ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Φλεβάρη 1995
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σύγχρονη δουλεία οι ευέλικτες μορφές εργασίας

Εννέα γυναικείοι σύλλογοι της Δυτικής Αττικής διοργάνωσαν εκδήλωση - συζήτηση για το μεγάλο αυτό πρόβλημα

Η απλήρωτη δουλιά δεν αφορά μόνο τις κλασικές νοικοκυρές ή τα συμβοηθούντα και μη αμειβόμενα μέλη οικογένειας. Είναι και η δουλιά που προσφέρουν στη χώρα μας πάνω από 225.000 άτομα - κυρίως γυναίκες - που οι εργοδότες, μαζί με το κράτος, τους κλέβουν χρήματα, χρόνο, ασφαλιστικές και κοινωνικές παροχές. Στους δήμους της Δυτικής Αττικής, οι ευέλικτες μορφές εργασίας είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες, γι' αυτό και οι εννέα σύλλογοι της ΟΓΕ Δυτικής Αττικής οργάνωσαν την περασμένη Τετάρτη, στο Πολιτιστικό Κέντρο Αγίων Αναργύρων, μια πολύ σημαντική εκδήλωση, όπου οι ίδιες οι εργαζόμενες μίλησαν για τα προβλήματά τους, όπως τα ζουν.

Επισήμως καταγράφονται σαν επιχειρηματίες! Η εντατικοποίηση της δουλιάς, αλλά και η τρομοκρατία βασιλεύουν, οι εργαζόμενες δεν τολμούν να διεκδικήσουν τίποτα, ούτε να μιλήσουν για τις συνθήκες της δουλιάς τους, γιατί φοβούνται ότι θα βρεθούν στο δρόμο.

  • Εργοστάσια, όπως το "SEX FORM", αναγκάζουν τις γυναίκες να δουλέψουν με σύμβαση ορισμένου χρόνου, κάτι που τείνει να γίνει κανόνας.
  • Η εταιρία καλσόν "SLIM" χρησιμοποιεί άτομα δοκιμαστικά για μια βδομάδα άνευ αποδοχών. Αν η γυναίκα παραμείνει στη δουλιά ως υπάλληλος της διανομής κατ' οίκον, αλλά δεν πείσει την πελάτισσα να αγοράσει και άλλα επιπλέον προϊόντα, απολύεται. Στις μητέρες, δε δίνει δικαιολογητικά για να τα χρησιμοποιήσουν σε παιδικό σταθμό και να αποδείξουν ότι είναι εργαζόμενες.
  • Η "TUPPER WARE" χρησιμοποιεί γύρω στις 4.000 ντίλερς, χωρίς να τους παρέχει ασφάλιση, άδειες, δώρα. Στο χώρο της συγκέντρωσης, βρίσκονταν γυναίκες που απολύθηκαν από άλλες επιχειρήσεις μόλις μίλησαν για τις συνθήκες εργασίας τους στον εργοδότη ή στο σωματείο. Ο νόμος που προβλέπει ασφάλιση των φασονιστριών δεν εφαρμόζεται.
  • Εκπρόσωπος της επιτροπής φασόν τόνισε ότι οι φασονίστριες δεν ξέρουν τι είναι διασκέδαση, εκδρομή Σαββατοκύριακο, ενώ τα παιδιά τους μαθαίνουν να παίζουν, μαζεύοντας κλωστές. Οι εργοδότες ζητάνε εντατικοποίηση της δουλιάς, απειλώντας τους ότι θα στείλουν τις παραγγελίες σε άλλη χώρα με φθηνότερα κοστολόγια. "Χρειάζεται, είπε, να υποχρεωθούν να μας ασφαλίζουν, χωρίς να χρειαστεί να τους καταγγείλουμε εμείς και να μη μας φορολογεί η Εφορία με 2.500.000 το χρόνο άσχετα απ' όσο εργαζόμαστε".
  • Δεκάδες επιχειρήσεις ιματισμού υποχρεώνουν τις εργαζόμενες να παίρνουν κατά διαστήματα υποχρεωτική άδεια χωρίς αποδοχές, ενώ πολλές εφαρμόζουν την τετραήμερη απασχόληση, είπε η Ελένη Κατρίτση από την Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού και Δέρματος.Αλλά η μερική απασχόληση δεν περιορίζεται μόνο στο δικό μας κλάδο: Εχει επεκταθεί και σε άλλους, όπως στα ψεύτικα κοσμήματα, στα παιχνίδια, στα προϊόντα που στέλνονται με δελτίο αποστολής στο σπίτι...
"Καθημερινή φυλακή"

Για "καθημερινή φυλακή" των εργαζόμενων γυναικών, που έχει επιπτώσεις στην υγεία, στις σχέσεις τους με τα παιδιά, αλλά και τις διαπροσωπικές τους σχέσεις, μίλησε ο Χρήστος Χατζής,γιατρός εργασίας από την Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας της ΓΣΕΕ.Ποιος ελέγχει τις συνθήκες εργασίας τους, ή το χρόνο εργασίας τους, που μπορεί να είναι εξαντλητικός, ποιος θα ελέγξει αν οι χημικές ουσίες ή τα μικρόβια που εισπνέουν δε βλάπτουν το κυοφορούμενο παιδί τους; Χρειάζεται, τόνισε, να υπάρξει ρύθμιση και να ισχύσει και γι' αυτές τις μορφές απασχόλησης ό,τι ισχύει για την οργανωμένη εργασία (συνθήκες, προδιαγραφές, ωράρια, ασφαλιστικό).

