ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ
Δυναμική υποδοχή στον "Καποδίστρια"

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις κατά των αναγκαστικών καταργήσεων των κοινοτήτων στους νομούς της χώρας. Αντιδράσεις που θα "συνενωθούν" εθελοντικά και δυναμικά στην πανελλαδική κινητοποίηση της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής, στις 9 Οκτώβρη, στην Αθήνα. Στο μεταξύ:

Ενα ακόμα αγωνιστικό "όχι στον Καποδίστρια" εισέπραξε χτες η κυβέρνηση. Οι κάτοικοι του Ζάρκου Τρικάλων διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στο σχέδιο αναγκαστικών συνενώσεων, απαιτώντας είτε να μείνει η κοινότητά τους έξω από τον "Καποδίστρια", ή σε αντίθετη περίπτωση, να γίνει δήμος μαζί με το διπλανό χωριό Πηνειάδα και να μη συνενωθεί με το δήμο Φαρκαδώνας.

Στις δέκα το πρωί οι Ζαρκινοί - άνδρες, γυναίκες και παιδιά - με πάνω από 200 τρακτέρ βγήκαν στον εθνικό δρόμο Λάρισας - Τρικάλων. Πιο μαχητικές οι γυναίκες του χωριού απέκλεισαν συμβολικά το δρόμο. Στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στη συνέχεια μίλησαν ο πρόεδρος της κοινότητας Σπ. Τσιοτινός κι άλλα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, στην οποία συμμετέχουν όλοι οι μαζικοί φορείς του χωριού. Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην αγωνιστική ιστορία του Ζάρκου. Μια ιστορία που δεν επιτρέπει - όπως υπογράμμισαν - σε καμία κυβέρνηση και σε κανέναν "Καποδίστρια" να "σβήσει" την κοινότητα. Τόνισαν την απόφαση όλων ν' αγωνιστούν εναντίον των αναγκαστικών συνενώσεων, για να μην επιτρέψουν την ερήμωση της υπαίθρου, την επιβολή νέων οικονομικών βαρών και το ξεκλήρισμα των αγροτών. Κάλεσαν τους άλλους εργαζόμενους, το λαό της περιοχής να συμπαρασταθούν στον αγώνα τους, για να μη μετατραπούν όλοι σε ραγιάδες των κυβερνήσεων και της πλουτοκρατίας.

Χαιρετισμό στους συγκεντρωμένους απηύθυνε ο Αχ. Κανταρτζής,βουλευτής του ΚΚΕ, ο οποίος εξέφρασε τη συμπαράσταση του Κόμματος στον αγώνα των Ζαρκινών, τονίζοντας ότι η πάλη τους δεν αφορά μόνο το χωριό τους, αλλά την ελληνική ύπαιθρο που κινδυνεύει - λόγω και του σχεδίου "Ι. Καποδίστριας" - με ερήμωση.

Στη συνέχεια οι Ζαρκινοί, με λεωφορεία και ιδιωτικά αυτοκίνητα - κι ενώ τα τρακτέρ παρέμειναν από τη μια και την άλλη πλευρά του εθνικού δρόμου - πήγαν στη νομαρχία Τρικάλων. Εξω από τη νομαρχία έστησαν τα πανό και φώναζαν συνθήματα κατά του σχεδίου "Ι. Καποδίστριας", κλείνοντας, ταυτόχρονα, την κυκλοφορία στο κεντρικό δρόμο της πόλης.

Η Συντονιστική Επιτροπή των φορέων επισκέφτηκε τον νομάρχη και του επέδωσε το ψήφισμα με τα αιτήματα των κατοίκων. Οπως δήλωσε στο "Ρ" ο Σπ. Τσιοτινός,"ο αγώνας θα συνεχιστεί και θα ενταθεί μέχρι να αναθεωρήσει τη στάση της η κυβέρνηση και να ικανοποιήσει το δίκαιο αίτημα των Ζαρκινών". "Δε θα επιτρέψουμε - τόνισε - να προσβάλουν την ηρωική ιστορία του χωριού μας και να ερημώσουν την ελληνική ύπαιθρο. Η κυβέρνηση με την αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης που εφαρμόζει, επιχειρεί να ξεκληρίσει την αγροτιά και τώρα με το σχέδιο "Ι. Καποδίστριας" επιχειρεί να σβήσει τα χωριά από τον χάρτη της Ελλάδας, δημιουργώντας ταυτόχρονα δήμους που θα λειτουργούν σαν "μακρύ χέρι" του κράτους εναντίον του λαού, σαν φορομπηχτικοί μηχανισμοί που θα βάζουν το χέρι στην τσέπη των δημοτών". Οι Ζαρκινοί - κατέληξε - έχουν ιστορία σε αγώνες και δεν πρόκειται να μετατραπούν τώρα σε ραγιάδες των κυβερνήσεων και του νεοκοτζαμπασισμού. Θα τιμήσουμε τους αγώνες των προγόνων μας, κρατώντας το όνομα και την ιστορία των Ζάρκων ζωντανά".

