ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Απρίλη 1995
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Ανεπίδεκτος μαθήσεως

Τις γνωστές επαγγελίες - εμπαιγμό επανέλαβε ο πρωθυπουργός, εκφράζοντας ταυτόχρονα την πίστη του στην Ευρωπαϊκή Ενωση

Κατηγορώντας συνολικά την αντιπολίτευση ο πρωθυπουργός, Α. Παπανδρέου,για συνειδητή δημαγωγία, επιχείρησε από την αρχή της ομιλίας του να ταυτίσει τη ΝΔ, την πολιτική της οποίας συνεχίζει, και την Πολιτική Ανοιξη, με την οποία δεν έχει ουσιαστικές διαφορές, με το ΚΚΕ, το μόνο κόμμα που έδειξε ποια πολιτική είναι για το συμφέρον των Ελλήνων αγροτών. Μετά από αυτό το "τέχνασμα", ο πρωθυπουργός ήταν εύκολο να επιτίθεται στους "ανεμόμυλους" που κατασκεύασε, και ταυτόχρονα να συσκοτίζει την αλήθεια. Παράλληλα, εμμέσως πλην σαφώς ξεκαθάρισε ότι δεν είναι διατεθειμένος να αλλάξει την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνησή του. "Ορισμένοι στην αντιπολίτευση φαίνεται να πιστεύουν ότι μπορούν να παραπλανούν τον ελληνικό λαό και τον αγροτικό κόσμο", είπε προσθέτοντας: "Η κυβέρνηση έχει σχετικά πρόσφατη λαϊκή εντολή. Εχει μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία που τη στηρίζει. Εχει μπροστά της δυόμισι χρόνια ακόμα. Πάρτε το απόφαση".

Αναφερόμενος στη συνέχεια στα προβλήματα των αγροτών σημείωσε ότι οι απαντήσεις στα ερωτήματα που τίθενται είναι αυτονόητες και ότι πρώτη η κυβέρνηση γνωρίζει "τις δυσκολίες και τα προβλήματα". Κληθείς, όμως, να απαντήσει συγκεκριμένα μετέφερε τη συζήτηση στη δεκαετία του '80, για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι για τη σημερινή κατάσταση ευθύνεται το χρονικό διάστημα που ακολούθησε η κυβέρνηση της ΝΔ, την πολιτική της οποίας χαρακτήρισε σαν "ιδιότυπο νεοφιλελευθερισμό βαλκανικού τύπου". Που συνεχίζει όμως και η σημερινή κυβέρνηση, εφαρμόζοντας απλώς νεοφιλελευθερισμό τύπου Βρυξελλών. Οταν εξάλλου υποχρεώθηκε να πει τι ακριβώς μέτρα έχει πάρει σήμερα το ΠΑΣΟΚ για τους αγρότες, απλώς επανέλαβε τις γνωστές παροχές - παρωδία, πολλές από τις οποίες άλλωστε βρίσκονται ακόμα στη σφαίρα των... δεσμεύσεων.

