ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Γενάρη 1995
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Σε κλίμα αναμονής

Συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Κ. Παπούλια με τον Τούρκο πρεσβευτή στην Αθήνα Χ. Τσελέμ, για το θέμα της τελωνειακής σύνδεσης της Τουρκίας με την Κοινότητα

Οι έντονες παρασκηνιακές διεργασίες για την τελωνειακή ένωση της Τουρκίας με την Κοινότητα και για την εξασφάλιση, από ελληνικής πλευράς, ικανοποιητικής ημερομηνίας έναρξης των διαπραγματεύσεων ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, επαναφέρουν, για μια ακόμη φορά, τα προβλήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων στο επίκεντρο του "ενδιαφέροντος" των Ευρωπαίων εταίρων.

Χτες πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, η συνάντηση που επί δεκαπέντε μέρες ζητούσε από τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών Κ. Παπούλια ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Αθήνα Χουσεφιν Τσελέμ.Αποκλειστικό θέμα της συνάντησης, ήταν η διερεύνηση, από την τουρκική πλευρά, των ελληνικών προθέσεων για το προγραμματισμένο για τις 7 του Μάρτη συμβούλιο σύνδεσης της Τουρκίας με την ΕΕ.

Τόσο ο Ελληνας υπουργός σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους όσο και ο Χ. Τσελέμ σε δηλώσεις του στο τουρκικό πρακτορείο "Ανατολή", αναφέρθηκαν στην ανάγκη δημιουργίας ενός νέου κλίματος στις σχέσεις των δύο χωρών. Ο Τούρκος πρέσβης χαρακτήρισε τη συνάντηση "θετική" και "εποικοδομητική".

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τούρκος πρέσβης κατά τη συνάντησή του με τον Κ. Παπούλια επανέλαβε την επιθυμία της χώρας του για βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Σημείωσε, ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να αντιδράσει έναντι της Ελλάδας, στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί η τελωνειακή ένωση με την Κοινότητα εξαιτίας του βέτο της ελληνικής κυβέρνησης. Ο Χ. Τσελέμ, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο "Ανατολή", υποστήριξε ότι με τον Ελληνα υπουργό συζήτησαν "την υπάρχουσα κατάσταση στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, τις θετικές και αρνητικές επιρροές που θα επιφέρουν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις οι εξελίξεις στο θέμα της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας - ΕΕ, καθώς επίσης και τις δυνατότητες που δημιουργεί η 7 του Μάρτη, για τη δημιουργία νέου κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις".

Από την πλευρά του, ο Ελληνας υπουργός, σύμφωνα με όσα δήλωσε μετά τη συνάντηση, συνέδεσε την ελληνική στάση στο θέμα της τελωνειακής ένωσης ΕΕ - Τουρκίας, με την ανακοίνωση ικανοποιητικής ημερομηνίας έναρξης των διαπραγματεύσεων ένταξης της Κύπρου στην Κοινότητα. Ο υπουργός Εξωτερικών, εξέφρασε την ελπίδα να προωθηθεί το σχέδιο της γαλλικής προεδρίας και τόνισε ότι κατά τη συνάντησή τους ο Χ. Τσελέμ δεν άσκησε κανενός είδους πίεση για αλλαγή των ελληνικών θέσεων.

Οι πιέσεις, ωστόσο, έχουν ήδη ασκηθεί από την Αγκυρα στην Αθήνα, μέσω δημοσιευμάτων του τουρκικού Τύπου, τα οποία τις προηγούμενες μέρες, κατέγραφαν με κάθε λεπτομέρεια τα μέτρα που σκοπεύει να πάρει η Τουρκία κατά της Ελλάδας, σε περίπτωση που δεν υπάρξει ευτυχής κατάληξη, για την Τουρκία, στο Συμβούλιο Σύνδεσης της 7ης του Μάρτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