ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Φλεβάρη 1995
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΩΝΑΣ ΖΩΗΣ...

Τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καπνοπαραγωγοί δεν είναι περιστασιακά, ούτε ξαφνικά προέκυψαν. Είναι το αποτέλεσμα της αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, που υπέγραψε η ΝΔ στα 1992 και εφαρμόζει, κατά γράμμα, η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Με τη νέα ΚΑΠ, μειώθηκε δραστικά η παραγωγή, από τους 170.000 και πλέον τόνους που είχε φθάσει στα 1991 στη χώρα μας, μειώθηκε στους 126.700 τόνους, τώρα. Ταυτόχρονα - και συμπληρωματικά - καταργήθηκε η τιμή παρέμβασης και του ίδιου του θεσμού παρέμβασης στον καπνό, που εξασφάλιζαν ένα ελάχιστο εισόδημα στους καπνοπαραγωγούς. Καταργώντας, επίσης, τις εξαγωγικές επιδοτήσεις στον καπνό, το Διευθυντήριο περιόρισε τις δυνατότητες διάθεσης του προϊόντος στις αγορές τρίτων χωρών και, σε συνδυασμό με τη Συμφωνία της ΓΚΑΤΤ, διευκόλυνε αντίθετα, τις εισαγωγές από τις αγορές αυτές. Βεβαίως, τα μέτρα αυτά από μόνα και όταν εφαρμόζονταν κάθε άλλο παρά εξασφάλιζαν την ανάπτυξη της καλλιέργειας. Ωστόσο, στήριζαν, στοιχειωδώς, την καπνοπαραγωγή.

Η υλοποίηση των περιορισμών της νέας ΚΑΠ από την κυβέρνηση οδηγεί, τώρα, την κατάσταση με τα καπνά σε πλήρες αδιέξοδο. Ενώ το κοινοτικό "ενδιαφέρον" περιορίζεται - όλο κι όλο - στο γνωστό πριμ παραγωγής που, σε κάθε περίπτωση - και όταν πληρώνεται έγκαιρα στους παραγωγούς - δεν εξασφαλίζει κάποιο, στοιχειωδώς υποφερτό εισόδημα. Με τη νέα ΚΑΠ, το εισόδημα των καπνοπαραγωγών καθορίζεται άμεσα από τις πολυεθνικές εταιρίες και τους μεσάζοντες, που λειτουργούν για λογαριασμό τους, τους καπνεμπόρους και καπνοβιομηχάνους, αφού δεν υπάρχει τιμή παρέμβασης, παρά μόνον το ελάχιστο πριμ.

***

Είναι χαρακτηριστικό πως, πέρα από τη δραστική μείωση της καλλιέργειας, τα τελευταία χρόνια οι τιμές παραγωγού για τα καπνά μειώνονται δραματικά σε πραγματικές τιμές... Και οι καπνοπαραγωγοί, για τη φετινή παραγωγή, ζητούν αύξηση 30% της τιμής για να "ισοφαρίσουν" - μαζί με το αίτημα να πληρωθούν άμεσα το κοινοτικό πριμ, που, βεβαίως, από μόνο δεν μπορεί να εξασφαλίσει το εισόδημα των καπνοπαραγωγών και την καλλιέργεια. Γι' αυτό και με τις κινητοποιήσεις τους οι καπνοπαραγωγοί απαιτούν, εκτός των άλλων, την αύξηση της ποσόστωσης παραγωγής καπνού στη χώρα μας, επαναφορά του καθεστώτος και της τιμής παρέμβασης, επαναφορά των εξαγωγικών επιδοτήσεων, εφαρμογή της κοινοτικής προτίμησης για τη διάθεση της παραγωγής καπνού κλπ.

