ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Μάρτη 1995
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σίριαλ συνομιλιών

Για τη διεξαγωγή των εκλογών στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. -

Με ένα νέο γύρο συνομιλιών στο Κάιρο, Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί προσπαθούν, για μια ακόμη φορά, να βρουν μια λύση για το θέμα της διεξαγωγής των εκλογών στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη. Σειρά συναντήσεων και συνομιλιών θα έχει και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Αντρέι Κόζιρεφ, ο οποίος άρχισε, χτες, περιοδεία στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Αισιόδοξος εμφανίστηκε στους δημοσιογράφους ο Γιοέλ Σίνγκερ, επικεφαλής της ισραηλινής διαπραγματευτικής επιτροπής. Ο Σίνγκερ είπε ότι οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει για τις αρμοδιότητες του συμβουλίου, που θα εκλεγεί, αν και παραμένουν οι διαφωνίες για το μέγεθος του συμβουλίου αυτού. Η Παλαιστινιακή Αυτόνομη Αρχή επιμένει στην ανάδειξη ενός 100μελούς συμβουλίου, ενώ οι Ισραηλινοί θεωρούν ότι ένα 25μελές όργανο θα είναι πιο ευέλικτο και αποτελεσματικό. Επιπλέον, έχει επιτευχθεί συμφωνία όσον αφορά την επίβλεψη των εκλογών από διεθνείς παρατηρητές.

Εντούτοις, ο επικεφαλής της ισραηλινής αντιπροσωπείας δε δίστασε να παραδεχθεί ότι το θέμα της αποχώρησης των ισραηλινών στρατευμάτων από την περιοχή της Δυτικής Οχθης δεν έχει, ακόμα, λυθεί. Η παλαιστινιακή πλευρά επιμένει στη θέση της για πλήρη αποχώρηση των Ισραηλινών στρατιωτών από τη Δυτική Οχθη, πριν από τη διεξαγωγή των πρώτων εκλογών στα αυτόνομα εδάφη.

Οι συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών αναμένεται να λήξουν σήμερα, έστω και αν δεν έχει επιτευχθεί η επιθυμητή πρόοδος. Βέβαια η δέσμευση των Γιάσερ Αραφάτ και Σίμον Πέρες, ότι οι συνομιλίες θα έχουν καταλήξει σε συγκεκριμένα συμπεράσματα μέχρι τον Ιούνη έτσι ώστε μέσα στον Ιούλη να καταστεί δυνατή η διεξαγωγή των εκλογών, λειτουργεί σαν προωθητικός μοχλός απέναντι στα εμπόδια που οι δύο αντιπροσωπείες συναντούν.

Το ρωσικό πετραδάκι στην οικοδόμηση της ειρήνης στη Μέση Ανατολή επιδιώκει να βάλει η επίσκεψη του Αντρέι Κόζιρεφ στην περιοχή. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στο Ισραήλ, τη Συρία, την Αίγυπτο και το Λίβανο. Οι δηλώσεις του Κόζιρεφ κατέστησαν σαφές ότι η Ρωσία θα επιδιώξει να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ, και άλλες μεγάλες δυνάμεις, στην κατεύθυνση της οικονομικής ενίσχυσης και προώθησης της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή.

ΚΑΝΑΔΑΣ - ΕΕ
Κλιμακώνεται η ένταση

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. -

Τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ενωση αναζητούσε τρόπους για το πώς θα προστατέψει τα συμφέροντα της Ισπανίας ύστερα από τη διένεξη πάνω στα δικαιώματα αλιείας στα διεθνή ύδατα, στη θάλασσα του Νιουφάουντλαντ, η Μαδρίτη τελικά προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ενώ Βρετανοί ψαράδες δηλώνουν την υποστήριξή τους προς τον Καναδά.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση της Ισπανίας κατέφυγε στο ανώτατο δικαστικό όργανο των Ηνωμένων Εθνών ζητώντας του να διαιτητεύσει στη διένεξη για τα δικαιώματα αλιείας που τη φέρνει αντιμέτωπη με τον Καναδά. Ωστόσο, το Διεθνές Δικαστήριο δεν ανακοίνωσε καμιά λεπτομέρεια για την ισπανική προσφυγή και διευκρίνισε πως θα εκδώσει μια δήλωση σήμερα.

