ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Απρίλη 1995
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"ΣΥΝ"
Πάλι οι προτάσεις "σύγκλισης"

"Προσωπική" πρόταση του Λ. Κύρκου, για "ομοσπονδία εξουσίας" μεταξύ ΠΑΣΟΚ - "ΣΥΝ", αντιμετωπίζει αντιδράσεις από τους δύο ενδιαφερόμενους

  • Αρνηση στελεχών του "ΣΥΝ"
  • ΠΑΣΟΚ: Δημόσιο "όχι" και κρυφή οργή για τη "δουλιά που χάλασε"
  • Ο Λ. Κύρκος, μιλώντας προχτές στο Ηράκλειο σε εκδήλωση με θέμα "Η Ελλάδα σε κρίση", πρότεινε το σχηματισμό "ενός νέου συνασπισμού εξουσίας",ο οποίος θα αποτελείται από το ΠΑΣΟΚ και τον "ΣΥΝ". Ο Λ. Κύρκος συνάρτησε αυτή του την πρόταση με τις αναμενόμενες εξελίξεις μέσα στο ΠΑΣΟΚ, τις οποίες εκτιμά ως καταλυτικές για την αλλαγή του πολιτικού χάρτη. Εκτίμησε ως "περίπου αναπόφευκτη" τη διάσπαση του κυβερνώντος κόμματος,διαβλέποντας "βαθιές πολιτικοϊδεολογικές διαφορές στους κόλπους του", καθώς και "διαφορετικές βλέψεις" στελεχών του. Ισχυρίστηκε πως όποτε κι όταν συμβεί η "περίπου αναπόφευκτη" διάσπαση, θα πρέπει να αρχίσει η "συγκρότηση ενός μεγάλου πολιτικού σχηματισμού", ο οποίος θα πρέπει να κινείται στα... "δοκιμασμένα" βήματα του σημερινού "ΣΥΝ": Να είναι "ομοσπονδιακού χαρακτήρα" (!), ανοιχτός "σε όσους αποδέχονται την προγραμματική του βάση και τους κανόνες δημοκρατικής λειτουργίας του", ώστε να "εξασφαλίζονται πλήρως τα δύο ζητούμενα: η αυτονομία των επιμέρους κομμάτων, ομάδων ή τάσεων και η αποτελεσματική τους δράση στο κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο". Μάλιστα, για να γίνει πραγματικότητα αυτός ο στόχος, ο Λ. Κύρκος έθεσε "βασικό προαπαιτούμενο" όρο στο ΠΑΣΟΚ να εγκαταλείψει την "αδιέξοδη γραμμή της απομόνωσης της Αριστεράς", που "επιχειρεί να κρατήσει το δημοκρατικό κόσμο του ΠΑΣΟΚ μακριά από τη συνάντησή του με την Αριστερά".

    Η πρόταση του Λ. Κύρκου, αν και καταβλήθηκαν προσπάθειες να εμφανιστεί ως τελείως προσωπική του θέση εκφρασμένη από παλιά, δεν έγινε καθόλου τυχαία αυτό το διάστημα. Εχει στόχο να προκαλέσει ένα νέο γύρο της "συνεργασιολογίας" μεταξύ των δύο χώρων,η οποία ξεθύμανε το τελευταίο διάστημα, λόγω της προεδρικής εκλογής και της αναγκαστικής "αντιπολίτευσης" που κήρυξε ο "ΣΥΝ". Ο κύριος στόχος της όμως είναι να προετοιμάσει το έδαφος μέσα στο ΠΑΣΟΚ και το "ΣΥΝ" για το προχώρημα αυτής της συνεργασίας, ασκώντας πιέσεις σε όσα στελέχη του ενός ή του άλλου κόμματος διαφωνούν.Δε θα πρέπει να περάσει απαρατήρητη η έκταση που πήρε χτες το θέμα από φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, με προεξάρχοντες την ημερήσια εφημερίδα του συγκροτήματος Λαμπράκη και τα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ του Γ. Αλαφούζου.

