ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Φλεβάρη 1995
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Προσφορές για την αποκατάσταση των ζημιών
  • Ο σ. ΝΙΚΟΣ ΜΙΧΟΠΟΥΛΟΣ,συνταξιούχος αρτεργάτης από το Γκρίμποβο Ιωαννίνων, πρόσφερε 5.000 δρχ.. μέσω ΚΟΒ Εξαρχείων, στη μνήμη των συγχωριανών του που έπεσαν για τα ιδανικά της Λευτεριάς και της Δημοκρατίας.
  • Μέσω ΚΟ Ημαθίας πρόσφερε: ΤΣΑΝΤΕΚΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ από τη Βέροια, 5.000 δρχ., στη μνήμη του πατέρα του Τσαντεκίδη Βασίλη, θύματος του εμφυλίου πολέμου.
  • Οι αδελφοί ΟΡΦΑΝΙΔΗ από τη Βέροια, πρόσφεραν 100.000 δρχ. μέσω ΚΟ Ημαθίας, στη μνήμη του πατέρα τους Ιωάννη Ορφανίδη, που έπεσε θύμα στα Λιβερά Κοζάνης στις 3 - 2 - 1944 και της μητέρας τους Ελπίδας που χάθηκε πρόσφατα από ανίατη αρρώστια, τέλος στη μνήμη των θείων τους Καλογερίδη Ανέστη και Χρήστου που έπεσαν θύματα του εμφυλίου.
  • Το Παρ/μα Καματερού της ΠΕΑΕΑ πρόσφερε 5.000 δρχ. μέσω της τοπικής ΚΟΒ στη μνήμη των αγωνιστών μελών του, που πέθαναν με την πίκρα και το παράπονο της μη ηθικής και υλικής τους αποκατάστασης.
  • Η ΣΤΑΜΑΤΟΥΛΑ πρόσφερε 5.000 δρχ., στη μνήμη των γονιών της Απόστολου και Ειρήνης Δαμασιώτη, για την αποκατάσταση των ζημιών.
  • Ο σ. ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ από τη Λάρισα, πρόσφερε 10.000 δρχ. μέσω της τοπικής ΚΟ για την αποκατάσταση των ζημιών και την ενίσχυση του "Ριζοσπάστη".
  • Μέσω ΚΟ Θεσσαλονίκης πρόσφεραν: Οι ΔΗΜΗΤΡΗΣ και ΚΑΤΙΝΑ ΚΟΥΤΟΥΚΟΥ 50.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Ταγαράδων. Το Κοινοτικό Συμβούλιο Πλαγαρίου 50.000 δρχ., μέσω της τοπικής ΚΟΒ. Το Κοινοτικό Συμβούλιο Καρδίας 30.000 δρχ..
  • Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ελατοχωρίου Πιερίας πρόσφερε 50.000 δρχ., μέσω της τοπικής ΚΟΒ για τη διάσωση του αρχείου.
  • Ο ΜΠΟΥΡΟΥΖΗΚΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ πρόσφερε 40.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Κέντρου Κατερίνης, στη μνήμη των γονιών του Νικολάου και Ασπασίας Μπουρουζήκα, που δολοφονήθηκαν από τους Γερμανούς κατακτητές στις 23 Ιούνη 1943. Επίσης, στη μνήμη των θείων του Δραγαγιά Βασίλη που πέθανε στην Πολωνία πολιτικός πρόσφυγας, Στέφανου και Δημήτρη Δραγασιά, αγωνιστών της ΕΑ και στη μνήμη των συμπατριωτών του από το Κοκκινοπλό Ελασσόνας, Γκαβαρντίνα Μιχάλη και Θανάση, Μπίσμπα Χαράλαμπου και των παιδιών του Κώστα και Θανάση, που έδωσαν τη ζωή τους για την εθνική ανεξαρτησία και ελευθερία της πατρίδας.
  • Το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Κατερίνας 20.000 δρχ. μέσω ΝΕ Πιερίας, για τη διάσωση του ιστορικού αρχείου του ΚΚΕ.
  • Ο Ποντιακός Σύλλογος Κατερίνης "ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ" πρόσφερε 30.000 δρχ., μέσω ΝΕ Πιερίας για την αποκατάσταση των ζημιών.
  • Ο σ. ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ από το Ρίο του νομού Αχαφιας, 7.000 δρχ. για τη διάσωση του αρχείου.
  • Ο Ν. ΣΒΩΛΟΣ και η σύζυγός του ΜΑΡΙΑ πρόσφεραν 10.000 δρχ. μέσω ΚΟΒ Λιούμη, στη μνήμη των γονέων τους Γεωργίου και Αννας Σβώλου, του θείου τους Ανδρέα που σκοτώθηκε στο ΔΣΕ από τους μοναρχοφασίστες.
  • Ο σ. ΣΤΕΛΛΑΣ ΝΙΚΟΣ πρόσφερε 10.000 δρχ. ως δεύτερη δόση, μέσω ΚΟΒ Αγ. Παρασκευής.
  • Ο Πολιτιστικός και Αθλητικός Σύλλογος "Πρόοδος" Αιγάλεω πρόσφερε 20.000 δρχ. ως συμβολικό ποσό, για την αποκατάσταση των ζημιών.
Αγγελιοφόροι της ειρήνης

