ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Φλεβάρη 1995
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΤΩΣΗ F - 5
Η μοιραία απόκλιση

Βρέθηκαν μετά από 5 μέρες τα δύο αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας και τα πτώματα των τριών χειριστών τους στη Χερσόνησο της Σιθωνίας, σε μια πορεία κατά 9 μίλια δυτικότερα της αναμενόμενης

Βρέθηκαν τελικά, μετά από πέντε μέρες, τα δύο πολεμικά αεροσκάφη F - 5, που αγνοούνταν από το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης μαζί με τους τρεις πιλότους που επέβαιναν σε αυτά. Τα συντρίμμια των αεροσκαφών, καθώς και τα πτώματα των τριών πιλότων εντοπίστηκαν χτες το πρωί διάσπαρτα σε δασώδη ορεινή περιοχή της Χερσονήσου της Σιθωνίας της Χαλκιδικής. Στρατιωτικό ελικόπτερο εντόπισε στις 10.30 πμ το χώρο συντριβής, 8 ναυτικά μίλια νότια του όρμου της Βουρβουρούς.

Ακολούθησε στις 12.05 μμ προσέγγιση και επιβεβαίωση. Επίγειες δυνάμεις του Στρατού και της Αεροπορίας έσπευσαν με δυσκολία στην περιοχή και γύρω στο μεσημέρι άρχισαν τις έρευνες ανάμεσα στα συντρίμμια που είχαν διασκορπιστεί σε μια απόσταση 200 μέτρων μεταξύ τους. Το απόγευμα βρήκαν και τα πτώματα των τριών άτυχων χειριστών των αεροσκαφών. Πρόκειται για τον σμηναγό Αριστείδη Μαρτάκη,32 χρόνων, τον υποσμηναγό Περικλή Κουβεντάρα,26 χρόνων και τον ανθυποσμηναγό Γεώργιο Χουσελά,24 χρόνων. Στον εντοπισμό της περιοχής συνέβαλαν και οι μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής. Ενας φύλακας κατασκήνωσης είχε αναφέρει προχτές ότι το απόγευμα της Τετάρτης είχε ακούσει ένα δυνατό θόρυβο. Ωστόσο, τα ερωτήματα σχετικά με την καθυστέρηση που σημειώθηκε στον εντοπισμό του σημείου της συντριβής παραμένουν. Ο λόγος που προβάλλεται είναι πως η περιοχή είναι δυσπρόσιτη και δασώδης. Να σημειωθεί ότι η Χερσόνησος της Σιθωνίας (η μεσαία από τις τρεις της Χαλκιδικής) αποτελούσε από τις πρώτες ώρες μετά την εξαφάνιση των αεροσκαφών μια από τις πιθανότερες χερσαίες περιοχές όπου θα μπορούσαν να έχουν καταπέσει και όπου θα έπρεπε να επικεντρωθούν οι προσπάθειας. Αντίθετα, οι έρευνες επεκτάθηκαν στους εσωτερικούς ορεινούς όγκους και έφτασαν μέχρι το Βίτσι!

Ο εντοπισμός των αεροσκαφών και η εξέταση των συντριμμιών αναμένεται να δώσει επαρκή στοιχεία, από τα οποία θα προκύψουν και κάποιες εκτιμήσεις για τα αίτια της πτώσης. Πάντως εντύπωση προκαλεί η σπουδή - πριν ολοκληρωθεί η έρευνα της περιοχής - με την οποία έσπευσαν οι αρμόδιοι να δηλώσουν ότι η πτώση οφείλεται στην απώλεια προσανατολισμού που έπαθαν οι πιλότοι, τουλάχιστον ο πρώτος, εξαιτίας της κακοκαιρίας. Μάλιστα και ο αρχηγός της Αεροπορίας Αθ. Τζογάνης δήλωσε ότι πιθανά τα δύο F - 5 έπεσαν λόγω του κακού καιρού.

Τα δύο F - 5 συμμετείχαν σε εκπαιδευτική πτήση "εχθρικής απεικόνισης" και σύμφωνα με το σενάριο θα έπρεπε να διεισδύσουν στον ελληνικό εναέριο χώρο από το Ανατολικό Αιγαίο, χωρίς να γίνουν αντιληπτά από τα ελληνικά ραντάρ, με τελικό στόχο να "βομβαρδίσουν" τα ραντάρ στο Χορτιάτη και το Βίτσι. Η αποστολή αυτή απαιτούσε πολύ χαμηλή πτήση, κάτω από 150 μέτρα που για την ταχύτητα των 700 και πλέον χιλιομέτρων των αεροσκαφών είναι μηδαμινό. Οπως προκύπτει παρέκκλιναν από το αρχικό σχέδιο πτήσης κατά 9 περίπου μίλια προς τα δυτικά, με αποτέλεσμα αντί να πετάξουν δυτικά της χερσονήσου του Αγίου Ορους, να βρεθούν βορειοανατολικά της Χερσονήσου της Σιθωνίας, όπου και κατέπεσαν.