Τα βασικά αυτά αιτήματα των καπνοπαραγωγών, όπως είναι γνωστό, έφερε στο Ευρωκοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Βασίλης Εφραιμίδης, ως εισηγητής στην Επιτροπή Γεωργίας. Ομως, η Επιτροπή απέρριψε όλα τα βασικά αιτήματα που παλεύουν οι καπνοπαραγωγοί και είχε προτείνει ο κομμουνιστής ευρωβουλευτής. Ουσιαστικά, γίνεται δεκτό μόνο να δίνεται το πριμ απ' ευθείας και να ισχύει η μεταφορά του 10% της υπέρβασης της ποσόστωσης για τον επόμενο χρόνο. Μάλιστα, και η συζήτησή τους μετατέθηκε για επόμενη ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, που θα καθυστερήσει τουλάχιστον δύο μήνες την εφαρμογή τους... Το Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας και η Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με τη σειρά, συνεχίζουν τον εμπαιγμό των καπνοπαραγωγών, αφού αρνούνται και τώρα να επιτρέψουν, έστω, την πληρωμή του πριμ στους παραγωγούς. Καθώς, όπως φάνηκε τις προηγούμενες μέρες στο τελευταίο Συμβούλιο, οι εταίροι της ΕΕ συνεχίζουν το σίριαλ του εμπαιγμού, επιβεβαιώνεται πως και για την παραμικρή "παραχώρηση", έστω την έγκαιρη πληρωμή του πριμ, επιβάλλεται ο ενωτικός αγώνας. Πολύ περισσότερο για τη συνολική ανατροπή της αντικαπνικής πολιτικής.

***

Μαζί με τις ευθύνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ωστόσο, για την αρνητική κατάσταση που διαμορφώνεται, υπεύθυνη είναι και η κυβέρνηση που αμέλησε για την έγκαιρη υλοποίηση της "ομόφωνης" απόφασης του Συμβουλίου υπουργών το καλοκαίρι πέρσι. Πολύ περισσότερο, που η κυβέρνηση αποδέχτηκε την αναθεώρηση της ΚΑΠ που υπέγραψε η ΝΔ και εφαρμόζει την αντικαπνική πολιτική (μείωση της παραγωγής, κατάργηση της τιμής παρέμβασης, εξαγωγικών επιδοτήσεων), που "θάβει" οριστικά την καλλιέργεια καπνού. Το γεγονός ότι, τώρα, η κυβέρνηση προσπαθεί να καθησυχάσει τους καπνοπαραγωγούς υποσχόμενη, απλώς, να δώσει το πριμ, ενώ αποδέχεται και εφαρμόζει τη γενικότερη αντικαπνική πολιτική της ΕΕ, δείχνει πως απλώς επιχειρεί να τους αποπροσανατολίσει, ενόψει των κινητοποιήσεων που οργανώνονται. Γιατί, φυσικά, κανένα πρόβλημα ουσιαστικό δεν αντιμετωπίζεται με το πριμ και αν ακόμα πληρωνόταν άμεσα στους καπνοπαραγωγούς..

Γι' αυτό και αποκτά ζωτική σημασία ο ενωμένος μαζικός αγώνας των καπνοπαραγωγών για την αντιμετώπιση συνολικά του καπνικού προβλήματος, που δίνει προοπτική στην καλλιέργεια και τους αγρότες. Και, από αυτή την άποψη, ούτε μπορεί, ούτε πρέπει οι καπνοπαραγωγοί να παγιδευτούν, περιορίζοντας τα αιτήματα τους στην απόδοση, απλώς, του πριμ ή σε κάποια αύξηση της τιμής καπνού.

Γιάννης ΖΑΓΓΑΝΑΣ

Γι' αυτό και με τις κινητοποιήσεις τους οι καπνοπαραγωγοί απαιτούν, εκτός των άλλων, την αύξηση της ποσόστωσης παραγωγής καπνού στη χώρα μας, επαναφορά του καθεστώτος και της τιμής παρέμβασης, επαναφορά των εξαγωγικών επιδοτήσεων, εφαρμογή της κοινοτικής προτίμησης για τη διάθεση της παραγωγής καπνού κλπ.