"Για το ΠΑΣΟΚ αποτελεί πάντα προτεραιότητα καθοριστικής σημασίας ο αγροτικός τομέας, η ανάπτυξη και η αναδιάρθρωσή του", είπε ο Α. Παπανδρέου σε άλλο σημείο της ομιλίας του. Κορόνα όμως που δεν κατάφερε στη συνέχεια να αποδείξει ότι βρίσκεται έστω σε θεωρητική επαφή με την πραγματικότητα. Φθάνοντας λοιπόν στο... "διά ταύτα", είπε ότι "Το ΠΑΣΟΚ είναι ειλικρινές με τους αγρότες. Οι δυσκολίες είναι πολλές. Ο αγροτικός τομέας είναι αναμφίβολο ότι περνά σε μία δύσκολη φάση. Η αγροτική μας οικονομία πρέπει να αντιμετωπίσει ένα περιβάλλον εντελώς διαφορετικό από εκείνο που είχαμε συνηθίσει στο παρελθόν". Αναφερόμενος στη Συμφωνία της ΓΚΑΤΤ υποστήριξε ότι "δεν είναι δυνατόν να ανατραπεί, επειδή δημαγωγούν κάποια κόμματα". Για την αγροτική πολιτική που είναι διατεθειμένη η κυβέρνηση να ακολουθήσει στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης είπε ότι "δεν μπορεί να διαμορφωθεί παραβλέποντας την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις νέες διεθνείς πραγματικότητες. Είμαστε μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης (... ) Είμαστε αναγκασμένοι να κινηθούμε στις ισορροπίες που θα διαμορφώνουν τα διαφορετικά συμφέροντα των χωρών μελών". Μετά από αυτά εξάντλησε τα όρια διάθεσης διεκδικητικής πολιτικής, λέγοντας ότι η ανακατανομή πόρων για τη γεωργία υπέρ των ασθενέστερων χωρών είναι "... κατευθυντήρια γραμμή για το ΠΑΣΟΚ", που όμως δεν μπορεί να ξεφύγει από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, που είναι "η στρατηγική απάντηση της κυβέρνησης στο αγροτικό πρόβλημα".

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ

Ασύδοτη δημαγωγία

Στα γνωστά πλαίσια της δημαγωγίας, σε συνδυασμό με την υπεράσπιση της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κινήθηκε η ομιλία του αρχηγού της Πολιτικής Ανοιξης Αντ. Σαμαρά."Ο αποκλεισμός των εθνικών δρόμων ήταν παροδικός, αλλά ο αποκλεισμός των αγροτών από τις διόδους για ένα καλύτερο αύριο φαίνεται να είναι χωρίς ημερομηνία λήξεως", είπε αρχίζοντας την ομιλία του, προσθέτοντας ότι "οι αγρότες αισθάνονται την κοροϊδία να βλέπουν την αξιωματική αντιπολίτευση κάθε φορά να ξεχνά τι έκανε ως κυβέρνηση και να προσποιείται το σύμμαχο του αγρότη μόνο όταν γίνεται αντιπολίτευση". Ξέχασε όμως ότι τόσο ο ίδιος όσο και τα περισσότερα στελέχη του κόμματός του έχουν ασκήσει αυτή ακριβώς την τακτική, περνώντας αλληλοδιαδόχως και από τα κυβερνητικά έδρανα, αλλά και από τα έδρανα της αντιπολίτευσης.

Αναφερόμενος στη Συμφωνία της ΓΚΑΤΤ, κατηγόρησε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση επειδή δεν ενημέρωσαν τους αγρότες για τις επιπτώσεις που θα είχε. Ξεπέρασε όμως με χαρακτηριστική άνεση το γεγονός ότι και η Πολιτική Ανοιξη υπερψήφισε αυτή τη συμφωνία στη Βουλή. Αθωώνοντας εξάλλου κατά την πάγια τακτική του την Ευρωπαϊκή Ενωση, υποστήριξε ότι η πολιτική των δύο άλλων αστικών κομμάτων ευθύνεται αποκλειστικά για το γεγονός ότι "έχουμε παραμεριστεί από το ευρωπαϊκό πεδίο αποφάσεων και αναμένουμε σαν φτωχοί συγγενείς τις αποφάσεις των Βρυξελλών". Αναπτύσσοντας επί μακρόν τα αποτελέσματα της πολιτικής των άλλων κομμάτων, θεωρώντας προφανώς ότι ο ίδιος εμφανίστηκε στην πολιτική ζωή εκ παρθενογένεσης, τόνισε πως εξαιτίας της δεκάχρονης λιτότητας ο σημερινός νέος αγρότης δεν μπορεί να απασχοληθεί ούτε στα χωράφια, ούτε στα εργοστάσια που κλείνουν.

Ακολούθως αναφέρθηκε στις γνωστές 15 προτάσεις του κόμματός του, που βρίσκονται σε πλήρη εναρμόνιση με την πολιτική των Βρυξελλών.

