ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Απρίλη 1995
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Σούπερ φαστ" εξυπηρέτηση

Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας έδωσε άδεια στον εφοπλιστή Παναγόπουλο να μειώσει τη σύνθεση των πληρωμάτων μηχανής, παίζοντας ακόμα και με την ασφάλεια των επιβατών!

Αδεια για τη μείωση των πληρωμάτων της μηχανής σε δύο επιβατικά ταχύπλοα του εφοπλιστή Παναγόπουλου, έδωσε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Κατσιφάρας!Ο υπουργός προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του εν λόγο εφοπλιστή, δε δίστασε να παραβιάσει ακόμα και τις Διεθνείς Συμβάσεις που απαγορεύουν τη μείωση των πληρωμάτων μηχανής στα επιβατηγά πλοία, παίζοντας με την ίδια την ασφάλεια των επιβατών των δυο πλοίων! Τα δυο ταχύπλοα ΣΟΥΠΕΡ - ΦΑΣΤ του εφοπλιστή Παναγόπουλου θα εκτελούν τα δρομολόγια Πάτρα - Ιταλία από τις 15 Απρίλη με μειωμένη σύνθεση.

Ειδικότερα, ενώ θα έπρεπε η σύνθεση του κάθε πλοίου να περιλαμβάνει τρεις μηχανοδηγούς, που μαζί με τους αξιωματικούς θα καλύπτουν τις αντίστοιχες τρεις βάρδιες στη μηχανή, με τη σύνθεση Κατσιφάρα θα υπάρχουν μόνο δύο μηχανοδηγοί, που σημαίνει ότι η τρίτη βάρδια θα μένει ακάλυπτη.Επομένως, ή θα μένουν ακάλυπτες ουσιαστικά οι μηχανές για 8 ώρες το 24ωρο ή θα υποχρεωθούν οι μηχανοδηγοί σε 12ωρη εργασία,πράγμα που σηματοδοτεί - εκτός των άλλων - την κατάργηση του 8ωρου!

Ο υπουργός, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που έγινε χτες, δήλωσε ότι δε γνωρίζει "λεπτομέρειες" για το συγκεκριμένο θέμα και παρέπεμψε τους ναυτιλιακούς συντάκτες στη Διεύθυνση Εργασίας για ενημέρωσή τους, παρότι ο ίδιος υπέγραψε τη συγκεκριμένη σύνδεση!

Ο γραμματέας της Ενωσης Κατωτέρων πληρωμάτων Μηχανής "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" Κ. Ζούκας κατήγγειλε: "Η σύνδεση υπογράφτηκε πίσω από τις πλάτες των ναυτεργατικών συνδικαλιστικών ενώσεων και κατόπιν ο υπουργός μάς την ανακοίνωσε. Εμείς δηλώσαμε στον υπουργό ότι είμαστε αντίθετοι με τη σύνδεση όπως υπογράφτηκε, γιατί σε κάθε δρομολόγιο που θα εκτελούν τα δύο ταχύπλοα θα κινδυνεύουν 3000 ζωές και φέρει ευθύνη γι' αυτό ο Γ. Κατσιφάρας.

- Αναφορικά με την έξαρση της "μαύρης εργασίας" στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, ο υπουργός παραδέχτηκε το γεγονός, αλλά σήκωσε ουσιαστικά τα χέρια ψηλά, λέγοντας ότι δεν μπορεί να κάνει "τίποτα" πέρα από το να επιβάλει τα γνωστά πενιχρά πρόστιμα στους "δουλέμπορους" της Ζώνης.

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Διώχνουν δουλιές!

Απέρριψαν οι αρμόδιοι του ναυπηγείου 130 αιτήσεις για επισκευές πλοίων! Μαζί με το ξεπούλημα του ναυπηγείου, η κυβέρνηση δείχνει να προετοιμάζει το έδαφος για το διαμελισμό και την κατάργηση τμημάτων της επιχείρησης!