Λίγο νωρίτερα, υπήρχαν δύο απόψεις της ΕΕ για τον τρόπο αντιμετώπισης του θέματος. Από τη μεριά της, η Κομισιόν θέλει να επιβάλει κυρώσεις στον Καναδά για μια σειρά από "επιθέσεις", με αποκορύφωμα την προχτεσινή ενέργειά του να κόψει τα δίχτυα από ένα ισπανικό αλιευτικό πλοίο, ενώ από την άλλη πλευρά, οι πρεσβευτές της ΕΕ τη Δευτέρα είχαν προτείνει μια πιο συμβιβαστική λύση.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζακ Σαντέρ, κάλεσε τον πρωθυπουργό του Καναδά Ζαν Κρετιέν τη Δευτέρα και υποστήριξε πως παραπέρα τέτοιες ενέργειες από την Οτάβα "θα έχουν συνέπειες σχετικά με τις σχέσεις της ΕΕ και του Καναδά".

Οι πρεσβευτές της Ενωσης είχαν ζητήσει από τον Σαντέρ απλώς να τηλεφωνήσει στον Κρετιέν και να του επισημάνει πως η ΕΕ θέλει να λυθεί η διένεξη μέσα από συνομιλίες παρά από απειλές.

Η διαμάχη αυτή κλιμακώθηκε και χτες καθώς η Ισπανία έστειλε ένα δεύτερο περιπολικό σκάφος στ' ανοιχτά της Νέας Γης με εντολή να "χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα" για να προστατεύσει τους Ισπανούς ψαράδες από την καναδική ακτοφυλακή.

Ο Ισπανός υπουργός Αμυνας Χουάν Γκαρσία Βάργκας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συμβεί κάποιο σοβαρό επεισόδιο ανάμεσα στις δύο πλευρές αλλά υπογράμμισε ότι "γι' αυτό δε θα ευθύνεται η ισπανική κυβέρνηση".

Παράλληλα, Βρετανοί πολιτικοί και ψαράδες υποστήριξαν πως οι ενέργειες του Καναδά είναι σωστές. Συγκεκριμένα, ένας ψαράς από το Νιουλάιν δήλωσε στο BBC radio 4 πως "θέλουμε η Βρετανία να επανακτήσει τον έλεγχο των δικών της υδάτων και βρίσκουμε τις ενέργειες του Καναδά σαν σωστό παράδειγμα".

Την ίδια περίπου στιγμή, ο Βρετανός υπουργός Αλιείας Ουίλιαμ Ουάλντγκρέιβ μιλώντας στη Βουλή των Λόρδων δήλωσε πως έχει "μεγάλη συμπάθεια για τους Καναδούς και πως... υπάρχουν αμφιβολίες για την πειθαρχία των Ισπανών στους νόμους της αλιείας".

ΒΟΣΝΙΑ ΒΟΣΝΙΑ
Αμήχανη η "Ομάδα Επαφής", ενώ οι συγκρούσεις επεκτείνονται

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. -

Τη στιγμή που οι συγκρούσεις εξαπλώνονται σε ολόκληρη τη Βοσνία, η αμηχανία της "Ομάδας Επαφής" για το Γιουγκοσλαβικό γίνεται ολοένα και σαφέστερη.

Μετά από σύνοδό της σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο Λονδίνο, η "Ομάδα Επαφής" περιορίστηκε απλώς να εκφράσει τη μεγάλη της ανησυχία για την επιδείνωση της κατάστασης και να καλέσει τα εμπόλεμα μέρη να σεβαστούν την εκεχειρία. Η "Ομάδα" κάλεσε επίσης τη σερβική πλευρά να αποδεχτεί το ειρηνευτικό της σχέδιο, "ως σημείο εκκίνησης για νέες διαπραγματεύσεις".