Μ. ΕΒΕΡΤ

Δημαγωγία και υπεράσπιση της εξάρτησης

Αποθέωση της δημαγωγίας, προκλητική υπεράσπιση του καθεστώτος εξάρτησης της χώρας και μικροπολιτική σκοπιμοτήτων για αποκόμιση άμεσων οφελών, ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά της χτεσινής ομιλίας στη Βουλή του αρχηγού της ΝΔ Μ. Εβερτ για τα αγροτικά προβλήματα. Συγκεκριμένα:

- Υπερασπίστηκε πλήρως την Ευρωπαϊκή Ενωση, την εμφάνισε ούτε λίγο - ούτε πολύ ως σωτήρα της ελληνικής αγροτικής οικονομίας και επέρριψε όλα τα κακά που έχουν εμφανιστεί στον αγροτικό τομέα ως προϊόν της ανικανότητας των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, που ενώ εισέπραξαν... πακτωλούς χρημάτων από την Κοινότητα τη δεκαετία του '80, δεν προχώρησαν σε καμία επένδυση για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα της παραγωγής.

- Περιόρισε το όλο πρόβλημα των συμφωνιών της ΓΚΑΤΤ στην ανικανότητα της κυβέρνησης, όταν ήταν καιρός, να διαπραγματευτεί σωστά και να προασπίσει τα ελληνικά συμφέροντα.

- Εχυσε κροκοδείλια δάκρυα για το ζοφερό μέλλον των αγροτών κι έκανε λόγο για την επιταχυνόμενη διαδικασία μείωσης του αγροτικού πληθυσμού στη δεκαετία που διανύουμε. Ταυτόχρονα όμως ξεκαθάρισε πως αν τον απασχολεί το θέμα της μείωσης του αγροτικού πληθυσμού είναι γιατί αυτός ο κόσμος, που θα διωχτεί από τη γη, δεν μπορεί να απορροφηθεί από τη βιομηχανία γιατί αυτή παρουσιάζει υποχώρηση. Ετσι εξέφρασε το φόβο του για τις κοινωνικές αναταραχές που θα δημιουργηθούν και τις επιπτώσεις που θα έχουν.

Κάλπικο ενδιαφέρον

Ξεχωριστή επίδειξη δημαγωγίας ο Μ. Εβερτ έκανε στο σημείο της ομιλίας του, όπου παρουσίασε τις προτάσεις του κόμματός του για τους αγρότες. Κατ' αρχήν ως πρόβλημα για τη μη ικανοποίηση των αγροτικών αιτημάτων παρουσίασε το ότι ο πρωθυπουργός ήταν και συνεχίζει να είναι ο άνθρωπος των λόγων και όχι των έργων και ότι είναι απών από τα πολιτικά δρώμενα. Κατά τ' άλλα ζήτησε τη μείωση του ΦΠΑ για τα αγροτικά μηχανήματα από το 18% στο 8%, χωρίς καν να αναφέρει ότι αυτό το ύψος του ΦΠΑ καθορίζεται με κοινοτική οδηγία που έχει υπογράψει η κυβέρνηση της ΝΔ. Επίσης ζήτησε μείωση κατά 40% στα αγροτικά καύσιμα, αλλά δεν εξήγησε γιατί το κόμμα του όταν ήταν κυβέρνηση δεν είχε τέτοια προνοητικότητα. Τέλος, μεταξύ άλλων, ζήτησε άλλο τρόπο φορολόγησης των αγροτών απ' αυτόν που προωθεί η κυβέρνηση.

