ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Γενάρη 1995
Σελ. /28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΒΟΛΕ+ΔΚΙ - ΕΥΡΩΠΑ+ΔΚΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ
Χρυσό 31 για την Ορεστιάδα

Το "καλάθι" των 31 πόντων του πρώτου αγώνα και η κλάση του Σαμαρά έδοσαν την πρόκριση στην ακριτική ομάδα απέναντι στους Τούρκους. Αγχώδης πρόκριση του Ολυμπιακού στους 8 του Πρωταθλητριών

Χρυσοί αποδείχτηκαν τελικά οι 31 πόντοι του πρώτου αγώνα με την τουρκική Εκσασίμπασι για την ομάδα βόλεϊ της Ορεστιάδας, αφού ουσιαστικά ήταν αυτοί που της χάρισαν την πρόκριση στους οκτώ του Κυπέλλου Συνομοσπονδίας, ύστερα και από τη μεγάλη χτεσινή νίκη στην έδρα της με 3-0 σετ (15-3 σε 19, 15-7 σε 16, 15-13 σε 28).

Οι παίκτες της Ορεστιάδας από την αρχή έδειξαν αποφασισμένοι για τη νίκη - πρόκριση, κάτι που φάνηκε ιδιαίτερα στο τελευταίο σετ, όταν βρήκαν το κουράγιο να γυρίσουν το παιχνίδι, ενώ οι Τούρκοι προηγούνταν με 13-10. Στο σημείο μίλησε η κλάση του Νίκου Σαμαρά που με δυο απανωτούς άσους άνοιξε τον δρόμο για την πολυπόθητη πρόκριση.

Στον αγωνιστικό τομέα από την αρχή οι παίκτες της θρακιώτικης ομάδας έδειξαν τα δόντια τους στους αντιπάλους τους. Με πολύ δυνατό σερβίς κατάφεραν να μετατρέψουν σε περίπατο το πρώτο σετ, ενώ το ίδιο σκηνικό επικράτησε και στο δεύτερο σετ. Χαρακτηριστικό είναι, ότι η Ορεστιάδα κατάφερε να πετύχει 10 πόντους από σερβίς έναντι μόλις 3 των Τούρκων, ενώ και στους επιθετικούς πόντους η επικράτηση της ελληνικής ομάδας ήταν καθολική (10 έναντι 5).

ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ: Μποζίδης, Σαμαράς, Στόεφ, Τζούριτς, Γραμματικόπουλος, Τσακιρόπουλος (αρχική εξάδα), Μοσχορίδης.

ΕΚΣΑΣΙΜΠΑΣΙ: Γκορντέεφ, Βεσιλέστας, Ζερέμποφ, Μπιλάκ, Μπαμπακίρ, Οσελίκ(αρχική εξάδα) Οζντιρέ, Γιαβούζ, Μπαγιολού.

Τα χρειάστηκε ο Ολυμπιακός

"Μηδένα προ του τέλους μακάριζε" λέει ένα παλιό γνωμικό αλλά μάλλον οι βολεϊμπολίστες του Ολυμπιακού δεν το έλαβαν και πολύ υπόψη τους στο χτεσινό παιχνίδι με τη Γκραν Κανάρια. Και αυτό γιατί είδαν το χάρο με τα μάτια τους πριν καταφέρουν να νικήσουν τελικά με 3-2 σετ (15-9, 13-15, 14-16, 15-5, 15-13) και να πάρουν την πρόκριση στην οκτάδα του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

Βέβαια, πριν η ελληνική ομάδα φτάσει στη νίκη, η ισπανική είχε αναγκάσει του υπεύθυνους του Ολυμπιακού να πάρουν τα κομπιούτερ και να κάνουν υπολογισμούς για τους πόντους που χρειάζονται για την πρόκριση, αφού η Γκραν Κανάρια ανατρέποντας τα προγνωστικά κατάφερε να προηγηθεί με 2-1 σετ.

