ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Φλεβάρη 1995
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Νέος γύρος ρουσφετιών

Χιλιάδες νέες προσλήψεις μονίμων και εποχιακών υπαλλήλων εξήγγειλε ο υπουργός Προεδρίας, λίγες ώρες πριν λήξει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το γραπτό διαγωνισμό

Νέο γύρο χιλιάδων ρουσφετολογικών διορισμών και προσλήψεων στο δημόσιο το επόμενο διάστημα εγκαινίασε ο υπουργός Προεδρίας, λίγες ώρες πριν λήξει η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στο γραπτό διαγωνισμό. Προφανώς ο Γ. Ποττάκης ήθελε να "συμπαρασταθεί" στους χιλιάδες νέους ανέργους, οι οποίοι δε δείχνουν ιδιαίτερο ενθουσιασμό για να συμμετέχουν στο γραπτό διαγωνισμό και να τους τροφοδοτήσει με νέες ελπίδες και όνειρα για μια θέση στο δημόσιο.

Τις επόμενες μέρες ο υπουργός θα δώσει συγκεκριμένα στοιχεία για τις θέσεις που θα πληρωθούν ανά υπουργείο και υπηρεσία, παρόλο που δήλωσε ότι θα περιμένει την κατάρτιση των νέων οργανισμών των δημοσίων υπηρεσιών για να διαπιστωθούν οι ανάγκες σε προσωπικό. "Εφόσον προκύψουν, είπε ο Γ. Ποττάκης, σημαντικές ανάγκες και στα πλαίσια της ολοκλήρωσης των νέων οργανισμών των υπουργείων θα καλυφθούν είτε με νέο διαγωνισμό είτε μέσω των επιλαχόντων στο διαγωνισμό της 8 και 9 Απριλίου". Επειδή όμως η πλήρωση θέσεων μέσω των επιλαχόντων δεν προβλέπεται από το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, αναμένεται να υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Ο προγραμματισμός των υπουργείων για τις ανάγκες πλήρωσης θέσεων κατά το 1995 θα υποβληθεί μέχρι το τέλος του μήνα.

Ο υπουργός χαρακτήρισε αναγκαίες τις προσλήψεις, αλλά ομολόγησε ότι το ΑΣΕΠ αδυνατεί να ελέγξει και τους διορισμούς με τα μόρια, καθώς ασχολείται με την οργάνωση του γραπτού διαγωνισμού. Οι νέες προσλήψεις θα γίνουν κυρίως στον τομέα της Υγείας, σε τεχνικό προσωπικό, στις νομαρχίες και το υπουργείο Υγείας. Προσλήψεις θα γίνουν και στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση και στους δήμους, είτε με διαγωνισμό που θα προκηρύξει το υπουργείο Εσωτερικών είτε με διαγωνισμό στα πλαίσια του υπουργείου Προεδρίας. Επίσης το υπουργείο Προεδρίας επεξεργάζεται αυτό το διάστημα τα αιτήματα όλων των υπουργείων για προσλήψεις εποχιακού προσωπικού.

Αρκετοί "τελευταίοι"

Μέχρι τα μεσάνυχτα χτες το βράδυ συνεχιζόταν η κατάθεση αιτήσεων για συμμετοχή στο γραπτό διαγωνισμό. Η προσέλευση χτες, τελευταία μέρα υποβολής αιτήσεων, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας ήταν σχετικά αυξημένη και οι αιτήσεις ξεπέρασαν τις 5.000. Αν και τα ακριβή στοιχεία αναμένεται να γίνουν γνωστά σήμερα υπολογίζεται ότι στις 4 νομαρχίες της Αττικής οι αιτήσεις έφτασαν τις 35.000, ενώ πανελλαδικά δεν προβλεπόταν να ξεπεράσουν τις 70.000. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μεγαλύτερος συναγωνισμός προβλέπεται στους αποφοίτους Λυκείου (δευτεροβάθμια εκπαίδευση), όπου η αναλογία αιτήσεων και θέσεων είναι εκατό προς ένα, ενώ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι πέντε προς ένα.