Οργανωμένο σχέδιο απαξίωσης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά έχει τεθεί σε εφαρμογή από την κυβέρνηση, ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία του ξεπουλήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, την τελευταία περίοδο κατατέθηκαν στη διοίκηση του ναυπηγείου 130 αιτήσεις από πλοιοκτήτριες εταιρίες για μεγάλες επισκευαστικές εργασίες πλοίων, οι οποίες απορρίφθηκαν με την απάντηση: "Αδυνατούμε"!Η ενέργεια αυτή επιβεβαιώνει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τις καταγγελίες των εργαζομένων ότι η κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος στον αγοραστή για να λειτουργήσει μόνο ορισμένα τμήματα του ναυπηγείου, όπως αυτά των επισκευών, μετασκευών και από τα τμήματα των κατασκευών να διατηρήσει μόνο αυτά στα οποία εκτελούνται προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού!

Αλλωστε, το νομοσχέδιο του ΑΙΣΧΟΥΣ που ψηφίστηκε πριν τρεις βδομάδες, με τη φράση: "δεν αποκλείεται και κάθε άλλη παράλληλη νόμιμη χρήση",επιτρέπει στον αγοραστή να διαμελίσει το ναυπηγείο και να μετατρέψει τμήματά του ακόμα και σε διαμετακομιστικό κέντρο!

Υπενθυμίζεται ότι αυτή την αξίωση, να λειτουργήσει μόνο ορισμένα τμήματα του ναυπηγείου, έχει εκφράσει ο ένας από τους επίδοξους μνηστήρες, ο ιδιοκτήτης του Ναυπηγείου Ελευσίνας,εφοπλιστής Περατικός.Στα πλαίσια αυτά, είχε προτείνει να απολυθεί και ένα μεγάλο μέρος από τους εργαζόμενους του Σκαραμαγκά - τα διάφορα σενάρια αναφέρουν για πάνω από1.500 απολύσεις - και να μεταφέρει εργαζόμενους από το ένα ναυπηγείο του στο άλλο, ανάλογα με τις απαιτήσεις!

Η απαξίωση όμως του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά έχει δραματικές επιπτώσεις σε ολόκληρη τη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία της χώρας. Ειδικότερα, υπάρχει άμεση σύνδεση του ναυπηγείου με τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος.Στη Ζώνη εκτελούνται μικρότερες επισκευαστικές εργασίες, τις οποίες το ναυπηγείο δεν αναλαμβάνει πάντα. Ετσι, μένει χωρίς εργασίες και η Ζώνη, στην οποία η ανεργία αυτή την περίοδο έχει λάβει δραματικές διαστάσεις.

ΕΚ ΚΟΖΑΝΗΣ
Αυθαίρετη καθαίρεση!

ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ καθαίρεσαν τον ΕΣΑΚίτη γραμματέα του Εργατικού Κέντρου, για να λειτουργήσει... καλύτερα το ΔΣ, πέντε μήνες πριν τις εκλογές για αλλαγή της διοίκησης

Πέντε μήνες πριν το εκλογικό Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης, η πλειοψηφούσα παράταξη της ΠΑΣΚΕ στο ΔΣ καθαίρεσε, με τη συνεργασία της ΔΑΚΕ, τον γραμματέα Η. Κουρκουμέλη,της ΕΣΑΚ, και τοποθέτησε στη θέση του τον Α. Καράτζια της ΔΑΚΕ,με το πρόσχημα της καλύτερης λειτουργίας του ΔΣ!

Η Τοπική Επιτροπή Κοζάνης της ΕΣΑΚ,που καταγγέλλει τη μεθόδευση, τονίζει σε ανακοίνωσή της πως το πρόβλημα του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου δεν είναι "η καλύτερη λειτουργία" του, αλλά "η ουσιαστική λειτουργία του σε ταξική, αγωνιστική κατεύθυνση",που λείπει, με κύρια ευθύνη της ΠΑΣΚΕ,η οποία έχει και την απόλυτη πλειοψηφία.

