ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Φλεβάρη 1995
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
"Προσφορά" συναίνεσης
  • Εσπευσμένα ο Μ. Εβερτ κατέθεσε πρόταση υποψηφιότητας του Αθ. Τσαλδάρη
  • Γ. Σουφλιάς: "Ο κ. Παπανδρέου μπορεί να κινηθεί και προς τη λύση Τσαλδάρη, διότι πάνω απ' όλα δε θέλει τις εκλογές" (!)

Κατά τρόπο "υπεύθυνο" και "εποικοδομητικό" χρησιμοποίησε την "εν λευκώ εξουσιοδότηση" ο πρόεδρος της ΝΔ Μ. Εβερτ καταθέτοντας την πρόταση για υποψηφιότητα του Αθ. Τσαλδάρη,προσφέροντας έτσι μια ακόμα επιλογή για τον πρωθυπουργό Α. Παπανδρέου.

Βέβαια, η ηγεσία της ΝΔ επιθυμεί να εκλεγεί Πρόεδρος από τους δύο άλλους εταίρους του δικομματισμού (ΠΑΣΟΚ - ΠΟΛ.ΑΝ) ώστε να δημαγωγεί εκ του ασφαλούς. Αυτή την επιθυμία εξέφρασε χτες ο Μ. Εβερτ, ο οποίος όταν ερωτήθηκε αν απομακρύνεται η προοπτική των εκλογών μετά την πρόταση Σαμαρά, απάντησε "να ρωτήσετε την ομόρρυθμο εταιρία".

Πάντως το ενδεχόμενο να ψηφιστεί ο Αθ. Τσαλδάρης από το ΠΑΣΟΚ απασχολεί την ηγεσία της ΝΔ, αν και αποκηρύσσει την "ιδέα" υποστηρίζοντας ότι θα πρόκειται για "ομολογία ήττας" του κυβερνώντος κόμματος, το οποίο στη συνέχεια θα σέρνεται. Πάντως, ο Γ. Σουφλιάς αναγνώρισε χτες ότι "ο κ. Παπανδρέου μπορεί να κινηθεί και προς τη λύση Τσαλδάρη, διότι πάνω από όλα δε θέλει τις εκλογές. Σε αυτή την περίπτωση, πρόσθεσε προκαταλαμβάνοντας ενδεχόμενες αντιδράσεις, εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε απολύτως τίποτα". Αφήνοντας να εννοηθεί ότι δε διάκειται εχθρικά σε μια τέτοια προοπτική ο Γ. Σουφλιάς συμπλήρωσε ότι "δεν έχουμε κανένα δικαίωμα η καμία δυνατότητα να αρνηθούμε στον κ. Παπανδρέου να κάνει ο ίδιος οποιαδήποτε πολιτική κίνηση θέλει".

Στην ευγενή άμιλλά του με τον πρόεδρο της Πολιτικής Ανοιξης Αντ. Σαμαρά, ποιος από τους δύο θα προλάβει πρώτος να παρουσιάσει υποψηφιότητα για την προεδρία, ο Μ. Εβερτ κατάφερε και ανακοίνωσε την πρόταση του μια ώρα νωρίτερα, με δήλωση που είχε γραφεί σε... βίντεο και μοιράστηκε στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ.

Η ΝΔ, δήλωσε ο Μ. Εβερτ, σεβόμενη τους θεσμούς υποδεικνύει υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας από το χώρο της, που έχει το απαραίτητο κύρος, ήθος και την απαραίτητη πολιτική εμπειρία, τον κύριο Αθ. Τσαλδάρη.

Κατά τ' άλλα επανέλαβε τα γνωστά περί μη ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, υπερθεμάτισε υπέρ της απομάκρυνσής της μέσω των πρόωρων εκλογών αλλά πρόσθεσε ότι η ΝΔ δεν μπορεί να επιβάλλει ή αποτρέψει τις εκλογές και εμμέσως πλην σαφώς υποδεικνύει στα άλλα δύο κόμματα να αναδείξουν από κοινού Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ώστε να αποφευχθούν οι εκλογές. "Τα κόμματα αυτά, είπε, διαθέτουν 181 βουλευτές. Είναι προφανές ότι από τις παρασκηνιακές συνομιλίες, τις διαπραγματεύσεις και τα μικροκομματικά συμφέροντα για την επιλογή υποψηφίου, καθώς και από τη βούληση των δύο ευκαιριακών εταίρων ΠΑΣΟΚ και Πολιτικής Ανοιξης θα εξαρτηθεί εάν η χώρα θα οδηγηθεί ή όχι στις εκλογές". Ταυτόχρονα το ηγετικό στέλεχος της ΝΔ έκανε λόγο για προσυμφωνία ΠΑΣΟΚ και ΠΟΛ.ΑΝ.

