ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Φλεβάρη 1995
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΑΠΑΝΕΣ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟ+ΔΚΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ
"Νυστέρι" για πιο σκληρή λιτότητα
  • Περικόπτονται οι προϋπολογισμοί των ΔΕΚΟ
  • Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση προωθεί τη μετατροπή των Υπηρεσιών Εντελλομένων Εξόδων σε όργανα δημοσιονομικού ελέγχου των φορέων του Δημοσίου αλά Ευρωπαϊκή Ενωση. Στόχος, η δραστική περικοπή των επιχορηγήσεων
  • Πρόταση να μετατραπεί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σε "Θησαυροφυλάκιο"

"Νυστέρι", εκ νέου, ετοιμάζεται να βάλει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στις επιχορηγήσεις, συνολικά στις δαπάνες του Δημοσίου και πριν απ' όλα στις... κοινωνικές. Για το σκοπό αυτό προωθείται και η εφαρμογή "οργανωτικών" μέτρων τα οποία θα συμπεριλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των άλλων θα προβλέπεται η "αναβάθμιση" του ρόλου και των αρμοδιοτήτων των Υπηρεσιών Εντελλομένων Εξόδων (ΥΕΕ), ενώ είναι πιθανό να μετονομαστούν σε "ΥπηρεσίεςΔημοσιονομικού Ελέγχου".Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προτείνεται να "μετατραπεί" σε "Θησαυροφυλάκιο του κράτους".

Για την... καλύτερη οργάνωση των περικοπών πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομικών, Α. Παπαδόπουλου,και με τη συμμετοχή εκπροσώπων 45 Υπηρεσιών Εντελλομένων Εξόδων από υπουργεία και φορείς. Η ουσία των στόχων της κυβερνητικής πολιτικής μπορεί να εκφραστεί με τη θέση που διατύπωσε ο υπουργός Οικονομικών σε πρόσφατη σχετική εγκύκλιό του, ότι καμιά δαπάνη "δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη"... Ειδικότερα, τα κυβερνητικά σχέδια περιλαμβάνουν: Τη διεύρυνση του ρόλου των Υπηρεσιών Εντελλομένων Εξόδων, στις οποίες θα δοθούν αρμοδιότητες δημοσιονομικού ελέγχου στα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.Θα μπορούν όχι μόνο να ελέγχουν πλήρως τη διάθεση των πιστώσεων στα πλαίσια του κρατικού προϋπολογισμού, αλλά η έγκριση (ή η απόρριψη) κάθε δαπάνης όλων των υπουργείων και δημοσίων φορέων θα γίνεται αφού προηγουμένως έχει συνταχθεί σχετική εισήγηση "σκοπιμότητας δαπανών" από τις ΥΕΕ. Οι ΥΕΕ θα διενεργούν ελέγχους των οικονομικών στοιχείων όχι μόνο για λογαριασμό της κυβέρνησης, αλλά και για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης!

Από τα βασικά "εργαλεία" για την επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού του 1995 στα πλαίσια του προγράμματος "σύγκλισης", του προγράμματος μακρόχρονης μονόπλευρης λιτότητας, είναι ο σφαγιασμός των επιχορηγήσεων. Παρά τις μέχρι τώρα μεγάλες περικοπές η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θεωρεί ότι "υπάρχουν μεγάλα περιθώρια" για περικοπή των επιχορηγήσεων και υποστηρίζει ότι "ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στις επιχορηγήσεις νομικών προσώπων (Ταμεία, Οργανισμοί, Ιδρύματα κλπ) οι οποίες τα τελευταία χρόνια αυξάνονται με ανησυχητικό ρυθμό"! Ετσι, η διάθεση των επιχορηγήσεων θεωρείται από την κυβέρνηση ως ένα ακόμη σημαντικό όπλο "εκβιασμού" των διοικήσεων των φορέων του δημόσιου τομέα να τηρούν απαρέγκλιτα την πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας: Στις ΥΕΕ θα δοθεί το δικαίωμα πλήρους ελέγχου του κατά πόσο πιστά τηρείται η εισοδηματική πολιτική στο δημόσιο τομέα. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι σε κάποιο δημόσιο φορέα "παραβιάζεται" η επίσημη εισοδηματική πολιτική τότε οι ΥΕΕ θα εισηγούνται προς το Γενικό Λογιστήριο και αυτόματα δε θα δίνεται καμιά επιχορήγηση στο συγκεκριμένο δημόσιο φορέα! Η διάθεση των επιχορηγήσεων θα εξαρτάται, επίσης, από τα ταμειακά υπόλοιπα που θα έχει ο κάθε φορέας.

