Ελάχιστο πλέον χρόνο ζωής δίνουν οι ειδικοί και τα μέσα επικοινωνίας της Αυστρίας στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο του Φραντς Βρανίτσκι. Με άλλα λόγια, στη σημερινή κυβέρνηση του "Μεγάλου Συνασπισμού", ο οποίος αποτελείται από το Σοσιαλιστικό και το Λαϊκό Κόμμα. Γιατί, όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζεται, η κοινωνική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι αναξιόπιστη. Ταυτόχρονα, ραγδαία πέφτει το κύρος του αρχηγού του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Αυστρίας Φραντς Βρανίτσκι, καθώς και αυτό του ηγέτη του Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος Ερχαρντ Μπούσεκ. Χαρακτηριστικά, τα σενάρια μιας άλλης κυβέρνησης ενός άλλου συνασπισμού είναι σε όλα τα στόματα και, πάντως, σε όλα τα κεφάλια. Ετσι, "μια επόμενη κυβέρνηση με ή υπό την ηγεσία του Χάιντερ, πιθανόν να μην είναι δυνατό να παρεμποδιστεί", γράφει προφητικά η γνωστή μεγάλης κυκλοφορίας αυστριακή εφημερίδα"Ζαλτσμπούργκερ Ναχρίχτεν".
Λυδία Λίθος, όπως τόνιζαν τις μέρες αυτές ντόπιοι και ξένοι πολιτικοί παρατηρητές, αποτελεί η εφαρμογή στην πράξη ενός "πακέτου λιτότητας", που χωρίς αυτό είναι αδύνατον να ψηφιστεί ο κρατικός προϋπολογισμός. Πρόκειται για ένα πρωτοφανές πακέτο λιτότητας που θα καλέσει τους Αυστριακούς εργαζομένους και συνταξιούχους να πληρώσουν, στα επόμενα τέσσερα χρόνια, το αστρονομικό ποσό των 17.000.000.000 μάρκων, γεγονός πού σημαίνει ότι "απειλείται με ναυάγιο η Δεύτερη Δημοκρατία της Αυστρίας".
Σύμφωνα με το πακέτο αυτό, πρόκειται να πραγματοποιηθούν δραστικές κοινωνικές περικοπές, οι οποίες θα χτυπήσουν βαριά τις αυστριακές οικογένειες, τους συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους και θα αφορούν τις εισφορές προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, την είσοδο στην οποία φαίνεται να πληρώνει πολύ ακριβά η Αυστρία. Μια επικείμενη επίθεση των "Μαέστρων της Λιτότητας" στο εκπαιδευτικό σύστημα είχε σαν άμεσο αποτέλεσμα να προκαλέσει την έντονη οργή των δασκάλων, οι οποίοι είναι έτοιμοι να κατέβουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Ετσι, όπως υπογραμμιζόταν τις μέρες αυτές, "οι αγωνιστικές διαθέσεις των Αυστριακών εργαζομένων ανεβαίνουν όλο και περισσότερο...".
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος των Συνδικάτων Φριτς Φέρτσεμις εναντιώνεται ανοιχτά στον κομματικό του φίλο, και πρωθυπουργό, Φραντς Βρανίτσκι. Πριν μερικές βδομάδες, το Προεδρείο του Σοσιαλιστικού Κόμματος συμφώνησε με την καθιέρωση μιας "εισφοράς αλληλεγγύης" για τους πλουσίους της Αυστρίας, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο Βρανίτσκι εξέφρασε σχετικά την αντίθεσή του. Ετσι, όποιος κερδίζει πάνω από 10.000 μάρκα το μήνα θα πρέπει να αυξήσει τους φόρους του κατά 5%. Ο άλλος, όμως, εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού, το Αυστριακό Λαϊκό Κόμμα, έχει εξοργιστεί: "Στα πλαίσια των Συμφωνιών μας, δεν έχει προβλεφτεί ένας επιπρόσθετος φόρος για τη μεσαία τάξη". Γι' αυτό, λοιπόν, ή ο Βρανίτσκι θα αποστασιοποιηθεί από το συνδικαλιστικό αυτό αίτημα ή θα ανατραπεί η κυβέρνηση, ήταν η αντίδραση του κόμματος αυτού. Σχετικά, όμως, θα πρέπει ν' αναφερθεί ότι με την "εισφορά αλληλεγγύης", οι μάνατζερ, οι οποίοι κερδίζουν 17.000 μάρκα το μήνα, χάνουν τόσα, όσα χάνουν οι ανύπαντρες μητέρες από τις περικοπές των παιδικών τους επιδομάτων.
Κατά τα άλλα, οι αποκαλούμενοι "σκληροπυρηνικοί" του Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος, σε περίπτωση που ναυαγήσει το πακέτο λιτότητας, βλέπουν μια ευκαιρία για μια κυβερνητική αλλαγή. Και νέος εταίρος για κάτι τέτοιο, θα ήταν ο "επικίνδυνος", όπως χαρακτηρίζεται, εθνικοφιλελεύθερος ηγέτης Γιοργκ Χάιντερ. Αυτός, τάχθηκε ενάντια σε κάθε "εισφορά αλληλεγγύης" για πλουσίους. Πράγμα καθόλου παράξενο, αν σκεφθεί κανείς ότι είναι και ο ίδιος εκατομμυριούχος. Παράλληλα, τα σχέδια κυβερνητικής συνεργασίας με το κόμμα του, το Φιλελεύθερο Κόμμα της Αυστρίας, που πρόσφατα ο ίδιος, σε μια προσπάθεια να δείξει ότι "βρίσκεται κοντά στους πολίτες", μετονόμασε σε "Κίνημα - Οι Φιλελεύθεροι", στηρίζεται και σε άλλα βάθρα. Οι ανοδικές εκλογικές του τάσεις είναι ολοφάνερες...
Πάντως, ένα σενάριο της κυβερνητικής αλλαγής φαίνεται να μην το αποκλείει και ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Αλόις Μοκ, ο οποίος παροτρύνει τον Βρανίτσκι να μην υποχωρήσει μπροστά στα αιτήματα των Συνδικάτων, γιατί, σε αντίθετη περίπτωση, "θα σήμαινε και η ώρα του Ομοσπονδιακού Προέδρου". Ο τελευταίος, ο Τόμας Κλέστιλ, ήδη μια φορά είχε δώσει το κύριο σύνθημα στον Χάιντερ: Με το σύνθημα "Πρώτα η Αυστρία", κατόρθωσε να πάρει με το μέρος του την απόλυτη πλειοψηφία. Το Φιλελεύθερο Κόμμα Αυστρίας έβγαλε τα αναγκαία συμπεράσματα και το απέδειξε κάνοντας αργότερα χρήση του συνθήματος αυτού.
"Τα θεμέλια της Δεύτερης Δημοκρατίας αποδεικνύονται ξαφνικά πολύ εύθραυστα...". Αυτή είναι μια φράση που ακούει κανείς όλο και πιο συχνά σήμερα στη Βιέννη, αλλά και στην υπόλοιπη Αυστρία.
Η αυστριακή ελίτ υψώνει τα ποτήρια της σε ένδειξη πανηγυρισμού του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος ένταξης στην ΕΕ της 12ης Ιούνη 1994. Τώρα, ήρθε η ώρα να πληρωθεί ο λογαριασμός...