Η 48ωρη εκεχειρία παραβιάστηκε και από τις δυο πλευρές
ΜΟΣΧΑ. -
Υστερα από μια σχετική ηρεμία, ξέσπασαν και πάλι συγκρούσεις στο Γκρόζνι. Η 48ωρη εκεχειρία, την οποία κήρυξε η Ρωσία και εκπνέει σήμερα στις 8 τοπική ώρα, παραβιάστηκε και από τις δυο πλευρές. Οι ρωσικές ομοσπονδιακές δυνάμεις εξαπέλυσαν νέες επιθέσεις ενάντια στο προεδρικό μέγαρο. Οι τσετσενικές αρχές αναφέρουν ότι στα δυο κύρια μέτωπα στο Γκρόζνι, ανατολικά και δυτικά του προεδρικού μεγάρου, οι θέσεις των εμπολέμων μένουν αμετάβλητες. Σύμφωνα με τσετσενικές πηγές, μέχρι τώρα έχουν σκοτωθεί 18.151 άτομα, από τα οποία 12.210 άτομα στο Γκρόζνι, ενώ οι τραυματίες είναι τριπλάσιοι από τους νεκρούς. Σε ό,τι αφορά τις απώλειες των ρωσικών δυνάμεων, ο Ρώσος βουλευτής Αϊβαρς Λέζντινς δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως τουλάχιστον 1.500 στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί. Οι επίσημες ρωσικές αρχές μιλούν μόνο για 250 νεκρούς. Στην Τσετσενία, αναμένεται να καταφθάσει μονάδα πεζοναυτών από το Στόλο του Ειρηνικού. Στο μέτωπο της Τσετσενίας, βρίσκονται ήδη πεζοναύτες από το Στόλο της Βόρειας Θάλασσας. Ο Αλεξάντρ Μιχάιλοφ, εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Αντικατασκοπίας, δήλωσε ότι χτες τη νύχτα άνδρες της ρωσικής στρατιωτικής αντικατασκοπίας απελευθέρωσαν στο Γκρόζνι 13 Ρώσους στρατιώτες, που είχαν αιχμαλωτιστεί από τους Τσετσένους.
Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε το Πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ, ο Τζοχάρ Ντουντάγεφ εμφανίστηκε για πρώτη φορά δημόσια ύστερα από πολλές μέρες και, σε συνέντευξη Τύπου, απηύθυνε έκκληση για ειρηνική διευθέτηση της αιματηρής σύγκρουσης της Τσετσενίας με τη Ρωσία. "Ο ρωσικός λαός δεν έχει καμία έχθρα κατά των Τσετσένων και ο τσετσενικός λαός δεν εχθρεύεται τους Ρώσους. Δεν υπάρχει βάση για κάτι τέτοιο. Είμαστε όλοι θύματα της παράλογης πολιτικής ατόμων με αρρωστημένη φαντασία", τόνισε ο Ντουντάγεφ. Ο Ασλαμπέκ Καντίεφ, εκπρόσωπος του Ντουντάγεφ, που βρίσκεται σε επίσκεψη στην Ολλανδία, δήλωσε χτες ότι μια συνομοσπονδία με τη Ρωσία σε θέματα οικονομίας, νομίσματος και ασφάλειας μπορεί ενδεχομένως να αποτελέσει μια διέξοδο στη σημερινή κρίση.Η Κρατική Δούμα συνεδρίασε χτες εκτάκτως με θέμα την κατάσταση στην Τσετσενία. Η πλειοψηφία των βουλευτών καταψήφισε την ημερήσια διάταξη, που πρότειναν οι φιλελεύθεροι, στην οποία προβλεπόταν η έγκριση νομοσχεδίου για τον περιορισμό της δράσης του στρατού εντός της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Αντ' αυτού, οι βουλευτές ενέκριναν ως θέμα της ημερήσιας διάταξης την πρόταση του κόμματος "Νέα Περιφερειακή Πολιτική" για την εξέταση μόνο της κατάστασης στην Τσετσενία, χωρίς τη λήψη μέτρων για την αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής. Ο Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι πρότεινε να αλλάξει το θέμα της συνόδου"και αντί εξέτασης της κατάστασης στην Τσετσενία να μιλήσουμε για την κρίση στους θεσμούς της ρωσικής εξουσίας". "Αυτό που θα συζητήσουμε είναι η διατήρηση της ακεραιότητας της Ρωσίας", πρόσθεσε ο Ζιρινόφσκι. Η Δούμα, με 348 ψήφους υπέρ και μια αποχή, ενέκρινε πρόταση των κομμουνιστών βουλευτών για τη σύσταση υποεπιτροπής, η οποία θα εξετάσει τους τρόπους χειρισμού της κρίσης στην Τσετσενία. Θα εξετάσει επίσης τις παραβιάσεις της ρωσικής ομοσπονδιακής νομοθεσίας που συνδέονται με τη Δημοκρατία της Τσετσενίας, που ο Ντουντάγεφ την κήρυξε ανεξάρτητη το 1991. Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής της Κρατικής Δούμας για την Ασφάλεια και την Αμυνα Βίκτορ Ιλιούχιν ζήτησε από την υποεπιτροπή να εντοπίσει άτομα που υποστηρίζουν τον Ντουντάγεφ και την πολιτικήτων τελευταίων τριών χρόνων.