Στον αγωνιστικό τομέα οι παίκτες του Ολυμπιακού μετά το εκπληκτικό ξεκίνημα στο πρώτο σετ 15-9 σε 20και με βάση το 3-1 του πρώτου αγώνα πίστεψαν ότι τα πράγματα τελείωσαν. Αποτέλεσμα ήταν να χαλαρώσουν και να αντιμετωπίσουν μεγάλο πρόβλημα στην υποδοχή και στα μπλοκ. Οι Ισπανοί δεν το άφησαν ανεκμετάλλευτο και πήραν τα δυο σετ. Αυτό αφύπνισε τους ερυθρόλευκους που στο τρίτο σετ επικράτησαν εύκολα ισοφαρίζοντας το σκορ και παίρνοντας παράλληλα την πρόκριση.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Μουστακίδης, Γκιούρδας, Ντράγκοβιτς, Ναϊντένοφ, Θεοδωρίδης, Τόνεφ (αρχική εξάδα), Μιχαλόπουλος, Φάκας.

ΓΚΡΑΝ ΚΑΝΑΡΙΑ: Φαλάσκα, Κόστα, Γκόλετς, Ρόιλες, Κολόμ, Φρίνταμ (αρχική εξάδα), Καμαρέρο, Λόπεθ, Ρουέντα.

Γλυκόπικρες... γυναίκες

Εξάλλου, στις γυναίκες για το Κύπελλο Κυπελλούχων ο Παναθηναϊκός προκρίθηκε στην επόμενη φάση αφού επικράτησε, στη Λεωφόρο, της Πολωνικής Μπιετσκομπάλα με 3-1 σετ (15-13, 15-11, 13-15, 15-13).

Αντίθετα για το Κύπελλο Συνομοσπονδίας των γυναικών ο Φιλαθλητικός νίκησε στην έδρα του την ουγγρική Τούνγκρσαμ με 3-1 σετ (15-12, 13-15, 15-11, 15-15) ωστόσο, όμως, δεν κατάφερε να προκριθεί αφού στην Ουγγαρία είχε ηττηθεί με 3-0 σετ.

ΕΥΡΩΠΑ+ΔΚΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
Ελπίδες κάτω του μηδενός

Αγνώριστος ο ΠΑΟΚ στη Μόσχα, έχασε εύκολα και δίκαια από την ΤΣΣΚΑ με 85-73

Στην παγωμένη Μόσχα, πάγωσαν οι ελπίδες του ΠΑΟΚ για διάκριση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Σκιά του εαυτού της η ομάδα της Θεσσαλονίκης, παραδόθηκε εύκολα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Εχασε με 85-73 (47-38) μηδενίζοντας τις πιθανότητες πρόκρισης στην επόμενη φάση. Για να συμβεί αυτό, το λιγότερο που χρειάζεται, είναι να κάνει τρεις νίκες περισσότερες από τη ρώσικη ομάδα στις εναπομείναντες πέντε αγωνιστικές. Ζήσε Μάη μου δηλαδή.

Ο Σάκοτα που κατά την αναχώρηση για τη Μόσχα είχε δηλώσει ότι και με ήττα θα υπάρχουν ελπίδες, να ελπίζει άραγε σε θαύμα; Πάντως τα όποια σχέδια έκανε για το χτεσινό παιχνίδι, έγιναν θρύψαλα με το ξεκίνημα του αγώνα. Το χαμηλό σχήμα που προτίμησε και το πάντρεμα για πρώτη φορά στην ίδια πεντάδα των Γαλακτερού, Στογιάκοβιτς δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Οι Ρώσοι κυριάρχησαν κάτω απ' τα καλάθια, άρπαξαν και πάλι μια - δυο δεκάδες επιθετικά ριμπάουντ, διατηρώντας μια σταθερή διαφορά, που κυμάνθηκε από 5 πόντους στο 7 (19-14) μέχρι και 16 πόντους (74-58) στο 34. Ο Γιαννούλης που αντικατέστησε στην επανάληψη τον αρνητικό Στογιάκοβιτς προσπάθησε να βοηθήσει τον Σάβιτς, δεν μπόρεσε όμως ν' αλλάξει το ρυθμό του αγώνα. Με τους Πρέλεβιτς, Κόρφα να κάνουν ένα από τα χειρότερα παιχνίδια της καριέρας τους, τι μπορούσε να προσφέρει άραγε ο πιτσιρικάς.