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΜΝΗΝΟΥ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΚΝΕ
Στόχοι της ΚΝΕ τα οράματα της ΕΠΟΝ

- Φέτος συμπληρώνονται πενήντα δύο χρόνια από την ίδρυση της Ενιαίας Πανελλαδικής Οργάνωσης Νέων, της θρυλικής πια ΕΠΟΝ. Πόσο επίκαιρος είναι σήμερα ο αγώνας της γενιάς εκείνης;

- Σήμερα, πενήντα δύο ολόκληρα χρόνια μετά από την ίδρυση της ΕΠΟΝ, τα οράματά της για ελευθερία, εθνική ανεξαρτησία και δημοκρατία εξακολουθούν να παραμένουν όσο ποτέ άλλοτε επίκαιρα, τη στιγμή που ο εθνικισμός ξαναφουντώνει απειλητικά, που η ανεργία και το σύγχρονο δουλεμπόριο παίρνουν τεράστιες διαστάσεις, κυρίως μέσα στους κόλπους της νεολαίας, που η ιδιωτικοποίηση στα πλαίσια πάντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι στην ημερήσια διάταξη και που το δικαίωμα στη μόρφωση γίνεται όλο και περισσότερο προνόμιο για τους λίγους.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η ΚΝΕ, σαν ιστορική συνέχεια στη νέα εποχή της ηρωικής ΟΚΝΕ και της ΕΠΟΝ, μπαίνει επικεφαλής στους αγώνες της νεολαίας για την υπεράσπιση και προώθηση των δικαιωμάτων της.

- Η ΕΠΟΝ υπήρξε μία οργάνωση υπόδειγμα όσον αφορά τη διάρθρωση, την εσωτερική της οργάνωση και τη δράση της. Τι έχει να διδαχτεί η ΚΝΕ από τη δράση και τη λειτουργία της ΕΠΟΝ;

- Σε μια εποχή που στη νέα γενιά καλλιεργούνται τα πρότυπα του βολέματος και της αναζήτησης της ατομικής λύσης και που ο τρομοκρατικός αυταρχισμός είναι η απάντηση σε κάθε φωνή αντίστασης, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την πρόσφατη προσπάθεια ποινικοποίησης των μαθητικών αγώνων, η καλλιέργεια από την Κομμουνιστική Νεολαία των αξιών της συλλογικότητας, του αγνού πατριωτισμού και του προλεταριακού διεθνισμού και η ανάπτυξη ενός άλλου μορφωτικού και πολιτιστικού ρεύματος στη νέα γενιά, είναι ένα από τα ζητούμενα και η συνεχής επαφή των νέων κομμουνιστών με τις αγωνιστικές παραδόσεις της ΕΠΟΝ αποτελεί πάντα την καλύτερη εγγύηση για την επιτυχία του αγώνα της νεολαίας. Γιατί, για μας, τους νέους κομμουνιστές, η επέτειος των πενήντα δύο χρόνων από την ίδρυση της ΕΠΟΝ δεν αποτελεί στείρα επετειακή μνήμη, ούτε αφορμή για "μνημόσυνα", αλλά αστείρευτη πηγή έμπνευσης και κάλεσμα παράλληλα για αγώνα και αντίσταση.

- Με ποιον τρόπο, μέσα από την καθημερινή ζωή και δράση της η ΚΝΕ κάνει πράξη τα οράματα και τα ιδανικά που ενέπνευσαν τους αγώνες των ΕΠΟΝιτών; - Ολα αυτά τα ιδανικά γίνονται πράξη καθημερινά μέσα από την ίδια τη δράση της ΚΝΕ, μέσα από την αδιάκοπη προσπάθεια για τη συσπείρωση των νέων στην πάλη για την επίλυση των προβλημάτων τους, μέσα από την ανάπτυξη του κινήματος της νεολαίας και στην ικανότητα του να ανταποκριθεί στις σημερινές ανάγκες, στο να μπορεί να παρεμβαίνει δυναμικά στις πολιτικές εξελίξεις και να μην είναι απλά παθητικός θεατής των εξελίξεων.

