ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 19 Φλεβάρη 1995
Σελ. /49
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΕΛΙΔΟΡΑΜΑ

ΒΔΟΜΑΔΑ ανακούφισης, για όλους εκείνους που έπαιζαν το παιχνίδι της προεδρολογίας, η βδομάδα που πέρασε. Οι εκλογές, αν δεν προκύψουν εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής, αποφεύχθηκαν, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον συνδυασμό τους με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Ετσι, το ΠΑΣΟΚ έχει χρόνο να συνεχίσει να εφαρμόζει την πολιτική που πριν λίγα χρόνια χάραξε η ΝΔ και παράλληλα να αναζητά λύσεις για τα εσωτερικά του, η ΝΔ θα μπορέσει να συνεχίσει το παιχνίδι της "αντιπολιτευτικής" στήριξης των κυβερνητικών επιλογών, ενώ οι βουλευτές της Πολιτικής Ανοιξης εξασφάλισαν "υπέρβαση" του χρόνου που θα κληθούν να παίξουν "κορόνα - γράμματα" τη βουλευτική τους θέση. Τώρα, που εξασφαλίστηκε η προς τα δεξιά συναίνεση, όπου να 'ναι θα αρχίσει η προς τα αριστερά πλαγιοκόπηση. Κούνια που τους κούναγε...

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ εισήγηση προς το ΔΣ του ΟΤΕ. Ο "Ρ" αποκαλύπτει την προσπάθεια παράδοσης των δορυφορικών επικοινωνιών σε κοινοπραξία. Τα νέα σενάρια για τη διάθεση των "τριάκοντα αργυρίων" της πώλησης των μετοχών. Η Ελλάδα μέσο διείσδυσης στην Ανατολική Ευρώπη και Μέση Ανατολή αμερικανικών και αγγλικών πολυεθνικών. Η αμερικάνικη κυβέρνηση προχωρά στη διενέργεια σχετικής έρευνας αγορά στην Ελλάδα. Κοινοπραξία "Ιντρακόμ" - Αμερικάνων ήδη εκδήλωσε "ενδιαφέρον"... (σελίδα 33)

Η ΛΑ+ΔΚΙΚΗ ΣΤΕΓΗ,μένει άστεγη. Αδιάψευστος μάρτυρας, το γεγονός ότι τα τελευταία 4 χρόνια σφαγιάστηκαν οι επιδοτήσεις στα στεγαστικά δάνεια για την αγορά πρώτης κατοικίας, που έκαναν το όνειρο των εργαζομένων, να απαλλαγούν από το βραχνά του ενοικίου, όνειρο θερινής νυκτός. Ενδιαφέροντα στοιχεία για τους όρους και τις προϋποθέσεις χορήγησης επιδοτούμενων στεγαστικών στοιχείων, σε ένα 4σέλιδο αφιέρωμα Στους 10.000 υπολογίζονται "χονδρικά" οι οφειλέτες ληξιπρόθεσμων δανείων από κεφάλαια του Οργανισμού Εργατικής Εστίας. Ο μεγάλος αριθμός των οφειλετών εξανάγκασε το υπουργείο Εργασίας και τον ΟΕΚ να παρατείνουν την προθεσμία για ένταξή τους στη διαδικασία των ρυθμίσεων (σελίδες 12-15).

ΣΤΙΣ 23 Φλεβάρη συμπληρώνονται 52 χρόνια από τη μέρα που "γεννήθηκε" η μαζικότερη νεολαιίστικη οργάνωση που αγκάλιασε 630.000 νέους και νέες, η ΕΠΟΝ. Ηταν η οργάνωση με την πολύτιμη συμβολή στον ένοπλο αγώνα του λαού, η οργάνωση που θρήνησε κι αυτή χιλιάδες θύματα, που τα μέλη της κυνηγήθηκαν στην κατοχή, αλλά και στα επόμενα χρόνια, η οργάνωση με το σύνθημα "πολεμάμε και τραγουδάμε" (σελίδες 10-11).

