ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Φλεβάρη 1995
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βολές για εσωτερική κατανάλωση

Μεγάλα προβλήματα στο εσωτερικό αντιμετωπίζει ήδη η ελληνική κυβέρνηση για την άρση του βέτο για την τελωνειακή ένωση της Τουρκίας με την ΕΕ, καθώς το εσωτερικό (μικρο)πολιτικό και (μικρο)κομματικό παιχνίδι για την εκλογή Προέδρου, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη

Σοβαρές τριβές στους κόλπους της κυβέρνησης δημιουργεί η κατ' αρχήν συμφωνία της Ελλάδας με την τελωνειακή ένωση της Τουρκίας με την Κοινότητα, καθώς τα ανταλλάγματα που προσφέρει η ΕΕ για την προώθηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου στην Κοινότητα κρίνονται "πενιχρά" και "επισφαλή".

Η δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση εξαιτίας των ισχυρών πιέσεων που δέχεται από τους εταίρους και τις ΗΠΑ για να συμφωνήσει στην προώθηση των τουρκοκοινοτικών σχέσεων, επιδεινώνεται καθώς βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η διαδικασία διαβούλευσης για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της ελληνικής Δημοκρατίας.

Χτες το βράδυ, μάλιστα, ο αρχηγός της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνης Σαμαράς,έσπευσε στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών όπου υπογράμμισε στον Κάρολο Παπούλια τη διαφωνία του κόμματός του με τους χειρισμούς της κυβέρνησης. "Εγκαταλείψαμε, δήλωσε ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης, τον μόνο τρόπο άσκησης πίεσης προς την Τουρκία και εισπράξαμε μόνο αόριστες υποσχέσεις για την Κύπρο. Κατέστησα σαφές, συνέχισε, στον Κ. Παπούλια ότι μια τέτοια συμφωνία θα ήταν ολέθρια για τον τόπο μας και ζήτησα από την κυβέρνηση, αμέσως, να κάνει χρήση του δικαιώματος του βέτο".

Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών για το ίδιο θέμα, θα έχει σήμερα και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μ. Εβερτ.Ηδη χτες, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με δήλωση του αντιπροέδρου του Γ. Βαρβιτσιώτη,τοποθετήθηκε "κριτικά" απέναντι στους χειρισμούς της κυβέρνησης, ζητώντας διευκρινίσεις και απαντήσεις.

Στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος επίσης, δεν έλειψαν οι αντιδράσεις. Ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Κρανιδιώτης μιλώντας σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, υποστήριξε ότι υπάρχουν αποκλίσεις μεταξύ των όσων αυτός ως υφυπουργός Εξωτερικών είχε συμφωνήσει με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Α. Ζιπέ και της συμφωνίας που υιοθέτησε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ. "Η άποψή μου, είπε ο Γ. Κρανιδιώτης, είναι ότι αν δε γίνει δεκτή η αρχική πρόταση που είχαμε συμφωνήσει στο Παρίσι, η Ελλάδα θα πρέπει να διατηρήσει το βέτο της για την τελωνειακή ένωση με την Τουρκία".Για τον Θ. Πάγκαλο,οι εξελίξεις προσφέρονταν για "αρχηγική" εμφάνιση και τις εκμεταλλεύτηκε, λέγοντας ότι αυτό "σημαίνει ανατροπή πολιτικών έναντι της Τουρκίας που συνέδεαν το Κυπριακό με τη χρηματοδότηση της Τουρκίας, που είναι πολιτική 20 ετών που από το '83 μέχρι τώρα σεβάστηκαν όλες οι κυβερνήσεις. Θα είναι, συμπλήρωσε, συνταρακτικό εάν αυτή η πολιτική έχει ανατραπεί".

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ε. Βενιζέλος,με τις χτεσινές του δηλώσεις και αυτός παραδέχτηκε ότι όσα συμφώνησαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αποκλίνουν από τη δέσμη μέτρων που είχε συμφωνηθεί μεταξύ Ζιπέ και Κρανιδιώτη. "Η κυβέρνηση, συμπλήρωσε ο Ε. Βενιζέλος, επιφυλάσσεται να εξετάσει ενδελεχώς τα μέτρα και την εσωτερική τους ισορροπία και δεν πρόκειται να αποδεχτεί λύση η οποία δε θα έχει όλα τα στοιχεία που είχε η συμφωνία Κρανιδιώτη - Ζιπέ".Πρέπει, πάντως να υπογραμμιστεί ότι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισε ο Ευ. Βενιζέλος το θέμα, χαρακτηρίστηκε από υψηλά ιστάμενα κυβερνητικά στελέχη τα οποία απηχούν τις απόψεις του πρωθυπουργού, τουλάχιστον "ατυχής".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