Η ΠΑΣΚΕ "έχει μετατρέψει το Εργατικό Κέντρο σε φορέα στήριξης την κυβερνητικής πολιτικής - που εκπορεύεται από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και τη "Λευκή Βίβλο" - με μοναδικό περιεχόμενο τη διενέργεια σεμιναρίων", προσθέτει η Επιτροπή της ΕΣΑΚ.

Σε ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων και εναντίωση "στην πολιτική της συναίνεσης και υποταγής, καθώς και στους εκπροσώπους της", καλεί η TE της ΕΣΑΚ τους εργαζόμενους, σημειώνοντας πως "θα αγωνιστεί με όλες τις δυνάμεις τις, για να ενισχυθούν οι αγώνες για τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων της περιοχής, την αποβιομηχάνιση, την αύξηση της ανεργίας, τα χαμηλά μεροκάματα, με στόχο την ενεργοποίηση των σωματείων".

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 1995
Σε θέση "σημειωτόν" η ΓΣΕΕ

Δήλωση του γενικού γραμματέα της Συνομοσπονδίας, Γ. Μαυρίκου: "Δεν μπορεί να συνεχιστεί η καθυστέρηση. Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του"

Την καθυστέρηση της ΓΣΕΕ να καταλήξει επιτέλους σ' ένα ικανοποιητικό πλαίσιο για το γιορτασμό της Πρωτομαγιάς επισημαίνει με ανησυχία σε χθεσινή του δήλωση ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος,τονίζοντας ότι δεν μπορεί να συνεχίζεται άλλο αυτή η καθυστέρηση. Να υπενθυμίσουμε ότι στην προχθεσινή συνεδρίαση της ΕΕ της ΓΣΕΕ αποφασίστηκε μόνο το κεντρικό σύνθημα και ορίστηκαν οι ομιλητές, όχι όμως και το περιεχόμενο του γιορτασμού. Αυτό αναμένεται να γίνει στην ολομέλεια της διοίκησης της ΓΣΕΕ που θα συνεδριάσει τη Δευτέρα.

Ολόκληρη η χθεσινή δήλωση του Γ. Μαυρίκου είναι η εξής: "Ενώ οι μέρες λιγοστεύουν για το γιορτασμό της κορυφαίας απεργιακής εκδήλωσης της Εργατικής Τάξης, η Γενική Συνομοσπονδία καθυστερεί επικίνδυνα στον καθορισμό ενός ικανοποιητικού πλαισίου για το περιεχόμενο της φετινής Πρωτομαγιάς. Από την πλευρά της ΕΣΑΚ, όπως στις δυο τελευταίες συνεδριάσεις επιμείναμε, έτσι και στη Συνεδρίαση της Δευτέρας θα υπογραμμίσουμε την ανάγκη για να πάρει ο γιορτασμός αγωνιστικό - ταξικό - αντισυναινετικό χαρακτήρα και να συμπεριλαμβάνει τα μέτωπα πάλης και το διεκδικητικό πρόγραμμα που έγκαιρα και γραπτά καταθέσαμε.

Η πλειοψηφία οδηγεί τη ΓΣΕΕ σε θέση σημειωτόν.

Δεν μπορεί όμως άλλο να συνεχίζεται η καθυστέρηση αυτή.

Τα όρια στενεύουν ασφυκτικά και η Ολομέλεια της Δευτέρας, οφείλει να απαντήσει σε όλα. Διαφορετικά ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του".

Η ΟΤΟΕ για τις προσλήψεις

Τη δημιουργία προβλημάτων στο χώρο των τραπεζών, προβλέπει η ΟΤΟΕ σε ανακοίνωσή της, αν αποδεχτεί η κυβέρνηση την υπαγωγή των τραπεζών στον νόμο 2190/94, "περί προσλήψεων", όπως πρότειναν με τροπολογία τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Η ΟΤΟΕ αναφέρει πως το τραπεζοϋπαλληλικό συνδικαλιστικό κίνημα διεκδικεί "τη θεσμοθέτηση διάφανων και αξιοκρατικών προσλήψεων σε όλες τις τράπεζες (κρατικές και ιδιωτικές) μέσω δημόσιου διαγωνισμού".

