ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 7 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /40
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - 23Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ
Ο πολιτισμός δε χρειάζεται χορηγούς

Στο πρώην στρατόπεδο Κόδρα το τριήμερο 12-13 και 14 του Σεπτέμβρη οι κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη

Μετά το πλατύ και δυναμικό άνοιγμα στη νεολαία, που πραγματοποίησε μέσα στο καλοκαίρι η Οργάνωση Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, τα μέλη και τα στελέχη της με μεγαλύτερη αισιοδοξία και εμπειρία από την προηγούμενη δράση, αλλά και με αποφασιστικότητα μπήκαν στην τελική ευθεία για το κεντρικό τριήμερο του 23ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ στη Θεσσαλονίκη, στις 12-13 και 14 Σεπτέμβρη. Το Φεστιβάλ φέτος ταξιδεύει στα ανατολικά, πιο πλούσιο σε πρόγραμμα και περιεχόμενο. Πάει στο στρατόπεδο Κόδρα της Καλαμαριάς,προκειμένου να αποτελέσει και διεκδικητικό βήμα για την απόδοση του χώρου στο λαό και τη νεολαία της περιοχής και όλης της Θεσσαλονίκης. Ενα στρατόπεδο εγκαταλειμμένο σήμερα, μετά την 80χρονη επίταξή του από το στρατό, για το οποίο οι νέοι και οι φορείς της περιοχής παλεύουν για να αξιοποιηθεί ως πολιτιστικό - αθλητικό κέντρο και πάρκο. Ο θεσμός του Φεστιβάλ της ΚΝΕ και παλιότερα είχε συνδεθεί με διεκδικήσεις χώρων προς όφελος της νεολαίας και του λαού. Παράδειγμα το στρατόπεδο Στρεμπενιώτη στη Νεάπολη, το Πάρκο της Νέας Ελβετίας και μια σειρά άλλοι χώροι στη Σταυρούπολη κ. α.

Το στοίχημα

Το κενό των κεντρικών εκδηλώσεων του 22ου Φεστιβάλ, λόγω των περσινών βουλευτικών εκλογών, και η αλλαγή του χώρου αποτελούν δύο στοιχεία που η Οργάνωση της ΚΝΕ τα βλέπει ως μια ευκαιρία για καλύτερο απολογισμό στη μαζικότητα και τη σύνθεση του φετινού Φεστιβάλ. Το στοίχημα θα κριθεί από το πόσο οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ θα μπορέσουν να δώσουν τη νέα ώθηση και ορμή τόσο στην ίδια την Οργάνωση όσο κυρίως στο νεολαιίστικο κίνημα, ώστε να συνεχίσει με μεγαλύτερη μαχητικότητα και αποφασιστικότητα τους αγώνες για την παιδεία, τον πολιτισμό, την υγεία, τους αγώνες ενάντια στα ναρκωτικά και την ανεργία. Να μπει δυναμικά στον αγώνα ενάντια στις αναγκαστικές συνενώσεις, που αφορά κυρίως τη νεολαία της υπαίθρου.

Οι κνίτες και οι κνίτισσες διαμορφώνουν το χώρο του στρατοπέδου από τις 24 Αυγούστου. Με μεθοδική και πάνω απ' όλα συλλογική δουλιά προετοιμάζουν τη μεγάλη έκταση του στρατοπέδου, με τα διάσπαρτα κτίρια, προκειμένου στις 12 του Σεπτέμβρη να είναι όλα έτοιμα και το Φεστιβάλ να δεχτεί τους χιλιάδες νέους και το λαό της πόλης. Οι ζωγραφιές, τα σχέδια, οι παραστάσεις, το γράψιμο των κειμένων, μέχρι και το στήσιμο των υλικών και των σιδηροκατασκευών, όλα περνάνε από τα χέρια των νέων κομμουνιστών, που επί 15 μέρες έχουν στήσει στο χώρο τη δική τους "κόκκινη ταξιαρχία", μέσα στο τέως κτίριο διοίκησης του στρατοπέδου.