Η Κατίνα Καραμάνου,εκπρόσωπος του Προεδρείου της ΟΓΕ και πρόεδρος της Ενωσης Ελληνίδων Νομικών,τόνισε: "Στις άτυπες ή ευέλικτες μορφές εργασίας ο εργοδότης είναι ασύδοτος, ο εργαζόμενος δεν προστατεύεται από το Εργατικό Δίκαιο. Ακόμα και ο νόμος που προβλέπει ασφάλιση για τις φασονίστριες αφήνει παραθυράκια για τους εργοδότες. Πολλοί απ' αυτούς αναγκάζουν τις εργαζόμενες να κρατάνε βιβλία Δ κατηγορίας και να ασφαλίζουν εικονικά μέλη της οικογένειάς τους στο ΤΕΒΕ. Ετσι, τα μισά απ' όσα κερδίζουν πληρώνονται στο ΤΕΒΕ.

Αλλά κι αν εφαρμοστεί η ασφάλιση και η συνταξιοδότηση για τις άτυπες μορφές εργασίας, θα είναι μικρή κοινωνική ασφάλιση και μικρή σύνταξη (αν βέβαια η εργαζόμενη κατορθώσει να φτάσει στη σύνταξη)".

Να προστατευτούν οι εργαζόμενες σε άτυπες μορφές απασχόλησης από τις βλαβερές επιπτώσεις των νέων τεχνολογιών και των χημικών ουσιών στην υγεία τους και ακόμα να προσδιοριστούν οι ουσίες που είναι απαγορευμένες για το γυναικείο οργανισμό, ζήτησε η Κάλια Παπαδοπούλου,εκπρόσωπος του Γυναικείου Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αιτήματα

Με τη δουλιά στο σπίτι, τόνισε η Αλέκα Γιαννούση,μέλος του ΔΣ της ΟΓΕ, ελαττώνονται τεχνητά οι ανάγκες για βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς, που είναι ήδη λίγοι και έτσι αναγκάζονται και οι άλλες γυναίκες που δεν έχουν πού να αφήσουν τα παιδιά τους να εργάζονται με ευέλικτες μορφές εργασίας, γιατί δεν έχουν πού να τα αφήσουν.

Και η ομιλήτρια κατέληξε με συγκεκριμένα αιτήματα, για τα οποία χρειάζεται να αγωνιστούν οι γυναίκες, όπως:

- Να καταμετρηθούν όλες οι μορφές ευέλικτων μορφών εργασίας και πόσοι, -ες απασχολούνται με αυτές.

- Κατοχύρωση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, ίσων με αυτά που ισχύουν για την πλήρη απασχόληση, σε όλους τους εργαζόμενους με ευέλικτες μορφές εργασίας.

- Να θεσμοθετηθεί ως κύρια μορφή η πλήρης απασχόληση και ως εφεδρική οι ευέλικτες. Ελεγχος και κυρώσεις στους παραβάτες.

- Διαμόρφωση σχολικού ωραρίου, προσαρμοσμένου στο ωράριο των εργαζόμενων γονέων. Οι δήμοι να διεκδικήσουν ειδικά κονδύλια για την περιοχή τους, ώστε να παραμένουν τα παιδιά στο σχολείο ως το απόγευμα.

- Διαρκής δημόσια επαγγελματική επιμόρφωση των γυναικών.

- Εξασφάλιση συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας.

Μέτρα περιορισμού της δράσης του ιδιωτικού τομέα σε καίριους τομείς της υγείας και πρόνοιας. Ειδική οικονομική ενίσχυση στη Δυτική Αττική για λειτουργία και δημιουργία βρεφικών - παιδικών σταθμών.

Στη συζήτηση παραβρέθηκαν και μίλησαν: Η Μαίρη Ευσταθίου,μέλος του ΔΣ της ΟΓΕ, ο Γ. Γώγος,δήμαρχος Πετρούπολης, ο αντιδήμαρχος Αγ. Αναργύρων Γ. Μαύρος,ο δημοτικός σύμβουλος κ. Θεοδωράτος,ο επιστημονικός σύμβουλος του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ Β. Τακούδης,η Σ. Στασινοπούλου,πρόεδρος του Συλλόγου Διαχειριστριών Δημοσίων Παιδικών Σταθμών, η Ε. Κουτσαθάκη,πρόεδρος του Σωματείου Καθαριστριών Δημόσιων Σχολείων, η Κ. Νικηταρά,από το Σύλλογο Δημοκρατικών Γυναικών Αιγάλεω, η Σ. Αγαλιανού από το Σύλλογο Αγ. Αναργύρων κ.ά.