Στην Εύβοια

"Να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στην αυταρχική κατάργηση των κοινοτήτων", καλεί τους αιρετούς και δημότες της Εύβοιας, η Συντονιστική Επιτροπή του νομού, η οποία διοργανώνει την Παρασκευή, 26 του μήνα, στις πέντε το απόγευμα, στη Χαλκίδα, στην είσοδο της "Υψηλής Γέφυρας",συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των αναγκαστικών συνενώσεων. Η συγκέντρωση "έρχεται" μερικές μέρες μετά την πετυχημένη συγκέντρωση της Επιτροπής στο 87ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας. Μέσα στη βδομάδα αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου η Επιτροπή, ώστε να αποφασίσει τη συνέχιση των κινητοποιήσεων και τη μορφή που μπορεί να πάρουν.

Στην Αχαϊα

Αλλες τρεις κοινότητες, στο νομό Αχαϊας, με τοπικά δημοψηφίσματα τάχθηκαν, με συντριπτική πλειοψηφία, κατά των αναγκαστικών συνενώσεων. Συγκεκριμένα, στην κοινότητα Τεμένης,στους 928 ψηφίσαντες, 919 είπαν "όχι" στις συνενώσεις και μόνον 9 είπαν "ναι". Στην κοινότητα Διγελλώτικων,στους 232 ψηφίσαντες, 227 είπαν "όχι" και μόλις 4 "ναι". Τέλος, στην κοινότητα Βαλιμήτικων 284 στους 311 ψηφίσαντες είπαν "όχι" στις συνενώσεις ενώ 23 είπαν "ναι".

Στα Χανιά

Συνεχώς αυξανόμενο είναι το κύμα αντιδράσεων που αναπτύσσεται στο νομό Χανίων κατά των αναγκαστικών συνενώσεων. Αυτό φανερώνει άλλωστε και η δυναμική της συμμετοχής κοινοτήτων και δήμων στη Συντονιστική Επιτροπή του νομού κατά του σχεδίου "Ι. Καποδίστριας". Οπως μας πληροφορεί η Επιτροπή, με ανακοίνωσή της, μέχρι σήμερα, 47 δήμαρχοι, κοινοτάρχες, φορείς και προσωπικότητες του νομού έχουν υπογράψει το ψήφισμα κατά του κυβερνητικού σχεδίου και συμμετέχουν στους κόλπους της. "Καθημερινά - συνεχίζει η Επιτροπή - έρχονται αποφάσεις κοινοτικών συμβουλίων και λαϊκών συνελεύσεων χωριών που εναντιώνονται στον "Καποδίστρια". Τις αποφάσεις αυτές η Επιτροπή θα δημοσιοποιήσει και θα τις αποστείλει στην Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Χανίων, στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και την κυβέρνηση".

  • Τη διατήρηση της κοινότητάς τους ως αυτοτελούς, ζητούν ενυπόγραφα, 306 κάτοικοι του χωριού Πλατανάκι Κυνουρίας. "Διαφορετικά, επισημαίνουν, οδηγούμαστε σε διάλυση".
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Θα κατέβουν κάτω...

Σε δυναμικές κινητοποιήσεις προχωρούν από σήμερα και μέχρι τις 27 του μήνα οι Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα ενάντια στο σχέδιο "Ι. Καποδίστριας", των Νομών Καβάλας, Δράμας και Σερρών. Συγκεκριμένα, θα προχωρήσουν σε αποκλεισμούς των εθνικών δρόμων που οδηγούν προς Θράκη, σε καταλήψεις δημόσιων υπηρεσιών και σε μπλοκάρισμα της τροφοδοσίας γεωργικών μονάδων με καλαμπόκι, τεύτλα και ντομάτες. Επίσης οι δήμοι και οι κοινότητες που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις θα προχωρήσουν σε αναστολή λειτουργίας των υπηρεσιών τους. Στην πρόσφατη σύσκεψη που πραγματοποίησαν οι Επιτροπές Αγώνα ενάντια στις αναγκαστικές συνενώσεις, αποφάσισαν να πάρουν μέρος στην πανελλαδική κινητοποίηση κατά του σχεδίου "Ι. Καποδίστριας" που θα γίνει στις 9 του Οκτώβρη στην Αθήνα.

