ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Φλεβάρη 1995
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΠΥΡΙΤΙΔΑΠΟΘΗΚΗ" ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
Διαρκές το έγκλημα

Γλίτωσαν και χτες το ολοκαύτωμα οι κάτοικοι του Περάματος. Πυρκαγιά σε εγκαταστάσεις εταιρίας πετρελαιοειδών περιορίστηκε έγκαιρα από Πυροσβεστική και εργαζόμενους. Εγκληματική η στάση της εταιρίας EL PETROL. Προκλητική κάλυψη του εγκλήματος από τον υπουργό Βιομηχανίας Κ. Σημίτη. Αμεση αντίδραση κατοίκων και δημοτικής αρχής, που προχωρούν από σήμερα το πρωί σε αποκλεισμό των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών

Πέραμα, χτες, 7 Φλεβάρη, 9 το πρωί. Μαύροι καπνοί σκεπάζουν την περιοχή Νεόκτιστα, δίπλα στα καζάνια, τις δεξαμενές καυσίμων της SHELL και σηκώνουν την πόλη στο "πόδι"! Η είδηση έσκασε σαν βόμβα: "Πήραν φωτιά τα πετρέλαια"! Τα πρόσωπα παγώνουν. Η μόνη σκέψη που κυριαρχεί είναι ότι μπορεί, από στιγμή σε στιγμή, μία ολόκληρη πόλη με πάνω από 45 χιλιάδες κατοίκους, να μετατραπεί σε κρανίου τόπο. Δρόμος διαφυγής κανένας. Τρόμος!Οι κάτοικοι παρακολούθησαν με κομμένη την ανάσα την κατάσβεση της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε σε αγωγό "μαζούτ" της εταιρίας πετρελαιοειδών EL PETROL και κράτησε για πάνω από μία ώρα. Οι αρμόδιοι της Πυροσβεστικής δήλωσαν αργότερα ότι από θαύμα η πυρκαγιά δεν εξαπλώθηκε στις δεξαμενές, τόσο της ίδιας εταιρίας, όσο και στις δεξαμενές των άλλων 4 ανάλογων εταιριών, που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από το επίκεντρο της πυρκαγιάς. Οι υπεύθυνοι της εταιρίας προσπάθησαν να υποβαθμίσουν το γεγονός και βρήκαν συμπαραστάτη τους τον υπουργό Βιομηχανίας Κ. Σημίτη, ο οποίος έσπευσε να βεβαιώσει ότι όλα λειτούργησαν άψογα!

Γεγονός, όμως, είναι ότι εκτός από την αφορμή για την πυρκαγιά - διαρροή σε αγωγό και ανάφλεξη από σπινθήρα - στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις, είναι σχεδόν παντελής η έλλειψη μέτρων ασφαλείας.

Σκηνικό τρόμου

Ολόκληρο το Πέραμα μέχρι και τη διασταύρωση του Σταυριανού (!) μύριζε μαζούτ και ο φλεγόμενος πίδακας πετρελαίου, στο σημείο διαρροής του κεντρικού αγωγού διακίνησης υγρών καυσίμων, που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, ξεπερνούσε και αυτό το ύψος των δεξαμενών, φτάνοντας τα 15 μέτρα. Το κέλυφος της κοντινότερης δεξαμενής, που σχεδόν έγλειφαν οι φλόγες, στράβωσε από τις υψηλές θερμοκρασίες, που αναπτύχθηκαν και μόνο από θαύμα δεν "έσκασε". Οπως διαπίστωσαν και οι πυροσβέστες, σε καμιά από τις δεξαμενές και μάλιστα τις κοντινές δε φαίνεται να λειτούργησε αυτόματο σύστημα ψύξης.Προβλήματα λειτουργίας εμφάνισαν και τα "κανονάκια", που θα έπρεπε να εκτοξεύουν ειδικό κατασβεστικό υγρό. Οπως κατήγγειλε ο δήμαρχος Περάματος Γ. Πατσιλινάκος,που έφτασε στις εγκαταστάσεις απ' την πρώτη στιγμή, όταν έμπαινε το πρώτο πυροσβεστικό όχημα, τα κανονάκια λειτούργησαν με καθυστέρηση τουλάχιστον μισής ώρας. Τα πρώτα κρίσιμα λεπτά της εκδήλωσης της πυρκαγιάς, που θα ήταν καθοριστική η χρήση τους, αυτά δεν είχαν παροχή!