Γιατί, είναι κοινή πίστη, της ΕΠΟΝ τότε και της ΚΝΕ σήμερα, ότι ο μόνος σίγουρος δρόμος που μπορεί να οδηγήσει στην ουσιαστική εξάλειψη των προβλημάτων της νεολαίας, δεν είναι παρά ο δρόμος της αντίστασης, της οργανωμένης πάλης και του αγώνα.

Μ. Κ.

ΟΞΥΜΕΝΑ προβλήματα των περιοχών Μακεδονίας - Θράκης έφερε χτες στη Βουλή το ΚΚΕ, με τέσσερις ερωτήσεις του βουλευτή Γ. Κατσαρού (σελίδα 6).

Ο ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ του ΚΚΕ Γ. Θεωνάς, αναφερόμενος στην οικονομική έκθεση της επιτροπής για το 1995, καταδίκασε την τάση που σημειώνεται για επίσπευση των διαδικασιών εισαγωγής στην τρίτη φάση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενοποίησης (σελίδα 6).

ΤΕΛΙΚΑ ξεπέρασαν τις εκατό χιλιάδες οι αιτήσεις για τις εξετάσεις προσλήψεων στο δημόσιο, επιβεβαιώνοντας έτσι το οξύτατο πρόβλημα της ανεργίας ιδιαίτερα στις νέες ηλικίες (σελίδα 5).

ΤΡΙΠΛΑΣΙΑΣΤΗΚΑΝ το 1994 τα κέρδη της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου. Η κυβέρνηση εμμένει, όμως, στην ιδιωτικοποίηση των ΕΛΔΑ και της ΕΚΟ (σελίδα 18).

ΤΗΝ ΑΡΝΗΣΗ της διοίκησης των ΕΛΤΑ, έλαβαν χτες οι εργαζόμενοι στο ταχυδρομείο, που απέργησαν, ζητώντας την αναβάθμιση των υπηρεσιών EXPRESS και "Πόρτα - Πόρτα" (σελίδα 13).

ΣΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑ+ΔΚΙΚΟ συλλαλητήριο, καλούν 22 πρωτοβάθμια συνδικάτα της Αθήνας, τους εργαζόμενους της πρωτεύουσας, την Τρίτη 14 Μάρτη. Αντιδρούν στην κυβερνητική πολιτική, που οδηγεί σε συρρίκνωση των μισθών, όξυνση της ανεργίας και καταστρατήγηση στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων (σελίδα 13).

ΠΟΛΥΜΟΡΦΕΣ εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα για τα 52 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ (σελίδα 14).

ΤΟ ΝΕΦΟΣ πνίγει το Λεκανοπέδιο, αλλά το ΥΠΕΧΩΔΕ αρκείται σε συστάσεις (σελίδα 14).

ΠΑΡΑΤΥΠΙΕΣ στις προμήθειες υλικών από τα νοσοκομεία, διαπιστώνει το υπουργείο Εμπορίου (σελίδες 16 - 17).

ΧΩΡΙΣ σύγχρονο εξοπλισμό λειτουργούν τα μισά νοσοκομεία, καταγγέλλει ο Σύλλογος Αναισθησιολόγων (σελίδες 16 - 17).

ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ έρευνα στο Ιδρυμα Επαγγελματικής Αγωγής Αρρένων Κορυδαλλού, μετά τις καταγγελίες του παιδoψυχίατρου. Σκοπιμότητες βλέπει ο υπουργός Δικαιοσύνης (σελίδα 21).

ΣΥΓΧΡΟΝΗ δουλεία είναι οι λεγόμενες "ευέλικτες μορφές εργασίας". Εκδήλωση εννέα γυναικείων συλλόγων της Δ. Αττικής (σελίδα 22).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