    Εκρηκτικές αντιδράσεις στο "ΣΥΝ"

    Σε επίπεδο των (ενδιαφερομένων) κομμάτων πάντως η "πρόταση Κύρκου" αντιμετωπίστηκε σχεδόν αδιάφορα από το ΠΑΣΟΚ, όχι όμως και από το "ΣΥΝ". Οι δηλώσεις Κύρκου εξέπληξαν τα στελέχη του "ΣΥΝ" όχι όμως και τον πρόεδρό του,ο οποίος - σύμφωνα με πληροφορίες - ήταν ενήμερος από τον ίδιο τον Λ. Κύρκο λίγο πριν ο τελευταίος αναχωρήσει για την Κρήτη.Οπως ήταν όμως φυσικό, ο Ν. Κωνσταντόπουλος σε χτεσινές του δηλώσεις επανέλαβε τη δημόσια θέση πως το κόμμα του... "δεν πρόκειται να γίνει ποτέ συμπλήρωμα του ΠΑΣΟΚ". Παρ' όλα αυτά, χτες τα γραφεία της Κουμουνδούρου έμοιαζαν με ηφαίστειο, καθώς πολλά ηγετικά στελέχη του κόμματος, εμφανώς αιφνιδιασμένα και απορημένα από την εξέλιξη αυτή, καταφέρθηκαν με έντονες εκφράσεις κατά του Λ. Κύρκου και εν θερμώ αντιπαρατέθηκαν με τους ελάχιστους υποστηρικτές της πρότασης. Αυτοί που σήκωσαν το βάρος της υποστήριξής της ήταν κυρίως τα στελέχη του στενού προεδρικού περιβάλλοντος: ο Γρ. Γιάνναρος και ο Ν. Μπίστης.Την αντίθεσή τους στην πρόταση, την οποία χαρακτήρισαν "προσωπική θέση", εξέφραζαν ο Φ. Κουβέλης,ο Π. Κουναλάκης,ενώ ο Π. Λαφαζάνης σημείωνε πως η κυβερνητική πολιτική πρέπει να είναι μόνιμα στο στόχαστρο του "ΣΥΝ", γεγονός που δείχνει πως η "αριστερή τάση" κάθε άλλο παρά ενθουσιασμένη είναι με το "πρόβλημα" που ανέκυψε. Κατηγορηματικά αρνητική στάση κρατούν - σύμφωνα με πληροφορίες - στελέχη του περιβάλλοντος της Μ. Δαμανάκη.

    Τους "χάλασε τη δουλιά"

    Το ΠΑΣΟΚ δημόσια εκφράστηκε αρνητικά. Ο Α. Παπανδρέου,ο οποίος δε φημίζεται για τα φιλικά του αισθήματα προς τον Λ. Κύρκο (σ. σ. ποιος ξέχασε τις δηλώσεις του για "επαναστάτες των σαλονιών";), εκφράστηκε ειρωνικά για την πρόταση, σημειώνοντας: "Δεν είχα καιρό να τη δω. Αλλά δεν είδα ποτέ τη δυνατότητα ομοσπονδίας κομμάτων. Δεν ξέρω τι σημαίνει". Η ενόχληση του πρωθυπουργού άλλωστε πηγάζει κι από το γεγονός πως το σενάριο της "πρότασης" προϋποθέτει το δικό του παραμερισμό.Στον αντίποδα βρέθηκαν οι "εκσυγχρονιστές", οι οποίοι διά στόματος Θ. Πάγκαλου επικρότησαν την πρόταση. Ενδεικτική πάντως για τις πραγματικές διαθέσεις του ΠΑΣΟΚ ήταν η εκτίμηση ανώτατου κομματικού στελέχους ότι η πρόταση "μας χάλασε τη δουλιά" (σ. σ. δηλαδή τη συνεργασία και τις διαβουλεύσεις των δύο κομμάτων που ποτέ δε σταμάτησαν. Με άλλα λόγια ο Λ. Κύρκος τους "ξεφώνισε").Το ίδιο στέλεχος μιλούσε απλά για το άκαιρο της εξαγγελίας, που ενδέχεται να δώσει επιχειρήματα στους θερμόαιμους πολέμιους της συνεργασίας και να προκαλέσει εσωκομματικές τριβές στους δύο εταίρους. Το βέβαιο είναι πως το "πυροτέχνημα Κύρκου" (κατ' άλλους η "βόμβα Κύρκου") ούτε "τυχαία" έγινε ούτε "απροειδοποίητα". Δεν αποτελεί το κλείσιμο, αλλά τη συντήρηση της συνεργασιολογίας.

    Π. Ζ.