Στην Ανατολική Μακεδονία ενάντια στο σχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης τάσσονται περισσότεροι από 240 δήμοι και κοινότητες, από τις οποίες οι 120 είναι από το Νομό Σερρών.

Στο μεταξύ το Σάββατο εκατοντάδες κάτοικοι της Ασπροβάλτας και των γύρω κοινοτήτων πραγματοποίησαν συμβολικό αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης - Καβάλας, στα πλαίσια των κινητοποιήσεων που έχει προγραμματίσει η ΣΕΑ του Νομού Θεσσαλονίκης, ενάντια στο σχέδιο των αναγκαστικών συνενώσεων. Με πανό και αυτοκίνητα έστησαν μπλόκο στην Εθνική και διατράνωσαν την αντίθεσή τους στο σχέδιο για ερήμωση της υπαίθρου και αξιοποίηση της ΤΑ ως μηχανισμού φορομπηχτικής πολιτικής και υλοποίησης των αντιλαϊκών σχεδίων της κυβέρνησης και της ΕΕ.

ΚΙΛΚΙΣ
Ημερίδα του ΚΚΕ για τον "Ι. Καποδίστρια"

Ημερίδα με θέμα "Το σχέδιο "Ι. Καποδίστριας", οι πραγματικοί του στόχοι και η θέση του ΚΚΕ", διοργανώνει το Σάββατο 27 Σεπτέμβρη, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κιλκίς, το Τμήμα Αυτοδιοίκησης της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Επιτροπή Κιλκίς του Κόμματος. Στόχος της ημερίδας - στην οποία θα συμμετάσχουν οι εκλεγμένοι στους δήμους και τις κοινότητες της Περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας - είναι να αναλυθεί η θέση του Κόμματος σχετικά με τις αναγκαστικές συνενώσεις. Επίσης να δοθεί μια ακόμη ευκαιρία επικοινωνίας με τους εκλεγμένους στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) ώστε να ακουστούν οι απόψεις τους σχετικά με την επιχειρούμενη, βίαιη, τροποποίηση και ανατροπή του χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και γενικότερα οι θέσεις τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο θεσμός.

Οι εργασίες της ημερίδας ξεκινούν στις 5 το απόγευμα και περιλαμβάνει τις παρακάτω εισηγήσεις: ""Ι. Καποδίστριας", οι πραγματικοί του στόχοι και η θέση του ΚΚΕ"", με εισηγήτρια την Βέρα Νικολαϊδου,μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και υπεύθυνη του Τμήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πρώην δήμαρχο Νίκαιας. "Η εφαρμογή του προγράμματος "Ι. Καποδίστριας" στο Νομό Κιλκίς", με εισηγητή τον Κώστα Χαλίτσιο,μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Κιλκίς του ΚΚΕ, επικεφαλής της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" Κιλκίς. Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις - τοποθετήσεις εκλεγμένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, εκπροσώπων φορέων, μελών συντονιστικών επιτροπών κατά των συνενώσεων των νομών της Κεντρικής Μακεδονίας.

Κατηγορούμενος γιατί υπερασπίστηκε το δάσος

Υπερασπίστηκε τη δασική έκταση της περιοχής του και για το λόγο αυτό οδηγείται στο δικαστήριο. Πρόκειται για τον Αγγελο Φραγκόπουλο,αντιπρόεδρο του Εξωραϊστικού Συλλόγου Οικιστών του καταφυγίου Παλαιάς Φώκαιας Αττικής, ο οποίος δικάζεται σήμερα στο ΣΤ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, κατηγορούμενος για συκοφαντική δυσφήμιση. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εξωραϊστικού Συλλόγου, με ανακοίνωση που εξέδωσε, τονίζει ότι ο Αγγ. Φραγκόπουλος ενεργούσε σύμφωνα με τις ομόφωνες αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του συλλόγου και με μοναδικό σκοπό να περισώσει τη δασική έκταση από τους καταπατητές, η οποία είχε καεί από το 1985 και είχε πρόσφατα αναδασωθεί.

Παράλληλα, εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους, γιατί αντί να είναι στα εδώλια οι ίδιοι οι καταπατητές των λιγοστών δασών που έχουν απομείνει στην Αττική και να κατεδαφίζονται άμεσα τα αυθαίρετα που κατασκευάζονται από αυτούς, σύρονται στα δικαστήρια όσοι αγωνίζονται για να τα περιφρουρήσουν. Ζητούν επίσης την άμεση απαλλαγή του αντιπροέδρου του συλλόγου και απαιτούν από την πολιτεία να παρέμβει άμεσα, ώστε να περιφρουρήσει αποτελεσματικά τους λιγοστούς φυσικούς πνεύμονες που έχουν απομείνει στην Αττική και σε όλη τη χώρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