ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Αυγούστου 1997
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΑ ΕΥΤΥΧΕΣ ΓΕΓΟΝΟΣ!

Σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου περί της από κοινού (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ) υποστήριξης της υποψηφιότητας της Μ. Δαμανάκη στις δημοτικές εκλογές στην Αθήνα, η αξία τους δε βρίσκεται στην όποια "επισημοποίηση" του... γεγονότος. Και στην περίπτωση των δημοτικών εκλογών, αλλά και σε γενικότερο πολιτικό επίπεδο, ισχύει το "ο κόσμος το έχει τούμπανο..." για τις πολιτικές σχέσεις μεταξύ κυβέρνησης και Κουμουνδούρου. Εκείνο που από όλη αυτή την ιστορία αξίζει να κρατηθεί, είναι η επιχειρηματολογία του ΣΥΝ, που συνοδεύει και "δικαιολογεί" την πρακτική του σαν δεκανίκι ουσιαστικά της κυβερνητικής πολιτικής. Μια επιχειρηματολογία που θα συναντάται όλο και πιο συχνά στο δημόσιο λόγο, καθώς θα εντείνονται οι διεργασίες των "κεντροαριστερών" περιπτύξεων.

Τι αποδεικνύει, λοιπόν, κατά τους υπεύθυνους του ΣΥΝ, η κυβερνητική θέση- προσωπική του γνώμη την εμφάνισε χτες ο Δ. Ρέππας - για κοινή κάθοδο στις δημοτικές εκλογές (και) στην Αθήνα, κατά το πρότυπο των προηγούμενων δημοτικών, όπου η συνεργασία τους συντελέστηκε στο 80% και πλέον των δήμων της χώρας; Μα ότι ο ΣΥΝ ασκεί "αριστερή προγραμματική αντιπολίτευση" στην κυβέρνηση! Οτι το ΠΑΣΟΚ μέσω τέτοιων προτάσεων για συνεργασία κάνει αυτοκριτική (!) και αναιρεί (!) τη θέση του Κ. Σημίτη ότι οι δημοτικές εκλογές πρέπει να χρησιμοποιηθούν και να παρουσιαστούν ως απόδειξη της έγκρισης του λαού προς την κυβερνητική πολιτική.

Οσο κι αν τα παραπάνω φαντάζουν περίεργα και αστεία, το πιο αστείο είναι ότι αποτελούν επίσημη πολιτική θέση του ΣΥΝ, όπως τουλάχιστον διατυπώθηκε επισήμως από το Γραφείο Τύπου του κόμματος. Σε αυτή την επίσημη θέση θα ήταν λάθος να μην προσθέσουμε και μια καινοφανή αντίληψη περί πολιτικών συμμαχιών, όπως διατυπώθηκε από τον ίδιο τον Ν. Κωνσταντόπουλο. Οπως είπε, σε απλά ελληνικά, εμείς (ο ΣΥΝ, δηλαδή) θα υποστηρίξουμε την Μ. Δαμανάκη και όποιος άλλος θέλει να τη στηρίξει, μπορεί... Τώρα αν ο "άλλος" είναι ο... πρώτος τυχόντας δεν έχει και πολλή σημασία για τα... κριτήρια της "ανανεωτικής Αριστεράς"...

***

Το πόσο πολιτικό είναι το μήνυμα των δημοτικών εκλογών - ειδικά στη σημερινή εποχή - είναι τόσο αυτονόητο, που δεν έχει σημασία να απαντήσει κανείς στους δήθεν απολίτικους σχολιασμούς, των δήθεν ακομμάτιστων, για τη δήθεν έγνοιά τους να διασωθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση από τους "κομματικούς εναγκαλισμούς". Υπ' αυτήν την έννοια έχει απόλυτα δίκιο ο πρωθυπουργός που καλεί τα μέλη του κομματικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ να ανασκουμπωθούν στις δημοτικές και να διατρανώσουν το μήνυμα της "νίκης" σε όλη τη χώρα, ώστε "να φανεί ότι έχουμε εντολή να συνεχίσουμε... όλη την τετραετία", όπως είπε στο Ναύπλιο.

Εκείνοι που νομίζουν ότι κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους είναι οι επίδοξοι ΣΥΝεργάτες του. Οι τελευταίοι είναι τόσο "αριστεροί", ώστε να προσφέρουν εύσημα "αριστεροσύνης" στο ΠΑΣΟΚ σε τέτοιο βαθμό, ώστε να συνεργάζονται μαζί του ή έστω να συζητούν με γνώμονα τη συνεργασία. Διότι ή το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί δεξιά πολιτική, άρα η συνδιαλλαγή μαζί του για κοινή πορεία αποτελεί ομολογία δεξιάς πολιτικής από εκείνους που συνδιαλέγονται μαζί του, ή, εφόσον οι συναγελαζόμενοι με το ΠΑΣΟΚ είναι αριστεροί, τότε και το ΠΑΣΟΚ είναι "αριστερό". Διαλέγετε και παίρνετε...