Πραγματοποιήθηκε η πέμπτη αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕΔΥΕ προς τους λαούς της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Συνεχίζονται οι προετοιμασίες για το 12ο Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ

Την πέμπτη αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους λαούς της Γιουγκοσλαβίας πραγματοποίησε από 3 μέχρι 8 Φλεβάρη η ΕΕΔΥΕ, σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Στα πλαίσια της αποστολής, που συνοδός της ήταν ο καθηγητής Στρ. Κουνιάς,αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, μεταφέρθηκαν 30 τόνοι ιματισμού, τροφίμων και φαρμάκων. Τα τρόφιμα και τα φάρμακα παραδόθηκαν σε κέντρο αποκατάστασης στη Βλασένιτσα της σερβικής περιοχής της Βοσνίας και ο ιματισμός στις αποθήκες του Ερυθρού Σταυρού στο Βελιγράδι.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι προετοιμασίες για το 12ο Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ που θα γίνει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο από 31 Μάρτη μέχρι 2 Απρίλη και θα πάρουν μέρος αντιπρόσωποι Επιτροπών Ειρήνης από όλη την Ελλάδα. Εχουν προσκληθεί να πάρουν μέρος 30 περίπου αντιπροσωπείες από βαλκανικές, ευρωπαϊκές, αραβικές χώρες, από το Ισραήλ και την Κύπρο.

Τα θέματα που θα συζητηθούν στο συνέδριο είναι:

1. Ειρηνική επίλυση όλων των διαφορών μεταξύ των βαλκανικών χωρών.

2. Τερματισμός του πολέμου στη Βοσνία.

3. Αμεση επίλυση του Κυπριακού.

4. Εθνικισμός, ρατσισμός, μειονότητες και ανθρώπινα δικαιώματα.

5. Προστασία του περιβάλλοντος.

Το συνέδριο αυτό της ΕΕΔΥΕ συνδέεται με τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την ίδρυση, στις 15 Μάη του 1955, του ελληνικού φιλειρηνικού κινήματος.

Στα πλαίσια αυτά η ΕΕΔΥΕ οργανώνει έκθεση φωτογραφίας, αφίσας και σκίτσου,για τη δράση του ελληνικού φιλειρηνικού κινήματος, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Αφίσας. Η έκθεση θα γίνει στο κτίριο "Κωστή Παλαμά" του Πανεπιστημίου Αθηνών και θα είναι ανοιχτή από τις 17 Μάρτη μέχρι 3 Απρίλη (Πληροφορίες στα γραφεία της ΕΕΔΥΕ, Θεμιστοκλέους 48, τηλ. 3844853 - 4). Για την αντιμετώπιση των αναγκών του συνεδρίου και των εκδηλώσεων έχει ανοιχτεί στην Εθνική Τράπεζα ο λογαριασμός: ΕΕΔΥΕ 067/48002 - 85.

