ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Αυγούστου 1997
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΑΥΑΓΙΟ "ΓΚΟΛΝΤ ΣΙΝ"
Πέντε νεκροί, δύο αγνοούνται

Για τρεις μέρες πάλευαν με τα άγρια κύματα της θάλασσας. Η προηγούμενη εμπειρία τους από παρόμοια ταξίδια, αλλά και οι ικανότητές τους στο κολύμπι δεν ήταν αρκετά για να αντιμετωπίσουν τη μανιασμένη θάλασσα. Εχασαν τελικά τη μάχη. Χτες το πρωί εντοπίστηκαν τα πτώματα των πέντε από τους επτά ναυαγούς που αγνοούνται από την Παρασκευή το μεσημέρι, όταν εγκατέλειψαν το ιστιοπλοϊκό τους σκάφος, το οποίο είχε αρπάξει φωτιά από μηχανική βλάβη και στη συνέχεια επιβιβάστηκαν σε φουσκωτή βοηθητική λέμβο. Τραγική φιγούρα και μόνη διασωθείσα μέχρι στιγμής είναι η Β. Ζήση.Αγνοούνται ακόμα ο Ε. Μαυρίδης 35 χρόνων και ο Δ. Θεοδωρίδης 35 χρόνων.

Οι πέντε νεκροί ναυαγοί εντοπίστηκαν από σκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας χτες το πρωί στη θαλάσσια περιοχή 4 ναυτ. μίλια βόρεια των Ψαρών, δεμένοι γύρω από τη φουσκωτή λέμβο, οι οποίοι και περισυνελέγησαν. Η Β. Ζήση εντοπίστηκε στη νησίδα Καβαλούρο και περισυνελέγη το Σάββατο το βράδυ από το αλιευτικό σκάφος "Φανερωμένη",κυβερνήτης του οποίου είναι ο Ι. Μαργαρίτης.

Οι άτυχες οικογένειες, ανάμεσά τους και δυο μικρά παιδιά, επέβαιναν στη θαλαμηγό "Γκολντ Σιν".Είχαν ξεκινήσει κρουαζιέρα από το κάμπινγκ "Αννα Μουρ" της Χαλκιδικής με προορισμό τη Μήθυμνα Λήμνου και επιστροφή στηΧαλκιδική. Δυστυχώς όμως τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως στις προηγούμενες κρουαζιέρες.

Ξαφνικά στη θαλαμηγό εκδηλώθηκε πυρκαγιά, από μηχανική βλάβη, ενώ αυτή έπλεε 13 μίλια βορειοδυτικά της Μήθυμνας. Επειδή η φωτιά ήδη είχε επεκταθεί δεν κατάφερε κανείς να προσεγγίσει τον ασύρματο, προκειμένου να καλέσει βοήθεια. Στη σωσίβια λέμβο επιβιβάστηκαν οι έξι από τους οχτώ, γιατί δε χώραγαν όλοι. Πιασμένοι από τα σχοινιά του βοηθητικού ήταν η Β. Ζήση και ο Ε. Μαυρίδης.

Οι ναυαγοί πάλευαν για 16 ώρες με τα κύματα όταν έφτασαν κοντά στη βραχονησίδα Καβαλούρος,που κατ' εκτίμηση της Ζήση απείχαν 500 μέτρα περίπου. Η Β. Ζήση κολύμπησε μέχρι εκεί και σώθηκε. Οι ισχυροί άνεμοι δεν επέτρεψαν στους άλλους να πλησιάσουν.

Η Β. Ζήση παρέμεινε στη βραχονησίδα γύρω στις 16 ώρες όταν στη συνέχεια τη βρήκε ο 66χρονος συνταξιούχος πλοίαρχος του Εμπορικού Ναυτικού, που είχε βγει για ψάρεμα, Γ. Μαργαρίτης και την περισυνέλεξε.

Από το Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας είχαν ειδοποιηθεί τα παραπλέοντα πλοία, αλιευτικά σκάφη, σκάφη του Λιμενικού Σώματος και του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και αεροσκάφος "C-130" για τον εντοπισμό των αγνοουμένων.

Τα ονόματα των επτά ναυαγών είναι τα εξής: Χ. Ζήσης 52 χρόνων, Δ. Θεοδωρίδης 35 χρόνων, Σ. Θεοδωρίδη 32 χρόνων, Κ. Θεοδωρίδη 8 χρόνων, Ε. Μαυρίδης 35 χρόνων, Ε. Μαυρίδη 29 χρόνων και Α. Μαυρίδης 5 χρόνων.

29Ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΙΑΣ
"Μαύρες τρύπες" και στη Γη

Μια νέα θεωρία - άποψη, με την οποία είναι δυνατό να ερμηνευτούν φαινόμενα ηφαιστειακής και σεισμικής δραστηριότητας, διατύπωσαν χτες στη Θεσσαλονίκη τρεις Ελληνες επιστήμονες

"Μαύρες τρύπες στο εσωτερικό της Γης. Πιθανά αίτια ηφαιστειακής και σεισμικής δράσης".Ετσι τιτλοφορείται η νέα θεωρία - άποψη, που διατύπωσαν χτες στο 29ο Διεθνές Συνέδριο Σεισμολογίας και Φυσικής του Εσωτερικού της Γης, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, με κοινή ανακοίνωσή τους, οι αστροφυσικοί ερευνητές του Κέντρου Ερευνών Αστρονομίας και Εφηρμοσμένων Μαθηματικών της Ακαδημίας Αθηνών δρ. Ιωάννης Λυριτζής και Βασίλης Πετρόπουλος,καθώς και ο μαθηματικός Μάνος Μάνου.

Οπως αναφέρει χτεσινή ανακοίνωση της Ακαδημίας, "με τη θεωρία αυτή είναι δυνατό να ερμηνευτούν φαινόμενα ηφαιστειακής και σεισμικής δραστηριότητας από πιθανή εξαέρωση κάποιας μαύρης οπής",αλλά και άλλα γεωφυσικά φαινόμενα: "Οι πηγές που προκαλούν την εσωτερική θερμότητα της Γης, η μεταβολή του ρυθμού περιστροφής της Γης, τα αίτια αποκόλλησης των τεκτονικών πλακών (μετατόπιση ηπείρων), οι χημικές ανωμαλίες στο "Μανδύα" της Γης (οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται κατά την έκρηξη στο τελευταίο στάδιο της ζωής των κηλίδων, μπορεί να οδηγήσουν σε απότομες και σύντομες θερμοπυρηνικές αντιδράσεις)".

Η θεωρία των ερευνητών της Ακαδημίας βασίζεται στην υπόθεση "περί υπάρξεως σημειακών ατελειών τύπου μαύρων οπών του χωροχρόνου, μικρών μαζών (100.000 ως μερικών δισεκατομμυρίων κιλών) μέσα σε ουράνια σώματα" και ότι "και η Γη περιέχει τέτοιες τοπογραφικές ανωμαλίες". Οι τρεις επιστήμονες πιστεύουν ότι οι τύπου μαύρων οπών κηλίδες "δεν είναι του τύπου των Μαύρων Οπών στο διάστημα", αλλά ότι πρόκειται για "υπέρπυκνη συγκέντρωση μάζας σε μικρό χώρο, σίγουρα χιλιάδες φορές μικρότερο από την κεφαλή της καρφίτσας (!)". Κι όμως αυτή η μάζα "έχει μεγάλες τιμές βαρύτητας", της οποίας η βαρυντική δύναμη ""έλκει" υλικό από το περιβάλλον της". Η μάζα των κηλίδων, που "υπάρχουν από τη δημιουργία της Γης, αν και μπορεί να προέλθουν και από την έλξη δύο γειτονικών τέτοιων βαρυντικών σημειακών ανωμαλιών",όπως έχει υπολογιστεί, "κυμαίνεται από μερικές χιλιάδες έως μερικά δισεκατομμύρια κιλά".

Οι τρεις ερευνητές, θεωρώντας ότι η αφετηρία τέτοιων μικροκηλίδων εντοπίζεται ""σε θερμικές κηλίδες", όπως μαγματικούς θαλάμους στον εσωτερικό υγρό πυρήνα της Γης και γενικά σε σημεία αυξημένης θερμοκρασίας και πίεσης", και τονίζοντας ότι η έρευνά τους συνεχίζεται, συσχετίζουν αυτές τις μικροκηλίδες στο εσωτερικό της Γης με τα ηφαίστεια και τους σεισμούς".

Στο συνέδριο ανακοινώθηκε χτες και η αλλαγή πλεύσης στο ερευνητικό πρόγραμμα της Ιαπωνίας, μετά από την αποτυχημένη προσπάθεια προσδιορισμού πρόδρομων φαινομένων, στον καταστρεπτικό σεισμό του Κόμπε το 1995, όπου εφαρμόστηκαν μέθοδοι μακράς διάρκειας πρόγνωσης των σεισμών.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ανακοινώθηκαν 92 επιστημονικές εργασίες και παρουσιάστηκαν 119 εργασίες υπό τη μορφή πόστερ.