Το Γενικό Επιτελείο του ρωσικού στρατού θα αποσπαστεί από τις αρμοδιότητες του υπουργείου Αμυνας και θα τεθεί υπό την άμεση εξουσία του Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ανω Βουλής Βλαντίμιρ Σουμέικο. Η απόφαση αυτή για την ανάληψη νέων εξουσιών από τον Γιέλτσιν πάρθηκε σε συνάντηση του ίδιου με τον Γιέλτσιν και τον πρωθυπουργό Βίκτορ Τσερνομίρντιν. Ο Σουμέικο, σύμφωνα με το Πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ, δήλωσε ότι το Γενικό Επιτελείο θα αναδιοργανώσει το στρατό, που οι "επιδόσεις" του ήταν πολύ μέτριες στις επιχειρήσεις στην Τσετσενία.
Η Ρωσία συμφώνησε να επιτρέψει σε αποστολή της ΟΑΣΕ να μεταβεί στην Τσετσενία για "να συλλέξει όσο το δυνατό περισσότερα στοιχεία για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια", δήλωσε ο απεσταλμένος της ΟΑΣΕ στη Μόσχα Ιστβαν Γκιάρματι μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Αντρέι Κόζιρεφ. Το ΝΑΤΟ έκανε χτες έκκληση για τον τερματισμό της βίας στην Τσετσενία και την επίλυση της κρίσης με διαπραγματεύσεις, σημειώνοντας, όμως, ότι αναγνωρίζει πλήρως την εδαφική ακεραιότητα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Ο Τζοχάρ Ντουντάγεφ στη διάρκεια της συνέντευξής του
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-
Αξιωματούχοι της Ομάδας Επαφής άρχισαν αργά χτες το απόγευμα συνομιλίες με τον Σέρβο Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, σε αναζήτηση βημάτων και τρόπων που θα καταστήσουν δυνατή την αποδοχή του ειρηνευτικού σχεδίου της Ομάδας Επαφής από τους εμπόλεμους της Βοσνίας.
Οι αντιπρόσωποι της Ομάδας Επαφής έφτασαν χτες στο Βελιγράδι, μετά από πολύωρες διαβουλεύσεις στο Παρίσι. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στόχος της Ομάδας Επαφής είναι πλέον να κάνει αποδεκτό το σχέδιο "ως σημείο εκκίνησης της διαπραγμάτευσης" μεταξύ των εμπολέμων, προοπτική που απορρίπτει, ωστόσο, κατηγορηματικά η βοσνιακή κυβέρνηση.
Στη Βοσνία, η κατάσταση παραμένει δύσκολη αφού στον θύλακα του Μοπίχατς οι συγκρούσεις συνεχίζονται. Μουσουλμάνοι και Σέρβοι στρατηγοί είχαν χτες συνομιλίες υπό την προεδρία του στρατηγού του ΟΗΕ στο Σεράγεβο Μάικλ Ρόουζ για την αντιμετώπιση του ζητήματος, αλλά δε φαίνεται να κατάφεραν και πολλά πράγματα.
Εξαιτίας ακριβώς του ουσιαστικού αδιεξόδου που παρατηρείται στις διαδικασίες για την εφαρμογή της συμφωνίας τετράμηνης εκεχειρίας, θεωρείται πολύ πιθανό ότι ο Τζίμι Κάρτερ θα επισκεφτεί και πάλι το Σεράγεβο ως τα τέλη της βδομάδας. Σύμφωνα με τις διπλωματικής πηγές που έδωσαν τη σχετική πληροφορία, στόχος του Κάρτερ είναι να προχωρήσει σε νέο γύρο συνομιλιών με την ηγεσία των Σέρβων και των μουσουλμάνων, με την ελπίδα ότι η παρέμβασή του θα εδραιώσει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.
