ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Φλεβάρη 1995
Σελ. /32
ΚΕΝΗ
Απαιτούν δικαίωση

Ψήφισμα επαναπατρισθέντων από τη Ρουμανία

Σημαντικό σταθμό, αλλά και αφετηρία έντασης των αγώνων των επαναπατρισθέντων από τη Ρουμανία Ελλήνων πολιτικών προσφύγων στάθηκε η μεγάλη συγκέντρωσή τους (με πρόσκληση της Συντονιστικής Επιτροπής των Συλλόγων τους) το περασμένο Σάββατο (18.2.95) στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων. Στη διάρκειά της έγινε ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις κυβερνήσεις Ελλάδας - Ρουμανίας για τη μεταφορά των συντάξεων και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους από τη χώρα που τους φιλοξενούσε. (Σύντομο ρεπορτάζ από τη συγκέντρωση αυτή δημοσιεύτηκε στο"Ρ" της 20.2.95)

Υστερα από την ανάλυση των εξελίξεων γύρω από το φλέγον αυτό θέμα από μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής, ακολούθησε συζήτηση κατά την οποία διατυπώθηκαν πολλές προτάσεις για ένταση του αγώνα. Ταυτόχρονα ασκήθηκε δριμύτατη κριτική τόσο στην ελληνική όσο και στη ρουμάνικη κυβέρνηση για την πολύχρονη, ουσιαστικά, κοροϊδία σε βάρος των επαναπατρισθέντων, από τους οποίους πολλοί στερούνται κι αυτόν τον επιούσιο. Καταγγέλθηκε ότι η όλη κωλυσιεργία για τη λύση του θέματος σκοντάφτει κυρίως στην έλλειψη πολιτικής βούλησης κι από τις δυο πλευρές που δεν κατάφεραν να προσεγγίσουν την ουσία του όλου θέματος.

Το ψήφισμα

Εγκρίθηκε το παρακάτω ψήφισμα προς τον πρωθυπουργό κ. Α. Παπανδρέου:

"Εξοχότατε κύριε πρόεδρε,

Ως γνωστόν, οι συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών της Ελλάδας και Ρουμανίας, που διεξήχθηκαν στις 15 - 17/6/94 στην Αθήνα, με αντικείμενο την ολοκλήρωση του τελικού κειμένου της διμερούς συμφωνίας για τη μεταφορά των συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των Ελλήνων Πολιτικών Προσφύγων από τη Ρουμανία, οδηγήθηκαν σε πλήρες αδιέξοδο.

Η απροσδόκητη αυτή εξέλιξη των συνομιλιών, προκάλεσε δικαιολογημένα την έντονη ανησυχία και την αγωνία όλων των επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων από τη Ρουμανία, καθώς επίσης την πικρία και δυσαρέσκειά τους, διότι χάθηκε μια ακόμη ευκαιρία, που θα μπορούσε να οδηγήσει στην υπογραφή της συμφωνίας, θέτοντας έτσι τέλος σε ένα ζωτικό για μας πρόβλημα, που διαιωνίζεται επί πολλά χρόνια.

Η νέα κατάσταση που διαμορφώθηκε και η κρίσιμη φάση που διέρχεται σήμερα αυτό το πολιτικό και ανθρωπιστικό πρόβλημα, μας υπαγορεύει να απευθυνθούμε, από τη σημερινή μας συγκέντρωση, προσωπικά σε Σας, με την παράκληση και την απαίτηση, όπως πάρετε μια γενναία απόφαση που θα οδηγήσει τελικά στην οριστική επίλυση αυτού του προβλήματος.

Είναι περιττό, κύριε πρόεδρε, να επικαλεστούμε για πολλοστή φορά, την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται πολλοί από εμάς, που δεν έχουμε κανέναν πόρο διαβίωσης, ενώ για αρκετούς από τους επαναπατρισθέντες από τη Ρουμανία οι βιολογικοί νόμοι έβαλαν καθοριστικά τη σφραγίδα τους.

Αναμένουμε από την πολιτεία μεγαλύτερο ενδιαφέρον και συμπαράσταση. Το πρόβλημά μας δεν επιδέχεται περαιτέρω αναβολή. Η ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει την πρωτοβουλία και να πιέσει την κυβέρνηση της Ρουμανίας να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με καλή διάθεση και συνέπεια, με σκοπό την άμεση υπογραφή διμερούς συμφωνίας, που θα κατοχυρώνει τη μεταφορά των συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των πολιτικών προσφύγων από τη Ρουμανία.

Ως τότε όμως η ελληνική κυβέρνηση να δώσει προσωρινά διέξοδο στο πρόβλημα, ανθρώπων που φτάνουν μέχρι και στην πράξη της αυτοκτονίας, λόγω της ανέχειας που βρίσκονται.

Με την πεποίθηση ότι το αίτημά μας θα τύχει της ανάλογης προσοχής και θα βρει τη δέουσα κατανόηση.

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Αθήνα 18 Φλεβάρη 1995

Για τη συγκέντρωση

ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ"

Τα 52 χρόνια της ΕΠΟΝ

Συμπληρώθηκαν χτες 52 χρόνια από τη μέρα που αντιπρόσωποι δέκα νεολαιίστικων οργανώσεων, με πρωτοβουλία της ΟΚΝΕ, αποφάσισαν την ίδρυση τηςΕΝΙΑΙΑΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ (ΕΠΟΝ) που στις γραμμές της οργανώθηκε η τεράστια πλειοψηφία της ελληνικής νεολαίας και αγωνίστηκε ηρωικά για την απελευθέρωση της πατρίδας και την πολιτιστική της ανάπτυξη.Αυτές τις μέρες γιορτάζεται η επέτειος αυτή τόσο στην πρωτεύουσα όσο και σε επαρχιακά κέντρα.