Η αλλαγή αυτή, όπως εκτιμάται, έγινε για να αποφύγουν τα σύννεφα που κάλυπταν το Αγιο Ορος. Επικρατέστερη εκτίμηση είναι ότι οι πιλότοι, λόγω ομίχλης έπαθαν απώλεια προσανατολισμού, στη γλώσσα των ιπταμένων λέγεται "βέρτικο", δηλαδή μη έχοντας συγκριτικά σημεία στο περιβάλλον, δεν μπορούν να κάνουν διάκριση μεταξύ θάλασσας και ουρανού, πάνω ή κάτω, ενώ δεν εμπιστεύονται ούτε τα όργανα. Ετσι προσέκρουσαν με ταχύτητα στο έδαφος. Σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις, δεν αποκλείεται τα δύο αεροσκάφη να συγκρούστηκαν μεταξύ τους, δηλαδή το δεύτερο να έπεσε πάνω στο πρώτο, όταν αυτό έκανε αλλαγή πορείας για να παρακάμψει το Αγιο Ορος. Να σημειωθεί ότι η πτήση σε τέτοιες συνθήκες είναι χωρίς τη χρήση οργάνων, δηλαδή όψεως, με βάση αυτά που βλέπουν οι πιλότοι, οπότε τα σύννεφα μπορεί να αποβούν μοιραία όταν καλύπτουν ένα ύψωμα μη αναμενόμενο.

Κ. Ζ.

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Συναίνεση στο προεδρείο

Να ασχολείται με πραγματικά προβλήματα το νομαρχιακό συμβούλιο, ζήτησε η ΝΑΣ

Τη συζήτηση για τον κανονισμό λειτουργίας του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αθήνας, καθώς και για την προηγούμενη απόφαση του απερχόμενου Νομαρχιακού Συμβουλίου Ανατολικής Αττικής, που αφορά στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων των λατομείων Πεντέλης - Διόνυσου, έθεσε σαν άμεσα ζητήματα, που πρέπει να απασχολήσουν το νέο Νομαρχιακό Συμβούλιο, ο επικεφαλής της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας", Σπύρος Χαλβατζής,στην πρώτη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου.

Στη συνεδρίαση, που έγινε στο Πνευματικό Κέντρο της Αθήνας με θέματα την εκλογή προεδρείου και το χώρο που θα συνεδριάζει το Σώμα, πρόεδρος εκλέχθηκε ο Χ. Πασβαντίδης, αντιπρόεδρος ο Δ. Μαθιόπουλος και γραμματέας η Μάρω Ζόμπολα, σύνθεση που ευνοεί τη συναινετική, μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, λειτουργία του προεδρείου.

Στην ομιλία του, ο επικεφαλής της ΝΑΣ τόνισε πως στις συνεδριάσεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου, εκτός των βουλευτών που προβλέπει ο νόμος, πρέπει να καλούνται και δήμαρχοι, καθώς και εκπρόσωποι κοινωνικών και συνδικαλιστικών φορέων και οργανώσεων. Να γίνεται δηλαδή η συνεδρίαση δημόσια και να είναι ανοιχτή. Επίσης πρότεινε οι βουλευτές να μιλούν μετά τους νομαρχιακούς συμβούλους, για να αποφευχθεί η χρήση των συνεδριάσεων σαν "πασαρέλα", όπως είπε χαρακτηριστικά.

Οσον αφορά στην απόφαση του απερχόμενου Νομαρχιακού Συμβουλίου στις 19/1/95, για τα λατομεία της Πεντέλης, η ΝΑΣ ζήτησε να συζητηθεί εκ νέου σε επόμενη συνεδρίαση, αφού η θητεία του παλιού Νομαρχιακού Συμβουλίου έληγε στις 31/12/95, συνεπώς λειτούργησε παράτυπα.

Ενα πρόβλημα, που δε συζητήθηκε στη συνεδρίαση, αλλά δηλώθηκε ότι θα το θέσει η ΝΑΣ σε επόμενη συνεδρίαση, είναι και αυτό της περιφερειακής του Υμηττού. Τέλος αποφασίστηκε, οι συνεδριάσεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου να γίνονται στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, προσωρινά για το επόμενο δίμηνο.

ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Αύριο η δίκη των τεσσάρων στα Τίρανα

Στην παρέμβαση των ΗΠΑ προς την κυβέρνηση των Τιράνων εξακολουθεί να στηρίζει η Αθήνα τις ελπίδες της για τη βελτίωση των ελληνοαλβανικών.

Ενώ αύριο αρχίζει στα Τίρανα η εκδίκαση της υπόθεσης των τεσσάρων στελεχών της Ομόνοιας, από το ανώτατο αλβανικό δικαστήριο, η ελληνική κυβέρνηση δέχτηκε με ικανοποίηση τη δημοσίευση στην εφημερίδα "Καθημερινή της Κυριακής" της επιστολής του Αμερικανού προέδρου Μπ. Κλίντον προς τον πρόεδρο της Αλβανίας Σ. Μπερίσα, η οποία απεστάλη το περασμένο Φθινόπωρο.

Στην επιστολή ο Πρόεδρος των ΗΠΑ "προτρέπει" την αλβανική κυβέρνηση να προχωρήσει στην απελευθέρωση των τεσσάρων προς όφελος των ελληνοαλβανικών σχέσεων.

Αν και οι αμερικανικές "προτροπές", όπως είναι φανερό, δεν απέδωσαν μέχρι σήμερα, η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι με τη δημοσίευση του περιεχομένου της επιστολής Κλίντον, δικαιώνεται η πολιτική που μέχρι σήμερα ακολούθησε και στηρίχτηκε, κατά κύριο λόγο, στην Ουάσιγκτον.

Πάντως, διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα, ενόψει της αυριανής δίκης στα Τίρανα τηρούν επιφυλακτική στάση, τόσο ως προς την αποτελεσματικότητα της αμερικανικής παρέμβασης όσο και ως προς την τελεσίδικη απόφαση του δικαστηρίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