Πολιτικές συγκεντρώσεις επαρχιωτών
  • Η Επιτροπή Ηλείων Αττικής του ΚΚΕ πραγματοποιεί συγκέντρωση με θέμα "Πολιτικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ", σήμερα,στις 6 μ.μ., στα γραφεία της ΚΟΑ (Βερανζέρου και Κοτοπούλη).
  • Η Επιτροπή Ετεροδημοτών Μακεδονίας - Θράκης πραγματοποιεί συγκέντρωση με θέμα "Πολιτικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ", σήμερα,στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία της ΚΟΑ (Βερανζέρου και Κοτοπούλη).
  • Η Επιτροπή Κιλκισιωτών Αττικής του ΚΚΕ πραγματοποιεί συγκέντρωση με θέμα "Ανάλυση της απόφασης της ΚΕ του ΚΚΕ. Οργανωτικά" σήμερα,στις 6.30 μ.μ., στην ΚΟΑ (Βερανζέρου και Κοτοπούλη).
  • Η Επιτροπή Μεσσηνίων Αθήνας του ΚΚΕ πραγματοποιεί συγκέντρωση με θέμα "Ανάλυση της πολιτικής κατάστασης και των τελευταίων αποφάσεων της ΚΕ του ΚΚΕ" την Τετάρτη 22 - 2 - 95 στις 6 μ.μ. στην ΚΟΑ (Βερανζέρου και Κοτοπούλη).
Συνεστίαση Λακώνων Αττικής

Η Επιτροπή Λακώνων Αττικής για τη Στήριξη του ΚΚΕ πραγματοποιεί συνεστίαση αύριο Πέμπτη στην "Κοκκινιώτισσα" (οδός 7ης Μαρτίου 101). Πληροφορίες για προσκλήσεις στα τηλέφωνα: 5245.439 (κ. Μουρκάκο), 8837.086 (κ. Σαραντάκου), 4182.126 (κ. Λειβάδη).

ΠΕΑΦΕ
Γιορτή για τα 52 χρόνια της ΕΠΟΝ

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ) καλεί τους ΕΠΟΝίτες, τις ΕΠΟΝίτισσες και τους φίλους της ΕΠΟΝ στην ψυχαγωγική βραδιά, που διοργανώνει για την 52η επέτειο από την ίδρυση της ΕΠΟΝ την Τετάρτη 22-2-95 από τις 5 μ.μ.-9 μ.μ.,στις αίθουσες του ξενοδοχείου "Τιτάνια" (Πανεπιστημίου 52).

Στη φετινή γιορτή της η ΠΕΑΦΕ οργανώνει λαχειοφόρο αγορά, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν για την αποκατάσταση των ζημιών και τη διάσωση και συντήρηση του ιστορικού αρχείου του ΚΚΕ.

Κάρτες και προσκλήσεις διατίθενται: Στα γραφεία της ΠΕΑΦΕ, Πλατεία Κάνιγγος, Βερανζέρου 5 (στοά) 5ος όροφος - Νο 8, στην ίδια στοά στο κατάστημα "Φωτοτυπίες - Γραφομηχανές" των Λυκούργου και Αργυρής Τσιρίκου, στα κεντρικά γραφεία της ΠΕΑΕΑ (Μαυρομματαίων 12).

Στη Λάρισα

Εκδήλωση για τα 52 χρόνια της ΕΠΟΝ διοργανώνουν τα Παραρτήματα Λάρισας της ΠΕΑΕΑ και της ΠΕΕΠΠ,καθώς και το Νομαρχιακό Συμβούλιο Λάρισας της ΚΝΕ την Πέμπτη 23-2-95 στις 6 μ.μ. στο "Χατζηγιάννειο" Πνευματικό Κέντρο.

