Συνεδρίασε η Εκτελεστική Επιτροπή της παράταξης, η οποία και έθεσε τους στόχους δράσης, ώστε να γίνει η ΕΣΑΚ η "ατμομηχανή" σε μια μεγάλη προσπάθεια αναζωογόνησης του συνδικαλιστικού κινήματος
Τρία χρόνια μετά την 7η Πανελλαδική της Συνδιάσκεψη (Μάρτης 1992), η οποία είχε γίνει σε συνθήκες ημιδιάλυσης της παράταξης, η ΕΣΑΚ βαδίζει στην 8η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη,διαπιστώνοντας την επίτευξη σημαντικών βημάτων στην κατεύθυνση της ανασυγκρότησης και της ανάπτυξης των δυνάμεών της. Η διεύρυνση της παράταξης, σήμερα, έτσι ώστε να μπορέσει να γίνει ο πόλος συσπείρωσης κάθε προοδευτικού, αριστερού εργαζόμενου και η "ατμομηχανή" σε μια προσπάθεια αναζωογόνησης και αναστήλωσης της αξιοπιστίας του συνδικαλιστικού κινήματος, τίθεται σαν βασικό καθήκον όλων των ΕΣΑΚιτών στην πορεία προς την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, που θα γίνει τον ερχόμενο Μάη.Η Εκτελεστική Επιτροπή της παράταξης που συνεδρίασε το Σάββατο για την έγκριση του σχεδίου εισήγησης και την προετοιμασία της Συνδιάσκεψης, εκτίμησε ότι υπάρχουν σήμερα όλες οι αντικειμενικές προϋποθέσεις για να παίξει η ΕΣΑΚ έναν τέτοιο ρόλο.Ζήτημα - κλειδί προς αυτή την κατεύθυνση, επισημάνθηκε ότι είναι να δημιουργηθούν παντού και να λειτουργήσουν ΕΣΑΚίτικες ομάδες.Σε κάθε τμήμα παραγωγής, σε κάθε εργοστάσιο, σε κάθε κλάδο, σε κάθε περιοχή. Στόχος τους, η παρέμβαση για όλα τα ζητήματα, η στήριξη της λειτουργίας των συνδικάτων, η αποκάλυψη του ρόλου των άλλων δυνάμεων. Η προβολή της ηθικής και αγωνιστικής στάσης, τονίστηκε ότι επιβάλλεται, όσο ποτέ, να είναι συστατικό στοιχείο της δράσης των ΕΣΑΚίτικων δυνάμεων, καθώς τα φαινόμενα της διαφθοράς, της εξαγοράς και των συμβιβασμών βασανίζουν το ίδιο το συνδικαλιστικό κίνημα.
Από την εισήγηση και από ομιλητές υπογραμμίστηκε η ανάγκη για την αποφασιστική ενίσχυση της δράσης και της λειτουργίας του πρωτοβάθμιου σωματείου, η αντίσταση, με πρακτικά μέτρα, στην απομαζικοποίηση, στην αποξένωση από τους εργαζόμενους.
Ο συντονισμός της δράσης και της πάλης των εργαζόμενων κρίνεται σαν εντελώς αναγκαίος, αφού τα όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος με τους υπάρχοντες συσχετισμούς, σε πολλές περιπτώσεις, όχι μόνο δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην αναγκαία ανάπτυξη της πάλης, αλλά και αντιστρατεύονται αυτή την προοπτική. Οπως επισημαίνεται, στις συσπειρώσεις αυτές και στους συντονισμούς έχουν θέση όλοι οι συνδικαλιστές, όλα τα συνδικάτα, που κατανοούν την ανάγκη της ανάπτυξης του αγώνα,χωρίς σε καμιά περίπτωση ο συντονισμός να επιδιώκει να καταργήσει τα θεσμοθετημένα όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος. Ισα ίσα, οι ΕΣΑΚίτες θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την ανάπτυξη της πάλης και τον ταξικό προσανατολισμό όλων των συνδικαλιστικών οργανώσεων, παλεύοντας για την αλλαγή των συσχετισμών σαν τη βασικότερη προϋπόθεση προς αυτή την κατεύθυνση.
Ιδιαίτερο βάρος δίνεται, επίσης, στην ανάπτυξη της αλληλεγγύης σήμερα, που ο τυφώνας της "νέας τάξης" των πολυεθνικών σαρώνει τα πιο στοιχειώδη και ανθρώπινα δικαιώματα των εργαζομένων. Το συνδικάτο - τονίζεται - είναι από τη φύση τους ο φορέας μέσα από τον οποίο μπορεί να εκφραστεί και να αναπτυχθεί με τον καλύτερο τρόπο η ταξική αλληλεγγύη των εργαζόμενων.