ΑΥΞΗΣΕΙΣ σε είδη διατροφής και σε άλλα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης που φτάνουν μέχρι και 83,4% σημειώθηκαν στο διάστημα Γενάρης 1994 - Φλεβάρης 1995 "δόξη και τιμή" της απελευθερωμένης αγοράς. (σελίδα 16)

ΤΙΣ ΝΕΕΣ δραστικές μειώσεις στις τιμές βασικών προϊόντων και το "πάγωμα" - στην πραγματικότητα μείωση - των μεσογειακών προϊόντων, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ προωθείται η αναθεώρηση προς το χειρότερο του καθεστώτος στα οπωροκηπευτικά (σελίδα 35).

ΤΑ ΠΕΡΙΦΗΜΑ "κοινοτικά προγράμματα κατάρτισης" καταφθάνουν και κάποιοι τρίβουν τα χέρια τους, όχι πάντως οι εργαζόμενοι. Τα προγράμματα παρέχουν μια πρόσκαιρη επιδοτούμενη απασχόληση σε ανέργους, για να μη διαμαρτύρονται και δίνουν τη δυνατότητα για παροχή "μίζας" στα "τρωκτικά" που τριγυρίζουν γύρω από τους κομματικούς μηχανισμούς του ΠΑΣΟΚ, όπως έκαναν λίγο καιρό πριν με της ΝΔ (σελίδα 36 )

Η ΣΚΟΠΙΜΗ καθυστέρηση νομοθετικής κατοχύρωσης των ισχνών αυξήσεων του 3+σν3%, που εξήγγειλε για το 1995 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, είχε ως συνέπεια οι δημόσιοι υπάλληλοι να παίρνουν στο χέρι λιγότερα από ό,τι το Δεκέμβρη του 1994 (σελίδα 7).

ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ συμμετοχής της σημερινής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, στις συνολικές αξίες που παράγονται στην Ευρωπαϊκή Ενωση, είναι μεγαλύτερο από το σύνολο των δύο κυρίων ανταγωνιστών της, της Γαλλίας και της Μεγάλης Βρετανίας. Ενδοϊμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις για το μοίρασμα της αγοράς (σελίδα 46).

ΕΝΑ πρωτοφανές πακέτο λιτότητας πρόκειται να πλήξει τους εργαζόμενους και συνταξιούχους στην Αυστρία. Η είσοδος της Αυστρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα γίνει με τίμημα τη σκληρή λιτότητα και οι πολιτικοί τριγμοί έχουν ήδη αρχίσει... (σελίδα 47).

Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ,για τη λεγόμενη "Παγκόσμια Κορυφή για την Κοινωνική Ανάπτυξη" που έχει προγραμματιστεί για τις 6 - 12 Μάρτη στην Κοπεγχάγη, συνεχίζονται, αλλά η αισιοδοξία για την επιτυχία της είναι σχετικά μειωμένη (σελίδες 44 -45)

Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ καθημερινότητα της μυστηριώδους Σαουδικής Αραβίας διαφέρει αρκετά από τις ανάλογες περιγραφές στις "Χίλιες και μία νύχτες". Η φανταχτερή εικόνα πρόκειται για μια φαντασίωση των Δυτικών και όχι για την πραγματικότητα αυτής της χώρας (σελίδα 44).

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ με χρήματα από τον προϋπολογισμό του Δήμου Βύρωνα το ερειπωμένο σπίτι της μεγάλης χορεύτριας Ισιδώρας Ντάνκαν μεταμορφώθηκε σε ένα σύγχρονο λειτουργικό κτίριο, όπου στεγάζεται το "Κέντρο Μελέτης και Ερευνας Χορού" (σελίδα 24-25).

Ο ΒΑΣΙΛΗΣΛΕΚΚΑΣ μιλά για το ελληνικό τραγούδι, τον Μάνο Χατζιδάκι και τον Μίκη Θεοδωράκη, το σκηνικό της "κονσέρβας" και τη δύναμη της επικοινωνίας μέσα από το τραγούδι (σελίδα 19).