Στο μεταξύ, στη Βοσνία, τα πνεύματα διαρκώς οξύνονται. Οκτώ μέρες μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας, και 24 ώρες μετά τις απειλές του νέου διοικητή των στρατευμάτων του ΟΗΕ στη χώρα, Ρούπερτ Σμιθ για ΝΑΤΟικές επιδρομές ενάντια στους Σέρβους, αν οι τελευταίοι συνεχίσουν να βομβαρδίζουν τα αστικά κέντρα (που έχουν χαρακτηριστεί ως "ασφαλείς θύλακες" προστατευόμενοι από τον ΟΗΕ), ο αρχηγός των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς απέρριψε τις αιτιάσεις του Σμιθ και δήλωσε ότι από τη στιγμή, που οι μουσουλμανικές δυνάμεις χρησιμοποιούν ως βάσεις τους τις "ασφαλείς περιοχές", η σερβική πλευρά δικαιούται να τις καταδιώξει ακόμη και μέσα σε αυτές.

Αποκαλύψεις για σχέσεις Γιέλτσιν με "Υπέρτατη Αλήθεια"

ΜΟΣΧΑ. -

Ο πρώτος ύποπτος για τη διαρροή του τοξικού αερίου "Σαρίν" στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο του Τόκιο, η γνωστή μυστικιστική αίρεση "Αούν Σίνρι Κίγιο" ("Υπέρτατη Αλήθεια"), φέρεται να διατηρούσε σχέσεις με τον γραμματέα του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ολέγκ Λόμπο, ότι σχετίζεται με τα γεγονότα του Αυγούστου του '91 και την άνοδο του Μπορίς Γιέλτσιν στο τιμόνι διακυβέρνησης της Ρωσίας. Αυτό αποκαλύπτει σε πρόσφατο πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η ρωσική εφημερίδα ΙΣΒΕΣΤΙΑ!

Η ΙΣΒΕΣΤΙΑ υποστηρίζει ότι οι σχέσεις που αναπτύχθηκαν ανάμεσα στην ιαπωνική αίρεση και τις επίσημες ρωσικές αρχές ήταν κάτι παραπάνω από φιλικές, καθώς γίνεται λόγος για τις εμπορικές δραστηριότητες της αίρεσης στη Ρωσία, την αποστολή 300 δασκάλων της "Αούν Σίνρι Κίγιο" στη Μόσχα, διαλέξεις του αρχηγού της αίρεσης, Σόκο Ασαχάρα στην αίθουσα συνεδρίων του Κρεμλίνου, στο πανεπιστήμιο ΛΟΜΟΝΟΣΟΦ, συναντήσεις με ανώτατα κρατικά στελέχη, όπως ήταν τότε οι Ρουτσκόι - Χασμπουλάτοφ, αλλά και με το ρωσικό πατριαρχείο. Στο ίδιο άρθρο αναφέρεται επίσης πως κατά τις συναντήσεις των μελών της αίρεσης με τους κρατικούς παράγοντες της Ρωσίας, οι πρώτοι άφηναν(σύμφωνα, μάλιστα, με αυτόπτες μάρτυρες) διάφορα "παχυλά" πακέτα, φακέλους και τσάντες...

Στο μεταξύ, οι δυνάμεις της ιαπωνικής αστυνομίας συνεχίζουν καθημερινά τις έρευνες σε κτίρια που χρησιμοποιεί η μυστικιστική αίρεση "Σίνρι Κίγιο", ανακοινώνοντας ότι διερευνούν το ενδεχόμενο να βρεθούν πτώματα θυμάτων της αίρεσης στα κτίρια αυτά.

Το ίδιο 24ωρο, τα ιαπωνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης μετέδιδαν ότι οι ηγέτες της μυστικιστικής οργάνωσης έθαψαν άγνωστο αριθμό πτωμάτων κοντά στα κτίρια της αίρεσης στο χωριό "Καμίκου Ισίκι", που βρίσκεται στο όρος Φούτζι!

ΡΩΣΙΑ
Υποπτο διάταγμα

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΟΔ. ΡΟΥΣΣΟΥ). -

Προεδρικό Διάταγμα ενάντια "στο φασισμό και άλλες εκδηλώσεις πολιτικού εξτρεμισμού" υπέγραψε ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν, ενώ πολιτικοί παρατηρητές υποστηρίζουν ότι αυτό το διάταγμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ενάντια και σε άλλες οργανώσεις.