"Αυτό που θα δει ο κόσμος τις τρεις μέρες στο χώρο του Φεστιβάλ είναι προϊόν συλλογικής δουλιάς και σκέψης. Ολα στήνονται με την εθελοντική εργασία των μελών της ΚΝΕ. Κι αυτό αποτελεί δείκτη για τη δουλιά της οργάνωσης, στον οποίο νομίζω ότι βγήκαμε κερδισμένοι, πήγαμε ένα σκαλοπάτι παραπάνω σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές",δηλώνει ο Σωκράτης Παπαδόπουλος,γραμματέας της Οργάνωσης Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ.

Οι νέοι λένε ΟΧΙ στον "πλαστικό" πολιτισμό

Κυρίαρχο θέμα του φετινού Φεστιβάλ είναι ο πολιτισμός, χωρίς αυτό να σημαίνει πως υποβαθμίζεται η σπουδαιότητα των άλλων ζητημάτων, όπως των νέων μέτρων για την εκπαίδευση, του αντιναρκωτικού αγώνα, της ειρήνης, της ανεργίας και του αθλητισμού. Ιδιαίτερη σημασία όμως θα δοθεί στο χώρο και για το 14ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών, που έγινε πρόσφατα στην Κούβα.

Χρονιά της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας το 1997, αποτέλεσε πρόκληση για τους κομμουνιστές που βάλθηκαν να αποδείξουν - και μάλλον το κατάφεραν όπως φαίνεται - ότι ο πολιτισμός δεν έχει ανάγκη τους χορηγούς του ψεύτικου πολιτισμού. Η ΚΝΕ κατάφερε και με χαμηλό οικονομικό προϋπολογισμό να παρουσιάσει πλούσιο και ποιοτικό πολιτιστικό πρόγραμμα, να αναδείξει την ερασιτεχνική δημιουργία.

Το πολιτιστικό στίγμα διαφαίνεται μέσα από το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στις τέσσερις εξέδρες του Φεστιβάλ. Οι κεντρικές συναυλίες με τον Δημήτρη Ζερβουδάκη,την Μαρία Δημητριάδη,τον Παναγιώτη Καραδημήτρη,την Μαριώ κλπ., η παρουσίαση της δουλιάς ερασιτεχνικών νεανικών μουσικών συγκροτημάτων, θεατρικών σχημάτων και χορευτικών λαογραφικών συγκροτημάτων, η έκθεση έργων ζωγραφικής, γελοιογραφίας και ποίησης, οι αγώνες σκακιού και μια σειρά άλλες δραστηριότητες θα πλαισιώσουν το πρόγραμμα του τριημέρου. Μέσα σ' αυτό ξεχωρίζουν το αφιέρωμα στον Κ. Βάρναλη από ηθοποιούς του ΚΘΒΕ, καθώς και τα τρία κινηματογραφικά αφιερώματα στον Γ. Ρίτσο,τον Τσε Γκεβάρα και τα 50χρονα του ΔΣΕ.

Συνοψίζοντας την πολιτιστική πρόταση της ΚΝΕ μέσα από το 23ο Φεστιβάλ, ο Σ. Παπαδόπουλος επισημαίνει: "Η ΚΝΕ προβάλλει την ανάγκη να αποστραφεί η νεολαία τον πλαστικό πολιτισμό που της προσφέρουν και να δείξει ότι η ίδια και ο λαός μπορεί να δημιουργεί χωρίς χορηγούς. Μακριά από τα πλαστικά της Πολιτιστικής Ευρώπης, που αλλοιώνουν το χαρακτήρα, την ιστορία και την παράδοση του λαού μας. Πρέπει ο λαός να πάρει την υπόθεση στα χέρια του. Αυτό είναι άλλωστε και το κεντρικό μας σύνθημα: "Οχι στον πλαστικό πολιτισμό. Ο λαός να γίνει χορηγός"".

