ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Αυγούστου 1997
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΟΠΛΑ
Ερευνα για τις καταγγελίες της Κούβας

ΓΕΝΕΥΗ.-

Την απόφαση να συνεχίσει την έρευνα για να διαπιστωθεί αν όντως οι ΗΠΑ διεξήγαγαν βιολογικό πόλεμο κατά της Κούβας, αποφάσισε η Παγκόσμια Επιτροπή για την καταπολέμηση των βιολογικών όπλων, μετά από τριήμερο διαβουλεύσεων. Η Επιτροπή συνεδρίασε έκτακτα, έπειτα από σχετικό αίτημα και επίσημες κυβερνητικές καταγγελίες της κουβανικής κυβέρνησης, για ύποπτο περιστατικό που προκάλεσε την καταστροφή μεγάλου μέρους της ετήσιας καλλιέργειάς της, μετά την πιθανή εκτόξευση "αντισώματος" από διερχόμενο αεροπλάνο των αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων.

Οι 138 χώρες που αποτελούν τις χώρες που συμμετέχουν στην "Παγκόσμια Συνθήκη κατά των βιολογικών όπλων", κατέληξαν στην άνω απόφαση, αφού τα στοιχεία δεν ήταν αρκετά για να στοιχειοθετήσουν επίσημη καταδίκη από την Επιτροπή. Παρ' αυτά, διορίστηκε επιτροπή εμπειρογνωμόνων από έξι χώρες που θα πραγματοποιήσει εκτενή έρευνα για το εν λόγω περιστατικό και μετά την πάροδο ενός μήνα, θα παρουσιάσει τα αποτελέσματά της ενώπιον της Επιτροπής, που θα κληθεί να βγάλει την τελική της απόφαση.

ΒΟΣΝΙΑ
Απόφαση του Κοινοβουλίου κατά Πλάβσιτς

ΠΑΛΕ.-

Τις αποκλειστικές εξουσίες της Προέδρου πάνω στις Ενοπλες Δυνάμεις του σερβοβοσνιακού στρατού αφαίρεσε το Κοινοβούλιο στο Πάλε, αναθέτοντας τη διοίκηση του στρατεύματος σε μία συλλογική αρχή.

Ετσι, λίγο μετά τη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου στη Ζαχορίνα, (κοντά στο Σαράγεβο), ανακοινώθηκε η τροποποίηση του νόμου σχετικά με την Αμυνα και τις Ενοπλες Δυνάμεις. Σύμφωνα με την κοινοβουλευτική ανακοίνωση, η προεδρία"υποχρεώνεται να αποδεχτεί το νέο ρόλο του Ανωτάτου Συμβουλίου Αμυνας (CSD)", αφού, όπως υποστηρίζεται, το μέτρο αποσκοπεί στη "διασφάλιση της ακεραιότητας της χώρας και της ενότητας του στρατού και του λαού" προκειμένου να προστατευτούν από "μονομερείς και παράνομες αποφάσεις της Προέδρου στο θέμα της άμυνας και του στρατού".

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας της Νέας Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, πιέζεται ασφυκτικά από τις ΗΠΑ, οι οποίες ζητούν επιμόνως την παρέμβασή του στη σερβοβοσνιακή πολιτική κρίση, με αντάλλαγμα την άρση των αμερικανικών οικονομικών κυρώσεων κατά της Σερβίας.

Η Ουάσιγκτον κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να πείσει τον Μιλόσεβιτς να στηρίξει την Πρόεδρο Μπλιάνα Πλάβσιτς έναντι των πολιτικών του Πάλε που υποστηρίζουν τον πρώην ηγέτη, Ράντοβαν Κάρατζιτς... Οπως, μάλιστα, υποστηρίζουν πολιτικοί παρατηρητές, "το στοίχημα είναι μεγάλο" για το Σέρβο ηγέτη, μιας που τα οικονομικά προβλήματα στην ΟΝ Γιουγκοσλαβίας παραμένουν κρίσιμα.

Μάλιστα, μέσα στο περασμένο 24ωρο "εντάθηκαν" οι φήμες που ήθελαν τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να επισκέπτεται τη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας. Ωστόσο, οι φήμες αυτές δεν επιβεβαιώθηκαν - τουλάχιστον χτες - από τα ίδια τα γεγονότα, παρά την ανακοίνωση των ΝΑΤΟικών πολυεθνικών δυνάμεων που έλεγε πως ζητήθηκε να επιτρέψουν πιθανή προσγείωση στο βοσνιακό έδαφος του αεροσκάφους του Μιλόσεβιτς...