Εγκληματικές ελλείψεις

Την έλλειψη ακόμα και των πιο στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας, όπως άνετη παροχή νερού, επιβεβαιώνει και ο περιφερειάρχης Αττικής: "Στον τόπο της πυρκαγιάς, κατέφτασαν 45 άντρες, ένα ειδικό όχημα διυλιστηρίων και 8 πυροσβεστικά οχήματα διαφόρων τύπων και μεγεθών. Ενισχυθήκαμε με νερό και αφρό από τις εγκαταστάσεις της SHELL", είπε χαρακτηριστικά. Ο αντιδήμαρχος Περάματος Θανάσης Λαγουδάκης κατήγγειλε ότι: "Νερό δεν υπάρχει στις εγκαταστάσεις αυτής της εταιρίας. Από τις εγκαταστάσεις της SHELL και από τα πυροσβεστικά οχήματα βρέθηκε νερό. Εξαιτίας των ελλείψεων στα μέτρα ασφαλείας, η εταιρία προσπάθησε να κουκουλώσει την πυρκαγιά. Νόμιζαν ότι θα έσβηνε με τρεις ανθρώπους που βρήκαμε όταν ήρθαμε. Η Πυροσβεστική ήρθε μετά από ένα τέταρτο, αφού την ειδοποίησε άλλη εταιρία και εμείς από το δήμο! Η εταιρία δεν πήρε τηλέφωνο. Αν δεν έρχονταν εργάτες από άλλες εταιρίες και δεν προσπαθούσαν να κλείσουν τη βάνα της αντλίας που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, με τους άντρες της Πυροσβεστικής θα καιγόμαστε σαν τα ποντίκια".

"Η εταιρία δεν μπορούσε να μας δώσει πυροσβεστικό υγρό, όταν εμείς χρειαστήκαμε - όταν άδειασε, δηλαδή, αυτό του πρώτου οχήματος της Πυροσβεστικής, που μπήκε στη μάχη της φωτιάς - με αποτέλεσμα να αναγκαστούμε να πάρουμε απ' το υδροδοτικό δίκτυο της "Shell"", κατήγγειλε ο ανθυπυραγόςΓ. Γιαννακόπουλος.Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται και από ανώτερες πηγές της Πυροσβεστικής, που επισήμαναν ότι η εταιρία διέθετε μόνο στατικούς, αντί για κινητούς, αυλούς (σ.σ. πρόκειται για σωληνοειδή εγκατάσταση, που ανακατεύει αφροποιό ύλη, νερό και αέρα, με αποτέλεσμα να παράγεται αφρός, που είναι ελαφρότερος από το καιόμενο καύσιμο, ώστε να επικάθεται πάνω από αυτό και να του στερεί το οξυγόνο), οι οποίοι δεν ήταν δυνατό να συνδεθούν με τα πυροσβεστικά οχήματα.

"Μόλις φτάσαμε, δε βρίσκαμε άνθρωπο της εταιρίας να απευθυνθούμε", αποκάλυψε άλλος αξιωματικός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, "και όταν εμφανίστηκε ένας υπάλληλος και του ζητήσαμε να μας υποδείξει κάποια βάνα, ώστε, κλείνοντάς τη, να αποκόψουμε την εισροή πετρελαίου στον φλεγόμενο αγωγό, δεν ήξερε καλά καλά πού βρίσκεται"...

Μόνιμη απειλή

"Εν κινδύνω" ζουν οι κάτοικοι του Περάματος και ευρύτερα του Πειραιά, με τη μόνιμη απειλή εκρήξεων και πυρκαγιών τα τελευταία εξήντα και πλέον χρόνια. Από το 1931, όταν άρχισε στο Πέραμα η εγκατάσταση των εταιριών καυσίμων, με πρώτη την "Shell". Τρεις δεκαετίες αργότερα οι εταιρίες καυσίμων "BP, Total, El Petrol και ΑΤΕΚΑ" καταλάμβαναν μαζί με τη "Shell" έκταση 300 στρεμμάτων περίπου.

