ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Φλεβάρη 1995
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φοροδιαφυγή ΦΠΑ των μεγαλοεισαγωγέων

Το 1994, για δεύτερη συνεχή χρονιά, οι μεγαλοεισαγωγείς δεν απέδοσαν και παρακράτησαν τεράστια ποσά φόρου. Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αποδέχεται την κατάσταση που δημιουργήθηκε από την κατάργηση των τελωνειακών ελέγχων στα σύνορα

Μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή από ΦΠΑ παρατηρήθηκε και το 1994 με δράστες και αυτή τη φορά τους μεγαλοεισαγωγείς από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτό αναγνωρίζει και επίσημα η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών η οποία με σπασμωδικά μέτρα επιχειρεί να αντιμετωπίσει το φαινόμενο το οποίο, σημειωτέον εκδηλώθηκε με οξυμένη μορφή και το 1993, πρώτη χρονιά κατάργησης των τελωνειακών δασμών και ελέγχων στα σύνορα και αλλαγής του τρόπου καταβολής του ΦΠΑ που προέρχεται από εισαγωγές των χωρών μελών της ΕΕ.

Δύο χρόνια μετά την εφαρμογή του νέου καθεστώτος και ενώ η φορολογική επίθεση κατά των φτωχότερων στρωμάτων εντείνεται, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ουσιαστικά σηκώνει ψηλά τα χέρια για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής που διαπράττουν οι μεγαλοεισαγωγείς. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου, ο ρυθμός αύξησης του ΦΠΑ για το 1994, έκλεισε περίπου στα επίπεδα αύξησης του πληθωρισμού, κάτι το οποίο κρίνεται μη ικανοποιητικό.Το Δεκέμβρη του 1994, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 1993, τα έσοδα από ΦΠΑ αυξήθηκαν με ρυθμό 11,4%, ενώ τα συνολικά έσοδα το μήνα Γενάρη του 1995, ως προς το 1994, παρουσίασαν ρυθμό αύξησης 22,3%.

Οπως είναι γνωστό από 1/1/93, οι κάθε μορφής εισαγωγές από τις χώρες μέλη της ΕΕ γίνονται χωρίς τελωνειακούς ελέγχους στα σύνορα, ενώ δεν παρακρατείται ο ΦΠΑ από τις τελωνειακές υπηρεσίες. Ο φόρος αυτός καταβάλλεται πλέον από τον εισαγωγέα ή τον παραλήπτη του εμπορεύματος, μετά την άφιξη στον αποθηκευτικό χώρο, στις κατά τόπους Εφορίες. Οι τελευταίοι όμως εκμεταλλευόμενοι το νέο καθεστώς σε συνδυασμό με το χάος που επικρατεί στη διασταύρωση στοιχείων εισαγωγών - εξαγωγών από τις χώρες της ΕΕ προτιμούν να μη τον καταβάλουν και να τον παρακρατούν. Για την αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής, το υπουργείο Οικονομικών τις τελευταίες βδομάδες, έχει ζητήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες που βρίσκονται στα κυριότερα σημεία εισόδου προς τη χώρα (λιμάνια, σύνορα) να κρατούν τα παραστατικά σε φωτοτυπίες προκειμένου να ελέγχουν τον παραλήπτη των εμπορευμάτων. Πρόκειται επίσης να αγοραστούν σε πρώτη φάση 10 ΒΑΝ τα οποία θα διατεθούν στην ΥΠΕΔΑ για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο της φοροδιαφυγής.

Την επόμενη βδομάδα εξάλλου αναμένεται να δοθεί στους ενδιαφερόμενους φορείς το περίγραμμα αναδιάρθρωσης του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες στο θέμα του νέου Σώματος φοροελεγκτών "αμερικανικού τύπου" επήλθε τελικά συμβιβασμός μεταξύ του υπουργείου και της ηγεσίας της ΠΟΕ - ΔΟΥ. Στο περίγραμμα θα προβλέπεται μεν η δημιουργία του νέου Σώματος "ειδικών περιπτώσεων" με αυξημένες κατασταλτικές αρμοδιότητες, το τελευταίο όμως θα υπαχθεί οργανικά στη σημερινή δομή των φοροδιωκτικών αρχών.