ΜΑΔΡΙΤΗ.-
Πίεση ασκούν στον πρωθυπουργό της Ισπανίας Φελίπε Γκονζάλες οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις που δείχνουν πως η πλειοψηφία των Ισπανών απορρίπτουν την άρνηση του ίδιου ότι η κυβέρνησή του δεν είναι ανακατεμένη σε αντι - τρομοκρατικές ομάδες θανάτου και υποστηρίζουν πως πρέπει να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές ώστε να βγει η χώρα από την πολιτική κρίση.
Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση που διεξήγαγε η καθημερινή εφημερίδα "Ελ Παφις", το 52% υποστηρίζουν πως ο πρωθυπουργός δεν είπε την αλήθεια σε τηλεοπτική συνέντευξη τη Δευτέρα, σχετικά για την ανάμειξη της κυβέρνησης σε αντι - τρομοκρατικές ομάδες θανάτου, ενώ μόνο το 16% των ερωτηθέντων δηλώνει πως ο πρωθυπουργός ήταν πειστικός. Ομως, το 32% απάντησε ότι δεν ήξερε ή δεν απαντούσε.
Γνωστή από τα αρχικά της (GAL), η αντιτρομοκρατική αυτή οργάνωση έχει δολοφονήσει 23 άτομα στη Γαλλική Χώρα των Βάσκων από το 1983 μέχρι και το 1986, σε μια εκστρατεία ενάντια στην ένοπλη οργάνωση των Βάσκων ΕΤΑ, η οποία επιθυμεί την ανεξαρτησία των τριών επαρχιών της βόρειας Ισπανικής Χώρας των Βάσκων.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. -
Η είδηση για το άνοιγμα των ιαπωνικών οικονομικών αγορών προς τις ασφαλιστικές εταιρίες των ΗΠΑ ήταν ο προπομπός της προχτεσινής έλευσης του Ιάπωνα πρωθυπουργού Τομιίστι Μουραγιάμα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό και μόνον άρκεσε για να ζεσταθούν οι εδώ και καιρό ψυχραμένες οικονομικές αμερικανο - ιαπωνικές σχέσεις σε σημείο που η υψηλόβαθμη ιαπωνική αντιπροσωπεία και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι να υποβαθμίζουν τον πρόσφατο "εμπορικό πόλεμο" που είχε ξεσπάσει, με αφορμή το τεράστιο έλλειμμα του ισοζυγίου εξωτερικού εμπορίου των ΗΠΑ (62.000.000.000 δολάρια) έναντι της Ιαπωνίας.
Το περασμένο 24ωρο, ο Τομιίστι Μουραγιάμα έφθασε στον Λευκό Οίκο με μία μαύρη "Κάντιλακ" για να αρχίσει συνομιλίες με τον Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον σχετικά με το ιαπωνικό εμπορικό πλεόνασμα έναντι των ΗΠΑ και το ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον και των Αμερικανών επενδυτών για τον τομέα της αυτοκινηταγοράς στο Τόκιο. Λίγο πριν αρχίσει η συνάντηση, ο Πρόεδρος Κλίντον εξέφρασε στους δημοσιογράφους την αισιοδοξία του για το αποτέλεσμα των συνομιλιών.
ΑΓΚΥΡΑ.-
Το Δικαστήριο Κρατικής Ασφάλειας αθώωσε χτες έξι αγωνιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίο κατηγορούνταν για αυτονομιστική προπαγάνδα. Ηταν μία από τις σπάνιες περιπτώσεις αθώωσης κατηγορουμένων με τη συγκεκριμένη κατηγορία και ίσως σχετίζεται με το ότι τη δίκη παρακολούθησαν αξιωματούχοι των 15 πρεσβειών των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Σε δύο ξεχωριστές ακροάσεις, το Δικαστήριο Κρατικής Ασφάλειας έκρινε ως αθώους τον πρόεδρο του Τουρκικού Ιδρύματος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Γιαβούζ Ονέν και της Τουρκικής Ενωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ακίν Μπιρντάλ. Μαζί τους αθωώθηκαν τέσσερα ακόμη μέλη των οργανώσεων αυτών.
Οι έξι κατηγορούνταν ότι σε βιβλία που εξέδωσαν μέσα στο 1994 έκαναν λόγο, μεταξύ άλλων, για τα βασανιστήρια σε βάρος Κούρδων κρατουμένων καθώς και για τις εκκενώσεις και πυρπολήσεις κουρδικών χωριών στη νοτιοανατολική Τουρκία.
Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν ομόφωνη και έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τα 250 άτομα που βρίσκονταν μέσα στην αίθουσα. Εκπρόσωποι διεθνών οργανώσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επέκριναν, ωστόσο, την τουρκική κυβέρνηση επειδή παρέπεμψε σε δίκη τους αγωνιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μόνον επειδή κατέγραψαν την τραγική αλήθεια.