ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Γενάρη 1995
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προσφορές για την αποκατάσταση των ζημιών
  • Ο ΑΛΕΚΟΣ ΓΙΑΣΕΜΑΚΗΣ,αντιστασιακός, 20.000 δρχ., ως δεύτερη δόση, μέσω ΚΟΒ Χαλκίδας.
  • Ο σ. ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΚΑΛΤΣΙΔΗΣ 25.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Σιδηροκάστρου, στη μνήμη του συν. και αντιδημάρχου Σιδηροκάστρου Ηρακλή Καλτσίδη.
  • Μέσω ΚΟΒ Κάτω Αργυρούπολης: Ο σ. ΚΥΡΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ 5.000 δρχ. Ο ΤΖΗΜΕΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 6.000 δρχ. Ο σ. ΣΙΩΛΟΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ 5.000 δρχ. Η ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΕΙΡΗΝΗ 5.000 δρχ. Η σ. ΞΥΛΗΝΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ 5.000 δρχ. Ο σ. ΓΡΗΓΟΡΑΤΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ 5.000 δρχ. Ο ΤΖΑΝΙΔΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ 20.000 δρχ. Ο ΣΤΑΜΑΤΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ 15.000 δρχ. Ο ΣΑΡΑΝΤΟΥ ΔΑΡΔΑΝΟΣ 10.000 δρχ.
  • Στη μνήμη του Γεωργίου Καρόγιαννη ο γιος του προσφέρει 10.000 δρχ.
  • Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ 10.000 δρχ., στη μνήμη του πατέρα του Νίκου Παπανικολάου.
  • Ο ΓΙΑΝΝΗΣ και η ΜΑΓΔΑ ΜΥΛΩΝΑ 10.000 δρχ., μέσω της ΝΕ Αιτ/νίας, στη μνήμη του πρόωρα αδικοχαμένου συντρόφου Παναγιώτη Μπαλωμένου.
  • Ο ΧΡΙΣΤΑΚΕΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ 50.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Χολαργού, στη μνήμη των γονιών του και του αδελφού του Νίκου, ΕΛΑΣίτη, που σκοτώθηκε στον Ταϋγετό το 1944.
  • Μέσω ΚΟΒ Γαλατσίου: Ο ΜΠΕΡΟΥΤΣΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ 100.000 δρχ., στη μνήμη του αδελφού του Σπύρου, των αγωνιστών από τη Φωκίδα: Νίκου Τριαντάφυλλου (Δούμα), Χρήστου Μίχου, Χαρίλαου Παπαδημητρίου (Σπάρτακου), Κώστα Γεωργόπουλου, Γιώργου Πρασούλα, από το Αίγιο: Ανδρέα Πολίτη, Γιάννη Μοσχαχλαφιδη και του συν. Γιάννη Νικόπουλου. Ο ΜΑΡΕΤΗΣ ΦΩΤΗΣ 7.000 δρχ. Η ΚΑΜΠΟΥΡΗ ΒΟΥΛΑ 5.000 δρχ. Σ. Μ.,φίλος του ΚΚΕ, 10.000 δρχ. Ο ΜΠΕΡΟΥΤΣΟΣ ΗΛΙΑΣ 5.000 δρχ. Ο ΛΩΛΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ 5.000 δρχ. Ο ΡΑΧΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ 5.000 δρχ. Ο ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ 20.000 δρχ. Ο συν. ΓΙΑΝΝΗΣ 5.000 δρχ. Η ΚΥΡΙΑΚΑΚΗ ΦΩΤΕΙΝΗ 1.500 δρχ. Ο ΨΙΛΙΑΚΟΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ 1.000 δρχ. Ο ΤΣΑΚΑΡΙΣΙΑΝΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ 15.000 δρχ. Ο ΒΟΥΡΑΣ ΝΙΚΟΣ 3.000 δρχ. Ο ΣΙΔΕΡΑΣ ΚΩΣΤΑΣ 10.000 δρχ. Ο ΣΙΑΜΑΝΤΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ 20.000 δρχ., στη μνήμη του αδελφού του Θανάση. Η ΤΟΛΙΑΤΗ ΙΩΑΝΝΑ 30.000 δρχ., στη μνήμη του συντρόφου συζύγου της Γιώργου. Το Παρ/μα ΠΕΑΕΑ Γαλατσίου,10.000 δρχ., στη μνήμη του συν/τη Γιαννακέα Σωτήρη.