Από την πλευρά του ο Αθ. Τσαλδάρης χαρακτήρισε τιμητική την πρόταση και ..."επιστέγασμα μιας πολιτικής διαδρομής που ακολούθησα και ακολουθώ με σοβαρότητα, αίσθημα εθνικής ευθύνης και με κοινοβουλευτικό ύφος".

Λίγο νωρίτερα ο Γ. Βαρβιτσιώτης είχε φροντίσει να ακυρώσει την υποψηφιότητά του, επικαλούμενος ότι δε δικαιούται να επιλέξει ένα προσωπικό δρόμο. Η Ντ. Μπακογιάννη δήλωσε ότι απομακρύνεται το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, ενώ υποστήριξε ότι η επιλογή του Αντ. Σαμαρά είναι πολιτική επιλογή στήριξης της κυβέρνησης.

  • Η αποφυγή των πρόωρων εκλογών θα μετρήσει καθοριστικά στην επιλογή του ανεξάρτητου βουλευτή Μ. Παπακωνσταντίνου,ο οποίος απέφυγε να πάρει θέση ανάμεσα στους δύο υποψηφίους.
ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ ΕΚΛΟΓΗ
Αύριο ανακοινώνεται ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ
  • Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο Α. Παπανδρέου θα προτείνει βάσει "ιδιαίτερου σκεπτικού" τον Κ. Στεφανόπουλο
  • Η διαφαινόμενη επίλυση του θέματος της προεδρικής εκλογής πυροδοτεί σενάρια για κυβερνητικό ανασχηματισμό

Το όνομα του Κ. Στεφανόπουλου θα είναι αυτό που θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό, αύριο, για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και τις πληροφορίες από το κυβερνητικό κόμμα. Η απόφαση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θεωρείται ειλημμένη και επαναβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια χτεσινής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του Α. Παπανδρέου με τη συμμετοχή των Α. Τσοχατζόπουλου, Αν. Λιβάνη και Κ. Λαλιώτη. Ωστόσο, μέχρι και χτες το βράδυ κυβερνητικοί παράγοντες δεν παρέλειπαν να σημειώνουν ότι "τίποτα δεν είναι σίγουρο μέχρι να ανακοινωθεί". Η ανακοίνωση του υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ θα συνιστά παράλληλα και το έναυσμα για την επίσπευση των σχετικών διαδικασιών, ενώ η ολοκλήρωση των διαδικασιών εκλογής θέτει επί τάπητος το ζήτημα του ανασχηματισμού της κυβέρνησης, που δεν είναι άσχετος με τη διαμόρφωση νέων δεδομένων εντός του ΠΑΣΟΚ, στα πλαίσια της μεταπαπανδρεϊκής εποχής.

Η ανακοίνωση του υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ θα έπεται της αυριανής συνεδρίασης του ΕΓ υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, ενώ το απόγευμα ή την Πέμπτη θα συνεδριάσουν η ΚΕ και η ΚΟ για την επικύρωση της απόφασης. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η υποψηφιότητα του Κ. Στεφανόπουλου από το ΠΑΣΟΚ θα διανθιστεί από το "ιδιαίτερο σκεπτικό" του κυβερνώντος κόμματος. Σκεπτικό που θα κινείται στο πλαίσιο των πρόσφατων δηλώσεων του Α. Παπανδρέου περί προστασίας της ομαλότητας, της αντιμετώπισης της κρίσης της πολιτικής και της ανάγκης να αναδειχτεί στο ύπατο αξίωμα πρόσωπο με πολιτική εμπειρία. Πρόθεση δε του Α. Παπανδρέου είναι, όπως σημειωνόταν, να προεξοφλήσει ότι το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει με τον ίδιο υποψήφιο και στις τρεις ψηφοφορίες.