Η άλλη πολιτική

Του Νίκου ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΥ

"Για τη σωστή διάγνωση χρειάζεται να έχει κανείς όχι μονάχα ακριβείς ιατρικές γνώσεις, αλλά και αληθινό ενδιαφέρον για τη θεραπεία της αρρώστιας". Η παραπάνω φράση του Μπρεχτ είναι ίσως το ιδανικότερο σχόλιο απέναντι σε όλες εκείνες τις όψιμες, κομπογιαννίτικες και δακρύβρεχτες διαπιστώσεις υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών περί... συντηρητικής στροφής του ΠΑΣΟΚ. Δε μένει πια παρά να πραγματοποιηθεί η ανακάλυψη της Αμερικής και να πιστοποιηθεί ότι η Γη γυρίζει... Μέχρι τότε θα περιοριστούμε στις ανακαλύψεις "ιδεολογικού" και "ιστορικού" χαρακτήρα περί "συμβιβασμού" των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες δημοσιοποιήθηκαν την επομένη της ανακοίνωσης της υποψηφιότητας Στεφανόπουλου.

Υποψηφιότητα που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει! Ολα κι όλα. Οι "σοσιαλιστές" μπορεί να μεθοδεύουν το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Μπορεί να ζητωκραύγασαν τα διαγγέλματα "πάμε χέρι χέρι με τον Κλίντον", του προέδρου τους. Μπορεί να υπερψηφίζουν τους προϋπολογισμούς λιτότητας και τα νομοθετήματα έμπνευσης Μάαστριχτ. Μπορεί να βάφουν πράσινη, αντί για γαλάζια, την πόρτα της ανεργίας για τους εργάτες του Νεωρίου της Σύρου, της Πειραϊκής - Πατραϊκής, του Σκαραμαγκά κλπ. Ταυτόχρονα, όμως, ...αναγεννώνται από τη στάχτη τους και εμμένουν - υποτίθεται - στα δήθεν σοσιαλιστικά ιδανικά τους. Είναι όμως τόσο κακότεχνη αυτή η νέα επιχείρηση διασποράς αυταπατών, που ούτε ο Α. Παπανδρέου την άντεξε. "Νομίζω ότι δεν είναι σοβαρές κουβέντες αυτές", αναφώνησε μόλις τα στελέχη του κόμματός του ξεκίνησαν τις τσάρκες στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, ζητώντας "εμβάθυνση του σοσιαλιστικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ", μετά την προεδρική εκλογή...

Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι οι μηχανισμοί χειραγώγησης των λαϊκών συνειδήσεων δε θα επιδοθούν σε νέο αγώνα δρόμου για τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης, ειδικά των εργαζομένων. Κάθε άλλο. Ηδη εξυφαίνεται μια αναβίωση της εποχής των "καλύτερων ημερών" του 1985. Παρηκμασμένη φυσικά, αφού τούτη τη φορά, πέρα από το φραστικό εξωραϊσμό, δεν υπάρχει τίποτα άλλο για να βγάλουν από το καπέλο τους οι ταχυδακτυλουργοί της κυρίαρχης πολιτικής. Οχι τόσο γιατί έχασαν τη σπιρτάδα του παρελθόντος. Κυρίως, επειδή αυτές οι παλιές ικανότητές τους δεν αποτελούν προσόν την εποχή της συναίνεσης και της μηδενικής αυτονόμησης των πολιτικών εκπροσώπων της αστικής τάξης από τα συμφέροντα των πολυεθνικών. Αναγκαστικά λοιπόν τα "θεάματά" τους θα περιοριστούν στους αυθεντικούς "μάγους" των τηλεοπτικών εκπομπών. Οσο για την υποψηφιότητα Στεφανόπουλου, θα συνεχίσει να παραμένει η επίσημη "πρώτη", για τη θεσμοποίηση και νομιμοποίηση του "οράματός τους". Της περιλάλητης κοινωνικής και πολιτικής συναίνεσης, σε βάρος του λαού και της χώρας.