Στην ΑΘΗΝΑ: Υστερα από την προχθεσινή εκδήλωση στο ΤΙΤΑΝΙΑ και τις χθεσινές στον Αγνωστο Στρατιώτη και τις επισκέψεις σε τόπους που συνδέονται με την ηρωική δράση των ΕΠΟΝιτών και ΕΠΟΝιτισσών, επόμενη εκδήλωση θα είναι εκείνη της ερχόμενης ΚΥΡΙΑΚΗΣ 26 Φλεβάρη ώρα 5 μ.μ.,που όλες οι αντιστασιακές οργανώσεις ΠΕΑΕΑ, ΠΕΑΦΕ, ΠΟΑΕΑ, ΠΣΑΕΕΑ και ΕΜΑΕΕ θα γιορτάσουν την 52η επέτειο της ΕΠΟΝ στο σπίτι των Αμπελοκήπων (Δουκίσσης Πλακεντίας 3), που σήμερα είναι γνωστό σαν "ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΕΠΟΝ", όπου στις 23 Φλεβάρη 1943, με πρωτοβουλία της ΟΚΝΕ έγινε από δέκα νεολαιίστικες οργανώσεις η ίδρυση της ΕΠΟΝ.

Στο μεταξύ έφτασαν στη Σύνταξη του "Ρ" πολλά κείμενα αφιερωμένα στην επέτειο αυτή.

  • Το Παράρτημα ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Κρήτης της ΠΕΑΕΑ σε ανακοίνωσή του τονίζει, ανάμεσα στ' άλλα, ότι "οι ΕΠΟΝίτες κι ΕΠΟΝίτισσες πρόσφεραν το δικό τους ποτάμι αίματος... Το δοσίλογο όμως μεταπελευθερωτικό κράτος έθεσε σε άγριο και αιματηρό διωγμό τους αγωνιστές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης με σκοπό να την εξοντώσει... Τα ιδανικά της ΕΠΟΝ όμως δεν πέθαναν. Είναι ζωντανά και επίκαιρα όσο ποτέ. Γιατί στον κόσμο κυριαρχεί η "Νέα Τάξη Πραγμάτων" των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, που επιδιώκουν να επιβάλουν στους λαούς τη θέλησή τους για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους".

Η ανακοίνωση αναφέρεται σε συνέχεια στην επικίνδυνη κατάσταση στα Βαλκάνια, την αντιλαϊκή πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων, τον εμπαιγμό σε βάρος των αγωνιστών της Εθν. Αντίστασης και καταλήγει τονίζοντας ότι "η θρυλική ΕΠΟΝ και τα ιδανικά της αποτελούν σήμερα φωτεινή λαμπάδα που οδηγεί τα βήματα της σημερινής νεολαίας στον αγώνα της.

  • Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ από το Αιγάλεω, μέλος του ΓΣ της ΠΕΑΕΑ, σε σημείωμά του αφιερωμένο στην επέτειο της ΕΠΟΝ, αναφέρεται στο ιστορικό της ίδρυσής της και παραθέτει αποσπάσματα από κείμενα που μιλάνε για τη φυσιογνωμία και τη δράση της ΕΠΟΝ (Ιδρυτική Διακήρυξη, με τους στόχους που έθετε κι από κατοπινά επίσημα κείμενα του ΚΣ της ΕΠΟΝ). Σε ένα από αυτά(Απόφαση του ΚΣ Μάρτη του 1944) τονίζονταν στο τέλος: "Σύνθημα για τη δράση μας στον τομέα της μόρφωσης και του διαφωτισμού πρέπει να είναι να κερδίσουμε πολιτικά και ιδεολογικά τη νέα γενιά για τη λευτεριά και την αναγέννηση της Ελλάδας".

Εκδρομή - προσκύνημα πραγματοποίησαν στην Γκιώνα, στο 51ο και 60ό χιλιόμετρο Αμφισσας - Γραβιάς στις 19.2.95 οι επιζώντες μαχητές του 2/34 Τάγματος του ΕΛΑΣ. Οπως και άλλες χρονιές πήγαν να τιμήσουν την επέτειο της ιστορικής μάχης που δόθηκε εκεί ενάντια στους χιτλεροφασίστες κατακτητές την 1η και 2η Φλεβάρη 1944 και να αποτίσουν φόρο τιμής στους πεσόντες συναγωνιστές τους. Στη μάχη αυτή όπως μας γράφει ο Κώστας Δάγκουλας (Βότσης) το 2/34 Τάγμα του ΕΛΑΣ είχε 8 νεκρούς (Κιθαιρόνας, Λεπενιώτης, Κατσαβριάς, Θύελλας, Σαμιώτης, Μπότζος, Τραπεζούντιος και ένας ακόμα) και το 5/42 του Ψαρρού είχε ένα νεκρό. Οι εκδρομείς περνώντας από τη Γραβιά φωτογραφήθηκαν κάτω από την προτομή του Οδυσσέα Αντρούτσου. (Την αναμνηστική φωτογραφία τράβηξε ο Π. Λιονάκης).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