Οσο για τον Κ. Στεφανόπουλο χτες υπήρξε ομοβροντία θετικών αναφορών στο όνομά του από κυβερνητικά και κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ (Σκανδαλίδης, Μανίκας, Παπαϊωάννου, Ν. Αλευράς κ. ά.). Παράλληλα από το χώρο του κυβερνώντος κόμματος "υπενθυμιζόταν" ότι ο πρώην πρόεδρος της ΔΗΑΝΑ είχε τις περισσότερες προτιμήσεις από τα μέλη του ΕΓ της ΚΕ και της ΚΟ στις προτάσεις που τα παραπάνω όργανα απέστειλαν τον Α. Παπανδρέου. Σχετικά με τη χτεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για εξέταση των διαδικαστικών θεμάτων, που έγινε ώστε η ανακοίνωση του ονόματος του υποψηφίου και η επικύρωση της απόφασης να μη δημιουργήσει προβλήματα μεταξύ των μελών της ΚΟ και της ΚΕ. Οσο για το ενδεχόμενο διαρροών κατά τη διάρκεια των ψηφοφοριών, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Α. Τσοχατζόπουλος δήλωσε ότι "το ΠΑΣΟΚ είναι συμπαγές και ενωμένο". Ωστόσο, δεν έλειψαν και διοχετευμένες εκτιμήσεις του τύπου ότι η ψηφοφορία της Βουλής για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας συνιστά ουσιαστικά ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση και ενδεχόμενη άρνηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ να ταυτιστούν με τη γραμμή του κόμματος ισοδυναμεί με καταψήφιση της κυβέρνησης, "για την οποία θα αναλάβουν τις ευθύνες τους".

Σε μεγάλο βαθμό οι αυριανές ανακοινώσεις θα καθορίσουν και την έναρξη των διαδικασιών για την εκλογή Προέδρου, όπως ανέφερε και ο πρόεδρος της Βουλής Α. Κακλαμάνης. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, δεν αποκλείεται η πρώτη ψηφοφορία να διεξαχθεί την ερχόμενη Δεύτερα, που συνεπάγεται ότι η αναγκαία πλειοψηφία των 180 ψήφων θα πρέπει να αναμένεται στην τρίτη συνεδρίαση της Βουλής στις 2 Μάρτη.Κατά άλλες πηγές, η πρώτη ψηφοφορία θα μπορούσε να γίνει πιο νωρίς το ερχόμενο Σάββατο, γεγονός που σημαίνει ότι η τρίτη συνεδρίαση θα διεξαχθεί στις 28 Φλεβάρη.

Πάντως το θέμα της προεδρικής εκλογής και η διαφαινόμενη επίλυσή του πυροδότησε ήδη σενάρια για τη "μεταπροεδρική περίοδο", που σχετίζονται με τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Οπως επιβεβαιώνουν κυβερνητικοί κύκλοι, ήδη ο πρωθυπουργός δέχεται πολλές εισηγήσεις για αλλαγές στην κυβέρνηση. Εισηγήσεις, που άλλες καταλήγουν στη θέσπιση θέσης αντιπροέδρων και άλλες στη θεσμοθέτηση κυβερνητικών κύκλων, στους οποίους θα προφιστανται υψηλόβαθμα στελέχη, μεταξύ των οποίων ακούγονται τα ονόματα των Α. Τσοχατζόπουλου, Κ. Παπούλια, Γ. Χαραλαμπόπουλου, Γ. Αρσένη κ. ά. Πάντως στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού ανέφεραν ότι αυτή τη στιγμή κανείς δεν ασχολείται σοβαρά με το θέμα του ανασχηματισμού, που θα τεθεί στο τραπέζι μετά την προεδρική εκλογή. Οσο για τα σενάρια περάσματος του Α. Τσοχατζόπουλου στην αντιπροεδρία και ταυτόχρονη μετακίνηση του Κ. Λαλιώτη στη θέση γραμματέα του κόμματος - που παρουσίασε την Κυριακή ο "Ρ" - επιτάθηκαν μετά την παρουσία του τελευταίου στη συνεδρίαση του Μεγάρου Μαξίμου, αν και από το περιβάλλον Τσοχατζόπουλου χαρακτηρίζονταν ως "υπερβατική σεναριολογία".