Σημαντικά σε έκταση ατυχήματα έζησε το Πέραμα στις 14 Ιούλη '57, όταν ανατινάχτηκαν χιλιάδες φιάλες υγραερίου και ο κόσμος έτρεχε προς το βουνό, μην έχοντας άλλη διέξοδο, για να φτάσει στο Κερατσίνι. Το '78 με ανάφλεξη των αερίων δεξαμενής και έκρηξη μέσα στις εγκαταστάσεις και πάλι της "El Petrol", με αποτέλεσμα ένας εργοδηγός να πάθει καθολικά εγκαύματα. Το 1983 σημειώθηκε έκρηξη και πυρκαγιά σε βυτιοφόρο μέσα στις εγκαταστάσεις της "BP", που στοίχισε τη ζωή ενός ανθρώπου και το σοβαρό τραυματισμό ενός ακόμη.

Η χωρητικότητα των δεξαμενών, σύμφωνα με τα στοιχεία του Τοπικού Αναπτυξιακού Προγράμματος του '88, ανέρχεται στα 200.000 κυβικά μέτρα περίπου. Καθημερινά διακινούνται με 120 έως 150 βυτιοφόρα τουλάχιστον 5.000 κυβικά μέτρα. Ομως το ΥΠΕΧΩΔΕ ποτέ δεν προχώρησε στη διάνοιξη του δεύτερου δρόμου Λανίτου - Λεωφόρου Σχιστού, ώστε να πάψει η Λεωφόρος Δημοκρατίας να αποτελεί τη μοναδική οδό απομάκρυνσης από το Πέραμα σε περίπτωση ανάγκης.

Αμεση αντίδραση

Στον αποκλεισμό του χώρου γύρω από τις εταιρίες πετρελαιοειδών, έτσι ώστε να μη γίνει καμία διακίνηση πετρελαίου, θα προχωρήσουν σήμερα από τις 6.00 το πρωί κάτοικοι, μαζικοί φορείς και οι δημοτικοί σύμβουλοι του Περάματος, μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Περάματος που συνεδρίασε έκτακτα χτες. Παράλληλα το Δημοτικό Συμβούλιο, στο οποίο μετείχαν οι δήμαρχοι των όμορων δήμων, βουλευτές της Β Πειραιά και παρέστη εκπρόσωπος του νομάρχη, αποφάσισε να ζητηθεί από το υπουργείο Βιομηχανίας να λειτουργήσει η Επιτροπή Ελέγχου Εταιριών Πετρελαίου με τη συμμετοχή του δήμου και της Πυροσβεστικής. Να κοινοποιηθεί στο Δήμο Περάματος η μελέτη μετεγκατάστασης των εταιριών. Να πραγματοποιηθεί η μελέτη για το δεύτερο δρόμο Περάματος και να ξεκινήσει η κατασκευή, με συμμετοχή στο κόστος των εταιριών. Να μπουν σε εφαρμογή τα προγράμματα για την ενεργοποίηση του πληθυσμού σε περίπτωση ατυχήματος. Να ξεκινήσει η μελέτη για την αξιοποίηση, προς όφελος της πόλης, των χώρων όπου σήμερα βρίσκονται τα καζάνια και, τέλος, να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την απομάκρυνση των εταιριών πετρελαίου.

Ο δήμαρχος Περάματος Γ. Πατσιλινάκος χαρακτήρισε απαράδεκτες τις δηλώσεις του υπουργού Βιομηχανίας Κ. Σημίτη, ο οποίος έσπευσε να πει ότι "η Πυροσβεστική Υπηρεσία έδρασε αποτελεσματικά, χωρίς να υπάρξει ευρύτερος κίνδυνος, ενώ η αρμόδια υπηρεσία του ΥΒΕΤ στις περιπτώσεις παροχής άδειας εξετάζει, αν καλύπτονται οι όροι ασφάλισης. Με διαβεβαίωσαν, κατέληξε, ότι στην προκειμένη περίπτωση, οι όροι καλύπτονταν".

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γερ. Αραβανής, που παραβρέθηκε στη συνεδρίαση, δήλωσε ότι το Κόμμα θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις κάθε αγώνα των κατοίκων και κάθε σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και ότι σήμερα κιόλας θα καταθέσει στη Βουλή επίκαιρη ερώτηση για το θέμα.

Η Επιτροπή Πόλης της ΚΟ Πειραιά του ΚΚΕ σε σχόλιό της σημείωσε: "Η κυβέρνηση οφείλει να παρέμβει άμεσα και να υποχρεώσει τις πολυεθνικές του πετρελαίου να συμμορφωθούν με το αίτημα ζωής των κατοίκων του Περάματος. Αρκετά έπαιξαν και κέρδισαν με την επιβίωση ολόκληρης της περιοχής".