"Κενά" ελεγκτών

Στις υπηρεσίες τους, από τις οποίες είχαν αποσπαστεί, επέστρεψαν 43 ελεγκτές δημόσιας διοίκησης, των οποίων η τριετής θητεία έχει λήξει, μετά από απόφαση του υπουργού Προεδρίας Γ. Ποττάκη. Ωστόσο δεν έχουν κινηθεί, όπως προβλέπεται από το νόμο, οι διαδικασίες πλήρωσης των κενών που δημιουργούνται με την αποχώρηση των 43 ελεγκτών, με αποτέλεσμα να αποδυναμώνεται η λειτουργία του σώματος ελεγκτών δημόσιας διοίκησης.

Στην ενέργεια αυτή του υπουργού Προεδρίας αντέδρασε ο Σ. Κούβελας με ερώτηση στη Βουλή, στην οποία κάνει λόγο για παράβαση του νόμου που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ πριν μερικούς μήνες, ενώ επικαλείται δέσμευση του πρώην υπουργού Προεδρίας Α. Πεπονή στη Βουλή, σύμφωνα με την οποία "η θητεία των υπηρετούντων ελεγκτών παρατείνεται μέχρι να κριθούν αν θα μείνουν ή θα φύγουν και όσοι φύγουν μέχρι να παραδώσουν στους νέους".

ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ - ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ
"Παιχνίδι" σε μαύρο φόντο

Το εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι αποτελεί το βασικό παράγοντα διαμόρφωσης της τακτικής που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση, η οποία "διαπραγματεύεται" τη συμφωνία της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την ΕΕ

Με φόντο τις εσωτερικές πολιτικές διεργασίες, η ελληνική κυβέρνηση ισχυρίζεται πως συνεχίζει τη διαπραγμάτευση για τη βελτίωση της συμφωνίας για την τελωνειακή ένωση της Τουρκίας με την Κοινότητα, η οποία είχε υπογραφεί, με την επιφύλαξη της Αθήνας, στις 6 του μήνα στις Βρυξέλλες.

Χτες, ο Ελληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Α. Μαγκάκης,μετά τη συνάντηση που είχε στο Παρίσι με τον Γάλλο ομόλογό του Αλέν Λαμασούρ,εμφανίστηκε στις δηλώσεις του αισιόδοξος και μίλησε για "θετικό βήμα", που δημιουργεί την ελπίδα ότι "μέσα στην εβδομάδα θα έχουμε επιτέλους μια θετική λύση, η οποία θα επιτρέψει τη διεξαγωγή της Συνόδου (για την τελωνειακή ένωση ΕΕ - Τουρκίας) στις 6 Μαρτίου".

Σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται διπλωματικές πηγές, η αισιοδοξία του Ελληνα υπουργού προέρχεται από την καλή διάθεση που επιδεικνύει η γαλλική προεδρία απέναντι στα ελληνικά αιτήματα για τη βελτίωση των όρων της συμφωνίας. Οι ίδιοι κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών ισχυρίζονται ότι κατά τις χτεσινές διαβουλεύσεις στο Παρίσι βρέθηκε τρόπος ικανοποίησης των αιτημάτων της ελληνικής κυβέρνησης για το Κυπριακό. Συγκεκριμένα, η γαλλική προεδρία αποδέχτηκε μια ικανοποιητική διατύπωση για τη "δεσμευτική" ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων ένταξης της Κύπρου στην Κοινότητα και το διαρθρωμένο προενταξιακό διάλογο ΕΕ - Κύπρου. Σύμφωνα πάντα με τους ίδιους ισχυρισμούς, η γαλλική προεδρία υπόσχεται να υπερασπιστεί το ελληνικό αίτημα για την εξασφάλιση πόρων ενίσχυσης της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας από τα ήδη υπάρχοντα κονδύλια της Κοινότητας.

Οι όποιες, ωστόσο, βελτιώσεις του κειμένου της συμφωνίας της 6ης Φλεβάρη επιτευχθούν από τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας - προεδρίας της ΕΕ, θα πρέπει να τύχουν της έγκρισης των υπολοίπων 13 εταίρων, ιδιαίτερα της Γερμανίας και της Βρετανίας.Τις διαβουλεύσεις αυτές θα αναλάβει η γαλλική προεδρία και στα μέσα της επόμενης βδομάδας θα έχει διαμορφωθεί το τελικό κείμενο, με βάση το οποίο η ελληνική κυβέρνηση θα αποφασίσει αν θα συμφωνήσει με την τελωνειακή ένωση της Τουρκίας με την Κοινότητα.