Το διάταγμα ζητάει από τις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές να λαμβάνουν μέτρα και κατά των οργανώσεων που "υποθάλπουν το κοινωνικό μίσος". Ομως, όπως και στο παρελθόν έχουν υπογραμμίσει παράγοντες της αντιπολίτευσης, αυτή η διάταξη μπορεί να χρησιμοποιηθεί και κατά των οργανώσεων που δεν έχουν εγκαταλείψει την ταξική πάλη και προσπαθούν να οργανώσουν τον αγώνα των Ρώσων εργαζομένων. Ενδέχεται, δηλαδή, αυτό το διάταγμα να αποτελέσει τη βάση στην προσπάθεια καταπολέμησης όχι των ανίσχυρων και άνευ ιδιαίτερης απήχησης σήμερα στη Ρωσία φασιστικών οργανώσεων, αλλά, αντίθετα, των οργανώσεων και κομμάτων της κομμουνιστικής αντιπολίτευσης, που αποτελούν και την πραγματική δύναμη, που αγωνίζονται κατά του γιελτσινικού καθεστώτος.

ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Εκτιμήσεις για πόλεμο μακράς διαρκείας

ΜΟΣΧΑ. -

Ο διοικητής των ρωσικών δυνάμεων στην Τσετσενία, υποστράτηγος Ανατόλι Κουλικόφ, δήλωσε χτες ότι δε σκοπεύει ν' αρχίσει συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός, αν προηγουμένως οι Τσετσένοι αυτονομιστές δεν καταθέσουν τα όπλα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ, ο Ανατόλι Κουλικόφ δήλωσε ακόμη πως οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να κάμπτουν την αντίσταση των Τσετσένων, οι οποίοι έχουν χάσει τα περισσότερα βαρέα όπλα τους.

Οι τελευταίες πληροφορίες από το πολεμικό μέτωπο αναφέρουν ότι οι αυτονομιστικές δυνάμεις εγκατέλειψαν την πόλη Αργκούν, ενώ στην περιοχή της πόλης Σάλι διεξάγονται σφοδρές μάχες. Στο Σάλι έχει εγκαταστήσει το επιτελείο του ο Τζοχάρ Ντουντάγεφ. Οι ένοπλοι υποστηρικτές του Ντουντάγεφ προβάλλουν ισχυρή αντίσταση και κοντά στο Γκουντερμές, 45 χλμ. ανατολικά του Γκρόζνι. Σύμφωνα με στρατιωτική πηγή, οι ρωσικές δυνάμεις προχωρούν στην περικύκλωση του Γκουντερμές. Ο Κουλικόφ είχε δηλώσει την περασμένη βδομάδα σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Νιου Γιορκ Τάιμς" ότι ο πόλεμος στην Τσετσενία θα συνεχιστεί για πολλούς ακόμα μήνες.

Από τη μεριά του, ο πρωθυπουργός Βίκτορ Τσερνομίρντιν δήλωσε σε πρόσφατη συνάντηση με τους εκπροσώπους των αυτόνομων περιοχών και Δημοκρατιών της Ρωσικής Ομοσπονδίας ότι η "ειρηνική διευθέτηση" της κρίσης στην Τσετσενία είναι αναγκαία για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στη χώρα. Ωστόσο, δεν παρουσίασε καμία πρόταση για τον τρόπο με τον οποίο θα επιτευχθεί η επιθυμητή λύση.

Τουλάχιστον 50 άτομα τραυματίστηκαν χτες από την αστυνομία, η οποία χρησιμοποίησε σφαίρες από καουτσούκ και δακρυγόνα, για να διαλύσει τους περίπου 5.000 διαδηλωτές, που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το γραφείο της πρωθυπουργού της χώρας Κχαλέντα Ζία. Οι συγκεντρωμένοι διαμαρτύρονταν για την αναποτελεσματικότητα της πολιτικής της πρωθυπουργού και την ανάμειξή της σε σκάνδαλα διαφθοράς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