Αυτό ακριβώς το συναινετικό τοπίο θέτει πολύ συγκεκριμένα πλαίσια κίνησης στο δικομματισμό και τους στυλοβάτες του των ΜΜΕ, σχετικά με τα τεχνάσματα εξαπάτησης και παθητικοποίησης των εργαζόμενων. Εξ ου και η παντελής έλλειψη πρωτοτυπίας. Βλέπουμε δηλαδή ότι αμέσως μετά την "ευτυχή" κατάληξη της προεδρολογίας και την "αγωνία" της εκλογολογίας, τη σκυτάλη παρέλαβε η "ανασχηματισμολογία".Ολα δε δείχνουν ότι οι "φορείς της ενημέρωσης" θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους για να απαντήσουν στα αγωνιώδη ερωτήματα του κόσμου: Αραγε θα είναι ο Παπαντωνίου,που θα πουλήσει τον ΟΤΕ ή κάποιος άλλος; Θα είναι ο Παπούλιας πάνω από τον Σημίτη,ή ο Σημίτης πάνω από τον Αρσένη;Και κυρίως: Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ θα είναι ο Λαλιώτης ή θα παραμείνει ο Τσοχατζόπουλος;Α, ναι. Δε θα παραλείψουν, ακόμη, να μας κρατούν σε εγρήγορση μπροστά στις επερχόμενες... "αποφασιστικές πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού"...

Είναι φανερό πως τόση φαιδρότητα δεν αντέχεται ούτε από τους εμπνευστές της. Γι' αυτό και στο όλο περιτύλιγμα της υποκρισίας δεσπόζει, όπως προαναφέρθηκε, η κορδελίτσα του "αιτήματος" για "άλλη πολιτική". Κορδελίτσα πατροναρισμένη από τους χειροκροτητές και διεκπεραιωτές της σημερινής κυρίαρχης πολιτικής. Της πολιτικής που εν μέσω ρητορικών ακροβασιών συνεχίζει τον αντιλαϊκό δρόμο της, οδηγώντας τη χώρα από αδιέξοδο σε αδιέξοδο και το λαό της Ελλάδας από τις ουρές της ντροπής έξω από το υπουργείο Προεδρίας, στα σύγχρονα σκλαβοπάζαρα των ευυπόληπτων μεγαλοκεφαλαιούχων.Δεν πρέπει ως εκ τούτου να περάσει απαρατήρητη η προσπάθειά τους να διακριθούν, μετά τη διαπόμπευση εννοιών όπως σοσιαλισμός, αλλαγή κλπ., στην αφυδάτωση και παραμόρφωση του πραγματικού περιεχομένου του αιτήματος για άλλη πολιτική.

Τι σημαίνει λοιπόν άλλη πολιτική; Πώς την εννοεί ο κ. Λαλιώτης, που διακηρύσσει ότι "ένα σοσιαλιστικό κόμμα δεν μπορεί να κυβερνά ως παραλλαγή μιας άλλης παράταξης" και ότι "πρέπει (σ. σ.: το σοσιαλιστικό κόμμα) να έχει τη δυνατότητα να καθιστά με σαφήνεια τις διαφορές"; Η απάντηση δεν είναι καθόλου δύσκολη. Αλλη, πραγματικά άλλη, πολιτική σημαίνει ρήξη και σύγκρουση με το κατεστημένο, με το σύστημα της ξένης εξάρτησης, με τη νόμιμη και παράνομη κερδοσκοπία των πολυεθνικών, με τα κελεύσματα των ντόπιων και ξένων μονοπωλίων. Σίγουρα πάντως δεν αποτελεί άλλη πολιτική το να "μάχεσαι διαπραγματευόμενος" για το αν θα παραδόσεις τα Σπάτα και το σύνολο της επικράτειας στους Γερμανούς ή τους Γάλλους ή τους Αμερικάνους. Δεν αποτελεί άλλη πολιτική η "σθεναρή αντίσταση" της συνυπογραφής, στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, των τελεσιγράφων βομβαρδισμού του Σεράγεβο.