    ΚΕ ΠΑΣΟΚ
    Μια χιλιοπαιγμένη παράσταση

    "Εγώ είμαι το ΠΑΣΟΚ", υπενθύμισε χτες στα στελέχη του κόμματός του ο Α. Παπανδρέου, σε μια συνεδρίαση - "αγγαρεία", που ολοκληρώνεται σήμερα και οι επίδοξοι "δελφίνοι" την αντιμετωπίζουν ως αναγνωριστικό πεδίο στην πορεία προς τη Συνδιάσκεψη. Οσο για τον ανασχηματισμό, μετατίθεται, σύμφωνα με υψηλόβαθμους παράγοντες, για μετά την πραγματοποίηση της τελευταίας

    Σε μια συνεδρίαση - "αγγαρεία",που θα χρησιμεύσει - αν χρησιμεύσει - ως αφετηρία εκδήλωσης των προσωπικών στρατηγικών των διαφόρων "δελφίνων" στην πορεία προς τη Συνδιάσκεψη, τα μέλη της ΚΕ και της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ άκουσαν χτες τον Α. Παπανδρέου να επαναλαμβάνει, μεταξύ υποκριτικών αναφορών περί "σοσιαλισμού" και ύμνων για την κυβερνητική πολιτική, ότι εκείνος είναι ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ και εκείνος θα καθορίσει τις μετα-Παπανδρεϊκές εξελίξεις. Ο πρωθυπουργός, ταυτίζοντας τον εαυτό του με το κυβερνητικό κόμμα, κατέστησε σαφές στους ακροατές του ότι όσοι "ονειρεύονται τη μετα-Ανδρεϊκή εποχή, σαν μετα-ΠΑΣΟΚ εποχή, θα διαψευστούν οικτρά - πέραν του ότι πρέπει και να περιμένουν ακόμα, όπως περιμένουν από το 1988". Ηδη, είχε διασαφηνίσει προς τα "στελέχη που τα απασχολούν μελλοντικές εξελίξεις και μελλοντικοί ρόλοι" ότι "δεν πρόκειται να απεκδυθεί τις ευθύνες του" ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, δεν παρέλειψε να δηλώσει ότι δεν επιτρέπονται οι εσωκομματικές ομαδοποιήσεις και οι "απρέπειες" και να καταφερθεί εναντίων του εκσυγχρονισμού που έχει "απεκδυθεί τον κοινωνικό και δημοκρατικό του χαρακτήρα"... Επίσης φρόντισε - πάντα σε χαμηλούς τόνους - να αναφερθεί σε όσους επιδίδονται σε "προσωπικές στρατηγικές" και με τις δηλώσεις τους προκαλούν "σύγχυση και αποπροσανατολισμό", καλώντας τους να μην "κατεδαφίζουν" το κόμμα και εφιστώντας τους την προσοχή στην υποχρέωση να στηρίζουν την κυβέρνηση.

    Κατά τα άλλα, η τοποθέτηση του Α. Παπανδρέου αποτέλεσε, α) μια αγωνιώδη προσπάθεια αναζήτησης διαφορών μεταξύ της πολιτικής του κόμματός του και των "γαλάζιων" εκφάνσεων της ίδιας πολιτικής, β) μια ατυχή προσπάθεια θεωρητικοποίησης των αλλαγών (βλέπε: καταστατική, πια, θεσμοποίηση του συντηρητικού του χαρακτήρα), που πρέπει να κάνει το ΠΑΣΟΚ για να ανταποκριθεί στις αλλαγές της εποχής..., και γ) ένα συνεχές φληνάφημα περί "σοσιαλισμού" και "κοινωνικής ευαισθησίας"... Βέβαια, δεν παρέλειψε να ξεκαθαρίσει ότι είναι αδιαπραγμάτευτος ο "ευρωπαϊκός προσανατολισμός" του ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για προσανατολισμό, με δεδηλωμένο αντιλαϊκό φάρο τη Σοσιαλδημοκρατία της ΕΕ.

    Συγκεκριμένα, ο Α. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην υποχρέωση του ΠΑΣΟΚ να αποδεικνύει το δικό του "χρώμα" και να αντιστέκεται στην "ομοιομορφία". Το τι εννοούσε φάνηκε αρκετές στιγμές της ομιλίας του και ειδικότερα όταν έκανε λόγο για την "ανασυγκρότηση της χώρας, την ανόρθωση της οικονομίας, την επιτάχυνση της ανάπτυξης και την ευημερία"... Ολα αυτά, κατά την άποψη του Α. Παπανδρέου, συνθέτουν τα επιτεύγματα της κυβέρνησής του! Στο ίδιο μήκος κύματος της υποκρισίας, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη "σοσιαλιστική" φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ και στις "μάχες ενάντια σε κάθε είδους εξάρτηση", που δίνει το τελευταίο! Εφτασε δε στο σημείο, αφού έκλινε σε όλες τις πτώσεις τις λέξεις "κοινωνική δικαιοσύνη", να αναγορεύσει την τελευταία σε "προμετωπίδα της πολιτικής" της κυβέρνησης... Κυβέρνηση, που έχει, κατά τον Α. Παπανδρέου, να "επιδείξει ένα ιδιαίτερα θετικό έργο" στον ενάμισι χρόνο θητείας...

