ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Γενάρη 1995
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΡ. ΚΟΛΟΖΩΦ

Στόχος, ένα αυταρχικότερο σύστημα

"Ο θόρυβος που έχει ξεσηκωθεί σήμερα δεν είναι υγιής. Απ' ό,τι φαίνεται είναι κατευθυνόμενος και στοχεύει με πρόσχημα τη δήθεν εξυγίανση του πολιτικού μας συστήματος να προωθήσει νόμους και θεσμούς αντιδραστικούς για τη δημιουργία ενός ακόμη πιο αυταρχικού συστήματος με αυταρχικές δομές".Την επισήμανση αυτή έκανε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ, Ορ. Κολοζώφ,ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς σε μια σειρά μέτρα που εμφανίζονται το τελευταίο διάστημα ως προτάσεις για συζήτηση με δήθεν εκσυγχρονιστικό μανδύα. Σχετικά με τη φιλολογία που αναπτύσσεται για τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων, ο ομιλητής τόνισε ότι προετοιμάζεται το έδαφος για τον έλεγχο της δράσης τους. "Οι εμπειρίες, είπε, άλλων κρατών, η εμπειρία της Ιταλίας, της Γερμανίας, μας κάνουν να ανησυχούμε πως βρισκόμαστε μπροστά σε οργανωμένη προσπάθεια του πιο αντιδραστικού τμήματος του ευρωπαϊκού κεφαλαίου".Σχετικά με την πρόταση για άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, που προβάλλεται σαν η δήθεν δημοκρατικότερη λύση, ο κομμουνιστής βουλευτής τόνισε ότι δεν είναι τίποτε άλλο από μια πρόταση που ακολουθεί το μοντέλο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δηλαδή, όσο το δυνατόν πιο συγκεντρωτικές εξουσίες χωρίς κανέναν έλεγχο από τα κάτω.Απευθυνόμενος προς τα άλλα κόμματα και σεόσους αυτοπροσδιορίζονται ως εκσυγχρονιστές και για κάθε θέμα παρουσιάζουν από μία πρόταση για την αναμόρφωση των θεσμών, ο Ορ. Κολοζώφ υπογράμμισε: "Μήπως από τους προβληματισμούς που αναπτύχθηκαν εδώ για θεσμικές ρυθμίσεις ξεχάσατε κάποιους; Μήπως το "πόθεν έσχες" θα έπρεπε να ζητηθεί από τους κυρίους Λάτση, Βαρδινογιάννη, Λαμπράκη, για να αναφερθώ στα πιο γνωστά ονόματα; Αν από κει προέρχεται ο κίνδυνος εξαγοράς βουλευτών, υπουργών, κρατικών λειτουργών, όπως υπονοούν και οι προτάσεις για τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων, τότε δε θα έπρεπε να ελεγχθούν και αυτοί με αυστηρούς νόμους; Αυτός μάλιστα, θα ήταν εκσυγχρονισμός που το Κόμμα μας και ο λαός θα χειροκροτούσαν".

Δεν είμαστε ίδιοι

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στη θεωρία, πως όλοι είναι ίδιοι, πως ευθύνονται όλα τα κόμματα. "Δεν είναι όλοι ίδιοι, είπε, ίδιοι είναι οι πολιτικοί εκφραστές του συστήματος. Δεν είναι όλα τα κόμματα αναξιόπιστα. Το Κόμμα μας δεν έκρυψε ποτέ την αλήθεια από τον ελληνικό λαό, όσο κι αν αυτή η αλήθεια ήταν πικρή, όσο κι αν αυτή η αλήθεια δε γινόταν αποδεκτή από το σύνολο του πολιτικού κόσμου και των ΜΜΕ, όσο κι αν αυτή η αλήθεια είχε για το ΚΚΕ πολιτικό κόστος".Ως παράδειγμα τέτοιας στάσης του ΚΚΕ ανέφερε την υπόθεση των Σκοπίων, όπου το ΚΚΕ δέχτηκε χοντροκομμένη επίθεση για τη στάση του και μέσα στη Βουλή. "Αυτή η επίθεση, είπε, ήταν ανήθικη γιατί ορισμένοι θέλησαν να περάσουν την εθνικιστική άποψη στην πολιτική της χώρας μας και δυστυχώς, ενμέρει τα κατάφεραν".Δείχνοντας με παραδείγματα τη διαφορά του ΚΚΕ σε σχέση με τα άλλα κόμματα, ο κομμουνιστής βουλευτής αναφέρθηκε εκτενώς στη διάσταση λόγων και έργων που εμφανίζουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για να παραπλανούν το λαό και σημείωσε με έμφαση ότι "ο λαός βλέπει τα έργα τους, τα συγκρίνει με τα λόγια τους και γι' αυτό δεν τους πιστεύει".Καταλήγοντας, υπογράμμισε πως μόνο ο λαός είναι η ικανή και ισχυρή δύναμη να βάλει "φρένο" σ' αυτή την κατάσταση, "να αποκρούσει τις επιθέσεις των πολυεθνικών και των κάθε είδους φορέων των επιλογών τους, να επιβάλει την κάθαρση, να διαλύσει το κουρνιαχτό της παραπληροφόρησης, να κλείσει τα μονοπάτια των πελατειακών σχέσεων, να ακυρώσει το ρουσφέτι, να ξεσκεπάσει και να απορρίψει επιλογές που ανοίγουν το δρόμο σε κάθε λογής τρωκτικά, που λυμαίνονται τον πλούτο της χώρας μας. Ο δρόμος της αντίστασης και του αγώνα που το Κόμμα μας δείχνει στο λαό, είναι η διέξοδος".