Αλλη πολιτική σημαίνει αποφασιστική στήριξη στο λαό. Δικαίωση των αιτημάτων και παροχή όλων εκείνων των δημοκρατικών δικαιωμάτων και δυνατοτήτων, για να δημιουργήσει και να καρπωθεί τη δημιουργία του. Σίγουρα πάντως στο αίτημα της άλλης πολιτικής για 15% στην παιδεία δεν αποτελεί απάντηση η εισαγωγή της τακτικής του "διαίρει και βασίλευε" στις σχέσεις μεταξύ ΑΕΙ και ΤΕΙ. Στο αίτημα της άλλης πολιτικής για ανάπτυξη του λαϊκού πολιτισμού δεν αποτελεί απάντηση ο κρατικοδίαιτος "ιμπεριαλισμός" του Μεγάρου Μουσικής. Στο αίτημα για εκδημοκρατισμό δεν αποτελούν απάντηση οι εισαγγελικές διώξεις κατά των αγωνιζόμενων μαθητών, τα νόθα συνέδρια στη ΓΕΣΑΣΕ και οι κυβερνητικές δηλώσεις του τύπου "ας πρόσεχαν πού έβαζαν την υπογραφή τους" για τους πολίτες αυτής της χώρας, που πετροβολούνται ως προδότες, επειδή αντιδρούν ενυπογράφως στην εξωτερική πολιτική της ονοματολογίας και των "εμπάργκο".

Εδώ βρίσκονται οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ συντήρησης και προόδου και όχι στις αδέξιες μεταμορφώσεις και στα φληναφήματα περί "φωτός" και "σκότους", που επιχειρούν να ξαναλανσάρουν όσοι έχουν επωμιστεί το ρόλο του τυπικού εκπροσώπου και διαχειριστή της εξουσίας του κατεστημένου. Ρόλος που αντικειμενικά τους οδηγεί στην αγχωμένη αναζήτηση (και εν πολλοίς αδύνατη ανεύρεση) επιφανειακών "διαφορών" απέναντι στους συγκυβερνώντες τους.

Από τη στιγμή που έτσι έχουν τα πράγματα και εφόσον ισχύει η ρήση ότι "σαν είναι η αλήθεια πολύ αδύνατη για να υπερασπίσει τον εαυτό της, πρέπει να περνάει στην επίθεση", τότε απαιτείται να διατρανωθεί σε όλους τους τόνους: Η άλλη πολιτική, τελικά, δε θα αποτελέσει παραχώρηση κανενός, αλλά διεκδίκηση και κατάκτηση της πάλης του μαζικού λαϊκού κινήματος, παρά και ενάντια σε όσους αναζητούν την αίγλη του - ξεθωριασμένου έως ανύπαρκτου, άλλωστε - "ασυμβίβαστου" παρελθόντος τους. Θα προκύψει μέσα από τη δράση των κομμουνιστών και της Αριστεράς και όλων εκείνων που θα στρατευτούν σ' αυτή την υπόθεση. Στη διαμόρφωση των αναγκαίων και ικανών συνθηκών για την ανατροπή της σημερινής πολιτικής του συναινετικού "ευνουχισμού" των λαϊκών αναγκών, ελπίδων και οραμάτων. Συνθήκες και προϋποθέσεις που ταυτίζονται απόλυτα με την ουσιαστική αλλαγή του σημερινού συσχετισμού των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων. Με την αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ, πρώτα και κύρια, ως εγγύηση ότι η νέα αυτή λαϊκή πλειοψηφία θα δώσει αξιόπιστα και αποφασιστικά τη μάχη για την εφαρμογή της άλλης πολιτικής.

Η άλλη πολιτική δε θα είναι παραχώρηση κανενός και μπορεί να γίνει πράξη, μόνο με την ουσιαστική και αποφασιστική συμβολή ενός ενωτικού και γερού μαζικού λαϊκού κινήματος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