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ
"Εφ' ω ετάχθη"

Το ρόλο του ως συμπλήρωμα του δικομματισμού επιβεβαίωσε και στο θέμα της προεδρικής εκλογής ο Αντ. Σαμαράς

Το ρόλο του ως συμπλήρωμα του δικομματισμού επαλήθευσε, άλλη μια φορά, οΑντ. Σαμαράς,αναλαμβάνοντας να προσφέρει "λύση" στο πρόβλημα της προεδρικής εκλογής.

Παρά την αντιδικομματική φρασεολογία ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης απέδειξε ότι αποτελεί συστατικό τμήμα του δικομματισμού, τη "χρυσή εφεδρεία" του και όταν καλείται προς βοήθεια του πολιτικού συστήματος την προσφέρει απλόχερα. Στην τελική επιλογή του Αντ. Σαμαρά φαίνεται ότι μέτρησαν καθοριστικά οι επαφές που είχε τις τελευταίες μέρες με διάφορους επιχειρηματίες.

Στα πλαίσια αυτά έσπευσε να προσφέρει μία επιλογή στον Α. Παπανδρέου για την άρση του αδιεξόδου μπροστά στην προεδρική εκλογή προτείνοντας τονΚ. Στεφανόπουλο, ως υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Αντιλαμβανόμενος την πολιτική σημασία της κίνησής του ο Αντ. Σαμαράς επιχείρησε προκαταβολικά να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, αποδίδοντας ενδεχόμενες επιθέσεις "στην ευτελή προπαγάνδα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ". Χαρακτήρισε βαρύ το φορτίο για τις πλάτες του τρίτου κόμματος, γιατί "πέρα από τη δύσκολη (!) απόφασή μας, αντιμετωπίζουμε και την ευτελή προπαγάνδα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που ενώ αποφεύγουν τις ευθύνες τους, πρωταγωνιστούν στη διαβολή, με στόχο να βαφτίσουν "συμφωνία" την όποια απόφασή μας".

Ακριβώς επειδή ο Αντ. Σαμαράς "αναλαμβάνει τις ευθύνες" του, με στόχο βέβαια τη στήριξη του δικομματισμού, απέφυγε να θέσει οποιονδήποτε όρο, "ξεχνώντας" ακόμα και τον όρο για "τριπλή ονομασία" στο Σκοπιανό που είχε θέσει επίσημα πριν λίγες μέρες.

Επιχειρώντας να διασώσει τα προσχήματα ο Αντ. Σαμαράς επιτέθηκε στην προηγηθείσα "λαχανιασμένη" ανακοίνωση της υποψηφιότητας Τσαλδάρη, υποστηρίζοντας, δίκαια εν μέρει, ότι "αποκαλύπτει ολοζώντανα την πολιτική αγωνία της ΝΔ να μη γίνουν εκλογές, γιατί ο κ. Τσαλδάρης, επειδή ακριβώς είναι ευρύτερα συμπαθής και στους κυβερνητικούς βουλευτές είναι ο μόνος κομματικός υποψήφιος της ΝΔ που θα μπορούσε να αποτελέσει σωσίβιο σωτηρίας του κόμματός του για αποφυγή εκλογών".

Χτες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Στ. Στεφανόπουλος,επισκέφτηκε τον πρόεδρο της Βουλής, Απ. Κακλαμάνη, προκειμένου να συζητήσουν τις διαδικασίες επίσπευσης της προεδρικής εκλογής. Εξερχόμενος δήλωσε ότι "οφείλουμε να απαλλάξουμε μια ώρα αρχύτερα τη χώρα από τις βλαβερές συνέπειες της παρατεταμένης προεδρολογίας".