Η ενότητα της εργατικής τάξης,στη βάση της ενότητας των συμφερόντων της, κρίνεται το πιο κρίσιμο ίσως ζήτημα, σε μια περίοδο που - όπως υπογραμμίζεται - "ενώ οι θεωρητικοί και καλοπληρωμένοι προπαγανδιστές προσπαθούν να προωθήσουν την ιδέα της ταξικής συνεργασίας, την ίδια ακριβώς στιγμή προσπαθούν να αποδείξουν, δήθεν, ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτα κοινό μεταξύ τους". "Η εργατική τάξη - σημειώνεται - παλεύοντας για την ίδια της την ενότητα, οφείλει να συντονίζεται με τους φυσικούς της συμμάχους, τους μικρομεσαίους, την αγροτιά, την προοδευτική και ριζοσπαστική διανόηση".
Την προσπάθεια διάλυσης μιας κερδοφόρας δημόσιας επιχείρησης, καταγγέλλει η ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ. Την υποχρεώνουν να πληρώσει πρόστιμα του ...προηγούμενου ιδιοκτήτη της
Η επιχείρηση "ΚΕΡΑΦΙΝΑ ΑΕ" (εδρεύει στην Κόρινθο) είναι μια επιχείρηση βιώσιμη και με προοπτικές ανάπτυξης αρκεί να παραμείνει κάτω από το δημόσιο έλεγχο και να μην πουληθεί σε ιδιώτες. Αυτή την επισήμανση κάνει σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Κορινθίας του ΚΚΕ,με αφορμή συνάντησή της με το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου των εργαζομένων στην επιχείρησης, καθώς και τη διεύθυνση της εταιρίας, όπου συζητήθηκε το όλο θέμα.
Οπως επισημαίνει η ΝΕ, η επιχείρηση είναι η μόνη ελληνική εταιρία στον κλάδο της (είδη υγιεινής), καλύπτοντας το 16% της αγοράς, "τη στιγμή που οι εισαγωγές καλύπτουν το 40%, η IDEAL (αμερικάνικα κεφάλαια) το 25% και η "Βιτρουβιτ" (όμιλος ξένων κεφαλαίων) το 19%. Αναφερόμενη στο ιστορικό της επιχείρησης η ΝΕ επισημαίνει πως "η εταιρία ξεκίνησε - αφού πέρασε στον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων το 1985 - να πραγματοποιεί μικρά κέρδη και να προχωρά σε εκσυγχρονισμό με μικρές επενδύσεις. Σήμερα έχει επιστρέψει όλο το κεφάλαιο που είχε πάρει στην αρχή για να λειτουργήσει. Είναι η μόνη επιχείρηση του ΟΑΕ που το έχει κάνει και δεν έχει δανειακές υποχρεώσεις". "Φαίνεται καθαρά", σημειώνει η ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ, "η τεράστια προσφορά και ο ρόλος των εργαζόμενων στην ανάπτυξη της εταιρίας, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν συνεχείς αλλαγές διαφορετικών διοικητικών σχημάτων και ως εκ τούτου διαφορετικές παραγωγικές και εμπορικές πολιτικές. Εχουν κατορθώσει να διατηρήσουν και να αυξήσουν το μερίδιο της εταιρίας στην αγορά, ενώ τετραπλασιάστηκαν οι εισαγωγές ειδών υγιεινής στη χώρα μας. Απέδειξαν για μια ακόμα φορά ότι, η βασική παραγωγική δύναμη είναι οι εργαζόμενοι, σε αντίθεση με όλους αυτούς, που προβάλλουν με κάθε τρόπο την ιδιωτικοποίηση δημόσιων οργανισμών και επιχειρήσεων σύμφωνα με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης".
Πάντως, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΝΕ, τα αποτελέσματα θα ήταν πολύ καλύτερα αν οι δραστηριότητες της εταιρίας ενισχύονταν από τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Επίσης, αν "ο εκσυγχρονισμός και η αξιοποίηση της σημερινής τεχνολογίας είχε μπει με γρηγορότερους ρυθμούς στο εργοστάσιο τότε τα αποτελέσματα θα ήταν καλύτερα όχι μόνο για τους εργαζόμενους, αλλά και για την εθνική οικονομία" σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Παράλληλα η ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ κάνει συγκεκριμένες καταγγελίες, σχετικά με τη συμπεριφορά των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στην επιχείρηση. "Τη φόρτωσαν με χρέος 800 εκατομμύρια", τονίζει, "για φορολογικές παραβάσεις των ετών 1981, 1982, 1983, τότε δηλαδή που η επιχείρηση ανήκε στον Στασινόπουλο"!