Οπως, και να 'χει, μέχρι να τελειώσει αυτή η εβδομάδα οι "πιέσεις" αναμένεται να κορυφωθούν, καθώς αναμένεται να φτάσει στην περιοχή και ο Αμερικανός απεσταλμένος στην πρώην Γιουγκοσλαβία Ρόμπερτ Γκέλμπαρντ. Ο Γκέλμπαρντ θα έχει επαφές με ηγέτες της περιοχής για να συζητήσει, όπως λέγεται, για τις δημοτικές εκλογές στη Βοσνίας που έχουν προγραμματιστεί για τις 13 και 14 Σεπτέμβρη.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αρση του αποκλεισμού παρά τις αλληλοκατηγορίες

ΒΗΘΛΕΕΜ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Σε μια εμφανή προσπάθεια να δώσει δείγματα καλής θέλησης και πιθανώς να δημιουργήσει θετικές εντυπώσεις, η ισραηλινή κυβέρνηση ήρε, χτες, τον αποκλεισμό της Βηθλεέμ. Λίγη ώρα μετά την αναπάντεχη απόφαση, Παλαιστίνιοι σχημάτιζαν ουρές στην είσοδο της πόλης για να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να συναντήσουν τους συγγενείς τους μετά από 28 ημέρες αυστηρού αποκλεισμού.

Στις τέσσερις το απόγευμα απομάκρυναν οι Ισραηλινοί στρατιώτες το οδόφραγμα που απέκλειε τη βόρεια είσοδο της Βηθλεέμ. Ηδη, αρκετοί Παλαιστίνιοι είχαν εισέλθει, νωρίτερα, στην πόλη μετά την ανακοίνωση της άρσης του αποκλεισμού από τον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας Γιτζάκ Μοντερχάι και τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αμνόν Σαχάκ.

Εντούτοις, νωρίς χτες το πρωί, ένταση επικράτησε στο οδόφραγμα καθώς 50 Παλαιστίνιοι βουλευτές και ισλαμιστές κληρικοί, ξεκινώντας από την Ιερουσαλήμ, κατευθύνθηκαν προς τη Βηθλεέμ και προσπάθησαν να συναντηθούν με διαδηλωτές που ξεκίνησαν από το κέντρο της πόλης και ακολούθησαν την ακριβώς αντίστροφη πορεία. Τελικά, μετά από ορισμένους διαπληκτισμούς, τα ισραηλινά στρατεύματα απώθησαν τους συγκεντρωμένους χωρίς να προκληθούν επεισόδια.

Παρά την απόφαση άρσης του αποκλεισμού της Βηθλεέμ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου εκτόξευσε, εκ νέου, κατηγορίες εναντίον του Παλαιστινίου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, περί υπόθαλψης και υποκίνησης των βίαιων διαδηλώσεων που συγκλονίζουν τα παλαιστινιακά εδάφη, τις τελευταίες ημέρες, τακτική που, κατά τον Νετανιάχου, στοχεύει στην καλλιέργεια "κατάλληλου εκρηκτικού κλίματος" ενόψει της επίσκεψης της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ, στην περιοχή μέσα στο Σεπτέμβρη.Τόσο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, όσο και ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας απέφυγαν να αιτιολογήσουν την απόφαση άρσης του αποκλεισμού της Βηθλεέμ, καθώς είναι γνωστό ότι οι ισραηλινές αρχές εκτιμούσαν ότι στη Βηθλεέμ κρύβονται οι εγκέφαλοι της αιματηρής βομβιστικής επίθεσης στην αγορά της Ιερουσαλήμ, στις 30 Ιούλη, που στοίχισε τη ζωή σε 16 άτομα, συμπεριλαμβανομένων και των βομβιστών. Πολιτικοί παρατηρητές, πάντως, σχολίαζαν ότι η ισραηλινή κυβέρνηση προσπαθεί, με την απόφαση αυτή, να κατευνάσει τις επικρίσεις της διεθνούς κοινότητας και ιδιαίτερα των θρησκευτικών κύκλων, με κυρίαρχο το Βατικανό, που διαμαρτύρονταν για την απαγόρευση της πρόσβασης των πιστών στον τάφο της Ραχήλ.

Διαχωρίζει τη θέση της η "Χαμάς"

Την προσήλωσή της στη λαϊκή αντίσταση κατά του Ισραήλ, ακόμα και υπό τη μορφή του ένοπλου αγώνα διακήρυξε, χτες, η ισλαμική εξτρεμιστική οργάνωση "Χαμάς" με προκήρυξή της, που απεστάλη στα ειδησεογραφικά πρακτορεία της Ιερουσαλήμ. Στην ανακοίνωσή της η "Χαμάς" υπογραμμίζει ότι οι διαφορές που χωρίζουν τους Παλαιστινίους και τους Ισραηλινούς είναι τεράστιες και ότι δεν μπορούν να γεφυρωθούν.

ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Βήμα προς τον αφοπλισμό;

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-

Με ταχύτατους ρυθμούς προωθείται η εκτόνωση της κατάστασης στη Βόρεια Ιρλανδία, καθώς η καθοριστική ημερομηνία της 15ης Σεπτέμβρη, που θα σημάνει την έναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων, είναι προ των πυλών και οι εταίροι στη "σπαζοκεφαλιά" που ονομάζεται Βορειοϊρλανδικό, εμφανίζονται σχετικά ανυπόμονοι να τελειώσουν (;).

