Η φτώχεια και η εξαθλίωση εξακολουθούν να πλήττουν τους ντόπιους πληθυσμούς, που είναι αποφασισμένοι να παλέψουν για να εξασφαλίσουν γη και συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης
ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ. -
Ιδιαίτερα τεταμένη παραμένει η κατάσταση στις νότιες επαρχίες του Μεξικού. Περίπου ένα χρόνο μετά την εκδήλωση της εξέγερσης των Ζαπατίστας ινδιάνων χωρικών, η φτώχεια και η εξαθλίωση εξακολουθούν να πλήττουν τους ντόπιους πληθυσμούς, με τη διαφορά ότι οι τελευταίοι είναι αποφασισμένοι να παλέψουν με κάθε μέσο, προκειμένου να εξασφαλίσουν γη και οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να τους προσφέρει συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης.
Οπως σημειώνει σε χτεσινή της ανταπόκριση η Τρίνα Κλέιστ, απεσταλμένη του Πρακτορείου "Ασοσιέιτεντ Πρες", στη Λιπερτάδ της πολιτείας Τσιάπας, ομάδες ινδιάνων χωρικών έχουν προχωρήσει το τελευταίο διάστημα σε καταλήψεις 240.000 εκταρίων γης, η οποία τυπικά ανήκει στους μεγαλογαιοκτήμονες της περιοχής.
"Αγωνιζόμαστε για ένα κομμάτι γης, για αξιοπρεπή στέγη, για την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στα παιδιά μας", δηλώνει χαρακτηριστικά η Μάρτα Πέρες Γκουιγκιέν, της οποίας η οικογένεια είναι μία από τις 159 που έχουν καταλάβει με τη βοήθεια όπλων ένα ράντσο έκτασης 650 εκταρίων και μαζί 900 βοοειδή, τρακτέρ, φορτηγά και μερικές καλύβες.
"Ετοιμάζεται τέτοιο αιματοκύλισμα στην Τσιάπας, που παρόμοιο δεν έχει γίνει ποτέ. Μόνο που η κυβέρνηση δεν εννοεί να το καταλάβει", σημειώνει από την πλευρά του ο Λούις Μπονίλα, ιδιοκτήτης του παραπάνω ράντσου, μην ξεχνώντας να επισημάνει ότι αυτός, οι συνάδελφοί του ακόμη και οι ινδιάνοι χωρικοί έχουν στην πλειοψηφία τους εφοδιαστεί με όπλα.
Ομως, ο Μπονίλα - που κατέχει μαζί με τα τέσσερα αδέλφια του μία σεβαστή έκταση καλλιεργήσιμης γης εδώ και πενήντα χρόνια - δε λέει τίποτα για τις άθλιες συνθήκες ζωής εκατοντάδων χιλιάδων ινδιάνικων οικογενειών. Υπογραμμίζει μόνον πως αυτό που του "δένει" προς το παρόν το οπλισμένο χέρι του, είναι οι εντολές του κυβερνήτη της πολιτείας Τσιάπας, Εδουάρδο Ροπλέδο. Αλλωστε, στην τελευταία συνάντηση του Ροπλέδο με τους "αγανακτισμένους" μεγαλογαιοκτήμονες της πολιτείας Τσιάπας, είχε συστηθεί προς τους τελευταίους "αυτοσυγκράτηση και υπομονή, μέχρι να πειστούν οι φτωχοί Ινδιάνοι να αφήσουν ειρηνικά τα κτήματα"...
Ωστόσο, οι Ινδιάνοι χωρικοί δεν είναι τόσο πρόθυμοι να εγκαταλείψουν τον αγώνα τους χωρίς να κερδίσουν τα δικαιώματα εκατοντάδων χρόνων. Η ανέχεια έχει σημάνει πλέον την ώρα "μηδέν" και η υπομονή με τις "υποσχέσεις" της ομοσπονδιακής μεξικανικής κυβέρνησης έχει δικαίως εξαντληθεί! Το μόνο που απομένει είναι μία "σπίθα". Και τότε η πολιτεία Τσιάπας θα γίνει και πάλι θέατρο ακόμη σφοδρότερων συγκρούσεων σε σύγκριση με τις μάχες του Γενάρη του 1994, που είχαν κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 145 άτομα. Οπως, τέλος, σημείωσε χτες και ο εκπρόσωπος του γραφείου δημόσιας ασφάλειας της Τσιάπας, "όλοι περιμένουν το ξέσπασμα μίας αιματηρής σύρραξης"...
Η Δεύτερη Διεθνής Διάσκεψη των Αθηνών εναντίον του παρατεινόμενου οικονομικού αποκλεισμού του Ιράκ θα πραγματοποιηθεί στις 18 και 19 Φεβρουαρίου 1995 στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Την πρωτοβουλία της αυτή παρουσίασε, χτες το πρωί, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στην Αίθουσα Ανταποκριτών Ξένου Τύπου η οργανωτική επιτροπή της Διάσκεψης. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου το λόγο πήραν τα μέλη της Επιτροπής, Μιχαήλ Ράπτης (Πάμπλο), Μαργαρίτα Παπανδρέου και Γλέζος Εμμανουήλ, οι οποίοι παρουσίασαν διεξοδικά τους στόχους της Διάσκεψης αυτής.