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γεράσιμος ΤΡΥΦΩΝΑΣ

Αθηνά ΖΥΜΑΡΗ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Μανώλης ΠΑΚΙΑΣ

Γκαράζ κάτω από το Μέγαρο

Προτείνει ως εναλλακτική λύση η Συντονιστική Επιτροπή, προκειμένου να σωθεί το Πάρκο Ελευθερίας

"Μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη για την κατασκευή υπόγειου γκαράζ ακριβώς κάτω από το κτίριο του ΦΙΞ, δημιουργεί ερωτηματικά η επιμονή του για την κατασκευή του γκαράζ του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής στο Πάρκο Ελευθερίας, παραβιάζοντας τη νομιμότητα και τις αρχές προστασίας περιβάλλοντος".

Αυτό επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή για τη Σωτηρία του Πάρκου Ελευθερίας και κάνει την εξής πρόταση: "Η κατασκευή γκαράζ ακριβώς κάτω από το Μέγαρο Μουσικής, αφού πρώτα μελετηθεί ως προς τις επιπτώσεις του στον υδροφόρο ορίζοντα, θα μπορούσε να προστεθεί στις εναλλακτικές λύσεις που έχουμε ήδη προτείνει για ένα λειτουργικό γκαράζ αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση του Μεγάρου".

Να σημειωθεί ότι μία άλλη εναλλακτική λύση που έχει προταθεί είναι για το οικόπεδο του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων στην οδό Λάχητος.

"Ωστόσο - συνεχίζει η Επιτροπή - ο υπουργός και ο ΟΜΜΑ απορρίπτουν την επιστημονική διερεύνηση του θέματος και γενικότερα το διάλογο και συνεχίζουν την αδιάλλακτη πορεία τους. Ρωτάμε τον υπουργό: Θα λειτουργήσει έστω και ο περιορισμένος διάλογος που αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο μεταξύ Δήμου, υπουργείου και Πολυτεχνείου; Με ποιο τρόπο και ποιο χρονοδιάγραμμα;".

Επίσης υπενθυμίζεται ότι ακόμη περιμένουμε την έκδοση της απόφασης του Δ Τμήματος του ΣτΕ για την ακύρωση της άδειας εκσκαφής στο Πάρκο, η οποία καθυστερεί αδικαιολόγητα.

Και η Επιτροπή καταλήγει: "Η επέκταση της πολιτιστικής αυτοκρατορίας του κ. Χρ. Λαμπράκη, με το τεράστιο υπέργειο κτίριο Συνεδρίων, για την εξυπηρέτηση του οποίου θέλει τον υπόγειο σταθμό 2.000 θέσεων, πρέπει να σταματήσει. Εστω και αν ο υπάλληλός του κ. Θάνος Μικρούτσικος τον έκανε κύριο ενός νέου "Οργανισμού" του "Μουσικού και Εκπαιδευτικού Οργανισμού Ελλάδος" (ΦΕΚ 223 Α/27-12-94, άρθρο 8), θα μπορούσαν να βρεθούν και άλλοι χώροι για να τον στεγάσουν. Η Επιτροπή μας θα υπερασπιστεί τον κοινόχρηστο δημόσιο χώρο πρασίνου με κάθε μέσο, απέναντι στα παράνομα, βρόμικα και ιδιοτελή σχέδια του Χρ. Λαμπράκη και των άβουλων συνεργατών του".

Ετοιμότητα τραμπούκων

Την "ετοιμότητα" της εταιρίας ανέλαβαν να υπερασπιστούν δύο τραμπούκοι της οι οποίοι προπηλάκισαν φωτορεπόρτερ του "Ρ" όταν προσπάθησε να φωτογραφίσει έναν πυροσβεστήρα του οποίου η ημερομηνία λήξης είχε περάσει. Ο φωτορεπόρτερ γλίτωσε από τους τραμπούκους χάρη στην επέμβαση ανδρών της Πυροσβεστικής.

Στη μάχη με τις φλόγες...

Αγκαλιά με τα σπίτια

"Γιατί φωτογραφίζεις το ληγμένο πυροσβεστήρα;", ρώτησαν πριν προπηλακίσουν το φωτογράφο του "Ρ"...

Σ' αυτό τον αγωγό εκδηλώθηκε η πυρκαγιά! Στο βάθος διακρίνεται ο ...κύριος, που καταφτάνει για να επαναφέρει στην τάξη το φωτογράφο του "Ρ"



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