ΣΠ. ΣΤΡΙΦΤΑΡΗΣ

Μιλήστε επιτέλους για την ταμπακιέρα

Ενα συνεχές ξεσκέπασμα της δημαγωγίας και της ξενόδουλης πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και της Πολιτικής Ανοιξης ήταν η ομιλία του βουλευτή του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρη, χτες στη Βουλή. "Μιλάτε, είπε ο κομμουνιστής βουλευτής, για εκσυγχρονισμό και ανταγωνισμό της αγροτικής οικονομίας. Αναμασάτε όλοι αυτή την καραμέλα και δε μας λέτε πώς θα γίνει κάτι τέτοιο. Μιλάτε λες και δεν ήσασταν εδώ όλα αυτά τα χρόνια. Δε μας λέτε όμως, πώς θα γίνουν όλα αυτά με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης; Δεν πιστεύετε σ' αυτή την πολιτική; Δεν πιστεύετε στη λεγόμενη ελευθερία της αγοράς; Αυτή η ελευθερία της αγοράς είναι που μας έφερε σ' αυτή την κατάσταση".

Αναφερόμενος, στη συνέχεια, στην ουσία της πολιτικής που έφερε αυτό το χάλι στον αγροτικό τομέα μίλησε συγκεκριμένα για τις αγροτικές επενδύσεις και με συγκριτικά στοιχεία απέδειξε πως από την ένταξη της χώρας στην Κοινότητα αυτές μειώνονται συνεχώς. "Πώς, είπε, θα γίνει ανταγωνιστική η αγροτική οικονομία και θα εκσυγχρονιστεί, όταν οι επενδύσεις μειώνονται; Πώς θα πετύχουμε όσα λέτε, όταν υπάρχει έλλειψη γεωπόνων, κτηνιάτρων και άλλου επιστημονικού δυναμικού;"

Τέλος, ο Σπ. Στριφτάρης απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση, αφού άσκησε οξύτατη κριτική γιατί το ΠΑΣΟΚ άλλα έλεγε προεκλογικά, ενώ τώρα επικαλείται τις κοινοτικές δεσμεύσεις, έθεσε ορισμένα αμείλικτα ερωτήματα: "Θα προστατεύσετε, είπε, την ντόπια παραγωγή κόντρα στις επιταγές των Βρυξελλών; Θα αυξήσετε τις επενδύσεις στη Γεωργία; Θα μειώσετε τα επιτόκια της ΑΤΕ; Θα επιδοτήσετε τους νέους αγρότες; Θα αυξήσετε τις ποσοστώσεις; Τέλος πάντων πέστε στον αγρότη τι θα κάνετε;"

O Γ. Μωραφιτης

Στο προσφιλές του θέμα, το φορολογικό, ανάλωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του ο υπουργός Γεωργίας Γ. Μωραφιτης, εμμένοντας ότι στόχος των αγροτικών κινητοποιήσεων ήταν η κατοχύρωση του αφορολόγητου των τσιφλικάδων. Κατά τα άλλα επιτέθηκε στο ΚΚΕ, υποστηρίζοντας ότι, ενώ οι αγρότες είχαν και άλλο δρόμο για να διεκδικήσουν τη λύση των προβλημάτων τους, "το ΚΚΕ δεν είχε άλλο δρόμο για να κάνει αισθητή την παρουσία του στην πολιτική ζωή". Λησμόνησε όμως ότι ενώ το ΚΚΕ μένει σταθερά στο πλευρό των αγροτών, το ΠΑΣΟΚ μόνο όταν είναι στην αντιπολίτευση τους συμπαραστέκεται, όπως έκανε στις ανάλογες αγροτικές κινητοποιήσεις επί ΝΔ, που σημερινοί κυβερνητικοί βουλευτές μετείχαν στις Επιτροπές Αγώνα.

Συνεχίζοντας την επίθεση κατά του ΚΚΕ, ο υπουργός Γεωργίας ισχυρίστηκε ότι δεν μπορεί οι θέσεις του Κόμματος για την Ευρωπαϊκή Ενωση να είναι και θέσεις των αγροτών, διότι το ΚΚΕ έχει πάρει μικρό ποσοστό στις εκλογές. Παράλληλα θεωρώντας εκ προοιμίου θετική την πολιτική της ΕΕ, δεν έδειξε καμία διάθεση να αγωνιστεί για την προστασία των ελληνικών αγροτικών προϊόντων από τις οδηγίες των Βρυξελλών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