Ολα αυτά, βέβαια, στο ΣΥΝ ακούγονται πολύ "μονόχνοτα", πολύ "δογματικά", πολύ "στερεότυπα". Φυσικά. Μόνο όποιος παρέχει άλλοθι σε μια πολιτική που έχει μετατρέψει τους δήμους σε φοροεισπράκτορες, μόνο όποιος αναζητά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση το σκαλοπάτι της ευρύτερης σύμπραξης με το ΠΑΣΟΚ για την κατάληψη (και) κυβερνητικών θώκων, δικαιούται να διαφημίζει την "αδογμάτιστη" προσχώρησή του στο κλαμπ των πολιτικών υπαλλήλων της πλουτοκρατίας.

***

Τελικά, η κοινή κάθοδος του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ στις δημοτικές εκλογές, είτε εκδηλωθεί και στην Αθήνα, είτε όχι, είναι δεδομένη. Τόσο δεδομένη όσο δεδομένη είναι η σύγκλιση των δυο κομμάτων στα βασικότερα πολιτικά ζητήματα που αφορούν τον τόπο και το λαό. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να αφήσουν αναξιοποίητη την ευκαιρία που ανοίγεται. Ολο αυτό το διάστημα θα παίζεται μια "κολοκυθιά" του τύπου "συνεργαζόμαστε - δε συνεργαζόμαστε" μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ. Κατά τη διάρκεια αυτών των "προγραμματικών διεργασιών", η κυβέρνηση θα προβαίνει σε σχεδιασμένο κατήφορο αντιλαϊκών επιλογών (στο εσωτερικό) και υποτελών πρακτικών (στην εξωτερική πολιτική). Κι ο ΣΥΝ, για έναν ολόκληρο χρόνο μέχρι τις δημοτικές, θα της παρέχει "αριστερά" διαπιστευτήρια.

Πρόκειται για ευτυχές γεγονός, που θα διαρκέσει διάστημα ικανό ώστε να καταγραφεί περίτρανα και η πολιτική του ΠΑΣΟΚ και ο πραγματικός χαρακτήρας της πολιτικής που πρεσβεύουν οι δυνάμει σύμμαχοί του.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Τι αποδεικνύει κατά τους υπεύθυνους του ΣΥΝ, η κυβερνητική θέση - προσωπική του γνώμη την εμφάνισε χτες ο Δ. Ρέππας - για κοινή κάθοδο στις δημοτικές εκλογές (και) στην Αθήνα; Μα ότι ο ΣΥΝ ασκεί "αριστερή προγραμματική αντιπολίτευση" στην κυβέρνηση!

ΤΗΣ ΚΟΥΛΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΓΟΝΕΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
Ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής

- Τι σημαίνουν για τους γονείς τα νέα αντιεκπαιδευτικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση;

- Επιπλέον οικονομική επιβάρυνση για τις τσέπες μας. Ποιος πιστεύει τις εξαγγελίες που λένε ότι γίνονται αυτές οι ρυθμίσεις για να καταργηθεί η παραπαιδεία όταν ξέρουμε ότι όχι μόνο καταργούνται οι εξετάσεις, αντίθετα πολλαπλασιάζονται. Οταν τα μαθήματα που θα βαθμολογούνται οι μαθητές είναι εφτά, αντί τέσσερα που ήταν μέχρι τώρα. Αγωνιώντας για την επαγγελματική αποκατάσταση των παιδιών θα τα στέλνουμε στο φροντιστήριο από το γυμνάσιο, για να εξασφαλίσουν υψηλή βαθμολογία στην αρχή. Πώς θα καταργηθούν τα φροντιστήρια μόνο με ευχές, όταν δε θα αλλάξουν πολλά πράγματα στον τρόπο διδασκαλίας, όταν η ενισχυτική διδασκαλία θα είναι μακρινό όνειρο, γιατί σε ποιες αίθουσες θα γίνεται, όταν το 70% των σχολείων λειτουργούν διπλοβάρδιες; Ποιον κοροϊδεύουν; Εμείς πιστεύουμε ότι η παιδεία θέλει αναβάθμιση, αλλά να ξεκινήσει από την προσχολική αγωγή. Η αναβάθμιση χωρίς κονδύλια δε γίνεται, με τα ψίχουλα που δίνουν από τον κρατικό προϋπολογισμό.

- Γιατί ο αγώνας για την απόρριψη αυτών των μέτρων δεν μπορεί να είναι μόνο υπόθεση των εκπαιδευτικών;

- Η παιδεία σαφώς δεν αφορά μόνο τους εκπαιδευτικούς. Είναι υπόθεση όλου του λαού. Σαν γονείς πιστεύουμε ότι θα πρέπει να έχουμε τον πρώτο λόγο και συντονισμένα μαζί με εργαζόμενους, Τοπική Αυτοδιοίκηση, μαθητές και φυσικά τους εκπαιδευτικούς να αγωνιστούμε για να ανατρέψουμε όλη αυτή την κατάσταση και να σταθούμε εμπόδιο σε αυτή την αντιεκπαιδευτική λαίλαπα. Θα δώσουμε κύριο βάρος στην ενημέρωση και πιστεύουμε θα κατορθώσουμε να κατανοήσουν οι γονείς ότι μόνο με την αντίσταση και όχι την παθητικότητα θα συντελέσουμε για να αναβαθμιστεί ο ενιαίος δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας της εκπαίδευσης.

