Του Τάκη ΤΣΙΓΚΑ
Πολλά θα μπορούσε να πει κανείς για το σημερινό περιεχόμενο και τα βασικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα της πολιτικής, όπως εισπράττει την τελευταία ο απλός εργαζόμενος. Η υποκρισία, η διγλωσσία, το ψέμα και η κοροϊδία, τα φαινόμενα σήψης και διαφθοράς, η εγκληματική αδιαφορία στα οξύτατα λαϊκά προβλήματα, οι πελατειακές σχέσεις και η ρουσφετολογία είναι ορισμένα μόνο φαινόμενα και, ίσως, δεν αποδίδουν τη σύγχρονη έκταση και ένταση των σχετικών φαινομένων. Ολ' αυτά, όμως, δεν αποτελούν τα γνωρίσματα της πολιτικής γενικά. Ούτε είναι αναπόσπαστα στοιχεία της, που τα σέρνει υποχρεωτικά η πολιτική μαζί της και δεν αποτελούν, βέβαια, συνέπειες και εκφράσεις της γενικότερης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Με δυο λόγια, δεν είναι όλοι ίδιοι, ούτε οι όποιες ευθύνες μοιράζονται εξίσου, τόσο στο πολιτικό όσο και στο κοινωνικό επίπεδο, στην καπιταλιστική και ταξική ελληνική κοινωνία, που όλοι μας ζούμε.
Τα όποια... κοσμητικά επίθετα, με τα οποία... στολίζουν σήμερα τα διάφορα άρθρα την πολιτική, αναφέρονται στην πραγματικότητα στην κυρίαρχη πολιτική. Την πολιτική, που για δεκαετίες τώρα εφαρμόζεται από τα κόμματα του δικομματισμού και τις κατά καιρούς εφεδρείες τους. Αυτή που καθορίζει τις εξελίξεις και βάζει τη σφραγίδα της στην κοινωνία. Αναφέρονται, στην πραγματικότητα, στην κοινωνική πρακτική και... προσφορά της άρχουσας τάξης της χώρας μας. Αλλωστε, αυτή ακριβώς την πραγματικότητα προσπαθεί να κρύψει και το "επιχείρημα": όλοι ίδιοι είναι. Και δε χρειάζεται και πολύ ψάξιμο, για να επαληθεύσει κανείς το απολύτως βάσιμο και ορθό αυτής της εκτίμησης. Ούτε απαιτείται, οπωσδήποτε, η προσφυγή σε σκάνδαλα τύπου Κοσκωτά, της βίλας του πρωθυπουργού ή των αποκαλύψεων Κουρή. Η ανηθικότητα της κυρίαρχης πολιτικής - του δικομματισμού για τη μεταπολιτευτική Ελλάδα - αποκαλύπτεται μεγαλόπρεπα από την καθημερινή της πρακτική. Από τη σκληρή, μονόπλευρη λιτότητα, από τη συνεχή υποβάθμιση των κοινωνικών δικαιωμάτων, από το ξεπούλημα των δημοσίων επιχειρήσεων, από την καταδίκη χιλιάδων εργαζομένων στην ανεργία, από τα προνόμια και την ασυδοσία του μεγάλου κεφαλαίου που προστατεύει και διευρύνει, από το ξεπούλημα της εθνικής ανεξαρτησίας της χώρας και άλλα πολλά. Και δε χρειάζεται, βέβαια, να μιλήσουμε για την ηθική της άρχουσας τάξης. Το κέρδος και η συνεχής μεγιστοποίησή του αποτελεί την υπέρτατη αξία της. Η πολύμορφη, βαριά και - τουλάχιστον - άδικη εκμετάλλευση των εργαζόμενων, η καταλήστευση του δημόσιου χρήματος και περιουσίας - του κοινωνικού δηλαδή ιδρώτα και μόχθου - η δουλική πρόσδεσή της στο ξένο μεγάλο κεφάλαιο αποτελούν βασικά - αν και ελάχιστα - χαρακτηριστικά γνωρίσματα της κοινωνικής της πρακτικής και... προσφοράς.
***
Υπάρχει, όμως και ένα ακόμη στοιχείο στην όλη υπόθεση. Οσο αλήθεια είναι ότι τα φαινόμενα της ανηθικότητας και της διαφθοράς συνοδεύουν μόνιμα - στον ένα ή άλλο κάθε φορά βαθμό - την πολιτική και πρακτική των κυρίαρχων δυνάμεων στο καπιταλισμό, άλλο τόσο αληθεύει ότι τα φαινόμενα αυτά γνωρίζουν τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερη και αυξανόμενη συνεχώς... άνθηση. Μια απλή και μόνο ματιά στα 10 - 12 τελευταία χρόνια είναι ικανή να πείσει τον κάθε καλόπιστο. Ορισμένοι, μάλιστα, αξιοποιούν το γεγονός αυτό, για να αποδείξουν ότι η κρίση και η ανυποληψία βαραίνει αποκλειστικά και μόνο την πολιτική της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Και όσον αφορά, βέβαια, τις ιδιαίτερες και... πλούσιες επιδόσεις - αλλά και ευθύνες - του ΠΑΣΟΚ, στα φαινόμενα της πολιτικής υποκρισίας, διγλωσσίας και διαφθοράς, ούτε λόγος να γίνεται. Ο προαναφερόμενος, όμως, ισχυρισμός δεν περιέχει ούτε καν τη μισή αλήθεια και, πάνω απ' όλα, αδυνατεί ή δε θέλει να αναζητήσει τις πραγματικές αιτίες του φαινομένου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, και απόδειξη ταυτόχρονα γι' αυτό, αποτελεί η πολιτική και πρακτική του "ΣΥΝ". Από τη στιγμή που εγκατέλειψε τα χαρακώματα της Αριστεράς, η πολιτική υποκρισία και διγλωσσία έκαναν έντονα αισθητή την παρουσία τους στη δράση του.
***
Ετσι, δυστυχώς, έχουν τα πράγματα και μόνο αν κοιτάξουμε κατάματα αυτή την πραγματικότητα μπορούμε και να την αντιμετωπίσουμε. Τα διάφορα, σήμερα, φαινόμενα πολιτικής κρίσης και διαφθοράς είναι άμεσα δεμένα και αποτελούν αναπόφευκτες συνέπειες του ταξικού περιεχόμενου των εφαρμοζόμενων πολιτικών. Της έκτασης και έντασης της αντιλαϊκότητάς τους. Και δεν πρόκειται να παύσουν, ούτε με τις όψιμες και εν πολλοίς υποκριτικές ανησυχίες του πρωθυπουργού, για την επίθεση που δέχονται τα κόμματα, ούτε με τα προτεινόμενα ήδη μέτρα, περί ελέγχου της λειτουργίας και των οικονομικών των κομμάτων. Προτάσεις, που περιορίζουν την ελευθερία δράσης των τελευταίων, προς όφελος της εκάστοτε εξουσίας και γι' αυτό θα οδηγήσουν νομοτελειακά στα αντίθετα, από τα διακηρυσσόμενα, αποτελέσματα.
Τα αυξανόμενα φαινόμενα πολιτικής ανηθικότητας και διαφθοράς αποτελούν αναπόφευκτες συνέπειες της ολοένα και μεγαλύτερης απόστασης που χωρίζει τις πολιτικές του δικομματισμού από τις πραγματικές ανάγκες της χώρας και των εργαζόμενων.