    Ωστόσο, ο Α. Παπανδρέου δεν απέφυγε να ομολογήσει ότι αυτή η πολιτική δεν μπορεί, παρά να βρίσκει αντίθετα τα λαϊκά στρώματα. Οι εκλογικές νίκες του κόμματός του, ανέφερε, "δεν αποτυπώνονται σε ένα συνεκτικό... κοινωνικό μέτωπο που στηρίζει" την κυβερνητική πολιτική. Ομολογία, που εξηγεί από μόνη της την εκ νέου διατράνωση της εμμονής του στη "σύγκλιση και τη συναίνεση", ώστε να προωθηθεί αυτή η πολιτική παρά τις λαϊκές αντιδράσεις. Τέλος, ο Α. Παπανδρέου αναφέρθηκε γενικόλογα σε "αλλαγές", που πρέπει να γίνουν στο ΠΑΣΟΚ, για να "εξασφαλιστεί" η εσωκομματική "άμεση δημοκρατία" και η "περιφερειακή συγκρότηση" του κόμματος.

    Πριν την έναρξη της συνεδρίασης, που διανθίστηκε από την κόντρα Τσοχατζόπουλου - Σημίτη, αλλά και κατά τη διάρκειά της, εμφανής ήταν στους διαδρόμους έξω από την αίθουσα η πραγματική αγωνία των συγκεντρωμένων. Αγωνία, που δεν είναι άλλη από το με ποιους όρους θα συνεχιστεί η κούρσα της διαδοχής και τι μπορεί να σημαίνει η Συνδιάσκεψη σ' αυτήν την πορεία. Συγκεκριμένα, ο Κ. Σημίτης, προσερχόμενος στη συνεδρίαση, υποστήριξε ότι η οργάνωση του ΠΑΣΟΚ είναι "περιθωριοποιημένη στην κοινωνία", για να πάρει την απάντηση από τον γραμματέα του κόμματος ότι με την παραπάνω οργάνωση το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εκλογές. Οσο για τις αντιδράσεις, με αφορμή την ομιλία του Α. Παπανδρέου, όλες κατέληγαν ότι δεν "πρόσφερε τίποτα καινούριο". Η εξήγηση που δινόταν από στενούς του συνεργάτες ήταν ότι επιλέχτηκαν οι "ήπιοι τόνοι", καθώς "ό,τι είναι να κριθεί, θα κριθεί στη Συνδιάσκεψη". Από πλευράς της "Κίνησης των 4", πρέπει να σημειωθεί ότι μέλη της - που αναμένεται να τοποθετηθούν σήμερα - σημείωναν πως "η ομιλία Παπανδρέου ήταν χωρίς προοπτική" και συνέχιζαν ότι η διαφαινόμενη μη πρόθεσή του να ανοίξει το θέμα της διαδοχής - πράγμα που αν δεν το κάνει ο ίδιος δύσκολα θα τεθεί, όπως υποστήριζαν, χωρίς όμως να αποκλείουν "εκπλήξεις" - δημιουργεί "ανησυχίες" για συνέχιση της ίδιας κατάστασης. Οπως έλεγαν, οι προθέσεις του Α. Παπανδρέου για ουσιαστικές αλλαγές, αν υπάρχουν, "θα φανούν από τις κινήσεις που θα κάνει με τον ανασχηματισμό". Πάντως, το θέμα του ανασχηματισμού, όπως σημείωναν στο "Ρ" υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη, πάει για μετά τη Συνδιάσκεψη και όχι πριν, όπως σχεδιαζόταν. Πληροφορία, που δεν αποκλείεται να αποτυπώνει τους "ευσεβείς πόθους" των φορέων της και να σηματοδοτεί τη θέλησή τους να ελέγξουν τις εξελίξεις και σε κυβερνητικό επίπεδο, αφού προηγουμένως θα έχουν "υπερισχύσει" σε επίπεδο Συνδιάσκεψης, όπως ελπίζουν.