Ωστόσο, όπως παρατηρούν διπλωματικές πηγές στην Αθήνα, η ημερομηνία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας (8 Μάρτη θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή) εξακολουθεί να αποτελεί το βασικό εμπόδιο, προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να ολοκληρώσει το συμβιβασμό που επιδιώκει. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ίδιων πηγών, εξαιτίας των πολιτικών διεργασιών στην Ελλάδα, η πραγματοποίηση του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας στις 6 Μάρτη θα πρέπει να θεωρείται "απίθανο ενδεχόμενο".

ΣΕΒ - ΕΒΕΑ

Σχετικά με το ενδεχόμενο τελωνειακής ένωσης Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας, η ηγεσία του ΣΕΒ τόνισε ότι δε βλέπει κατ' αρχάς άμεσα οφέλη για την ελληνική βιομηχανία, όπως για παράδειγμα αύξηση των εξαγωγών, αφού τα προϊόντα της χώρας μας και της γειτονικής χώρας είναι παρεμφερή. Τονίστηκε πάντως ο κίνδυνος αρνητικών επιπτώσεων σε κάποιους κλάδους της ελληνικής βιομηχανίας, όπως για παράδειγμα η κλωστοϋφαντουργία, εξαιτίας της ύπαρξης αδιαφανών - όπως χαρακτηρίστηκαν - επιδοτήσεων στο τουρκικό κράτος. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τέλος, ο Ι. Στράτος, διευκρίνισε ότι το ευρωπαϊκό όργανο βιομηχάνων, γνωστό ως UNICE, τάσσεται υπέρ της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης, εφόσον προηγηθεί πολιτική απόφαση.

Τη δέσμευση της Τουρκίας ότι θα τηρήσει πιστά τους κανόνες της ΓΚΑΤΤ, σε περίπτωση που γίνει δεκτή η τελωνειακή ένωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας, αξιώνει το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ) σε επιστολή που απέστειλε προς τους υπουργούς Εξωτερικών, Εθνικής Οικονομίας και Βιομηχανίας. Για το παραπάνω θέμα προηγήθηκε συνάντηση του προέδρου του ΕΒΕΑ Γ. Παπαθανασίου, με εκπροσώπους της Ενωσης Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών, της Ενωσης Βιομηχάνων Βαμβακουργών, του Συνδέσμου Βιοτεχνών και Βιομηχανιών Πλεκτικής και του Συνδέσμου Κατασκευαστών Ετοίμων Ενδυμάτων.

Οι δεσμεύσεις που αξιώνει από την Τουρκία το ΕΒΕΑ, όπως επισημαίνονται στη σχετική επιστολή, συνοψίζονται στις εξής:

  • Μη καταχρηστική επιβάρυνση των εισαγωγών από κοινοτικές χώρες με έμμεσες επιβαρύνσεις.
  • Κατάργηση όλων των διοικητικών ή άλλης φύσης εμποδίων στις εξαγωγές εμπορευμάτων προς τη χώρα αυτή.
  • Κατάργηση πάσης φύσεως ενισχύσεων και επιδοτήσεων της παραγωγής και των εξαγωγών.

Επιπλέον το ΕΒΕΑ, θεωρώντας ότι από την πρόσβαση στην κοινοτική αγορά προϊόντων προερχομένων από τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και τώρα της Τουρκίας πλήττονται τα ελληνικά προϊόντα και ιδιαίτερα η ελληνική κλωστοϋφαντουργία, αξιώνει: Η ελληνική πλευρά να ζητήσει ως αντιστάθμισμα της τελωνειακής ένωσης με την Τουρκία την κοινοτική χρηματοδότηση ολοκληρωμένου προγράμματος αναδιοργάνωσης και εκσυγχρονισμού του κλωστοϋφαντουργικού κλάδου της χώρας μας.

Συνωστισμός για μια θέση στον ήλιο...


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