Η επιτροπή αυτή απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής στη Δεύτερη Διεθνή Διάσκεψη ενάντια στο εμπάργκο κατά του Ιράκ, εκτιμώντας ότι ο παρατεινόμενος επί 4,5 χρόνια οικονομικός αποκλεισμός του Ιράκ δεν μπορεί παρά να προκαλεί αγανάκτηση και αποδοκιμασία.
Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι, μόλις πριν από λίγο καιρό, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε τη διατήρηση του εμπάργκο κατά του Ιράκ, παρά τις αντίθετες πιέσεις της Γαλλίας και της Ρωσίας, υποστηρίζοντας ότι το Ιράκ δεν έχει, ακόμα, εφαρμόσει όλες τις αποφάσεις που έλαβε το Συμβούλιο Ασφαλείας αμέσως μετά το ξέσπασμα της κρίσης στον Περσικό Κόλπο.Στην οργανωτική επιτροπή της "Δεύτερης Διεθνούς Διάσκεψης εναντίον του οικονομικού αποκλεισμού κατά του Ιράκ" συμμετέχουν πολλές γνωστές προσωπικότητες του ελληνικού χώρου, όπως είναι ο Γραμματικάκης Γιάννης, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, η Μαντουβάλου Μαρία, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Μαρκάτος Νικόλαος, Πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ο Πανούσης Ιωάννης, Αντιπρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, προσωπικότητες από τον πολιτικό χώρο, αλλά και από το χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων.
ΛΙΜΑ. -
Την κατάπαυση του πυρός και τη δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης στη διαφιλονικούμενη μεθόριο Εκουαδόρ - Περού, πρότεινε σε χτεσινό τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Περουβιανός Πρόεδρος, Αλμπέρτο Φουτζιμόρι, αφού είχε περάσει ένα 48ωρο μετά την πρόταση εκεχειρίας του Εκουαδόρ.
"Αν και δεν έχουμε φθάσει σε οριστική λύση για την εκεχειρία, το Περού και η διεθνής κοινότητα μπορούν να είναι βέβαιοι για την επιθυμία μας να επιτευχθεί γρήγορα ειρήνη", τόνισε ο Πρόεδρος Φουτζιμόρι, προτείνοντας την εγκατάσταση παρατηρητών της διεθνούς κοινότητας, που θα επιβλέπουν την τήρηση της τάξης στα σύνορα των δύο χωρών.
Το ίδιο 24ωρο, ο Πρόεδρος του Εκουαδόρ, Σίξτο Ντουράν Μπάλεν, διαβεβαίωνε από τη Βενεζουέλα - όπου μετέβη για να λάβει μέρος σε διήμερη συνάντηση Λατινοαμερικανών ηγετών - ότι η χώρα του "δεν πρόκειται να υποχωρήσει ούτε στο ένα τετραγωνικό εκατοστό του εδάφους που της ανήκει"... Νωρίτερα, αξιωματούχοι των ενόπλων δυνάμεων της χώρας του είχαν καταγγείλει ότι η αεροπορία του Περού επανέλαβε τους βομβαρδισμούς στα σύνορα των δύο χωρών, "παρά το γεγονός ότι πραγματοποιούνται διαπραγματεύσεις στο Ρίο ντε Τζανέιρο".
ΒΕΡΟΛΙΝΟ(του ανταποκριτή μας Θ. ΒΟΡΕΙΟΥ). -
Από τα ξημερώματα της Δευτέρας αυτής της βδομάδας και ως σήμερα έχουν μετάσχει σε προειδοποιητικές απεργίες πάνω από 131.000 μεταλλεργάτες στα περισσότερα κρατίδια της Δυτικής Γερμανίας. Τα αιτήματα του συνδικάτου τους, με τα 3,5 εκατομμύρια απασχολούμενους στη βιομηχανία μετάλλου και ηλεκτρικών ειδών, έχουν διατυπωθεί από καιρό στους βιομήχανους καθαρά: 6% αύξηση των ημερομισθίων και μισθών, πληρωμή των υπερωριών και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Το συνδικάτο των μεταλλεργατών κατέφυγε στις προειδοποιητικές απεργίες, αφού πρώτα διαπίστωσε ότι πέρασαν, χωρίς αποτέλεσμα, τέσσερις βδομάδες διαπραγματεύσεων με τους βιομήχανους, προκειμένου να βρεθεί μία "ειρηνική" διευθέτηση της διαφοράς. Ομως, οι βιομήχανοι έμειναν ανένδοτοι, επιμένοντας σε μία προσφορά που δεν ικανοποιούσε στο ελάχιστο τα εργατικά αιτήματα. Και μόλις τώρα - που οι προειδοποιητικές απεργίες επεκτείνονται! - αρχίζουν να κάνουν λόγο για προθυμία διαπραγμάτευσης, αλλά με ασήμαντη αύξηση των ημερομισθίων και μισθών...