"Βαριές καμπάνες" στους μεθυσμένους οδηγούς

Βαριές καμπάνες έπεσαν από το δικαστήριο στους οδηγούς που συνελήφθησαν να οδηγούν το Σαββατοκύριακο σε κατάσταση μέθης και μετά από ελέγχους της Τροχαίας Αττικής. Στο Αυτόφωρο οδηγήθηκαν χτες 15 άτομα και οι ποινές που επιβλήθηκαν ήταν από 6 μέχρι 10 μήνες φυλάκιση, πρόστιμα 150.000 - 200.000 δραχμές και αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας. Το κυριότερο, βέβαια, ήταν το γεγονός ότι το Αυτόφωρο Μονομελές επικύρωσε την κατάσχεση των αυτοκινήτων, που είχε πραγματοποιήσει η Τροχαία σε εκτέλεσης της παραγγελίας του προϊστάμενου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών.

Από τα 15 άτομα που οδηγήθηκαν χτες στο Αυτόφωρο καταδικάστηκαν 9 οδηγοί, ενώ οι υπόλοιποι 6 πήραν αναβολή. Οι εννιά καταδικασθέντες άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Είναι ενδεικτικό ότι σε όλους τους οδηγούς είχε βρεθεί αλκοόλ στο αίμα πάνω από 1,2 τοις χιλίοις, όταν το επιτρεπόμενο όριο είναι 0,5 τοις χιλίοις. Πάντως, προβλήματα δημιουργεί η απόφαση του δικαστηρίου για δήμευση των αυτοκινήτων. Δεν αποκλείεται να υπάρξουν και προσφυγές στα διοικητικά δικαστήρια, ενώ πρόβλημα δημιουργείται και με τη φύλαξη των κατασχεμένων αυτοκινήτων.

Να υπενθυμίσουμε ότι σε 611 ελέγχους οδηγών (αλκοτέστ) που διενήργησε η Τροχαία Αττικής σε διάφορους δρόμους με προτεραιότητα την παραλιακή λεωφόρο βρέθηκαν να οδηγούν 61 μεθυσμένοι οδηγοί, εκ των οποίων 15 οδηγήθηκαν χτες στον εισαγγελέα, ενώ για τους υπόλοιπους 43 έχει σχηματιστεί δικογραφία και θα οριστεί τακτική δικάσιμος. Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν και ο 25χρονος Κ. Χατζηδάκης, ο οποίος το Σάββατο το πρωί παρέσυρε και σκότωσε 85χρονη γυναίκα.

Στους 18 συλληφθέντες περιλαμβάνεται και ο 25χρονος Κ. Χατζηδάκης, ο οποίος τα ξημερώματα του Σαββάτου παρέσυρε και σκότωσε την 85χρονη Ειρήνη Ντεβανέλο.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Το Παράρτημα ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ - ΘΗΣΕΙΟΥ - ΠΑΝΩ ΣΦΑΓΕΙΩΝ της ΠΕΑΕΑ και ο Προσφυγικός Σύλλογος Η ΕΛΠΙΔΑ συνδιοργανώνουν εκδήλωση αύριο Τετάρτη 27 - 8 - 97 στις 7 μμ,στην πλατεία της "Ελπίδας", στα Ανω Παλαιά Σφαγεία, για να τιμηθούν τα θύματα του ολοκαυτώματος της συνοικίας, πριν από 53 χρόνια, από τους ναζιστές Γερμανούς κατακτητές και τους ταγματασφαλίτες.
  • Τα Παραρτήματα ΘΡΙΑΣΙΟΥ ΠΕΔΙΟΥ,ΘΗΒΩΝ και η Κοινότητα ΟΙΝΟΗΣ συνδιοργανώνουν εκδήλωση την Κυριακή 31 - 8 - 97 στις 10.30 πμ στο χώρο του μνημείου Κάζας (Σαλίγκαρου) προς τιμήν των πεσόντων μαχητών της Μάχης του Σαλίγκαρου, που δόθηκε στις 13 - 8 - 1943 από τμήματα του ΕΛΑΣ Πάρνηθας, εναντίον των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής.

- Τα κεντρικά γραφεία της ΠΕΑΕΑ, συμμετέχοντας στην εκδήλωση, δρομολογούν πούλμαν που θα αναχωρήσει την ίδια μέρα από την πλατεία Κάνιγγος στις 8 πμ.Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 8222.952 - 3844.853 - 8243.296. Καλούνται όλοι οι αντιστασιακοί και οι φίλοι της Αντίστασης να τιμήσουν την επέτειο με την παρουσία τους.

  • Ο Δήμος ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ διοργανώνουν από κοινού εκδήλωση την Κυριακή 7 - 9 - 97 στις 10.30 πμ,για να τιμηθεί ο ήρωας και μάρτυρας Νίκος Πλουμπίδης,στο σημείο που έπεσε (δασική έκταση πίσω από τη Μονή Δαφνίου) στις 14 Αυγούστου 1954, κάτω από τα βόλια του εκτελεστικού αποσπάσματος.