Οι Ρώσοι ήταν σε μεγάλη βραδιά, διαψεύδοντας τον Σάκοτα που ισχυριζόταν ότι διανύουν περίοδο κάμψης. Ο Στ. Ερέμιν είχε πολλές εναλλακτικές λύσεις, έστω κι αν οι Αμερικανοί του Εβανς και Εντι έμειναν άποντοι. Στο πρώτο μέρος οι Καράσεφ, Σπιριντόνοφ, Πάνοφ ήταν ασταμάτητοι, ενώ στην επανάληψη ο Γκρελίν από το άγνωστο και ο Κουντέλιν με δυο τρίποντα κανονιές από τα 8 μέτρα σε καθοριστικό σημείο του παιχνιδιού, ήταν αυτοί που έδειξαν ότι ο ΠΑΟΚ της Ευρώπης δεν είναι προετοιμασμένος για πολλά πράγματα.

Την επόμενη Πέμπτη ο δικέφαλος της Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζει τους μαυραετούς της Λισαβόνας. Παιχνίδι θεωρητικά εύκολο, αλλά ο αντίπαλος που δεν έχει να χάσει τίποτα, όπως η Μπενφίκα, είναι πάντα ο πιο επικίνδυνος.

ΤΣΣΚΑ: Εβανς, Εντι, Πάνοφ 15 (1), Κουντέλιν 13 (3), Κουράσοφ, Καράσεφ 25 (3), Γκρελίν 11, Σπιριντόνοφ 15 (1), Κισούριν 6.

ΠΑΟΚ: Μαματζιόλας 6, Γιαννούλης 6, Μπουντούρης, Πρέλεβιτς 13 (1), Στογιάκοβιτς 8 (1), Κόρφας, Γαλακτερός 17 (2), Σάβιτς 23.

Αναζητώντας το τέλειο

Στο Ζάγκρεμπ αναζητάει ο Ολυμπιακός τους βαθμούς που του ...άρπαξε η Εφές Πίλσεν. Στις 21.15 αντιμετωπίζει την Τσιμπόνα του αήμνηστου Ντρ. Πέτροβιτς

Με σκυμμένα κεφάλια, όχι από ντροπή για τη συντριβή από την Εφές Πίλσεν, αλλά για να αποφύγουν τους δημοσιογράφους, αναχώρησαν για το Ζάγκρεμπ οι παίκτες του Ολυμπιακού. Ο μόνος που έσπασε το εμπάργκο του Γ. Ιωαννίδη που απαγόρευσε τις δηλώσεις, ήταν ο Εντι Τζόνσον. Διαπαιδαγωγημένος σε έναν άλλο μπασκετικό κόσμο, όπου το παιχνίδι εκλαμβάνεται απλά σαν μια παράσταση, ο Αμερικανός τόλμησε να πει την άποψή του. "Εφόσον έχουμε στόχο την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, πρέπει να νικήσουμε την Τσιμπόνα" τόνισε, αλλά δεν παρέλειψε να δημοσιοποιήσει και την απορία του. "Δεν ξέρω ποιο είναι το τέλειο, αλλά σε Ελλάδα και Ευρώπη έχουμε 18 νίκες σε 21 παιχνίδια". Με ανάλογα ποσοστά στο ΝΒΑ, θα ήταν βασιλιάς. Ελα όμως που εδώ είναι Ελλάδα και το μπάσκετ δε θεωρείται παράσταση, αλλά μάχη που πρέπει να κερδηθεί πάση θυσία, για τους βαθμούς της νίκης, το πρεστίζ του συλλόγου και του προέδρου, το γόητρο του προπονητή.

Στις 21.15 ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει την πρωταθλήτρια Κροατίας Τσιμπόνα (ζωντανή μετάδοση ΣΚΑ+ΔΚΙ), την οποία είχε συντρίψει στο Φάληρο με 101-69. Επειδή όμως κάτι ανάλογο είχε συμβεί και με την Εφές Πίλσεν πριν το πατατράκ της προηγούμενης Πέμπτης, το παιχνίδι είναι αμφίρροπο με όλη τη σημασία της λέξης. Οι Κροάτες δεν έχουν χάσει κάθε ελπίδα πρόκρισης, ενώ οι Πειραιώτες μόνο με νίκη μπορούν να διεκδικήσουν μία από τις δύο πρώτες θέσεις του ομίλου. Την αποστολή του Ολυμπιακού ακολούθησε και ο τραυματίας το τελευταίο διάστημα Γ. Σιγάλας, αλλά παραμένει άγνωστο αν θα μπορέσει να βοηθήσει ουσιαστικά.