Ενα ακόμα βήμα έγινε προς αυτή την κατεύθυνση, μετά τη συναπόφαση της ιρλανδικής και βρετανικής κυβέρνησης, για τη σύσταση μίας επιτροπής διαπιστευμένης να προωθήσει και να ολοκληρώσει τον αφοπλισμό και των έξι παραστρατιωτικών οργανώσεων που δρουν στη Βόρεια Ιρλανδία. Ετσι, θα "εξασφαλιστεί" η πρόοδος των συνομιλιών και η πιθανή ευτυχής κατάληξή τους, που τόσο ευελπιστούν τα περισσότερα εμπλεκόμενα μέρη και ιδιαιτέρως η βρετανική κυβέρνηση.

Η Βρετανίδα υπουργός Βόρειας Ιρλανδίας, Μο Μόουλαμ, και ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών, Ρέι Μπερκ, υπογράφοντας τη συμφωνία χτες, εναπέθεσαν και τις τελευταίες τους ελπίδες στο να υπάρξει μία κινητικότητα και εμπιστοσύνη, ώστε να αρχίσει ο αφοπλισμός κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. "Δεν πρόκειται να εξαναγκάσουμε κανένα μέρος να αρχίσει τον αφοπλισμό". "Ελπίζουμε ότι όχι μόνο ο ΙΡΑ αλλά και οι εξτρεμιστές Ενωτικοί θα θελήσουν να αρχίσουν τον αφοπλισμό των ενόπλων τμημάτων τους", δήλωσαν και οι δύο μετά την 90λεπτη συνάντησή τους που κατέληξε στην υπογραφή της συμφωνίας, δίνοντας το στίγμα των προθέσεών τους για τη θέση των δύο κυβερνήσεων και τη θέλησή τους οι φετινές διαπραγματεύσεις, επιτέλους, να οδηγήσουν σε κάποιο θετικό αποτέλεσμα.

Αυτή η εβδομάδα είναι καθοριστική για το μέλλον των διαπραγματεύσεων, καθώς θα αποφασιστεί η συμμετοχή του πολιτικού σκέλους του ΙΡΑ (Σιν Φέιν), στις επίσημες διαπραγματεύσεις. Ο ΙΡΑ που έχει κηρύξει μονομερή εκεχειρία από τις 20 Ιούλη, έχει θέσει σοβαρή υποψηφιότητα για τη συμμετοχή, μία προοπτική όμως που είχε προκαλέσει τη σφοδρότατη των Ενωτικών Προτεσταντικών κομμάτων, που είχαν κατηγορήσει τη βρετανική κυβέρνηση για "ενδοτισμό στους τρομοκράτες του ΙΡΑ" και είχαν απορρίψει κατηγορηματικά να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι των συνομιλιών μαζί τους.

Αραγε ποιο "θέαμα" φωτογραφίζουν οι ΝΑΤΟικοί στρατιώτες στην Βοσνία

Αραγε, ποιο "θέαμα" φωτογραφίζουν οι ΝΑΤΟικοί στρατιώτες στη Βοσνία;

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ
Μάχη για ένα ξεροκόμματο δίνουν 1 δισ. Ασιάτες!

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Από τη Μογγολία μέχρι την Ινδία, περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι προσπαθούν να επιβιώσουν με μεροκάματο που είναι λιγότερο από 290 δρχ.! Πολλοί από αυτούς ζουν σε αγροτικές περιοχές, δεν έχουν πρόσβαση σε πλήθος εξειδικευμένων εργασιών, ιατρική περίθαλψη και πλήρη διατροφή.

Τα στοιχεία αυτά περιέχονται σε νέα έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας και αφορούν τις περισσότερες ασιατικές χώρες πλην του Χονγκ Κονγκ, της Κίνας, της Νότιας Κορέας, της Σιγκαπούρης και της Ταϊβάν...

"Στα μέσα της δεκαετίας του εβδομήντα, έξι στα δέκα νοικοκυριά της Ανατολικής Ασίας ζούσαν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας. Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, η αναλογία αυτή έχει γίνει δύο στα 10" σημείωσε ο Μάικλ Γουόλτον, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Παγκόσμιας Τράπεζας, Γκουατάμ Κάτζι, παρουσιάζοντας την έκθεση, εξέφρασε την πεποίθηση πως είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς εάν οι ταραχές που σημειώθηκαν τον περασμένο μήνα στις νομισματικές ισοτιμίες και στις χρηματαγορές αρκετών χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (Ταϊλάνδη, Ινδονησία κλπ) θα επιβραδύνουν την πρόοδο προς την καταπολέμηση της φτώχειας. Σημείωσε πως σ' αυτές τις χώρες ενδεχομένως να αυξηθεί η ανεργία με ρυθμούς που συμβαδίζουν με την ύφεση στον τομέα της οικονομικής ανάπτυξης... Κάλεσε μάλιστα τις κυβερνήσεις των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας να συνειδητοποιήσουν πως δεν μπορεί να επισπευστεί η πορεία προς την οικονομική πρόοδο και ανάπτυξη χωρίς την εξάλειψη της φτώχειας! Σ' αυτό το σημείο επικαλέστηκε ως παράδειγμα ότι μόνον από το μορφωτικό επίπεδο των κατοίκων της Νοτιοανατολικής Ασίας μπορεί να διακριθούν οι φτωχοί από τους πλούσιους...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