    Οσο για την πλευρά της ηγετικής ομάδας της Χαρ. Τρικούπη, φαίνεται να θεωρεί πως τα όσα προηγήθηκαν (Επιτροπή Δεοντολογίας κλπ.), καθώς και η πορεία προς τη Συνδιάσκεψη τη φέρνει σε πλεονεκτικότερη θέση έναντι των εσωκομματικών αντιπάλων της. Πρόθεση της ηγεσίας της Χαρ. Τρικούπη είναι, ουσιαστικά, να δεσμεύσει με τις αποφάσεις της Συνδιάσκεψης όλους τους υπόλοιπους "δελφίνους" ότι θα υπακούσουν στις εκεί συμφωνημένες εντολές και κανόνες, που προφανώς θεωρεί ότι θα την ευνοούν. Αλλωστε, ενδεικτική επ' αυτού είναι και η χτεσινή ομιλία του Α. Τσοχατζόπουλου, ο οποίος επανέλαβε ότι οι αποφάσεις της Συνδιάσκεψης θα είναι αποφάσεις "όλων" και, άρα, από όλους θα πρέπει να τηρηθούν.

    Ν. Μπ.

    Τρίποντο...

    Τεράστια η ιδεολογικό - πολιτική αναζήτηση μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Ανάστατα τα στελέχη του, έχουν αφιερώσει τον εαυτό τους ώστε να συμβάλουν για να δοθούν απαντήσεις στην κρίση του κόμματος. Το απέδειξαν και χτες στη συνεδρίαση της ΚΕ. Μόνο που από την πολύ αναζήτηση και την πολιτική διαπάλη, κουράστηκαν. Και σε μια ευφυή κίνηση, ώστε να μην αναζωπυρωθεί η εσωκομματική σύγκρουση, το διέλυσαν. Ολως τυχαίως η ώρα ήταν 8 και σε λίγο οι τηλεοράσεις άρχιζαν να μεταδίδουν τα παιχνίδια μπάσκετ. Δε χρειάζονται όμως μεμψιμοιρίες. Οι άνθρωποι το ξεκαθάρισαν. Θα χτίσουν το "σοσιαλισμό" μετά τα... τρίποντα.

    ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ ΚΥΔΕΠ

    Υπαρκτός ο κίνδυνος αδικιών

    Απέφυγε χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Γεωργίας Φλ. Κωνσταντίνου να απαντήσει με σαφήνεια στον βουλευτή του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρη,για το αν θα επαναπροσληφθούν στο δημόσιο όσοι παρέμειναν στην Κρατική Υπηρεσία Διαχείρισης Εγχώριων Προϊόντων, μετά την απόφαση να κλείσει, προκειμένου να κάνουν την εκκαθάριση.

    "Ανεξάρτητα από το πότε θα προσληφθούν - δεν είναι εκεί το ζήτημα - γίνεται μία αδικία σε βάρος αυτών των ανθρώπων, διότι η επιχείρηση τους κράτησε για δική της ανάγκη. Δηλαδή η υπηρεσία, το κράτος, τους κράτησε να κάνουν την εκκαθάριση. Δεν έμειναν από δική τους πρωτοβουλία", τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ. Προηγουμένως είχε σημειώσει ότι ενώ 440 από τους εργαζόμενους στην ΚΥΔΕΠ άρχισαν να προσλαμβάνονται στο δημόσιο, για όσους έμειναν για την ανάγκη της εκκαθάρισης, ο μεν υπουργός Προεδρίας έλεγε ότι μόλις ολοκληρωθεί θα προσληφθούν σε ανάλογες θέσεις του δημοσίου, ο δε υπουργός Γεωργίας υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

    Ο υφυπουργός Γεωργίας χτες είπε γενικά ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να αντιμετωπιστεί το θέμα.

    • Ο Σπ. Στριφτάρης, μεταφέροντας στη Βουλή αναφορά του προέδρου της Κοινότητας Τερψιθέας της Αιτωλοακαρνανίας για τη λήψη μέτρων, προκειμένου να εγκριθεί η ανάθεση της διαχείρισης του προγράμματος LEADR 2 στην Αναπτυξιακή Εταιρεία Αποδοτίας Οφιονείας, σημείωσε ότι η Αιτωλοακαρνανία και ειδικά η ορεινή Ναυπακτία έχουν σημαντική ανάγκη από τέτοια προγράμματα.


    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