- Πώς κρίνετε την τακτική, αλλά και τη βιασύνη του υπουργείου Παιδείας να περάσει τα νέα μέτρα μέσα στο καλοκαίρι;

- Το υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση γενικότερα έχουν αυτή την πολιτική ως πάγια. Μέσα στα "μπάνια του λαού" να ψηφίζουν νόμους για σοβαρότατα ζητήματα, όπως της παιδείας, της υγείας, της ασφάλισης. Είναι πράγματι τραγελαφικό, από τη μια η κυβέρνηση να εξαγγέλλει κοινωνικό διάλογο εφόλης της ύλης και από την άλλη να καταθέτει στα θερινά Τμήματα της Βουλής σχέδια νόμων, χωρίς να έχει συζητήσει με τους εμπλεκόμενους φορείς. Σαν κίνημα γονέων προσπαθούμε να συναντηθούμε με τον υπουργό από τον Ιούλη, όπου οι Ομοσπονδίες Γονέων Πειραιά και Αθήνας έχουν θέσεις που προέκυψαν από τα πρόσφατα συνέδρια που πραγματοποίησαν. Πολύ έγκαιρα ζητήσαμε συνάντηση για να ενημερωθούμε για όλες αυτές τις αλλαγές. Εντούτοις μετά από πίεση μας δέχτηκε ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου κ. Παπαϊωάννου στις 31/7, όπου μας είπε ότι δεν μπορεί να κάνει εξαγγελίες πριν από τον υπουργό (ο υπουργός έκανε δηλώσεις την επόμενη μέρα 1/8). Από τότε εκκρεμεί μια επίσημη συνάντηση για να ανακοινώσουμε στον υπουργό ότι διαφωνούμε με όλες αυτές τις εξαγγελίες και ότι πρέπει να αποσύρει το νομοσχέδιο. Δεν κατανοούμε τι είναι αυτό που πιέζει το υπουργείο και την κυβέρνηση να προχωρήσει σε αυτές τις αλλαγές, χωρίς να είναι έτοιμη η στοιχειώδης υποδομή. Τόσο πολύ βιάζεται η κυβέρνηση να υλοποιήσει την έκθεση του ΟΟΣΑ;

Α. Γ.

ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ στο τρίγωνο Αθήνα - Αγκυρα - Λευκωσία. Στις πρωτεύουσες της Ελλάδας και της Τουρκίας επιδίδονται σε μια προσπάθεια ερμηνείας, αλλά και υποβάθμισης της Συμφωνίας της Μαδρίτης, ενώ στην Κύπρο συνεχίζονται οι απειλές του Ρ. Ντενκτάς και προετοιμάζεται το έδαφος για την πολυσυζητημένη"πρωτοβουλία" του Αμερικανού διπλωμάτη Ρ. Χόλμπρουκ (σελίδα 6).

ΒΑΘΑΙΝΕΙ το "πολιτικό ρήγμα" στη Σερβοβοσνιακή Δημοκρατία. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κλίτσοβιτς κήρυξε παράνομες τις αποφάσεις της προέδρου Πλάβσιτς, υποστηρίζοντας ότι αντιτίθενται στις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Την ίδια ώρα η πρόεδρος κάνει ό,τι μπορεί για να συσπειρώσει και να ενισχύσει το "στρατόπεδό" της, προχωρώντας στην αναδιοργάνωση της διοίκησης των αστυνομικών δυνάμεων στην Μπάνια Λούκα και οξύνοντας το κλίμα πολιτικού διχασμού με εμπρηστικές ομιλίες κατά του πρώην ηγέτη, Ράντοβαν Κάρατζιτς (σελίδα 7).

ΤΡΕΙΣ ΜΕΡΕΣ πάλευαν με τα άγρια κύματα της θάλασσας. Εχασαν τελικά τη μάχη. Χτες το πρωί εντοπίστηκαν τα πτώματα των πέντε από τους επτά ναυαγούς που αγνοούνταν από την Παρασκευή το μεσημέρι, όταν εγκατέλειψαν το ιστιοπλοϊκό τους σκάφος, το οποίο είχε αρπάξει φωτιά από μηχανική βλάβη και στη συνέχεια επιβιβάστηκαν σε φουσκωτή βοηθητική λέμβο. Τραγική φιγούρα και μόνη διασωθείσα μέχρι στιγμής είναι η Β. Ζήση.Αγνοούνται ακόμα ο Ε. Μαυρίδης 35 χρόνων και ο Δ. Θεοδωρίδης 35 χρόνων (σελίδα 16).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