Ο Κ. Στεφανόπουλος

Υποστήριξη και από άλλα κόμματα ζήτησε ο Κ. Στεφανόπουλος,απαντώντας στην πρόταση της υποψηφιότητά του από το κόμμα Σαμαρά. Για να έχει αποτέλεσμα η πρόταση της υποψηφιότητας, αναφέρει στη δήλωσή του, πρέπει να υποστηριχτεί και από άλλα κόμματα, προ της ενάρξεως της διαδικασίας εκλογής. Αλλως, προσθέτει, η πρόταση της υποψηφιότητάς μου θα παραμείνει ατελέσφορη και θα ευρεθώ σε αδυναμία να την αποδεχτώ.

Π. Κ.

"Τηλεκατευθυνόμενοι"

Η τακτική των τηλεοπτικών σταθμών να διατυμπανίζουν ότι "πρώτοι" αυτοί, από όλα τα άλλα ανταγωνιστικά τους ηλεκτρονικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, έφεραν στο φως τις "ειδήσεις", έχει καταντήσει πλέον ανέκδοτο. Σε βαθμό μάλιστα που να μην αποκλείεται κάποια στιγμή να δούμε ορισμένους να ανακαλύπτουν "πρώτοι" ότι... ξημέρωσε. Ομως αυτή η τραγικά γελοία τακτική τους έρχεται στιγμές που οδηγεί στον πάτο της αναξιοπιστίας και της ιλαρότητας. Είδαμε λοιπόν προχτές Κυριακή τους τηλεπαρουσιαστές του MEGA, να διαλαλούν με το γνωστό πολεμικό τους ύφος, ότι ο Κ. Στεφανόπουλος... έλυσε τη σιωπή του και μιλάει για "πρώτη" φορά στο "ΜΕGΑ" για το θέμα της προεδρικής εκλογής.

***

Δυστυχώς όμως για τους "γαργαλιστές" της κοινής γνώμης, έρχεται η στιγμή που η τελευταία πρέπει να γίνει δέκτης των "ειδήσεών" τους. Και η στιγμή αυτή ήρθε, αφού το πολυδιαφημισμένο δελτίο των 8.30 του σταθμού "ήταν εκεί", όπως φυσικά και το βίντεο με τις "δηλώσεις" του Κ. Στεφανόπουλου. Ποιες ήταν αυτές οι δηλώσεις; Οσο κι αν φαίνεται αστείο, αποτελεί πραγματικότητα. Ο πρώην πρόεδρος της ΔΗΑΝΑ απάντησε στους ταλαίπωρους μικροφωνοφόρους του σταθμού ότι δεν πρόκειται να κάνει καμία δήλωση... Αυτό ήταν το "λύσιμο της σιωπής" του υποψηφίου για το ύπατο αξίωμα που επιφύλασσε το MEGA στους αδημονούντες τηλεθεατές του.

***

Μήπως όμως αυτή η αυτογελοιοποίηση των τηλεοπτικών σταθμών οδηγεί τους πολιτικούς ταγούς σε μια μεγαλύτερη σοβαρότητα όσον αφορά τις σχέσεις τους μαζί τους; Η απάντηση δόθηκε την ίδια μέρα. Αφορμή και πάλι η "πρωτιά". Αυτή τη φορά η "πρωτιά" για το ποιος θα κάνει τον... άθλο να ανακοινώσει πριν τους άλλους τον υποψήφιό του για την προεδρία. Ετσι όταν έγινε γνωστό ότι ο Αντ. Σαμαράς θα παρουσίαζε την πρότασή του στις 8.30 (όλως τυχαίως στις 8.30 μεταδίδονται τα δελτία ειδήσεων των περισσότερων καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας που σημαίνει ότι αν αυτά μεταδίδονταν στις 4 το πρωί τίποτα δεν αποκλείει ο κ. Σαμαράς να ανακοίνωνε τις αποφάσεις του στις... 4 και πέντε) ο Μ. Εβερτ έσπευσε να μαγνητοσκοπήσει τις δικές του δηλώσεις για να "παίξουν" στα κανάλια μια ώρα πριν...

Αυτό θα πει να είσαι σε ετοιμότητα. Διότι το παν είναι να μην αποφεύγεις τη μάχη των εντυπώσεων. Το παν είναι να σε βλέπουν όσο το δυνατόν πιο πολλοί, ανεξάρτητα από το τι λες και γιατί το λες. Αυτό κι αν είναι υπηρεσία στον τόπο. Τηλεκατευθυνόμενη...

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