Αναζητούνται λύσεις για το "σπάσιμο" της ΕΤΒΑ

Νέα έκθεση με συγκεκριμένες προτάσεις για το "μέλλον" της ΕΤΒΑ, με την ουσιαστική συμμετοχή και εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος, θα συνταχθεί, καθώς τα αρμόδια κυβερνητικά επιτελεία έκριναν "μη ικανοποιητική" την έκθεση που συνέταξαν οι τρεις ξένες εταιρίες - σύμβουλοι της Τράπεζας.

Το θέμα, όπως και γενικότερα ζητήματα αναδιάρθρωσης του δημόσιου τραπεζικού τομέα, εξετάστηκε χτες σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, χωρίς την παρουσία του διοικητή της ΕΤΒΑ Θ. Γκαμαλέτσου.Στη σύσκεψη συμμετείχαν, μεταξύ των άλλων, οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου,Οικονομικών Α. Παπαδόπουλος,Βιομηχανίας Κ. Σημίτης,ο αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας Χρ. Ροκόφυλλος και ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Μ. Κουράκος.Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκθεση δεν κρίθηκε ικανοποιητική, κυρίως όσον αφορά το κόστος και τους τρόπους "εξυγίανσης" της ΕΤΒΑ. Στη μελέτη υποστηρίζεται πως η οικονομική κατάσταση της ΕΤΒΑ είναι τόσο άσχημη, ώστε κάποιο μη ελεγχόμενο γεγονός μπορεί να την οδηγήσει σε κατάρρευση. Σύμφωνα με τους ξένους "συμβούλους", η εξυγίανση της Τράπεζας θα κοστίσει 400 δισεκατομμύρια δραχμές περίπου, ποσό που πρέπει να καταβάλει εφάπαξ το ελληνικό δημόσιο για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΤΒΑ. Προτείνεται το σπάσιμο της ΕΤΒΑ σε δυο εταιρίες. Στη μια να δοθεί η "διαχείριση" του προβληματικού χαρτοφυλακίου. Η δεύτερη εταιρία να αποτελείται από τρεις μονάδες, την "επενδυτική", την "αναπτυξιακή" και μια "υποστήριξης".

Το "προβληματικό" χαρτοφυλάκιο είναι γύρω στα 450 δισ. δρχ., ενώ τα δάνεια που οφείλουν οι ιδιώτες είναι 360 δισ. δρχ. Η συνολική ζημιά χρήσης του 1993 ανέρχεται σε 127,6 δισεκατομμύρια δραχμές έναντι 78,3 δισ. δρχ. το 1992. Σύμφωνα με την έκθεση των ορκωτών λογιστών, το 65% των θαλασσοδανείων που έχει χορηγήσει η ΕΤΒΑ πιθανότατα δε θα εισπραχθούν ποτέ!

μικρα μεγαλα

ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: Λήγει - οριστικά - την Παρασκευή 10 Φλεβάρη η προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας οχημάτων και την προμήθεια του "τελόσημου" για το 1995. Το υπουργείο Οικονομικών υπενθυμίζει με χτεσινή του ανακοίνωση ότι δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση και προειδοποιεί τους κατόχους οχημάτων πως όσοι δεν πρόλαβαν να αγοράσουν το "τελόσημο" θα πληρώσουν τα προβλεπόμενα τσουχτερά πρόστιμα ανάλογα με την κατηγορία που ανήκει το όχημά τους.Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το νόμο, όσοι κυκλοφορήσουν μετά τη λήξη της προθεσμίας χωρίς το ειδικό "τελόσημο", θα τους αφαιρούνται από τα αστυνομικά όργανα οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας του οχήματος.