Ο στόχος

Το Φεστιβάλ είναι τρόπος άμεσης επικοινωνίας με τη νεολαία, που σήμερα δέχεται πιο έντονα την προσπάθεια χειραγώγησης από την άρχουσα τάξη, στην κατεύθυνση αποστροφής κάθε τι του συλλογικού και αγωνιστικού. Η ΚΝΕ και μέσα από αυτές τις εκδηλώσεις αναδεικνύει ολόπλευρα το συλλογικό και το αγωνιστικό. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια ο μέσος όρος ηλικίας των ανθρώπων που έρχονται στα Φεστιβάλ διαρκώς μειώνεται, προς πείσμα όσων κακόβουλα λένε το αντίθετο. "Το Φεστιβάλ αποτελεί κορυφαία στιγμή της δράσης που ανέπτυξε η Οργάνωση όλη την προηγούμενη χρονιά", λέει ο γραμματέας της Οργάνωσης Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ. "Επιδιώκουμε να αποτελέσει αφετηρία νέων αγώνων στη χρονιά που έρχεται. Αποτελεί πλούσια εμπειρία, με την έννοια ότι από πρώτο χέρι διαπιστώνουμε πώς είδε η νεολαία το Φεστιβάλ, τις προτάσεις της ΚΝΕ και κυρίως το πώς όλοι μαζί θα προχωρήσουμε παραπέρα, στην αγωνιστική πορεία για την ανατροπή αυτής της πολιτικής που μόνο δεινά φέρνει στο λαό και τη νεολαία και θα φτάσουμε στην τελική προοπτική το σοσιαλισμό", καταλήγει ο Σ. Παπαδόπουλος.

Αννα ΑΝΑΝΙΑΔΟΥ

ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΚΟΔΡΑ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
Να αξιοποιηθεί προς όφελος του λαού

Εδώ και χρόνια, από τότε που ο στρατός εγκατέλειψε το στρατόπεδο Κόδρα στην Καλαμαριά - μια έκταση σχεδόν 250 στρεμμάτων - εξακολουθεί να παραμένει άλυτο το ιδιοκτησιακό πρόβλημα, με αποτέλεσμα να αυξάνονται διαρκώς οι... ορέξεις των επιτήδειων που θέλουν να το οικειοποιηθούν. Ηδη κάποιοι έχουν προχωρήσει στην τοποθέτηση πινακίδων στο χώρο, που δηλώνουν ότι "η περιοχή είναι ιδιόκτητη"!

Ολα αυτά τα χρόνια έχουν δομηθεί 100 στρέμματα, αφού προηγουμένως δόθηκαν σε ιδιώτες κάτω από παράξενες συνθήκες. Τα υπόλοιπα 150 περίπου μένουν αναξιοποίητα και ένα μέρος τους (60 στρέμματα) διεκδικείται από αμφισβητούμενους "ιδιοκτήτες". Το ΥΠΕΧΩΔΕ παραχώρησε 43,5 στρέμματα στο δήμο και τα άλλα 50 στρέμματα ανήκουν στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, η οποία αρνείται να τα παραχωρήσει στο δήμο, γιατί - όπως αναφέρεται σε σχετικά έγγραφα - θέλει να εγκαταστήσει μέσα κτίρια υπηρεσιών. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει, γιατί ο χώρος έχει χαρακτηριστεί ως χώρος πρασίνου και πολιτισμού.

Ο δήμος, με απόφαση της πλειοψηφίας της διοίκησης, πρόσθεσε στη χρήση γης και το χαρακτηριστικό των χώρων αναψυχής. Κάτι που, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι και οι φορείς της πόλης, ανοίγει το δρόμο για την εκμετάλλευσή του από μεγαλοϊδιώτες και μεγαλοεπιχειρηματίες τύπου Λαμπράκη, με σκοπό το κέρδος και όχι το κοινό όφελος.

Να γίνει χώρος πολιτισμού και αθλητισμού

Η Ενωτική Δημοτική Κίνηση (ΕΔΗΚ) Καλαμαριάς παλεύει μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία λύσης του προβλήματος. Συγκεκριμένα προτείνει την αξιοποίηση του οικοπέδου, που ήδη έχει ο δήμος στην ιδιοκτησία του, ώστε να γίνουν χώροι πολιτισμού, πράσινου και αθλητισμού, δηλαδή να δημιουργηθεί ένα υπερτοπικό πάρκο για όλο το λαό της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα ζητά να προχωρήσει η διαδικασία ώστε να ξεκαθαριστεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς των διεκδικούμενων εκτάσεων και αν αποδειχθεί ότι υπάρχουν ιδιοκτησίες, να απαλλοτριωθούν ή να γίνει ανταλλαγή γης σε άλλο χώρο στο δήμο ή και έξω από τα όρια του δήμου, με την απαραίτητη οικονομική χρηματοδότηση από το κράτος.

