ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΜΙΝΙΟΝ
Υπερασπίζονται το δικαίωμα στη δουλιά

Σε συνεχή επαγρύπνηση για να μην κλείσει το κατάστημα, να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά τους. Ζητάνε επίσης να γίνει διαχειριστικός έλεγχος στην επιχείρηση. Το σωματείο καταγγέλλει την προσπάθεια για επίρριψη ευθυνών σε εργαζόμενους, με αφορμή πόρισμα της Ασφάλειας για εκβιασμούς που έκαναν σε πελάτες οι ιδιοκτήτες

Σε τεντωμένο σκοινί "ισορροπεί" πλέον το ΜΙΝΙΟΝ,αφού από την περασμένη Παρασκευή συρρέουν στο κατάστημα δικαστικοί επιμελητές προκειμένου να κατασχέσουν εμπορεύματα αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δραχμών. Οι 430 εργαζόμενοι του καταστήματος βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση για την υπεράσπιση του δικαιώματος στη δουλιά και έχουν συγκροτήσει επιτροπές, οι οποίες περιφρουρούν το χώρο μέρα και νύχτα.

Χτες ήρθαν και πάλι αντιμέτωποι με δικαστικούς επιμελητές και μόνο μετά τη δυναμική παρέμβασή τους, εμποδίστηκαν οι κατασχέσεις και το κατάστημα έκλεισε ως τις 4 το απόγευμα. Στις 10.30 το πρωί οι μισοί εργαζόμενοι έμειναν να περιφρουρούν το χώρο και οι υπόλοιποι πορεύτηκαν στο υπουργείο Εργασίας, όπου και έγινε συνάντηση μεταξύ του Σωματείου, του ιδιοκτήτη του καταστήματος Γ. Ισαϊάδη και του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, Β. Μπρακατσούλα.

Η συνάντηση απέβη άκαρπη, αφού ο γραμματέας του υπουργείου ζήτησε από τους εργαζόμενους να δείξουν... ανεκτικότητα! Από την πλευρά του ο ιδιοκτήτης δήλωσε αδυναμία να εξοφλήσει τους προμηθευτές, ενώ ζήτησε την παρέμβαση των αρμοδίων για να του χορηγηθεί δάνειο ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου δραχμών. Δήλωσε ακόμα ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με ομάδα επενδυτών, χωρίς ωστόσο να δώσει παραπάνω πληροφορίες. Οι εργαζόμενοι δήλωσαν ότι σε καμία περίπτωση δε θα δεχτούν κατάργηση των δικαιωμάτων τους και μείωση των θέσεων εργασίας, ενώ ζήτησαν να γίνει και διαχειριστικός έλεγχος στο κατάστημα.

Αργά το απόγευμα και αφού με την παρέμβαση των εργαζομένων αποτράπηκαν οι κατασχέσεις και έφυγε ο εισαγγελέας και οι αστυνομικές δυνάμεις, το κατάστημα άνοιξε και πάλι. Ο ιδιοκτήτης ισχυρίστηκε ότι συνεννοήθηκε με τους προμηθευτές και ότι του έδωσαν λίγες μέρες προθεσμία. Οι εργαζόμενοι σήμερα το πρωί θα πραγματοποιήσουν Γενική Συνέλευση για να αποφασίσουν για την παραπέρα πορεία τους.

Στο μεταξύ, εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Ασφάλειας επέλεξε τη χτεσινή μέρα για να δώσει στη δημοσιότητα ένα διφορούμενο, ως προς την απόδοση των ευθυνών, πόρισμα σχετικά με τις καταγγελίες για εκβιασμούς πελατών που συλλαμβάνονταν από τους υπευθύνους ασφαλείας του καταστήματος να κλέβουν. Οπως αναφέρεται στο πόρισμα: "Διαπιστώθηκε ότι οι υπεύθυνοι ασφαλείας του καταστήματος με εντολή και εν γνώση της διοίκησης, φωτογράφισαν τα συλλαμβανόμενα επ' αυτοφώρω άτομα και στη συνέχεια απαιτούσαν εκβιαστικά απ' αυτά διάφορα χρηματικά ποσά, ανερχόμενα πολλές φορές στο πενταπλάσιο της αξίας των εμπορευμάτων, προκειμένου να μην παραδώσουν αυτούς στο αστυνομικό τμήμα"! Τα παραπάνω αξιοποιήθηκαν... κατάλληλα από μερικά Μέσα Ενημέρωσης, τα οποία άφησαν να εννοηθεί ότι υπεύθυνοι για τους εκβιασμούς που ασκούσε η διοίκηση του καταστήματος, ήταν εργαζόμενοι! Αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση του επιχειρησιακού σωματείου, το οποίο δήλωσε κατηγορηματικά ότι οι μόνοι υπεύθυνοι για τους εκβιασμούς ήταν οι ιδιοκτήτες της επιχείρησης.