  • Ο ΚΩΣΤΑΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ 30.000 δρχ. στη μνήμη του αδελφού του Ηλία Αρβανίτη, αντιστασιακού, οπαδού του ΚΚΕ, και των συγχωριανών του Λεωνίδα Καραχάλιου και Χρήστου Βελησσάρη, αντάρτη του ΕΛΑΣ.
  • Ο σ. ΚΑΓΙΑΣ ΑΝΤΡΕΑΣ 20.000 δρχ., μέσω ΚΟ Λιβαδειάς, στη μνήμη των σ. Χρήστου Θωμόπουλου, Αδάμ Αδαμόπουλου, Μήτσου Αγραφιώτη και Μαργαρίτας Κωτσάκη.
  • Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ 20.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Νέας Φιλαδέλφειας.
  • Ο ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ 25.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Πλ. Βάθης Αγίου Παύλου.
  • Ο ΜΑΚΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 5.000 δρχ., στη μνήμη των γονιών του Αλέξανδρου και Αγλαφιας και του γαμπρού του Κώστα Κωνσταντινίδη, μέσω ΚΟ Κω.
  • Ο ΜΩΥΣΗΣ ΣΕΠΕΤΙΡΤΙΑΝ 10.000 δρχ., στη μνήμη της μητέρας του Αρουσιάκ.
  • Ο ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ 15.000 δρχ.
  • Μέσω ΚΟ Ρόδου: ΘΟΔΩΡΗΣ ΧΑΤΖΗΣΤΡΑΤΗΣ,από τη Σύμη, 10.000 δρχ., στη μνήμη του ξαδέλφου του Θόδωρου Χατζηστρατή που πέθανε στη Λέρο. Ο πΚΩΣΤΑΣ ΚΑΜΑΤΕΡΟΣ 20.000 δρχ., ως δεύτερη δόση.
  • Στη μνήμη του αντιστασιακού Θεοδώρου Χατζόπουλου από Μαραθιά Ευρυτανίας, η γυναίκα του ΒΑΣΩ τα παιδιά του ΓΙΩΡΓΟΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ και ΧΡΥΣΑΝΘΗ οι κουνιάδοι του ΘΑΝΑΣΗΣ και ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΔΗΜΑΣ 150.000 δρχ, μέσω ΚΟΒ Μεταμόρφωσης Βύρωνα, για τη διάσωση του ιστορικού αρχείου του κόμματος.
  • Ο ΠΑΝΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ 20.000 δρχ, μέσω ΚΟΒ Μαρουσιού, στη μνήμη των ηρώων μαρτύρων από τα παλιάμπελα Βόνιτσας: Στάθη Σταμάτη Δημαρά, Λάκη Ματσαρού, Χρήστου Ντάλλα, Χρήστου Λαδιά.
  • Μέσω ΚΟΒ Βάθης - Αγ. Παύλου: ΠΑΠΑ+ΔΚΙΩΑΝΝΟΥ ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ - ΑΡΗΣ 10.000 δρχ., στη μνήμη του θείου του Γινόπουλου Θόδωρου, αγωνιστή του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ. ΜΟΥΛΑ ΜΑΡΙΑ 15.000 δρχ., αγωνίστρια της ΕΑ. ΣΥΡΙΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ 50.000 δρχ. ΝΙΑΧΑΣ ΛΟΥΚΑΣ συνταξιούχος, 55.000 δρχ. ΤΟΚΑΛΗ ΣΕΒΑΣΤΗ συνταξιούχος,10.000 δρχ., ΛΥΤΡΑ ΒΑΓΓΕΛΙΩ 10.000 δρχ., στη μνήμη της αδελφής της Βασιλικούλας - Κούλας Λύτρα, αγωνίστριας από το Σερνικάκι Φωκίδας. ΙΓΝΑΤΙΔΟΥ ΛΙΖΑ πρώην πολιτικός, 15.000 δρχ. ΤΣΟΥΤΣΗΣ ΣΠΥΡΟΣ από τους ΕΒΕ, 2.000 δρχ. ΜΑΓΓΙΡΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ πρώην πολιτική πρόσφυγας, 5.000 δρχ. ΧΑΡΙΣΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΕΒΕ, 10.000 δρχ.
  • Ο ΤΑΣΣΟΣ ΡΑΣΙΑΣ 100.000 δρχ., για την αποκατάσταση των ζημιών και τη διάσωση του αρχείου του ΚΚΕ.
  • Ο Α. Δ. 20.000 δρχ., στη μνήμη των γονιών του, για τις καταστροφικές πλημμύρες στο κτίριο του ΚΚΕ.
  • Ο ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΤΖΙΒΡΑΣ 20.000 δρχ.
  • Ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑ+ΔΚΙΔΗΣ αντιστασιακός 50.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Ν. Κόσμου.
ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ

"Η χρησιμοποίηση ορισμένων λέξεων, όπως ελευθερία, δικαιοσύνη, μόρφωση, παραγωγικότητα, εντιμότητα, πρέπει να έπεται από τον καθαρισμό της βρομιάς που κόλλησε επάνω τους η χρησιμοποίησή τους" από την άρχουσα τάξη.Στα παραπάνω, που με απόλυτη ευστοχία προσδιόρισε ο Μπρεχτ,είναι σίγουρο ότι πρέπει να υπάρξει μια αναγκαία προσθήκη. Η χρησιμοποίηση των όρων "ελεύθερη" τηλεόραση, "ανεξάρτητη" πληροφόρηση, "πλουραλιστική" ενημέρωση, πρέπει να έπεται της κάθαρσής τους, από τη βρομιά που κόλλησε επάνω τους η χρήση τους από τους μεγαλοσχήμονες του Τύπου και τους πολιτικούς συναγελαζόμενούς τους.

Η βδομάδα που πέρασε υπήρξε πέρα για πέρα αποκαλυπτική σχετικά με το βαθύτερο περιεχόμενο της "ελεύθερης" ιδιωτικής τηλεόρασης. Προσέφερε εκείνα τα δείγματα "επιχειρηματικής" πρακτικής εκ μέρους των αφεντικών των ηλεκτρονικών ΜΜΕ, αλλά και των εκπροσώπων της πολιτικής τους εξουσίας, που δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών. Δε θα διστάσουμε να εφαρμόσουμε χωρίς δισταγμό τη λογική του "αποφασίζομεν και διατάσσομεν".Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλαν προς πάσα κατεύθυνση, τόσο οι κύριοι Βαρδινογιάννης και Κυριακού,όσο και οι μηχανισμοί, που θεώρησαν ότι οι δυο τηλεοπτικές εκπομπές έθιγαν τα συμφέροντά τους και άρα έπρεπε να "κοπούν".

Τα κρούσματα, το "κόψιμο" της εκπομπής του τηλεοπτικού σταθμού "STAR" και της εκπομπής "Προφίλ" του ΑΝΤΕΝΝΑ,είναι από μόνα τους ιδιαζόντως απεχθή και προκλητικά. Καθίστανται μάλιστα ακόμα περισσότερο βάσιμοι οι παραπάνω χαρακτηρισμοί μετά και τη μετάδοση της πολυθρύλητης συνέντευξης του ιδιοκτήτη της Αυριανής, Γ. Κουρή, στο "Προφίλ". Μια συνέντευξη που τίποτα περισσότερο δεν είχε να προσφέρει στα ήδη γνωστά. Γνωστά, και όσον αφορά στα θέματα και στις αιτιάσεις κατά του πρωθυπουργού, και στα "κράτα με να σε κρατώ" ανάμεσα στην ολιγαρχία και τους πολιτικούς υφιστάμενους της και στο γνωστό ύφος, ήθος και αξιοπιστία του αυριανισμού, που εκπροσωπήθηκε στο "Προφίλ" στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο.