"Υπάρχουν μελέτες, όμως - όπως φαίνεται - δεν υπάρχει η διάθεση για αξιοποίηση του χώρου. Στο πρόγραμμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας είχε αναγγελθεί ότι θα χρηματοδοτηθεί η δημιουργία ανοιχτού θεάτρου στο χώρο του στρατοπέδου. Η ταμπέλα έχει μπει, όμως οι εργασίες μάλλον δε θα ξεκινήσουν", δηλώνει η Σοφία Τεμενεκίδου, επικεφαλής της ΕΔΗΚ Καλαμαριάς και δημοτική σύμβουλος.

Θέση διεκδικητική έχει και η ΚΝΕ, η οποία ξεκαθαρίζει ότι σε καμιά περίπτωση δε φαντάζεται το Κόδρα στα χέρια μεγαλοεπιχειρηματιών. "Απεναντίας ο δήμος πρέπει, και κάτω από το κοινό αίτημα των φορέων της περιοχής, και κάτω από τις πραγματικά μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν, να προχωρήσει στη δημιουργία μουσικών στούντιο για τη νεολαία, χώρων άθλησης, πνευματικών κέντρων, βιβλιοθηκών κλπ. Χώρων που λείπουν συνολικά από τη Θεσσαλονίκη και όχι μόνο από την Καλαμαριά", τονίζει η Κομμουνιστική Νεολαία.

Το πρόγραμμα

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12/9

  • Κεντρική εξέδρα

- 8 μμ:: Ανοιγμα εκδηλώσεων

- 8.15 μμ: Η ζωή και το έργο του Κώστα Βάρναλη.Ενα τιμητικό αφιέρωμα στον μεγάλο μας ποιητή, με γνωστούς καλλιτέχνες της πόλης. Απαγγέλλουν ηθοποιοί του ΚΘΒΕ.

- 10.30 μμ: Συναυλία - αφιέρωμα στο παραδοσιακό τραγούδι με τον Β. Κασούρα.

  • Λαϊκή σκηνή

- 9 μμ: Θέατρο Σκιών: "Ο Καραγκιόζης και η μαστούρα".

- 9.30 μμ: Ποντιακοί χοροί από χορευτικό σχήμα της Θέρμης.

- 11 μμ: Γλέντι με το συγκρότημα "Μακεδονία",με μακεδονίτικα, νησιώτικα και άλλα παραδοσιακά τραγούδια.

  • Εξέδρα παραστάσεων

- 9 μμ: Θεατρική παράσταση: "Λευκό Καμπαρέ",από τη Λαϊκή Μορφωτική Στέγη Αμπελοκήπων.

- 9.30 μμ: Συζήτηση με θέμα "Δράση ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά".

- 11 μμ: Προβολή ταινίας σε γιγαντοοθόνη: Σπάνια ντοκουμέντα σε πρώτη προβολή από τη ζωή του Τσε Γκεβάρα.

  • Εξέδρα ερασιτεχνικής δημιουργίας

- 9.30 μμ: Ελληνικό ροκ από τις "Σταγόνες".

- 10.30 μμ: Εντεχνο ελληνικό τραγούδι από τους "Ανώνυμους".

- 11.30 μμ: Εντεχνο ελληνικό, λαϊκό και πολιτικό τραγούδι από τους "Προικοθήρες".

ΣΑΒΒΑΤΟ 13/9

  • Κεντρική εξέδρα

- 8 μμ: Η Λαϊκή Επιμορφωτική Στέγη Αμπελοκήπων παρουσιάζει τους "Αχαρνείς" του Αριστοφάνη.

- 9.30 μμ: Ομιλία από τον Αλέκο Μαρινάκη,μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

- 10 μμ: Συναυλία με τον Δημήτρη Ζερβουδάκη.

  • Λαϊκή σκηνή

- 8.45 μμ: Παραδοσιακοί χοροί από το παιδικό τμήμα του χορευτικού σχήματος της Αγίας Τριάδας.

- 11.30 μμ: Συναυλία με ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια με τους Μαριώ, Κώστα Βόμβωλο και το συγκρότημα "Τομπουρλίκα".