Κοντά στους εργαζόμενους βρέθηκαν από τη ΓΣΕΕ ο γγ Γ. Μαυρίκος,ο Γ. Σταυρόπουλος,ο Χ. Κατσώτης και ο Γ. Παυλιδάκης.Επίσης ο γγ του ΕΚΑ Π. Σοφός,ο Π. Βαμβακάς, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ο Δ. Κυπραίος, μέλος της διοίκησης του ΕΚΑ κ.ά. Τη συμπαράστασή της στον αγώνα των εργαζομένων στο ΜΙΝΙΟΝ δηλώνει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Λογιστών.

ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ ΒΟΚΤΑΣ
Ούτε τις αποζημιώσεις!

Η ΑΤΕ μπλόκαρε τη διαδικασία πτώχευσης και προκειμένου να διασφαλίσει τα δικά της συμφέροντα, προχωρά σε διακανονισμό σε βάρος των απολυμένων

Αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο να μην πάρουν ούτε τις αποζημιώσεις τους και βεβαίως τα δεδουλευμένα που ακόμα τους οφείλονται, βρίσκονται οι 450 εργαζόμενοι της ΒΟΚΤΑΣ ΑΕ που απολύθηκαν πριν από ενάμιση χρόνο, όταν η επιχείρηση έσκασε "κανόνι". Η βασική πιστώτρια Τράπεζα, η Αγροτική,μπλόκαρε τη διαδικασία πτώχευσης, ερχόμενη σε συμβιβασμό με τη ΒΟΚΤΑΣ, "αξιώνοντας" να της αποδοθεί μόνο το 18% των οφειλών, απαλλάσσοντάς την από τα χρέη, που αυτή τη στιγμή ανέρχονται στα 15 δισεκατομμύρια δραχμές.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χτες το μεσημέρι οι απολυμένοι της ΒΟΚΤΑΣ ΑΕ (το πρωί είχαν επιδιώξει χωρίς αποτέλεσμα να συναντήσουν τον υπουργό Εργασίας) κατάγγειλαν πως η Αγροτική Τράπεζα, επιδιώκει να πάρει μέρος των χρημάτων που της χρωστάει η ΒΟΚΤΑΣ, χωρίς όμως να διασφαλίζονται οι οφειλές προς τους εργαζόμενους (δεδουλευμένες αποδοχές, αποζημιώσεις, άδειες, δώρα κ.ά.).

Στις εκκλήσεις των εργαζομένων προς τη διοίκηση της ΑΤΕ, να διακανονιστεί το θέμα ώστε να πάρουν αυτά που δικαιούνται, ο διοικητής της ΑΤΕ τους δήλωσε ότι προέχει το συμφέρον της Τράπεζας.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκαναν χτες οι εργαζόμενοι, ενώ επί ενάμιση χρόνο προχωρούσαν οι διαδικασίες της πτώχευση, η ΑΤΕ τον περασμένο Ιούλη τις διέκοψε ξαφνικά, φοβούμενη ότι η εκποίηση της επιχείρησης δε θα απέφερε τόσα ώστε να έχει κέρδη η Τράπεζα. Τα χρήματα από την εκποίηση, προβλεπόταν να φτάσουν το ύψος των 2,5 δισ. δραχμών, δηλαδή όσα οφείλονται στους εργαζόμενους. Ετσι, με βάση το άρθρο 44 του νόμου 1892/90, η ΑΤΕ ήρθε σε συμβιβασμό με τη ΒΟΚΤΑΣ, ώστε η τελευταία να αποδώσει το 18% των οφειλών, χωρίς όμως να αποκλείεται και νέος διακανονισμός προς τα κάτω.

Σύμφωνα με αυτόν το διακανονισμό, οι εργαζόμενοι, που χτες προειδοποίησαν με κινητοποιήσεις, δε θα πάρουν τίποτα!Τη σπουδή της να κλείσει το θέμα, η ΑΤΕ τη "δικαιολογεί" με το ενδιαφέρον Γάλλου για την αγορά της επιχείρησης. Ομως, όπως κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι, η επιχείρηση βρίσκεται σε τέτοια κατάσταση, που είναι αδύνατον να ξαναλειτουργήσει.

Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν και εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους ο Γιάννης Σταυρόπουλος από το ΚΚΕ, καθώς και εκπρόσωπος από το ΔΗΚΚΙ.

Σε συνέλευση καλούνται οι οικοδόμοι

Κάλεσμα προς τους οικοδόμους της Αθήνας να συμμετέχουν μαζικά στη Γενική Συνέλευση την Κυριακή 28 Σεπτέμβρη, στις 8.30πμ, στο Θέατρο "Περοκέ",καθώς και στην πανελλαδική απεργία που κήρυξε η Ομοσπονδία για τις 14 Οκτώβρη, απευθύνει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.

