Στο επίκεντρο του κοινοτικού "ενδιαφέροντος" τα προβλήματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής
Ανήσυχη η ελληνική κυβέρνηση, προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει νέο γύρω πιέσεων για τη διευθέτηση των εκκρεμοτήτων της εξωτερικής της πολιτικής στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ ταυτόχρονα η Αγκυρα καταβάλει προσπάθειες να συντηρεί την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με στόχο να προκαλέσει την ανάγκη μιας εφ' όλης της ύλης συζήτηση με την Αθήνα.
Ο κύκλος των διεργασιών ξεκινά ερήμην της Ελλάδας, την προσεχή Πέμπτη στο Λονδίνο, όπου οι τέσσερις ισχυροί εταίροι (Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία και Ιταλία) θα βολιδοσκοπήσουν τις διαθέσεις της τουρκικής πλευράς, για το σχέδιο της γαλλικής προεδρίας για την τελωνειακή ένωση της Τουρκίας με την Κοινότητα, με την παράλληλη εξασφάλιση ημερομηνίας έναρξης διαπραγματεύσεων ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ. Στις 6 Φλεβάρη, στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, οι υπουργοί εξωτερικών των χωρών μελών της ΕΕ θα εξετάσουν τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων αυτών και η ελληνική κυβέρνηση θα βγάλει τα πρώτα συμπεράσματα, για την πορεία αυτής της υπόθεσης.
Στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, θα συζητηθεί επίσης και το θέμα των Σκοπίων, καθώς, την προσεχή Τετάρτη 1 Φλεβάρη, θα ξεκινήσει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η εκδίκαση της υπόθεσης του εμπάργκο που έχει επιβάλει η ελληνική κυβέρνηση κατά της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.
Η τουρκική κυβέρνηση, επιχειρώντας να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία προβάλλει, με κάθε τρόπο, το σύνολο των ελληνοτουρκικών "διαφορών". Από το Νταβός η πρωθυπουργός της Τουρκίας υπενθύμισε τις τουρκικές θέσεις για το Αιγαίο, ενώ ο Πρόεδρος Σ. Ντεμιρέλ, με αφορμή το θέμα της καταδίκης του ψευτομουφτή της Ξάνθης από ελληνικό δικαστήριο, επανέλαβε το τουρκικό ενδιαφέρον για τη Θράκη και τη μουσουλμανική μειονότητα, με επιστολή που απέστειλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Καραμανλή.
Η ελληνική κυβέρνηση, με χαμηλούς τόνους, επιχειρεί να υπονομεύσει τις τουρκικές προσπάθειες και επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στην εξασφάλιση ικανοποιητικής ημερομηνίας έναρξης διαπραγματεύσεων ένταξης της Κύπρου στην Κοινότητα, καθώς, επιτυχής κατάληξη αυτής της υπόθεσης προσφέρεται για εγχώρια εκμετάλλευσης. Για το θέμα αυτό, πάντως, όπως καταγράφηκε στις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Κ. Παπούλια, του Κύπριου ομολόγου του Αλ. Μιχαηλίδη και του αναπληρωτή υπουργού εξωτερικών Γ. Α. Μαγκάκη μετά τις συναντήσεις τους χτες, τόσο η Αθήνα όσο και η Λευκωσία, εμφανίζονται αισιόδοξες.
Την πραγματικότητα της ανάλγητης κοινωνικά πολιτικής του δικομματισμού, διαπίστωσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Σπ. Στριφτάρης και Γερ. Αραβανής, κατά την πολυήμερη περιοδεία τους στο νομό
Την πραγματικότητα μιας ανάλγητης κοινωνικά και γενικά απαράδεκτης αντιλαϊκής πολιτικής, που αποτυπώνεται στην περίπτωση του νομού Γιαννίνων, υπογράμμισαν χτες σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσαν στα γραφεία της ΝΕ Γιαννίνων οι βουλευτές του ΚΚΕ, Σπύρος Στριφτάρης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, και Γεράσιμος Αραβανής, μέλος της ΚΕ, που επί 5 μέρες περιοδεύουν στο νομό.
"Είχαμε την οδυνηρή εμπειρία της εφαρμογής μιας ανάλγητης πολιτικής εγκατάλειψης της περιοχής, τόνισαν οι βουλευτές. Κι αυτό, πρόσθεσαν, παρά τις μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες που υπάρχουν στην περιοχή, που μπορούσαν, και πρέπει, να εξασφαλίζουν τουλάχιστον μια ανεκτή διαβίωση και παραμονή των κατοίκων των παραμεθόριων περιοχών στο νομό Γιαννίνων". Δυστυχώς, είπε ο Σπ. Στριφτάρης,κατά την επικοινωνία μας με τους κατοίκους, διαπιστώσαμε ότι η μόνη "εστία ζωής" στο νομό είναι η πόλη των Γιαννίνων και η γύρω περιοχή, ενώ η υπόλοιπη περιοχή μέχρι τα σύνορα ερημώνεται. Οι επαρχίες Πωγωνίου, Κόνιτσας, Δωδώνης και Μετσόβου - με εξαίρεση την ομώνυμη πόλη - ερήμωσαν από την εγκατάλειψη και είναι ζήτημα αν έχουν ζωή για τα επόμενα, όχι μακρινά, χρόνια... Υπάρχουν δεκάδες εγκαταλειμμένα χωριά με ηλικιωμένους κατοίκους, που βρίσκονται στο έλεος της μοίρας, με τεράστια προβλήματα απομόνωσης, χωρίς προστασία, χωρίς τις στοιχειωδέστερες συνθήκες διαβίωσης. Κι όμως, εξήγησαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, υπάρχουν δυνατότητες με την κτηνοτροφία και τις καλλιέργειες, αλλά με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που ακολουθείται από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού, δεν είναι δυνατόν να υπάρξει διέξοδος. Το ΚΚΕ, ακριβώς γι' αυτό το λόγο προτείνει άλλη πολιτική, που να αξιοποιεί τις δυνατότητες της περιοχής, πέρα από τα μεγάλα έργα, βέβαια, από τα οποία δεν πρέπει να μείνει έξω η Ηπειρος.
Οι βουλευτές του ΚΚΕ υπογράμμισαν πως στην περίπτωση του νομού Γιαννίνων αποκαλύπτεται και η υποκρισία όσων μιλούν για τους ακρίτες, αφού στην πραγματικότητα τους έχουν εγκαταλείψει. Πάντως, εκτίμησε ο Γερ. Αραβανής, όπως προκύπτει από τις συζητήσεις με τους κατοίκους και με εκπροσώπους δεκάδων μαζικών φορέων, δημάρχους και κοινοτάρχες, η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο και οι κάτοικοι της περιοχής πέρα από την απογοήτευση και την αγανάκτηση διαμορφώνουν και άλλες διαθέσεις αγωνιστικές, διαθέσεις αντίστασης. Ετσι, η προοπτική ανάπτυξης του μαζικού λαϊκού κινήματος είναι πολύ καλή, καθώς κατανοείται πως δε γίνεται τίποτα παρά μόνον με τον αγώνα.Η περιοδεία του κλιμακίου του ΚΚΕ, που γίνεται στα πλαίσια της πανεξόρμησης του Κόμματος για επικοινωνία με τους εργαζόμενους και ενημέρωση, συνεχίζεται και στις επόμενες μέρες στο νομό Γιαννίνων με το βουλευτή του Κόμματος Γερ. Αραβανή.