Περιοδείες βουλευτών
  • Ο βουλευτής του ΚΚΕ Δήμος Κουμπούρης θα πραγματοποιήσει περιοδεία στα ΕΛΤΑ Καισαριανής αύριο Πέμπτη,στις 9 π.μ.
  • Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γεράσιμος Αραβανής θα πραγματοποιήσει περιοδεία στις νυχτερινές σχολές Περιστερίου αύριο Πέμπτη,στις 6 μ.μ.
Συνάντηση της Αλ. Παπαρήγα με τη διοίκηση της ΓΣΕΒΕΕ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα,επικεφαλής αντιπροσωπείας, θα έχει συνάντηση με τη διοίκηση της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) σήμερα στη 1 μ.μ., στα γραφεία του Κόμματος στον Περισσό.

Η Β. Νικολαφιδου στη Μυτιλήνη

Η Βέρα Νικολαφιδου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα επισκεφθεί, αύριο Πέμπτη, τη Μυτιλήνη. Στις 10 π.μ. θα επισκεφθεί το Δημαρχείο Μυτιλήνης και θα συζητήσει τα προβλήματα του δήμου και το βράδυ θα πάρει μέρος σε σύσκεψη στελεχών της ΝΕ Λέσβου για την ΤΑ.

Ο Κ. Παρασκευάς στα Γιάννενα

Ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στα πλαίσια του πολιτικού ανοίγματος του Κόμματος, θα επισκεφθεί σήμερα τα Γιάννενα, όπου θα έχει συναντήσεις με φορείς της περιοχής και θα επισκεφθεί τόπους δουλιάς, καθώς και το Εργατικό Κέντρο της πόλης.

Διαφωνίες για τις ποσοστώσεις ευρωπαϊκών προγραμμάτων

Στην αναγκαιότητα ποσοστώσεων των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, στάθηκε ο υπουργός Τύπου Ευάγγελος Βενιζέλος, στην παρέμβασή του στο άτυπο συμβούλιο υπουργών Οπτικοακουστικών Μέσων, που πραγματοποιήθηκε χτες και προχτές στο Μπορντό της Γαλλίας. Το θέμα των ποσοστώσεων του ευρωπαϊκού προγράμματος έχει προκύψει από την επιμονή και εμμονή κυρίως της Αγγλίας, αλλά και άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να μην υπάρχουν δεσμεύσεις μέσα από την Οδηγία, για υποχρεωτικό ποσοστό μετάδοσης τηλεοπτικού ευρωπαϊκού προγράμματος και η τηλεόραση, ουσιαστικά, "ν' ανοίξει" στ' αμερικανικά προϊόντα. Αντίθετη με αυτό το "άνοιγμα" είναι η Γαλλία, αλλά και η Ελλάδα.Ο Ε. Βενιζέλος υποστήριξε ότι θα δεχόταν η χώρα μας την τροποποίηση ή τη συμπλήρωση της Οδηγίας "Τηλεόραση χωρίς σύνορα", αν αυτή βασιζόταν σε δύο αρχές: Στις ποσοστώσεις του ευρωπαϊκού προγράμματος, αφού είναι μέσο εξισορρόπησης και εγγύηση της πολυφωνίας, καθώς και στην ύπαρξη κανόνων για τη διαφάνεια, τη χορηγία και την προστασία των ανηλίκων.

Η ελληνική πλευρά πρότεινε επίσης οι υπουργοί των ΜΜΕ, σε συνεργασία με τους υπουργούς Εσωτερικής Αγοράς, αλλά και με τους υπουργούς Πολιτισμού να εξετάσουν ένα άλλο σημαντικό σχέδιο Οδηγίας, το οποίο αφορά στην απαγόρευση της "συγκέντρωσης" των ΜΜΕ και στη διασφάλιση της πολυφωνίας τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