απειλή της απόλυσης, ο εργοδότης βάζει τους εργαζόμενους να υπογράψουν διάφορα χαρτιά ότι είναι εναντίον του σωματείου. Ακόμη και δύο μέλη του σωματείου, που απέμειναν στο εργοστάσιο, δέχονται συνέχεια απειλές. - Πώς εξηγείτε την τόση αδιαλλαξία της εργοδοσίας;

- Ο εργοδότης μας βλέπει ότι οι παρανομίες στην εργατική νομοθεσία μένουν ατιμώρητες. Ο νόμος, για παράδειγμα, στηρίζει τον συνδικαλιστή, αλλά η Εισαγγελία δεν επεμβαίνει να επιβάλει το νόμο όταν ο συνδικαλιστής αυτός διώχνεται παράνομα από τη δουλιά του. Μήπως όμως όλα αυτά που κάνει η εργοδοσία δεν είναι στους προσανατολισμούς της κυβέρνησης για την κατάργηση των κεκτημένων δικαιωμάτων των εργαζομένων;

- Με ποιο τρόπο αντιδράσατε στις παρανομίες της εργοδοσίας;

- Προσφύγαμε πρώτα στην Επιθεώρηση Εργασίας και το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, ενώ έγινε και τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας. Σ' αυτές τις συναντήσεις ο Φιλίππου φάνηκε ανένδοτος, επέμενε στις σκληρές αποφάσεις του, αρνούμενος να κάνει επαναπροσλήψεις. Στη συνέχεια, μετά από απόφαση του ΕΚΘ, διοργανώθηκαν δύο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από το εργοστάσιο. Για δύο ώρες αποκλείσαμε συμβολικά την είσοδο του εργοστασίου. Κοιτάξτε, όμως, με πόσο θράσος αντέδρασε από την πλευρά του ο εργοδότης μας. Αυτός που απέλυσε πέρα για πέρα παράνομα τους 10 εργαζόμενους από την επιχείρηση, ζήτησε από τον εισαγγελέα την αυτεπάγγελτο δίωξή μας, γιατί τάχα εμποδίζαμε παράνομα (!) την είσοδο του εργοστασίου του. Αύριο, οπότε εκδικάζεται η μήνυση των 10 συνδικαλιστών κατά της εργοδοσίας του "Φιλίππου", καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τους φορείς, το ΕΚΘ και τη ΓΣΕΕ να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους και τη συμπαράσταση στον αγώνα μας, παίρνοντας μέρος στη συγκέντρωση που έχει προγραμματιστεί έξω από τα δικαστήρια.

Α. Ν.

ΣΕ ΜΙΑ μισοάδεια αίθουσα, όπου δε βρίσκονταν πάνω από 80 μέλη της 150μελούς ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, ψηφίστηκε το Σάββατο η εισήγηση του πρωθυπουργού για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, στα πλαίσια της ειδικής συνόδου που είχαν ζητήσει οι λεγόμενοι "διαφωνούντες". Κατά της εισήγησης ψήφισαν 3 μέλη της ΚΕ, ενάντιά της τάχθηκαν 11 ψηφίζοντας "λευκό", ενώ αρκετός αριθμός μελών της ΚΕ είχε φροντίσει να βρίσκεται εκτός αίθουσας την ώρα της ψηφοφορίας (σελίδες 6-7).

ΒΡΩΜΙΚΟΣ πόλεμος συμφερόντων σε βάρος της ανθρώπινης υγείας έχει ξεσπάσει σχετικά με τα ελληνικά εμφιαλωμένα νερά και η κυβέρνηση τρομοκρατεί, ψάχνοντας να βρει άλλοθι "στις Βρυξέλλες". Η μακρόχρονη διαπραγμάτευση από τις κυβερνήσεις γίνεται στη βάση των προτάσεων της Κομισιόν του 1994 και αφορά στο σύνολο του "πόσιμου νερού", τόσο το νερό των κατοικιών, όσο και το νερό που χρησιμοποιείται στη βιομηχανία τροφίμων (εμφιαλωμένο, αναψυκτικά κλπ.) (σελίδα 21).

ΣΤΟ ΣΤΑΔΙΟ της ολοκλήρωσης βρίσκεται το κυβερνητικό σχέδιο για τη βίαιη καταστολή των κινητοποιήσεων των κατοίκων της Ολυμπιάδας Χαλκιδικής. Μέχρι το τέλος της βδομάδας αναμένεται να συγκεντρωθούν στο νομό 900 αστυνομικοί υπάλληλοι. που θα παραμείνουν στην περιοχή για 40 μέρες. "Εργο" τους θα είναι η... συμμόρφωση των κατοίκων στις επιταγές της πολυεθνικής TVX GOLD και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ (σελίδα 28).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