Ο πρόεδρος του εθνικού συνδικάτου των μεταλλεργατών, Κλάους Τσβίκερ, δήλωσε στο Νταβός ότι οι βιομήχανοι πρέπει να αντιληφθούν ότι το αίτημα είναι "περισσότερο χρήμα". Τα εργοστάσια, είπε, είναι φορτωμένα με παραγγελίες και τα κέρδη τους για το 1995 προβλέπονται αρκετά. Αν δεν ανταποκριθούν στα εργατικά αιτήματα, το συνδικάτο των μεταλλεργατών θα καταφύγει και σε "άλλα μέτρα", εννοώντας κανονικές απεργίες.
Μεγάλα κέρδη πραγματοποίησαν οι βιομήχανοι και το 1994. Ετσι, σύμφωνα με στοιχεία του ινστιτούτου του Μονάχου, τα κέρδη τους τη χρονιά αυτή ανέρχονταν σε 50 δισεκατομμύρια μάρκα, δηλαδή διπλάσια από τα κέρδη τους κατά το 1993.
Τα καθιερωμένα χαμόγελα των τεσσάρων πριν την κρίσιμη συνάντηση στο Κάιρο...
Υστατη προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο στις ειρηνευτικές συνομιλίες του Ισραήλ με την Αυτόνομη Παλαιστινιακή Αρχή
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ.-
Με ένα "ιφτάρ", το βραδινό γεύμα με το οποίο τελειώνει η νηστεία που τηρούν την ημέρα οι μουσουλμάνοι στη διάρκεια του Ραμαζανιού, άρχισε, χτες το απόγευμα, η πρώτη, στο είδος της, τετραμερής διάσκεψη κορυφής στο Κάιρο.Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Γιτζάκ Ράμπιν, ο Ιορδανός μονάρχης Χουσεφιν και ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ συναντήθηκαν, χθες, στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα σε μια ύστατη προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο στις ειρηνευτικές συνομιλίες του Ισραήλ με την Αυτόνομη Παλαιστινιακή Αρχή, και σε αυτές του Ισραήλ με τη Συρία, ώστε να εξασφαλιστεί η επιβίωση της ειρήνης στη Μέση Ανατολή.
Τόσο ο Παλαιστίνιος ηγέτης, που έφθασε στο Κάιρο χτες το πρωί, όσο και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός και ο Ιορδανός μονάρχης, που έφθασαν λίγο αργότερα, είχαν διμερείς συναντήσεις με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, λίγες ώρες πριν την έναρξη της επίσημης συνάντησης.
Σύμφωνα με δηλώσεις Ισραηλινών αξιωματούχων από το Τελ Αβίβ, οι οποίοι θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους, η διάσκεψη των τεσσάρων ηγετών, κατά πάσα πιθανότητα, θα καταλήξει σε ένα κοινό ανακοινωθέν, το οποίο θα καταδικάζει άρδην την τρομοκρατία και θα υποστηρίζει τη συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή. Η ενέργεια αυτή αναμένεται να βοηθήσει, ιδιαιτέρως, τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ να ελέγξει και να καταστείλει τη βίαιη δράση των φανατικών μουσουλμανικών οργανώσεων.
ΑΛΓΕΡΙ. -
Νέο κρούσμα βίας στην Αλγερία, μόλις δύο μέρες από την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση της Δευτέρας, στο κέντρο της αλγερινής πρωτεύουσας.
Την Τετάρτη το πρωί, δολοφονήθηκε ο Νασέρ Ουάρι, γνωστός συνεργάτης της κρατικής τηλεόρασης, ο οποίος παρουσίαζε σε εβδομαδιαία βάση ένα μαγκαζίνο για τα άτομα με προβλήματα ακοής και όρασης και ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στους τηλεθεατές.
Μέχρι αργά το βράδυ της Τετάρτης, δεν υπήρξε επίσημη ανάληψη της ευθύνης για τη δολοφονία αυτή, όπως άλλωστε συμβαίνει και με την αιματηρή έκρηξη της Δευτέρας. Χτες, όμως το πρωί, η Εκτελεστική Επιτροπή Εξωτερικού του Μετώπου Ισλαμικής Σωτηρίας έδωσε στη δημοσιότητα ανακοίνωση, στην οποία χαρακτηρίζει την επίθεση της Δευτέρας "ελεεινή συνωμοσία", που είχε "ως στόχο να δικαιολογήσει την πολιτική της καταπίεσης", που ακολουθεί η αλγερινή ηγεσία.