Μ. ΕΒΕΡΤ
Μαθήματα ηθικής με όπλο τον αμοραλισμό

Ζωντανός καθρέφτης της δικομματικής σήψης και παρακμής, προσωποποίηση του ηθικού και πολιτικού αμοραλισμού ήταν χτες ο πρόεδρος της ΝΔ Μ. Εβερτ με την ομιλία του στη Βουλή. Με φανερή την πρόθεση για δημιουργία τεχνητής όξυνσης με το ΠΑΣΟΚ - κάτι που εκμεταλλεύτηκε ο Α. Παπανδρέου και αποχώρησε από τη συζήτηση - με αρκετή δόση υποκριτικής ηθικολογίας και με εμφανή στόχο να παρουσιάσει συνυπεύθυνες όλες τις πολιτικές δυνάμεις για τον ηθικό και πολιτικό αμοραλισμό, τον εκφυλισμό και την ξιπασιά που διακρίνει τις δυνάμεις του δικομματισμού και την κυρίαρχη τάξη, έδωσε το περίγραμμα των στόχων: Από τη μια δηλαδή να πάρει ανάσα το δικομματικό σύστημα με το μετριασμό των ευθυνών του κι από την άλλη να συμπαρασυρθούν μαζί του, στη σήψη και τον εκφυλισμό του, οι πάντες. Ετσι ο πρόεδρος του δεύτερου σε δύναμη κόμματος στη Βουλή έδωσε ζωντανό παράδειγμα τι σήμαινε να μιλάει για ηθική στην πολιτική ένας εκπρόσωπος της πολιτικής ανηθικότητας.Συγκεκριμένα, από την αρχή της ομιλίας του - με σαφή πρόθεση την τεχνητή πόλωση, αφού δεν είχε καμία αναφορά στο δεξιό αυριανισμό - επιτέθηκε ευθέως στον πρωθυπουργό, κατηγορώντας για τη σχέση που αυτός είχε με το συγκρότημα Κουρή, κάτι που έδωσε την ευκαιρία στον Α. Παπανδρέου να καταφύγει σε μια κίνηση θεατρινισμού και να αποχωρήσει - δήθεν θιγόμενος από το επίπεδο συζήτησης - δηλώνοντας ότι θα επιστρέψει όταν τελειώσει την ομιλία του ο Μ. Εβερτ. Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στο θέμα με τη βίλα του πρωθυπουργού, είπε ότι ο τελευταίος βάλλεται για ζητήματα ηθικής και τον κάλεσε ή να προστατεύσει το θεσμό που υπηρετεί ή να παραιτηθεί.Ακόμη έκανε συσχετισμούς με άλλες χώρες, λέγοντας ότι σ' αυτές τις χώρες για περιπτώσεις αντίστοιχες της πρωθυπουργικής βίλας οι "ευαίσθητοι πολιτικοί αναγκάζονται να αυτοκτονήσουν", ενώ "εδώ οι ευαίσθητοι περιμένουν την πολιτική εκτέλεση από τον λαό".

Μετά από τα παραπάνω, ο Μ. Εβερτ με περίσσια δόση ηθικής υποκρισίας έκανε διάλεξη περί ανηθικότητας στην πολιτική - λες και αυτός ή το κόμμα του εμφανίστηκαν χτες στην πολιτική σκηνή - για να καταλήξει ότι για την ανηθικότητα της πολιτικής που εμφανίζεται σήμερα φταίνε όλες οι πολιτικές παρατάξεις, όλα τα κόμματα. "Οι ευθύνες, είπε, υπάρχουν σε όλες τις πλευρές, σε όλα τα κόμματα".Ετσι μ' αυτή την επικίνδυνη άποψη δεν έκανε τίποτε άλλο από το να προσπαθήσει να μετριάσει τις ευθύνες του δικομματισμού, αποδεικνύοντας ότι δεν είναι τυχαία η αντίληψη που καλλιεργείται στην κοινή γνώμη, πως οι πολιτικοί είναι όλοι ίδιοι και οι πολιτικές το ίδιο βρόμικες. Στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΝΔ προχώρησε σε μια σύντομη παρουσίαση των προτάσεων του κόμματός του για το δήθεν εκσυγχρονισμό, παρουσιάζοντας μεταξύ άλλων και αντιλήψεις για τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων που αν μη τι άλλο προωθούν τον κρατικό έλεγχο στην ελεύθερη δράση τους.Καταλήγοντας ο Μ. Εβερτ - με γνώμονα πάντα ότι όλοι είναι υπεύθυνοι - είπε ότι ο πολιτικός κόσμος έχει δύο μόνο επιλογές: "'Η να εξεγερθεί και να επαναστατήσει εναντίον του κακού εαυτού του ή να σαρωθεί από την επανάσταση που γίνεται στις συνειδήσεις των πολιτών αυτής της χώρας".



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