Στην "κλίνη του Προκρούστη" και οι ΔΕΚΟ

Περικοπές των επενδυτικών προγραμμάτων των ΔΕΚΟ, μείωση του επιτρεπόμενου ορίου δανειοδότησης και περικοπή του συνολικού κονδυλίου μισθοδοσίας των εργαζομένων σ' αυτές. Αυτό είναι το τρίπτυχο που συμπληρώνει τη νέα επέλαση της αντιλαϊκής και αδιέξοδης κυβερνητικής πολιτικής. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προωθεί την "αναμόρφωση" των προϋπολογισμών των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών που, εκτός των άλλων θα έχουν ως αποτέλεσμα το σταμάτημα της κατασκευής ορισμένων έργων της ΔΕΗ, πριν απ' όλα των υδροηλεκτρικών σταθμών (για παράδειγμα του Υλαρίωνα). Η κυβέρνηση δεν επιτρέπει στη διοίκηση της ΔΕΗ να προσφύγει σε δανεισμό προκειμένου να χρηματοδοτήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα. Αρμόδιοι παράγοντες υποστηρίζουν ότι εάν γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις για το ύψος των δανείων, τότε η ΔΕΗ "θα επιβαρυνθεί με 40 δισ. περίπου τοκοχρεολύσια επιπλέον". Στην πραγματικότητα οι στόχοι της κυβερνητικής πολιτικής εστιάζονται όχι στη μείωση του χρέους της επιχείρησης, αλλά στη σκληρότερη εφαρμογή της πολιτικής της λιτότητας: Δηλώνουν ότι η ΔΕΗ θα μπορούσε να "εξοικονομήσει" κονδύλια για να καλύψει τις επενδύσεις της εάν... πρώτον,δεν έδινε"μεγάλες" αυξήσεις στο προσωπικό και δεύτερο,με απολύσεις εκτάκτων, αλλά και μέρους των εργαζομένων (βασικά διοικητικών υπαλλήλων) που έχουν επαναπροσληφθεί μετά από δικαστικές αποφάσεις.

Αντρέας ΠΕΤΣΙΝΗΣ

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Μέτωπο πάλης κόντρα στην κυβερνητική πολιτική

Με πρωτοβουλία της ΓΣΕΒΕΕ και Ομοπονδιών πραγματοποιείται αύριο σύσκεψη για τη συγκρότηση συντονιστικής επιτροπής αγώνα

Κάλεσμα προς όλους τους επαγγελματοβιοτέχνες και έμπορους, τα επιμελητήρια, την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου και σε όλους τους εμπορικούς συλλόγους της χώρας απευθύνουν 49 τοπικές και 23 κλαδικές Ομοσπονδίες για να συγκροτηθεί ένα ευρύ μέτωπο πάλης για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, με κορυφαίο το φορολογικό.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση - με την παραπάνω έκκληση - που έγινε με πρωτοβουλία της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), και των τοπικών Ομοσπονδιών Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πειραιά,σχηματίστηκε ήδη ο επιμελητηριακός πυρήνας (39 επιμελητήρια). Σ' αυτά τα πλαίσια, αύριο Πέμπτη, 9 Φλεβάρη και ώρα 3 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη στα γραφεία της ΓΣΕΒΕΕ, όπου θα εκλεγεί συντονιστική επιτροπή και θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για την επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρηματιών και την αντίσταση στις πολιτικές που ασκούνται σε βάρος τους.Στο στόχαστρο της δράσης των ΕΒΕ βρίσκεται η κρίση που μαστίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η οποία παίρνει ολοένα μεγαλύτερες διαστάσεις, με αποτέλεσμα ο κλάδος να οδηγείται καθημερινά στον αφανισμό από τις αντιλαϊκές πολιτικές μονόπλευρης λιτότητας που εδώ και χρόνια εφαρμόζουν οι γαλαζοπράσινες κυβερνήσεις. Ας σημειωθεί ότι τα προβλήματα που πλήττουν άμεσα τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες σχετίζονται με τη φορολογία, τη μονοπώληση της αγοράς από ντόπιες και ξένες πολυεθνικές επιχειρήσεις, τη μετατόπιση σημαντικού μέρους του τζίρου των ΜΜΕ προς αυτές κλπ. Οι εκπρόσωποι των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων έχουν εκφράσει επανειλημμένα την κατηγορηματική τους αντίθεση στην ασκούμενη φορολογική πολιτική και ιδιαίτερα στα λεγόμενα "αντικειμενικά" κριτήρια φορολόγησης, καθώς και στο φόρο 35% στις ΟΕ, ΕΕ και συνεταιρισμούς. Οπως επισημαίνουν, η συγκεκριμένη φορολογική μεταχείριση βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με κάθε έννοια φορολογικής δικαιοσύνης που επιτάσσει το Σύνταγμα.

ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΣ
Αναγκαίος ο περιορισμός της επέκτασης των σούπερ - μάρκετ

"Τον κώδωνα του κινδύνου" κρούουν οι εκπρόσωποι των παντοπωλών για την ασύδοτη επέκταση των αλυσίδων σούπερ - μάρκετ στη χώρα μας, ζητώντας από την πολιτεία την άμεση λήψη νομοθετικών μέτρων, όπως ο περιορισμός του χώρου των πολυκαταστημάτων, η μείωση του ωραρίου και η παροχή κινήτρων για συνενώσεις μεταξύ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Οπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Πανελλήνια Ενωση Παντοπωλειακών Εταιριών Συνεταιρισμών - Κοινοπραξιών Ελλάδος,η ανάγκη λήψης μέτρων επιβάλλεται άμεσα για τους εξής λόγους: Οσο λιγότερα γίνονται τα συγκροτήματα αλυσίδων σούπερ - μάρκετ, τόσο περισσότερο θα αυξάνουν τη δυνατότητά τους να πιέζουν και να στραγγαλίζουν την παραγωγή, καθώς και να επιβάλλουν τους δικούς τους κανόνες και όρους συναλλαγών προμήθειας των ειδών (τρόπος πληρωμής, προβολές, προσφορές, ενοικίαση χώρων, προώθηση εισαγόμενων προϊόντων κλπ.). Εχοντας "αρπάξει" το μεγαλύτερο μερίδιο της λιανικής πώλησης θα διαμορφώνουν ανεξέλεγκτα, σε μεταξύ τους συμφωνίες, τις τιμές, σε βάρος πάντα του καταναλωτή. Με την ίδρυση μεγάλων υπερκαταστημάτων στις περιφέρειες και την πώληση ορισμένων προϊόντων για λίγο διάστημα σε τιμές κάτω του κόστους, θα εκτοπιστούν οι τοπικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα τεράστια κεφάλαια να μεταφέρονται από την περιφέρεια στο κέντρο ή και στο εξωτερικό. Συγχρόνως, ο άμεσος και εξοντωτικός ανταγωνισμός θα προκαλέσει τρομερές ανακατατάξεις στην κοινωνικοοικονομική δομή των επαρχιακών πόλεων και θα ρίξει στην ανεργία και στην ανέχεια δεκάδες χιλιάδες οικογένειες μικρομεσαίων επιχειρηματιών, προκαλώντας τεράστιες κοινωνικές διαταραχές.

Φθηνότερο και περισσότερο χρήμα

Υποσχέσεις του διοικητή της Εθνικής Τράπεζας στους βιομηχάνους. Μικρά "περιθώρια" μείωσης των επιτοκίων

Φθηνότερο και περισσότερο χρήμα και μείωση του υπό δημόσιο έλεγχο τραπεζικού τομέα αξιώνουν οι βιομήχανοι. Τους "προβληματισμούς" αυτούς των βιομηχάνων "έθεσε" η ηγεσία του ΣΕΒ υπόψη του διοικητή της Εθνικής Τράπεζας Γ. Μίρκου,ο οποίος παραβρέθηκε στη συνεδρίαση του γενικού συμβουλίου του Συνδέσμου την περασμένη Δευτέρα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΣΕΒ, ο πρόεδρός του Ι. Στράτος υποστήριξε ότι "με το υφιστάμενο μείγμα δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής δεν πρέπει να αναμένουμε στο εγγύς τουλάχιστον μέλλον ουσιαστική υποχώρηση των πραγματικών επιτοκίων". Παράλληλα ο Ι. Στράτος έδωσε έμφαση στη "μεγάλη διαφορά επιτοκίων καταθέσεων - χορηγήσεων"...

Από την πλευρά του ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας έκανε ό,τι μπορούσε, προκειμένου να "πείσει" τους εκπροσώπους των μεγαλοβιομηχάνων ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κινείται στην κατεύθυνση της υλοποίησης αυτών των απαιτήσεων, που εκτός των άλλων περιλαμβάνουν και την ευνοϊκή ρύθμιση χρεών που προήλθαν από χορήγηση θαλασσοδανείων σε αεριτζήδες "επιχειρηματίες". Ως γνωστό, ο ΣΕΒ έχει αντιδράσει - "σχετικώς" - στις εξαγγελίες της ΕΤΕ για τη ρύθμιση χρεών ύψους 200 δισ., για το λόγο ότι... δε "ρυθμίζονται" ανάλογα τα χρέη και άλλων μεγαλοβιομηχάνων. Παράλληλα δε ο Γ. Μίρκος δεν παράλειψε να πει ότι υπάρχουν "διαθέσιμα" για τη χρηματοδότηση από την τράπεζα "μικρομεσαίων" επιχειρήσεων... Τέλος, "υπενθύμισε" ότι "είναι ανοιχτός σε κάθε πρόταση" και... "επιθυμεί τη στενή συνεργασία με τον ΣΕΒ".

Από παλιότερη κινητοποίηση των επαγγελματοβιοτεχνών



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