Ανώτατο πλαφόν στα τετραγωνικά μέτρα που απαιτούνται για την ίδρυση και λειτουργία μεγάλων εμπορικών καταστημάτων, με βάση όσα ισχύουν σε άλλες χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προσανατολίζεται να θέσει η ηγεσία του υπουργείο Εμπορίου. Αυτό προκύπτει από την απάντηση που έδωσαν τα αρμόδια υπουργεία, σε σχετικό αίτημα της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Ιωαννίνων, το οποίο έφερε στη Βουλή το ΚΚΕ με αναφορά των βουλευτών του Σπύρου Στριφτάρη και Γεράσιμου Αραβανή.Οπως υποστηρίζεται στη σχετική απάντηση, η ελληνική κυβέρνηση έχει αναλάβει την ευθύνη του συντονισμού ενός πακέτου μέτρου υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της βιοτεχνίας, στο πλαίσιο του οποίου αντιμετωπίζεται το τελευταίο διάστημα και σχετική νομοθετική ρύθμιση για τη λειτουργία των πολυκαταστημάτων στη χώρα μας.
Ηδη η εμπειρία των χωρών - μελών της ΕΕ, τονίζεται, μελετάται από αρμόδιο επιτελείο του υπουργείου Εμπορίου και κατά πάσα πιθανότητα αναμένεται να λάβει αποφάσεις για εφαρμογή ανώτατου πλαφόν, στα τετραγωνικά μέτρα που απαιτούνται για την ίδρυση και λειτουργία μεγάλων εμπορικών καταστημάτων.
Εξάλλου, σε ό,τι αφορά την αναφορά του ίδιου φορέα σχετικά με το θεσμό των εκπτώσεων και των προσφορών, ο οποίος βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σε πλήρη υποβάθμιση και αποδυνάμωση. Στη σχετική απάντηση αναφέρεται ότι έχει συσταθεί στο υπουργείο Εμπορίου επιτροπή με πρόεδρο τον γενικό γραμματέα του υπουργείου και μέλη εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου, των καταναλωτών και υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου, με στόχο τη μελέτη και εισήγηση τρόπων για την αναδιάρθρωση και βελτίωση του καθεστώτος των τακτικών εκπτώσεων και προσφορών. Ας σημειωθεί ωστόσο ότι πρόκειται για μία επιτροπή που έχει να συνεδριάσει εδώ και κάποιους μήνες...
Εντολή να διερευνηθεί η αγορά και να εκτιμηθεί τι θα απέδιδε η διάθεση του 8% - 10% των μετοχών του ΟΤΕ στο Χρηματιστήριο έδωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, που διευκρίνισε ότι οι διαδικασίες πώλησης θα ξεκινήσουν μετά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας
Μετά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ. Ωστόσο, παρά την όποια "αβεβαιότητα" για τις εξελίξεις, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ήδη μελετά και σχεδιάζει τα επόμενα βήματα και στο θέμα αυτό. Χτες, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας - με τη συμμετοχή των υπουργών Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου,Βιομηχανίας Κ. Σημίτη,του υφυπουργού Οικονομικών Ν. Κυριαζίδη,του γενικού γραμματέα του ΥΠΕΘΟ Μ. Παπαϊωάννου,του διευθύνοντα συμβούλου του ΟΤΕ Π. Λάμπρου - αποφασίστηκε να ανατεθεί σε χρηματιστές η "διερεύνηση" της αγοράς σχετικά με τις "προθέσεις" της για την ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού. Επίσης, επαναβεβαιώθηκε η κατ' αρχήν απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να ξεκινήσει η ιδιωτικοποίηση με την πώληση ποσοστού 8% - 10% στο Χρηματιστήριο Αθηνών και στη συνέχεια να πουληθούν πακέτα μετοχών στο εξωτερικό. Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται ν' ανακοινωθούν μέσα στον Φλεβάρη.
Στο "κλίμα" της προώθησης της ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ εντάσσεται και η χτεσινή δήλωση του υφυπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών Δ. Αλαμπάνου,ο οποίος δηλώνει απροκάλυπτα ότι με τους δυο νόμους που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ "απελευθερώθηκε πλέον και στην Ελλάδα η αγορά των τηλεπικοινωνιών στον τομέα των υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας". Προσθέτει δε ότι ο ΟΤΕ "παραμένει" δημόσιος, αλλά μόνο "από την άποψη" ότι "είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη και την εκμετάλλευση της εθνικής τηλεπικοινωνιακής υποδομής". Με απλά λόγια ο υφυπουργός διαφημίζει το κυβερνητικό "έργο", προκειμένου να "συμβάλει" και αυτός με τη σειρά του στην "προσέλκυση" ξένων πολυεθνικών συμφερόντων για να αποκτήσουν τον πραγματικό έλεγχο των κερδών του ΟΤΕ, τον έλεγχο των ελληνικών τηλεπικοινωνιών...
Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη ο Γ. Παπαντωνίου σημείωσε ότι "επιβεβαιώθηκε ο προσανατολισμός πωλήσεως μικρού ποσοστού μετοχών στο Ελληνικό Χρηματιστήριο" και υποστήριξε ότι "δεν ελήφθησαν ακόμη οριστικές αποφάσεις". Για μια ακόμη φορά ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας έδειξε την... ανυπομονησία του για "ομαλές" εξελίξεις, προκειμένου να μην υπάρξει παρέκκλιση στην πιστή εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος της μονόπλευρης λιτότητας και της εκποίησης των δημοσίων επιχειρήσεων. Κάνοντας λόγο για "κλίμα εκλογολογίας", ο Γ. Παπαντωνίου υπογράμμισε ότι "δεν έχει επηρεάσει ακόμη την οικονομία", αλλά "η παρατεταμένη εκλογολογία και προεδρολογία και ιδιαίτερα η προσφυγή σε πρόωρες εκλογές ισοδυναμεί με έγκλημα κατά της εθνικής οικονομίας". Στα πλαίσια αυτά για σήμερα έχει προγραμματιστεί νέα σύσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, αυτή τη φορά για τη λεγόμενη "αναδιάρθρωση" κρατικών τραπεζών, όπου μεταξύ των άλλων αναμένεται να συζητηθεί το σχέδιο "εξυγίανσης" της ΕΤΒΑ, δηλαδή το σχέδιο διαχωρισμού της τράπεζας στα δυο.
Με το ποσό των 12,3 εκατομμυρίων ECU θα συμμετάσχει η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ινστιτούτο (ΕΝΙ). Οπως ανακοίνωσε χτες το ΕΝΙ - το οποίο εδρεύει στη Φραγκφούρτη - καθορίστηκαν, σύμφωνα με το άρθρο 16 του "καταστατικού" του, οι συμμετοχές των εθνικών κεντρικών τραπεζών. Ειδικότερα, στην Τράπεζα της Ελλάδος αναλογεί ποσοστό συμμετοχής 2%.Ας σημειωθεί ότι με μικρότερο ποσοστό συμμετέχουν η Δανία, η Φιλανδία, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και η Πορτογαλία. Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία συμμετοχή έχει η Γερμανία (22,55%) και ακολουθούν η Γαλλία (17%), η Ιταλία με (15,85%) και η Βρετανία με 15,35%.