ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Φλεβάρη 1995
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Ασώματος" χορωδία

Τα γλυκά, που πήγε ο πρόεδρος της ΕΡΤ Ευγένιος Γιαννακόπουλος στη χτεσινή του συνάντηση με τους εργαζόμενους στα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ, δε γλύκαναν, ούτε μείωσαν τις ανησυχίες τους. Οι αοριστολογίες και τα περίτεχνα σοφίσματα ενίσχυσαν την αγωνία τους, κυρίως όσων εργάζονται στη Χορωδία. Οπως είναι γνωστό, την προηγούμενη βδομάδα είχε ανασταλεί η λειτουργία της χορωδίας "μέχρι νεοτέρας". Ετσι, η αγωνία των μελών της για το τι θα γίνει, συνάντησε το ακόλουθο σόφισμα του προέδρου της ΕΡΤ: "Δε γίνεται λόγος για αναστολή, αφού η Χορωδία δεν είναι σώμα".Σώμα για εκείνον, είναι μόνον αυτό που "αποτελείται από μονίμους υπαλλήλους και όχι από εξωτερικούς συνεργάτες",όπως αποκάλεσε τους χορωδούς.

Με αυτή τη "λογική", η Χορωδία και η μακρόχρονη προσφορά της δεν υφίσταται. Οπως ανέφερε, "η χορωδία δε θα λειτουργήσει μέχρι να πληρωθούν οι 48 οργανικές θέσεις, με συμβάσεις αορίστου χρόνου".Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, οι χορωδοί, που περιλαμβάνονται στην απόφαση του ΔΣ της ΕΡΤ του '89, θα κληθούν να υπογράψουν τις συμβάσεις. Στους όρους, πάντως, φαίνεται ότι θα περιλαμβάνεται η παραίτηση των χορωδών από τα δικαιώματά τους για το πριν από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης, διάστημα. Αν υπάρξουν κενές θέσεις,είπε ότι θα διεξαχθεί διαγωνισμός προκειμένου να καλυφθούν. Το ίδιο θα ισχύσει και για την πλήρωση κενών θέσεων στις δύο ορχήστρες.

Η ΕΡΤ, πάντως, ζήτησε την αναβολή της εκδίκασης της αγωγής των χορωδών, που είχε οριστεί για σήμερα.Παρουσία του Μιλτιάδη Καρύδη, που αναλαμβάνει την καλλιτεχνική διεύθυνση της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας, χτες ανακοινώθηκε η μετονομασία της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής σε "Ποικίλης".

Πραγματικότητα και ντοκιμαντέρ

Για όγδοη συνεχή χρονιά, οργανώνεται από τη Γενική Γραμματεία Λαϊκής Επιμόρφωσης, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο,η εκδήλωση "Κινηματογράφος και Πραγματικότητα",(20-25/2). Η φετινή διοργάνωση συνεχίζοντας την παράδοση των αφιερωμάτων στο ελληνικό ντοκιμαντέρ, παρουσιάζει τον Βασίλη Μάρο.Δημιουργός, που έχει αποσπάσει αρκετά βραβεία, παραμένει ελάχιστα γνωστός στο πλατύ κοινό, παρότι, χάρη στη δουλιά του, έχουν διασωθεί πολύτιμα κινηματογραφικά ντοκουμέντα, με καλλιτεχνική και ιστορική αξία.

Το δεύτερο αφιέρωμα της εκδήλωσης αφορά στον Πορτογάλο σκηνοθέτη, Μανουέλ ντε Ολιβέιρα,ο οποίος διακρίθηκε και για ντοκιμαντέρ και για ταινίες με υπόθεση. Το αφιέρωμα πραγματοποιείται με τη συμπαράσταση της πορτογαλικής πρεσβείας.

Μια τρίτη ενότητα έχει θέμα τα σημαντικότερα ελληνικά ντοκιμαντέρ, παραγωγής 1994. Μεταξύ αυτών βρίσκεται το "Εστιν ουν τραγωδία" του Σταύρου Ιωάννου και το "Σταύρος Τορνές, ο φτωχός κυνηγός του Νότου" του Σταύρου Καπλανίδη.Παράλληλα θα προβληθούν ντοκιμαντέρ, που διαγωνίστηκαν στο Φεστιβάλ Δράμας.Το πρόγραμμα θα κλείσει με προβολή ξένων ντοκιμαντέρ, που βραβεύτηκαν στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ στο Παρίσι "Κινηματογράφος του πραγματικού".

"Θέατρο" από τη Διδώ

Τα έγραψε στις μαύρες μέρες της εφταετίας και για χρόνια τα κρατούσε στα συρτάρια της. Μέχρι, που τα δύο θεατρικά έργα της "Περιπέτεια δίχως τέλος" και "Στον πλανήτη γη όλα πάνε καλά",που έγραψε η Διδώ Σωτηρίου τότε, μαζί με το μονόλογό της "Πολιτεία Κωφαλάλων" συγκεντρώθηκαν στο "Θέατρο",το νέο βιβλίο της, που εκδόθηκε από τον "Κέδρο" και παρουσιάστηκε προχτές το βράδυ στο θέατρο "Τζένη Καρέζη". Φίλοι, ομότεχνοι και πολλοί αναγνώστες των έργων της παραβρέθηκαν σε μια ζεστή, συγκινητική βραδιά, στην οποία δέσποσε η πάντα αεικίνητη Διδώ Σωτηρίου. Για την συγγραφέα μίλησαν οι Αλκη Ζέη, Ματθαίος Μουντές, Κωστής Γκιμοσούλης,ενώ ο Κώστας Καζάκος διάβασε το μονόλογο "Πολιτεία Κωφαλάλων".

"Ο θείος Βάνια" περιοδεύει

Το έργο του Αντον Τσέχοφ "Ο θείος Βάνια",παρουσιάζει από προχθές η θεατρική εταιρεία "Αιχμή". "Ο Θείος Βάνια" ξεκίνησε τη χειμερινή του "εκστρατεία" από τη Σαλαμίνα και θα περιοδεύσει σε δήμους της Αττικής και 15 πρωτεύουσες νομών της χώρας. Το έργο, μετά απ' αυτή τη μεγάλη περιπλάνηση, θα σταθμεύσει τον Απρίλη σε κεντρικό θέατρο της Αθήνας. Η σκηνοθεσία είναι τουΓ. Νικολαφιδη,τα σκηνικά - κοστούμια έφτιαξε η Μιχάλη Αγγελάκη,και τη μουσική επιμελήθηκε ο Ζακ Μεναχέμ.Τους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί:Φωτεινή Φιλοσόφου, Γ. Νικολαφιδης, Μπ. Πεσιμίσης, Μ. Δημητρούκα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