Οι εργαζόμενοι - σημειώνεται - "δίκαια απορρίπτουν την πληρωμή αυτού του ποσού ή μικρότερου, γιατί εκτός των άλλων υποπτεύονται δάκτυλο του Στασινόπουλου, για να ελέγχεται η εταιρία. Το πρόστιμο αυτό είναι πρόσχημα, για να παρουσιάζουν την εταιρία προβληματική ενώ είναι κερδοφόρα". Η Νομαρχιακή Επιτροπή εκτιμά ότι στόχος είναι να καταστήσουν την επιχείρηση "νέα προβληματική ή να την κλείσουν ανάλογα με τα συμφέροντά τους". Τέλος, η ΝΕ τονίζει πως θα σταθεί κοντά στους εργαζόμενους, στην ΚΕΡΑΦΙΝΑ και θα υποστηρίξει κάθε προσπάθειά τους για την παραμονή του εργοστασίου στο δημόσιο και για τον εκσυγχρονισμό του.
Να επαναλειτουργήσει άμεσα "στο διάστημα αυτό με την ευθύνη του Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων" η "Πειραϊκή - Πατραϊκή" ζητά με χτεσινή της ανακοίνωση η ΓΣΕΕ,σημειώνοντας ότι ο χρόνος που χάνεται είναι πολύτιμος για την παραγωγική αξιοποίηση του μηχανολογικού της εξοπλισμού. Παρότι η ΓΣΕΕ αποφεύγει να πάρει σαφή θέση για το γενικότερο ιδιοκτησιακό καθεστώς της Π - Π, ζητά να ολοκληρωθεί άμεσα η εισαγγελική έρευνα όσον αφορά τη διαδικασία πώλησης. Να σημειωθεί ότι προχτές κιόλας ο υπουργός Βιομηχανίας δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ολοκληρώσει τις διαδικασίες εκποίησης του ομίλου μόλις ολοκληρωθεί η δικαστική έρευνα.
Στην ίδια ανακοίνωση η ΓΣΕΕ καταγγέλλει ότι τη σαλαμοποίηση, την πώληση και το κλείσιμο της Π - Π την απαίτησαν και την επέβαλαν ιδιωτικά συμφέροντα και καταλήγει αναφέροντας ότι "σήμερα είναι αναγκαία η αντιστροφή των αποτελεσμάτων αυτής την καταστροφικής πολιτικής και η δημιουργία προϋποθέσεων παραγωγικής και οικονομικής ανάπτυξης της εταιρίας".
Επίσκεψη εκπροσώπων της Συνομοσπονδίας Συνδικάτων Σερβίας στην Ελλάδα
Η ανάγκη για περαιτέρω ανάπτυξη των δεσμών φιλίας και συνεργασίας, ανάμεσα στα ελληνικά και σερβικά συνδικάτα και η απαίτηση για ειρηνική διευθέτηση των προβλημάτων που υπάρχουν στην πρώην Γιουγκοσλαβία.Στα δύο αυτά σημεία εστιάζονται τα κοινά συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν η ΓΣΕΕ και η Συνομοσπονδία Συνδικάτων Σερβίας (TUCS),κατά τη διάρκεια τετραήμερης επίσκεψης στην Ελλάδα των συνδικαλιστών της γειτονικής χώρας. Τη Σέρβικη Συνομοσπονδία εκπροσώπησαν ο πρόεδρός της Τόμισλαβ Μπάνοβιτς,η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργών της γειτονικής χώρας Σλάβιτσα Σάβιτς και ο επικεφαλής του τμήματος Διεθνών Σχέσεων Ιβάν Παβίσεβιτς.
Στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι δύο τριτοβάθμιες οργανώσεις, σημειώνεται χαρακτηριστικά πως "διαδηλώνουν τη βούλησή τους να συμβάλουν από κοινού στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των εργαζομένων απανταχού της Βαλκανικής για την ειρηνική διέξοδο από τη συνεχιζόμενη κρίση και καλούν όλους τους ενδιαφερόμενους να συμβάλουν αποφασιστικά προς αυτή την κατεύθυνση".Ιδιαίτερα για την κατάσταση που επικρατεί στην πρώην Γιουγκοσλαβία, σημειώνεται στο ίδιο κείμενο ότι οι δύο οργανώσεις "τάσσονται εναντίον οποιασδήποτε μεταβολής των εξωτερικών συνόρων της πρώην Γιουγκοσλαβίας και απαιτούν την εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ και του Ελσίνκι για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων"
Τέλος, η ΓΣΕΕ και η TUCS αποφάσισαν τη λήψη σειράς πρωτοβουλιών για την ενίσχυση της συνεργασίας τους, όπως οι περιοδικές διαβουλεύσεις για θέματα κοινού ενδιαφέροντος καθώς και η ενθάρρυνση των επαφών ανάμεσα σε κλαδικές ομοσπονδίες των δύο χωρών.
Από την Ολομέλεια της ΕΕ της ΕΣΑΚ. Ο Γ. Μαυρίκος παρουσιάζει την εισήγηση