- Το ΔΣ της ΠΕΑΕΑ καλεί όλους τους φίλους της Εθνικής Αντίστασης, όλους τους αγωνιστές και όλα τα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ Αττικής να συμμετάσχουν στην εκδήλωση.

  • Το Παράρτημα ΧΑΛΑΣΤΡΑΣ της ΠΕΑΕΑ και η Κοινότητα Ανατολικού (Βαλμάδα) Θεσσαλονίκης, οργανώνουν την Παρασκευή 29 - 8 - 97,στη μνήμη των αγωνιστών που εκτελέστηκαν το 1944, εκδήλωση που ξεκινά με επιμνημόσυνη δέηση στις 9.30 το πρωί στην εκκλησιά του Αγίου Γεωργίου. Τέλος, θα αποδοθεί φόρος τιμής στους πατριώτες, στον τόπο της εκτέλεσής τους.
  • Τα Παραρτήματα ΣΤΥΛΙΔΑΣ και ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ,της ΠΕΑΕΑ, διοργανώνουν εκδήλωση την Κυριακή 31 - 8 - 97 στις 11 πμ,στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, για να τιμήσουν τη μνήμη των αγωνιστών που έδωσαν τη ζωή τους στους αγώνες την περίοδο 1941 - 1949, καθώς και τα 56 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ.
Εκδρομή της ΠΕΑΤΑΘ
  • Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών - Τραυματιών, Αναπήρων, Θυμάτων 1944 - 1967 (ΠΕΑΤΑΘ),στις 30 και 31/8/97,διοργανώνει εκδρομή στη Μεσούντα στη μνήμη του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ Αρη Βελουχιώτη και για τα 50χρονα του ΔΣΕ. Αναχώρηση από πλατεία Κάνιγγος στις 7 πμ.Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 3220.183 και 5817.384.
ΚΗΔΕΙΑ

Πέθανε την Κυριακή 24 Αυγούστου 1997 ο αγαπημένος μας σύζυγος, πατέρας, αδελφός και θείος, ΓΕΩΡΓΙΟΣ Σ. ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΣ,αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης.

Η κηδεία του θα γίνει αύριο Τετάρτη 27 Αυγούστου 1997, στις 4.30 μ.μ. από τον Ιερό Ναό του Αγίου Λαζάρου του Α Νεκροταφείου.

Η σύζυγος: Ελένη.

Τα παιδιά: Σταύρος και Αννα.

Ο αδελφός: Αγαθοκλής.

Τα ανίψια, τα εξαδέλφια, οι λοιποί συγγενείς.

"ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ"
Παραγγελία για άσκηση δίωξης

Ασκηση ποινικής δίωξης κατά του Διοικητικού Συμβουλίου και των διευθυντών του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας παρήγγειλε στον αρμόδιο εισαγγελέα Πλημμελειοδικών ο εισαγγελέας Εφετών Θεσσαλονίκης Δ. Σιδέρης. Η κατηγορία που αντιμετωπίζουν οι διοικούντες τον Οργανισμό είναι απιστία κατ' εξακολούθηση, παράβαση καθήκοντος κατ' εξακολούθηση κλπ. Η προκαταρκτική εξέταση του Εισαγγελέα Εφετών διήρκεσε 6 μήνες, ενώ η σύνταξη του πορίσματος άρχισε στις 28 Ιουνίου και ολοκληρώθηκε χτες. Τώρα ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Π. Γιαννάκης είναι υποχρεωμένος να συγκεκριμενοποιήσει τις διώξεις βάσει του πορίσματος.

Σε ανακοίνωσή του χτες ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Κ. Λοϊζος ανέφερε ότι "εκφράζεται έκπληξη για την τυχόν διαρροή του εισαγγελικού πορίσματος στον Τύπο, δεδομένου ότι αφ' ενός μεν η έρευνα είναι απόρρητη αφ' ετέρου ο Οργανισμός καμία γνώση δεν έχει μέχρι στιγμής για την εξέλιξή της".

Τον σκότωσε το ρεύμα

Σε εργατικό ατύχημα που συνέβη σε νεοανεγειρόμενη οικοδομή στη Νέα Ποτίδαια Χαλκιδικής έχασε τη ζωή του ο Γιώργος Σαματιανός, 22 χρόνων. Ο άτυχος εργάτης χειριζόμενος χύτη μπετόν αρμέ σε νεοανεγειρόμενη οικοδομή έφερε σε επαφή, από απροσεξία του, το βραχίονα του χύτη με ηλεκτροφόρα καλώδια της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα το θάνατό του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