Γ.Γ.

Σπόρτιγκ - Περιστέρι 5-0

Πανηγυρίζει για δεύτερη φορά ο Σπόρτιγκ τη νίκη επί του Περιστερίου τη 12η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α1 κατηγορίας. Η Επιτροπή Ενστάσεων της Ομοσπονδίας μπάσκετ, στην οποία είχε προσφύγει η ομάδα του Περιστερίου υποστηρίζοντας ότι με ευθύνη της χρονομέτρη του αγώνα,... κλάπηκαν 10 δευτερόλεπτα με αποτέλεσμα να μην μετρήσει τρίποντο του Αποσκίτη, απέρριψε ομόφωνα την ένσταση με ψήφους 5-0. Το βίντεο του αγώνα δε λαμβάνεται υπόψη ως αποδεικτικό στοιχείο, ενώ οι διαιτητές στο φύλλο αγώνα δεν αναφέρουν καμιά παρατυπία. Το Περιστέρι διατηρεί το δικαίωμα προσφυγής στο ανώτατο δικαιοδοτικό όργανο.

Σφραγίζει το εισιτήριο

Ο Παναθηναϊκός μέσω Τελ Αβίβ βλέπει Σαραγόσα, αρκεί στις 20.45 να νικήσει τη Μακάμπι

Στο "Γιαντ Ελιάου" επιστρέφει ο Παναθηναϊκός. Οχι για τη ρεβάνς με τον Ολυμπιακό ή την Μπαρτσελόνα στην επανάληψη του περσινού φάιναλ φορ, αλλά προκειμένου να σφραγίσει το διαβατήριο για το φάιναλ φορ της Σαραγόσα. Οι "πράσινοι" έκτος από τη Μακάμπι που παίζει το τελευταίο χαρτί της πρόκρισης, θα βρουν απέναντί τους και την παράδοση. Ποτέ δεν έφυγαν νικητές από το Ισραήλ με αντίπαλο τοπικές ομάδες. "Το παιχνίδι δεν είναι η τελευταία ευκαιρία για μία από τις δύο πρώτες θέσεις του ομίλου, αλλά με νίκη είναι γεγονός ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στην κατάκτηση των στόχων μας" τόνισε κατά την αναχώρηση ο παίκτης ερωτηματικό της σημερινής συνάντησης (20.45 ζωντανή μετάδοση ΑΝΤ-1). Δεν είναι άλλος από τον Κ. Παταβούκα που θα αγωνιστεί με ειδική προστατευτική μασέλα, καθώς στο παιχνίδι του Σαββάτου με την ΑΕΚ κινδύνεψε να χάσει δύο δόντια, από αγκωνιά του φίλου και πρώην συμπαίκτη του στην ομάδα της Ν. Φιλαδέλφειας Κρ. Παπασαράντου. "Εχω παίξει και κάτω από χειρότερες συνθήκες", υπογράμμισε ο πλέι μέικερ του Παναθηναϊκού, στα τρίποντα του οποίου στηρίζει πολλές απ' τις ελπίδες του ο Ευθ. Κιουμουρτζόγλου για τη διατήρηση του αήττητου των δύο τελευταίων μηνών.

Η Μακάμπι είχε αποδειχθεί σκληρό καρύδι για τον Παναθηναϊκό στον Α γύρο. Εχασε βέβαια με 62-63 αλλά κέρδισε τις εντυπώσεις. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι το παιχνίδι εκείνο ήταν το πρώτο διεθνές του Παναθηναϊκού μετά την αποχώρηση του Ν. Γκάλη.

Γ. Γ.

@ Η τυχερή εξάδα του ΛΟΤΤΟ είναι 3, 10, 17, 30, 31, 37 και ο τυχερός
  • Η τυχερή εξάδα του ΛΟΤΤΟ είναι 3, 10, 17, 30, 31, 37 και ο τυχερός αριθμός του ΠΡΟΤΟ είναι 5776858.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