Περιπετειώδης ληστεία χτες στα Πατήσια

Κινηματογραφική ήταν η ληστεία που έγινε χτες το μεσημέρι στα Πατήσια. Τρεις κακοποιοί μπήκαν σε υποκατάστημα της Τράπεζας Κρήτης και πήραν τρία εκατομμύρια. Προσπαθώντας να ξεφύγουν όμως έπεσαν πάνω σε αστυνομικούς. Στην ένοπλη συμπλοκή που ακολούθησε τραυματίστηκαν ελαφριά οι αστυνομικοί Κώστας Μπέλλος και Σπύρος Κορομπίλης, όπως και ο ένας από τους τρεις ληστές. Πρόκειται για τον 34χρονο Νίκο Μυρισιώτη.

Οι δράστες μπήκαν στην Τράπεζα (Πατησίων 332) στις 12.10 το μεσημέρι. Ηταν μεταμφιεσμένοι, οι δυο κρατούσαν κοντόκαννα κυνηγετικά όπλα και ο τρίτος περίστροφο. Αμέσως ακινητοποίησαν τους 15 υπαλλήλους και τους 7 πελάτες. Ο ένας από αυτούς γέμισε μια τσάντα με χρήματα και ξεκίνησαν να φύγουν. Ο ένας ήταν πολύ ψηλός, αδύνατος κρατούσε όπλο και φορούσε κουκούλα. Ο άλλος ήταν κοντός και φορούσε περούκα. Ενας τρίτος τους περίμενε μέσα σ' ένα αυτοκίνητο, που ήταν σταθμευμένο έξω από την Τράπεζα. Αυτός πυροβόλησε μια φορά στον αέρα.

Οι κακοποιοί, μπαίνοντας σ' ένα Οπελ Καντέτ (ΥΑΙ - 5670), κατευθύνθηκαν προς το τέρμα της Πατησίων. Κάποιος περαστικός όμως είχε σημειώσει τον αριθμό του ΙΧ και το έδωσε στους αστυνομικούς που είχαν φτάσει ήδη στον τόπο. Ακολούθησε αναζήτηση από τα περιπολικά και τους μοτοσικλετιστές της Αμεσης Δράσης. Οι οπλοφόροι εγκατέλειψαν το όχημά τους στην οδό Πολυλά 28 και επιβιβάστηκαν σε ΙΧ μάρκας Χόντα Σιβίκ (ΒΙΑ - 4959). Στη συμβολή των οδών Αβέρωφ και Πλαστήρα, στους Αγ. Ανάργυρους, τους είδε ο υποδιευθυντής Κ. Μπέλλος που επέβαινε σε υπηρεσιακό όχημα μαζί με τους συναδέλφους του Σ. Κορομπίλη και Π. Πανόπουλο. Ο αστυνομικός, που ήταν ενημερωμένος για τη ληστεία, είδε τους επικίνδυνους ελιγμούς του αυτοκίνητου των δραστών και επικοινώνησε με το κέντρο της Αμεσης Δράσης. Οταν του απάντησαν ότι πρόκειται για κλεμμένο ΙΧ, τότε τους έκλεισαν το δρόμο.

Οι οπλοφόροι πυροβόλησαν και οι αστυνομικοί απάντησαν με τα όπλα τους. Αποτέλεσμα ήταν να τραυματιστούν ελαφριά οι δυο αστυνομικοί και ο Μυρισιώτης, που είναι δραπέτης των φυλακών Αγιας Λάρισας, κατέβηκε από το ΙΧ των συνεργών του και τράπηκε σε φυγή. Οι αστυνομικοί τον κυνήγησαν και τον έπιασαν, ενώ οι συνεργάτες του κατόρθωσαν και ξέφυγαν. Το αυτοκίνητό τους βρέθηκε εγκαταλειμμένο στη συμβολή των οδών Ηπείρου και Παπάγου στη Ν. Χαλκηδόνα. Μέσα του βρέθηκαν τα όπλα, οι μάσκες και τα λεφτά.

ΚΗΔΕΙΑ

Πέθανε στις 23 Φλεβάρη 1995 ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και μέλος του ΚΚΕ

ΝΙΚΟΣ ΠΑΣΤΕΛΑΚΟΣ

Η κηδεία του γίνεται σήμερα Παρασκευή 24 Φλεβάρη στις 11.00 π.μ. από το νεκροταφείο Νέας Σμύρνης.

Τα μέλη της ΚΟΒ Κέντρου Νέας Σμύρνης.

Aπό τη συγκέντρωση των γυναικών στο Πολιτιστικό Κέντρο Αγίων Αναργύρων



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