ΜΑΡΜΑΡΟ: Κυκλοφόρησε από το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), έκθεση με θέμα "Ο Κλάδος του Μαρμάρου" η οποία εκπονήθηκε από τον Ι. Γιάνναρο. Σύμφωνα με τη μελέτη, το ελληνικό μάρμαρο κατέχει την τρίτη θέση στην παγκόσμια αγορά σε μέγεθος παραγωγής, τα λευκά μάρμαρα αποτελούν το σήμα κατατεθέν της ελληνικής μαρμαροβιομηχανίας και συγκαταλέγονται ανάμεσα στα καλύτερα μάρμαρα του κόσμου. Ο ρυθμός προώθησης των προϊόντων στην αγορά είναι αργός αφού οι μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου έχουν στραμμένο το ενδιαφέρον τους στην αύξηση της εξαγωγικής τους δραστηριότητας. Η ετήσια παραγωγή μαρμάρων για το 1994 εκτιμάται στα 2,6 εκ. τόνους και το σημαντικότερο εξορυκτικό κέντρο βρίσκεται στη Β. Ελλάδα (ευρύτερη περιοχή Δράμας - Καβάλας - Θάσου).

"ΧΡΥΣΟΣ -ΑΣΗΜΙ" : Ανοίγει τις πύλες της στις 10 Φλεβάρη 1995, η 8η έκθεση"Χρυσός - Ασήμι '95", η οποία θα λειτουργήσει στις εγκαταστάσεις του Μεσογειακού Κέντρου Εκθέσεων από 10 - 2 - 95 έως και 13 - 2 - 95. Αυτό ανακοινώθηκε χτες από το Ελληνικό Κέντρο Αργυροχρυσοχοφιας (ΕΛΚΑ) και τηνΠανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων - Κοσμηματοπωλών -Ωρολογοποιών (ΠΟΒΑΚΟ). Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Παρασκευή 10 - 2 στις 7 το απόγευμα από τον αναπληρωτή υπουργό Βιομηχανίας Χρ. Ροκόφυλλο. Στην έκθεση παίρνουν μέρος 303 εκθέτες, καλύπτοντας συνολικά 12.000 τ. μ.. Συμμετέχουν 248 παραγωγοί αργυροχρυσοχόοι, 22 αντιπρόσωποι μηχανημάτων, 20 κατασκευαστές και αντιπρόσωποι ειδών συσκευασίας και 13 επιχειρήσεις πολύτιμων λίθων. Η είσοδος επιτρέπεται μόνο σε εμπόρους.

Η πορεία της δραχμής το Γενάρη

Υποτίμηση απέναντι στα περισσότερα ευρωπαϊκά νομίσματα σημείωσε η δραχμή κατά το Γενάρη σε σχέση με τον περασμένο Δεκέμβρη, ενώ εμφανίζεται ανατιμημένη έναντι του συνόλου των ξένων νομισμάτων. Αυτό προκύπτει από το δελτίο του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα και παρουσιάζει την πορεία της δραχμής απέναντι στα ξένα νομίσματα. Από τη σύγκριση των μέσων μηνιαίων τιμών των ξένων νομισμάτων το Δεκέμβρη του 1994 και το Γενάρη του 1995 προκύπτει ότι η δραχμή σημείωσε άνοδο το Γενάρη απέναντι στο δολάριο, το γιεν και σε ορισμένα από τα υπόλοιπα ξένα νομίσματα. Ειδικότερα, ως προς το δολάριο ανατιμήθηκε κατά 1,96%, ως προς το γιεν κατά 1,50%, ως προς τη λίρα Κύπρου κατά 0,07%. Ανατιμήθηκαν, δε, απέναντι στη δραχμή η κορόνα Νορβηγίας κατά 0,39% και το φράγκο Ελβετίας κατά 1,29%.

Τέλος, κατά το δωδεκάμηνο Γενάρης 1994 - Γενάρης 1995 το δολάριο των ΗΠΑ υποτιμήθηκε κατά 4,88% απέναντι στη δραχμή και το δολάριο Καναδά κατά 11,47%. Ενώ, τα υπόλοιπα πέντε κυριότερα ξένα νομίσματα ανατιμήθηκαν ως προς τη δραχμή από 4,46% (το δολάριο Αυστραλίας) μέχρι 8,82% (το φράγκο Ελβετίας).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