Σημειώνει, επίσης ότι έχουν προωθηθεί, με αγώνες, διατάξεις στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας "που πρέπει να εφαρμόζονται",ώστε να διενεργούνται οι διαγωνισμοί για τις προσλήψεις και να κατοχυρώνεται το αδιάβλητο με τη συμμετοχή των συλλόγων στις διαδικασίες.

Πρέπει να σημειώσουμε πως το ρουσφετολογικό "όργιο" στις κρατικές τράπεζες έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, με πρόσφατο παράδειγμα την Εθνική Τράπεζα,η οποία από τη μια προσέλαβε προσωπικό με αδιάβλητο διαγωνισμό και απ' την άλλη έγιναν καταγγελίες για την επιπλέον πρόσληψη 600 "ημέτερων" από το... παράθυρο.

ΤΣΙΜΕΝΤΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Βουλιάζει η επιχείρηση, θησαυρίζουν οι ιδιοκτήτες

Τη στάση της Εθνικής Τράπεζας και του υπουργείου Βιομηχανίας καταγγέλλει το σωματείο

ΧΑΛΚΙΔΑ (ανταπόκριση).-

Τους κινδύνους που ελλοχεύουν, από τη συνέχιση της ίδιας κατάστασης, τόσο για την επιχείρηση, όσο και για τους 1.000 και πλέον εργαζόμενους, επισημαίνει σε επιστολή του προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας το Σωματείο Εργαζομένων στα "Τσιμέντα Χαλκίδας" και ζητά άμεσα συνάντηση μαζί του.

Στην επιστολή το σωματείο κάνει λόγο για τη συνεχιζόμενη, επί σειρά ετών, οικονομική και μηχανολογική καταστροφή του εργοστασίου, από τη ληστρική εκμετάλλευση που ασκεί η διοίκηση (Τακόπουλου - Κιοσέογλου) με μοναδικό ενδιαφέρον τον παράνομο πλουτισμό.

Απ' την άλλη, αναφέρεται στην επιστολή, ότι οι ιδιοκτήτες, με διάφορα τερτίπια και εκμεταλλευόμενοι την αδυναμία ή την ανοχή των αρμοδίων "φεσώνουν" τη ΔΕΗ, ενώ δεν αποδίδουν τις ασφαλιστικές εισφορές σε ΙΚΑ, ΤΕΑΠΕΤ. Αποτέλεσμα είναι, μαζί με τα δάνεια που δεν επέστρεψαν ποτέ, τα χρέη της εταιρίας να φθάσουν στο αστρονομικό ύψος των 200 δισ. δρχ.!

Επανειλημμένα έχει καταγγελθεί η εγκατάλειψη της συντήρησης και του εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων, για τα οποία η "οικογένεια" δε διαθέτει δραχμή, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει το εργοστάσιο να βγει εκτός λειτουργίας. Την ίδια περίοδο η εταιρία πραγματοποιεί ρεκόρ πωλήσεων και κερδών για τις δυο οικογένειες μεγαλομετόχων.

Αναφερόμενο στη στάση της Εθνικής Τράπεζας και του υπουργείου Βιομηχανίας, το σωματείο σημειώνει ότι με το πρόσχημα της αναμονής του αποτελέσματος της προσφυγής της διοίκησης των "Τσιμέντων Χαλκίδας" κατά της "Καλτσεστρούτζι" στο Διεθνές Δικαστήριο, ευνοούν τους διοικούντες να κερδοσκοπούν και ταυτόχρονα προετοιμάζουν το έδαφος για υλοποίηση του"πάγιου αιτήματός τους", για συμμετοχή στο νέο σχήμα της εταιρίας.

Προωθούν την κατάργηση τμημάτων του ναυπηγείοου Σκαραμαγκά!

Προωθούν την κατάργηση τμημάτων του ναυπηγείοου Σκαραμαγκά!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