***

Να όμως που οι μηχανισμοί εκείνοι που "έκοψαν" τις εκπομπές, δεν μπόρεσαν να αυτοσυγκρατηθούν. Δεν μπόρεσαν (ή δε θέλησαν) να αντιληφθούν ότι η δήθεν "πολύκροτη" συνέντευξη απέκτησε διά της απαγόρευσης ένα βάρος που δε θα μπορούσε να προσλάβει επ' ουδενή από το περιεχόμενό της. Ετσι, μοιραία αυτοαποκαλύφθηκαν. Εκριναν, οι εν λόγω μηχανισμοί, ότι θίγονται από τις μεταδόσεις των εκπομπών. Και τότε απέδειξαν ότι δε λογαριάζουν τίποτα. Εδειξαν ότι δεν έχουν κανένα ενδοιασμό να φερθούν αδίστακτα. Οπως ακριβώς αρμόζει στον ευτελισμό, μέσα από τον οποίο σφυρηλατείται ο δεσμός μεταξύ των διαπλεκόμενων συμφερόντων της πολιτικής και οικονομικής εξουσίας της αστικής τάξης.Αυτή τη φορά αυτοδιαφημίστηκαν ως φορείς του ευτελισμού και του βοναπαρτισμού στο χώρο της ενημέρωσης. Και το έκαναν στο όνομα μάλιστα της "ελευθεροτυπίας" και της δημοσιoγραφικής δεοντολογίας!!

Ανεξάρτητα, λοιπόν, από το περιεχόμενο των λόγων και έργων των λογοκρινόμενων, ανεξάρτητα από το ότι δεν είχαν πρόθεση, ούτε θα μπορούσαν λόγω της θέσης και των επιλογών τους, να προσφέρουν ουσιαστικά τίποτα "νέο", υπάρχει το τεράστιο ζήτημα των λογοκριτών. Πρόκειται για τους ίδιους λογοκριτές που μέσα από την εξουσία τους "αποφασίζουν και διατάσσουν" να εξοβελίζουν από τους δέκτες τους κάθε τι που έχει σχέση με τα πραγματικά προβλήματα των εργαζόμενων. Ας τελειώνουμε λοιπόν με το παραμύθι της "ελεύθερης" ενημέρωσης που πλασάρεται από εκείνους που τη στραγγαλίζουν. Είναι οι ίδιοι που "κόβουν" από τα τηλεοπτικά πάνελ τους και τις ειδήσεις τους κάθε φωνή αντίστασης απέναντι στην πολιτική του ξεπουλήματος, της εξάρτησης, της λιτότητας.Την ίδια ώρα προσφέρουν σε ανυπολόγιστες δόσεις τη χυδαιότητα των σόου τους, την υποκουλτούρα των "ψυχαγωγικών" προγραμμάτων τους και το ημερολόγιο αίματος των "ενημερωτικών" δελτίων τους.

***

Αυτοί οι λογοκριτές, είτε με την πολιτική είτε με την οικονομικό - εκδοτική τους ιδιότητα, τις στιγμές των εσωτερικών αντιθέσεών τους και της κόντρας τους "βγάζουν στη φόρα" και κάποια από τα άπλυτά τους. Ενα όμως είναι σίγουρο. Αν σήμερα η πρωθυπουργική "γκέλα" της δήλωσης του "πόθεν έσχες" έχει φέρει στο προσκήνιο μια βίλα, ποτέ δε θα γίνει ουσιαστική κουβέντα από τα στούντιό τους για το "πώς" της απόκτησης κάποιων άλλων "βιλών". Για τις "βίλες" και τα φουσκωμένα χρηματοκιβώτια όσων ρουφούν τον ιδρώτα αλλά και το αίμα των εργατών.Αυτό το ξέρουν οι νεκροί της ΠΕΤΡΟΛΑ. Αλλωστε φροντίζουν οι κάθε είδους Λάτσηδες. Το ξέρουν οι εκατόμβες των θυσιασμένων στα σαπιοκάραβα. Αλλωστε φροντίζουν οι κάθε είδους Κυριακού. Το ξέρουν όσοι εργάτες και οικοδόμοι "στραβοπάτησαν" στις σκαλωσιές της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και της ζώνης των μεγαλοεργολάβων. Αλλωστε φροντίζουν οι κάθε είδους Βαρδινογιάννηδες.

