***
***
Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ
Ανακοίνωση του Τμήματος ΕΒΕ της ΚΕ του ΚΚΕ
Στο πλευρό των επαγγελματοβιοτεχνών - εμπόρων και των πανελλαδικών αγωνιστικών πρωτοβουλιών, των συνδικαλιστικών τους οργανώσεων, που παίρνουν αυτές μέρες, βρίσκονται οι κομμουνιστές, σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος ΕΒΕ της ΚΕ του ΚΚΕ. Με μια πολύμορφη εξόρμηση και βασικούς στόχους ένα μεγάλο και ουσιαστικό διάλογο και την πλατύτερη δυνατή ενημέρωση των ΕΒΕ, οι κομμουνιστές επιχειρούν να γνωρίσουν στους επαγγελματοβιοτέχνες τις σχετικές θέσεις του ΚΚΕ και να τις θέσουν στη δοκιμασία των εμπειριών τους. "Το καθεστώς, μέσα στο οποίο δραστηριοποιούνταν η μικρή επιχείρηση τα προηγούμενα χρόνια, σημειώνει η σχετική ανακοίνωση του Τμήματος ΕΒΕ της ΚΕ του ΚΚΕ, δέχεται απανωτά πλήγματα. Αλλάζει, έτσι, ώστε να διευκολύνεται η διείσδυση και ο έλεγχος της αγοράς από τις πολυεθνικές.
Δεκάδες χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις καταστρέφονται κάθε χρόνο, είτε υποχρεώνονται να λειτουργούν σε συνθήκες εξάρτησης και εκμετάλλευσης από το μεγάλο κεφάλαιο.
Επιδεινώνονται ραγδαία οι συνθήκες εργασίας σας, μειώνεται το εισόδημα, μεγαλώνει το άγχος και η αβεβαιότητα για το αύριο...
Η πολιτική αυτή ενάντια στους μικρούς επαγγελματίες, βιοτέχνες, εμπόρους, υπαγορεύεται από το μεγάλο κεφάλαιο, υλοποιείται από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, υποστηρίζεται με τον έναν ή άλλον τρόπο από την ΠΟΛ.ΑΝ. και τον "ΣΥΝ", που αποδέχονται τη λογική της ελεύθερης αγοράς, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στηρίζουν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.
Ολα αυτά τα κόμματα, ενώ αναγνωρίζουν τα προβλήματά σας και προσποιούνται ότι κατανοούν την αγωνία σας, σας καλούν να εκσυγχρονιστείτε και να γίνετε ανταγωνιστικοί στα πλαίσια της ελεύθερης αγοράς.
Δηλαδή σας κοροϊδεύουν ξεδιάντροπα. Γιατί όλοι γνωρίζουν, ότι οι 99 στις 100 μικροεπιχειρήσεις δεν έχουν καμιά ελπίδα να γίνουν ανταγωνιστικές προς τις πολυεθνικές. Ολοι αυτοί γνωρίζουν ότι με μαθηματική ακρίβεια, στα πλαίσια της ελεύθερης αγοράς, ένα μεγάλο μέρος των ΕΒΕ θα κλείσει (άλλωστε το λένε ανοιχτά) και ένα άλλο μέρος τους θα γίνεται κάθε μέρα όλο και περισσότερο δούλος του κεφαλαίου".
Και η ανακοίνωση καταλήγει:
"Επαγγελματίες - βιοτέχνες - έμποροι,
Υποστηρίξτε ενεργά τις προσπάθειες που καταβάλλουν αυτή την περίοδο οι συνδικαλιστικές σας οργανώσεις, ενάντια στη φορολογική πολιτική του κράτους, τη λιτότητα και τη συνεχή πτώση του τζίρου, τον άνισο ανταγωνισμό από το μεγάλο κεφάλαιο.
Είναι καιρός να ανασυντάξετε τις δυνάμεις σας! Να ακουστεί η φωνή σας!
Το ΚΚΕ είναι στο πλευρό σας!"
Ενταση στη χτεσινή συνάντηση ΕΣΗΕΑ-υπουργού Τύπου
Η πολύωρη σύσκεψη, που είχε χτες ο υπουργός Τύπου Ευάγγελος Βενιζέλος, με το προεδρείο της ΕΣΗΕΑ, δεν απέδωσε καρπούς, αφού δεν υπήρξε συμφωνία, για υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας των δημοσιογράφων της ΕΡΤ και όλα τα προβλήματα του εθνικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα παραμένουν άλυτα. Από την άλλη πλευρά, ο αρμόδιος υπουργός καλά κρατεί τα "μυστικά" του νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ, αφού και χθες ουσιαστικά δεν παρουσίασε το νομοσχέδιο.
Μέσα σε οξύ κλίμα, πραγματοποιήθηκε χτες, από τις 2.30-7.30 μ.μ. στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, η συνάντηση του προεδρείου της ΠΟΕΣΥ και του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ με τον υπουργό Τύπου Ευάγγελο Βενιζέλο, τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Τύπου Νίκου Αθανασάκη και τον πρόεδρο της ΕΡΤ Ευγένιο Γιαννακόπουλο.
Ο υπουργός, ενώ είχε εξαγγείλει ότι θα συζητούσε χθες με την ΕΣΗΕΑ και για το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ, αρκέστηκε να την ενημερώσει... προφορικά και γενικόλογα, αποφεύγοντας να δώσει τη δυνατότητα στην ΠΟΕΣΥ και στην ΕΣΗΕΑ να μελετήσουν ένα τόσο σοβαρό νομοσχέδιο και να εκφράσουν την άποψή τους. Ο Ε. Βενιζέλος είπε ότι, μετά την προεδρική εκλογή, το νομοσχέδιο θα δοθεί στους εκπροσώπους των κομμάτων και λίγο αργότερα στους φορείς. Ετσι, για άλλη μια φορά και μάλιστα λίγες μέρες πριν το νομοσχέδιο κατατεθεί στη Βουλή, η Ενωση Συντακτών δεν έχει ολοκληρωτική γνώση του νομοσχεδίου, αλλά αποσπασματική και εξακολουθεί να αγνοεί βασικές του διατάξεις.
Σε αδιέξοδο, όμως, εξακολουθεί να βρίσκεται και το θέμα της υπογραφής συλλογικής σύμβασης εργασίας της ΕΡΤ. Και κατά τη χτεσινή συνάντηση δεν υπήρξε προσέγγιση απόψεων των δυο πλευρών, αφού δεν έγινε αποδεκτή από τον υπουργό η πρόταση της ΕΣΗΕΑ να βελτιωθεί το 5% της αύξησης που προβλέπεται για το '94. Ο υπουργός δεσμεύτηκε - όπως πολλές φορές και στο παρελθόν - για την επαναπρόσληψη των 45 δημοσιογράφων που είχαν πάρει μετάταξη επί των ημερών του Μιλτιάδη Εβερτ. Ο υπουργός συνέδεσε την επαναπρόσληψη με το γενικότερο πρόγραμμα εξυγίανσης της ΕΡΤ και συγκεκριμένα με την εθελουσία έξοδο. Υποσχέθηκε, επίσης, να καταβάλει στους δημοσιογράφους της ΕΡΤ, τα δεδουλευμένα που η εταιρία τους χρωστάει.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε επίσης προτάσεις από την ΕΣΗΕΑ για την "ανασυγκρότηση" της ΕΡΑ, ενώ η ΠΟΕΣΥ και η ΕΣΗΕΑ εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη συρρίκνωση της κρατικής ραδιοφωνίας.