Η Συνέλευση - σημειώνεται - συνέρχεται σε μια περίοδο που "η κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι των εργοδοτών, μαζί με τους ξεπουλημένους της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΕ, έχουν στήσει από τις αρχές του καλοκαιριού τον περιβόητο "κοινωνικό διάλογο" - απάτη". Ολο το καλοκαίρι - συνεχίζει - συζητούν πώς θα περάσουν χωρίς αντιδράσεις τις αντεργατικές τους αποφάσεις και προσπαθούν να "πείσουν" ότι για όλα φταίνε τα εργασιακά δικαιώματα, οι Συλλογικές Συμβάσεις, το ωράριο, η κοινωνική ασφάλιση, ενώ τα υπερκέρδη των εργοδοτών είναι γι' αυτούς "ιερά και απαραβίαστα".

Το πόσο κάλπικος είναι ο "διάλογος" - επισημαίνει το Συνδικάτο - αποκαλύπτεται και από το γεγονός ότι ενώ η κυβέρνηση υποτίθεται ότι κάνει διάλογο για το πώς τάχα θα σώσει το ΙΚΑ, απ' την άλλη κατακαλόκαιρο πέρασε νόμους που λειτουργούν σαν βόμβα στα θεμέλιά του. Οπως τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων απ' τον κρατικό προϋπολογισμό, τη μετέφερε στο ΙΚΑ και στα άλλα Ταμεία. Μείωσε κατά 50% τις εισφορές που απαιτούνται για τις οικοδομές και τα άλλα κτίσματα στις αγροτικές και ορεινές περιοχές. Στο νομοσχέδιο για το ΙΚΑ προβλέπεται η μείωση κατά 30% των εισφορών στα σπίτια που θα χτίσουν οι παλιννοστούντες Ελληνες.

Επίσχεση στην ΕΡΓΟΜΗΧΑΝΙΚΗ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Σε επίσχεση εργασίας έχουν προχωρήσει από την περασμένη Πέμπτη οι εργαζόμενοι του εργοταξίου της ΕΡΓΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ στη Θεσσαλονίκη, διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους για το μήνα Αύγουστο. Η εταιρία έχει αναλάβει την κατασκευή των αγωγών για τη μεταφορά νερού από τον Αλιάκμονα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που καθυστερεί την πληρωμή των εργαζομένων. Εδώ και τρεις μήνες ακολουθεί τη συγκεκριμένη τακτική. Οι 50 εργαζόμενοι στο εργοτάξιο της ΕΡΓΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ δεν έχουν εισπράξει ακόμη τα ημερομίσθια του Αυγούστου και όπως φαίνεται, θα περιμένουν πολύ περισσότερο για το Σεπτέμβρη.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων που πρωτοστατεί στον αγώνα, καταγγέλλει πως αν και η εταιρία είναι γνωστή για την τακτική που ακολουθεί σε βάρος των εργαζομένων, συνεχίζει να παίρνει έργα της πόλης, από φορείς και Οργανισμούς, τους οποίους όπως φαίνεται δεν ενδιαφέρουν οι εργασιακές σχέσεις και οι συνθήκες εργασίας που εφαρμόζει.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
"Υποχρέωση όλων η στήριξη του αγώνα"

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για τον αγώνα των εργαζομένων στο ΜΙΝΙΟΝ:

"Σε εξέλιξη είναι ο αγώνας των εργαζομένων στο ΜΙΝΙΟΝ, με αίτημα την εξασφάλιση της δουλιάς τους που κινδυνεύει από το ξεπούλημα και το κλείσιμο της επιχείρησης.

Οι εργαζόμενοι του ΜΙΝΙΟΝ υπερασπίζονται το δικαίωμα στη δουλιά, περιφρουρώντας καθημερινά την επιχείρηση.

Το ΚΚΕ εκφράζει τη συμπαράστασή του στο δίκαιο αγώνα τους και καλεί τους εργαζόμενους της Αθήνας και τα συνδικάτα τους να εκφράσουν έμπρακτα τη συμπαράστασή τους και την αλληλεγγύη τους.

Οι μόνοι που θα επωφεληθούν από το κλείσιμο του ΜΙΝΙΟΝ θα είναι οι πολυεθνικές στο χώρο του εμπορίου και αυτοί που σίγουρα θα χάσουν είναι οι εργαζόμενοι. Η στήριξη του αγώνα τους είναι υποχρέωση όλων".

Από τη χτεσινή κινητοποίηση των εργαζομένων στο ΜΙΝΙΟΝ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