  • Εξέδρα παραστάσεων

- 8.30 μμ: Αφιέρωμα: "30 χρόνια από το θάνατο του Τσε".Συμμετέχουν ηθοποιοί της πόλης.

- 10 μμ: Συζήτηση με θέμα "Πολιτισμός - Πολιτιστική Πρωτεύουσα".Συντονίζει ο δημοσιογράφος Α. Νικολάου.

- 11.30 μμ: Προβολή ταινίας σε γιγαντοοθόνη από την εκδήλωση προς τιμήν του ποιητή της Ρωμιοσύνης Γιάννη Ρίτσου,που διοργανώθηκε από την ΚΟΘ του ΚΚΕ.

  • Εξέδρα ερασιτεχνικής δημιουργίας

- 8.30 μμ: Heavy Metal από τους "Liguid Grave".

- 10 μμ: Hard Rock από τους "Ασημους".

- 11 μμ: Hard Rock από τους "Αδράνεια".

- 12 μμ: Ελληνικό Rock με στοιχεία δημοτικής μουσικής από τους "Μέθεξις".

ΚΥΡΙΑΚΗ 14/9

  • Κεντρική εξέδρα

- 8 μμ: Παραδοσιακοί χοροί από το Μορφωτικό Καλλιτεχνικό Σύλλογο Χαλκηδόνας.

- 9 μμ: Ομιλία από τον Δημήτρη Γόντικα,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

- 10 μμ: Συναυλία αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι της χώρας μας με τους: Μαρία Δημητριάδη,Πάνο Καραδημήτρη και Ανθή Τατσιούλη.

  • Λαϊκή σκηνή

- 10.30μμ: Λαϊκό γλέντι με το συγκρότημα "ΜΙΝΟΡΕ".

  • Εξέδρα παραστάσεων

- 8μμ: Συζήτηση με θέμα "Εκπαιδευτική Αντιμεταρρύθμιση".

- 10μμ: Απονομή επαίνων σε όσους συμμετείχαν στις εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας, ποίησης και σκίτσου, που διοργάνωσε το 23ο Φεστιβάλ.

- 11 μμ: Προβολή ταινίας σε γιγαντοοθόνη: "50 χρόνια Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας",η εκδήλωση που διοργάνωσε η ΚΟΘ του ΚΚΕ την 1/12/96.

  • Εξέδρα ερασιτεχνικής δημιουργίας

- 10μμ: Ελληνικό Rock από τους "Αντίκες".

- 11μμ: Ανεξάρτητο ελληνικό Rock από τους "Halvana".

Μαζί στην αντεπίθεση

"Εχουμε τα ίδια όνειρα, έχουμε τον ίδιο εχθρό. Μαζί στην αντεπίθεση". Αυτό είναι το κεντρικό σύνθημα του 23ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή", που φέτος πραγματοποιείται στην Πανεπιστημιούπολη στα Ιλίσια, ακριβώς πίσω από τη Φοιτητική Εστία Πανεπιστημίου Αθήνας (ΦΕΠΑ).

Μετά το ταξίδι του σε όλη την Ελλάδα, μέσα από περισσότερες από 250 εκδηλώσεις σε πόλεις και χωριά της Ελλάδας σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, το Φεστιβάλ καταλήγει στο χώρο της Πανεπιστημιούπολης. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα θα είναι πλούσιο, ενώ ανάλογο θα είναι και το πολιτικό σκέλος του Φεστιβάλ. Ολοι εκείνοι που βιώνουν το χτύπημα της δημόσιας δωρεάν παιδείας για όλους, το δικαίωμα στη δουλιά και τη ζωή, θα έχουν ένα βήμα διαλόγου. Εκεί θα είναι και αντιπρόσωποι προοδευτικών οργανώσεων ξένων χωρών.

Οι νέοι κομμουνιστές, που ήδη ετοιμάζονται πυρετωδώς για την καλύτερη διοργάνωση του Φεστιβάλ, είναι σίγουροι ότι φέτος θα γίνει ένα ακόμα βήμα μπροστά στην επαφή της νεολαίας με την πρωτοπόρα οργάνωση, την ΚΝΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