Το θέμα, λοιπόν, των λογοκριτών δεν μπορεί να περάσει έτσι. Ενα είναι βέβαιο. Οσο συνεχίζεται η κατοχή των ΜΜΕ από την ολιγαρχία του πλούτου, η αλληλοδιαπλοκή των συμφερόντων της με το πολιτικό της προσωπικό θα εκφράζεται με όλο και πιο κυνικό τρόπο και στον τομέα της ενημέρωσης.Θα διαπομπεύεται κάθε μέρα και περισσότερο η έννοια της πληροφόρησης, που στο όνομα της "ανεξαρτησίας" της, βιάζεται και θα βιάζεται όλο και πιο ανοιχτά. Οσοι στα αλήθεια επιθυμούν να μπει ένα φρένο, να δοθεί μια λύση σ' αυτή την αθλιότητα, έχουν βαρύ χρέος να μπουν μπροστά σε ένα μαζικό λαϊκό κίνημα αντίστασης. Μαζί και οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι - όχι οι διάφοροι "σταρ" του σήμερα - αλλά η μάζα των δημοσιογράφων που βιώνει από τα μέσα τον "πλουραλισμό".

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Αν σήμερα η πρωθυπουργική "γκέλα" της δήλωσης του "πόθεν έσχες" έχει φέρει στο προσκήνιο μια βίλα, ποτέ δε θα γίνει ουσιαστική κουβέντα από τα στούντιό τους για το "πώς" της απόκτησης κάποιων άλλων "βιλών". Για τις "βίλες" και τα φουσκωμένα χρηματοκιβώτια όσων ρουφούν τον ιδρώτα αλλά και το αίμα των εργατών

ΕΠΙΣΠΕΥΣΗ των διαδικασιών αυστηρού ελέγχου των ελλειμμάτων των εθνικών προϋπολογισμών δρομολογεί η γαλλική προεδρία (σελίδα 12).

ΣΤΙΣ "ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ" του Κλίντον για την πολιτική στα Βαλκάνια επιχείρησε να απαντήσει ο πρωθυπουργός, χωρίς να πάρει θέση στο κυριότερο: πώς νομιμοποιείται ο Αμερικάνος Πρόεδρος να παρεμβαίνει στην περιοχή (σελίδα 5).

ΑΥΡΙΟ αναμένεται, σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, η δημοσίευση του διεθνούς διαγωνισμού για το ξεπούλημα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, ενώ αναμένεται ακόμα και σήμερα η κατάθεση στη Βουλή σχετικής νομοθετικής διάταξης (σελίδα 18).

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ επιτροπές συγκροτούν στο υπουργείο Εργασίας για τους σύγχρονους λαθρέμπορους (σελίδα 18).

ΣΤΗ "ΓΡΑΜΜΗ" της ΓΣΕΕ, η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Εργατών Μετάλλου προχωρά στο "κλείσιμο" των κλαδικών συμβάσεων, ενώ "πέρα βρέχει" και για το Επικουρικό Ταμείο του κλάδου (σελίδα 18).

ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ Αθηναίοι, διαμαρτυρόμενοι για την καταστροφή του Πάρκου Ελευθερίας, χάλασαν τη φιέστα του Δ. Αβραμόπουλου στο Μέγαρο Μουσικής (σελίδα 15).

ΚΑΙ ΝΕΑ καθίζηση στη λεωφόρο Κηφισού. Θα παραμείνει κλειστή μέχρι την Τετάρτη (σελίδα 22).

Η ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ υποχωρεί, αλλά τα προβλήματα παραμένουν (σελίδα 22).ΜΕΤΑ από 24 χρόνια ο ΟΣΕ ξαναπροσέλαβε Γάλλους συμβούλους (σελίδα 22).

ΑΠΑΝΘΡΩΠΕΣ οι απόψεις των μελών της αμερικανικής ΜΕΝΣΑ, τονίζει ομόφωνα η διοίκηση της ελληνικής οργάνωσης (σελίδα 23).

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ της ΠΥΡΚΑΛ εμπόδισαν χτες τις μπουλντόζες του Λάτση, που πήγαν με κυβερνητική άδεια να θεμελιώσουν το τοιχίο της... επέκτασης του αιματοβαμμένου διυλιστηρίου (σελίδα 23).

ΑΡΑΒΑΝΤΙΝΟΣ και Φωτάκης κατηγορούνται ότι "έβγαλαν" από τη φυλακή τον μεγαλέμπορο ναρκωτικών Α. Ζεκεστίδη (σελίδα 32).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