ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Γενάρη 1995
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διάλογος με όρους της Ουάσιγκτον

Σε διάλογο με όλους τους γείτονες της χώρας σύρει την ελληνική κυβέρνηση η αμερικανική διπλωματία, η οποία εντείνει τις προσπάθειές της προκειμένου να επιτύχει πρώτα απ'όλα διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών. Διέξοδο αναζητεί απεγνωσμένα η Αθήνα, επιχειρώντας στροφή της πολιτικής της στο θέμα των Σκοπίων και των ελληνοαλβανικών σχέσεων

Παγιδευμένη στα αδιέξοδα των επιλογών της που προσέδεσαν τη χώρα στο άρμα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει πλέον τις συνέπειες καθώς περιορίζονται ακόμη περισσότερο τα περιθώρια των επιλογών της.

Η Ουάσιγκτον, εξαιτίας των επιλογών της κυβέρνησης, είναι σε θέση να καθορίζει την πορεία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής απειλώντας να σύρει την Αθήνα σε διάλογο με τους γείτονές της για όλα τα ανοιχτά θέματα, κάτω από όρους που καθορίζει και επιβάλλει το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο είναι σε θέση να ελέγχει τις εξελίξεις στην περιοχή.

Η συνέντευξη του Προέδρου Κλίντον στην "Καθημερινή της Κυριακής", με την οποία ο Αμερικανός Πρόεδρος συνιστά στην ελληνική κυβέρνηση να αρχίσει διάλογο δίχως όρους και προϋποθέσεις με την Τουρκία, τα Σκόπια και την Αλβανία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις διπλωματικών πηγών στην Αθήνα, αποτελεί τμήμα μιας έντονης διπλωματικής δραστηριότητας η οποία εξυφαίνεται στην Ουάσιγκτον και κύριο στόχο έχει τη διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών.

Η αμηχανία με την οποία η Αθήνα αντιμετώπισε τη συνέντευξη Κλίντον, η οποία δεν αποτελεί τίποτε περισσότερο από την επανάληψη γνωστών και διατυπωμένων θέσεων της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, αποτυπώνεται στη δήλωση του υπουργού Τύπου Ε. Βενιζέλου,ο οποίος χτες υποστήριξε ότι η συνέντευξη του Αμερικανού Προέδρου είναι "άνευ σημασίας"!

Αναφερόμενος στη συνέντευξη του Προέδρου των ΗΠΑ, ο Μάκης Κοψίδης,υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ,δήλωσε ότι "είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στη συνεχιζόμενη αμερικανική επέμβαση στα Βαλκάνια που δημιουργεί την κρίση στην περιοχή αλλά και τα προβλήματα με τις γειτονικές χώρες που είναι παράγωγα αυτής της κρίσης. Ο απευθείας διάλογος πρέπει να αρχίσει άμεσα χωρίς όμως τη διαμεσολάβηση των υπαιτίων της κρίσης που είναι οι δήθεν σύμμαχοί μας".

Στη λογική του παζαριού

Η διπλωματική δραστηριότητα της Ουάσιγκτον που σαν στόχο έχει την "ομαλοποίηση" της κατάστασης στα Βαλκάνια και τη νοτιοανατολική Μεσόγειο, φυσικά κάτω από όρους που εξυπηρετούν τα συμφέροντα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, αρχίζει να δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην ελληνική κυβέρνηση, καθώς είναι αναγκασμένη να επιχειρήσει στροφή στην πολιτική την οποία μέχρι τώρα ακολούθησε στο θέμα των Σκοπίων και τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, γεγονός που συνεπάγεται πολιτικό κόστος.

Οπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές στην Αθήνα, οι ΗΠΑ προκειμένου να προωθήσουν τη διαδικασία διευθέτησης των ελληνοτουρκικών διαφορών, χρησιμοποιούν τα προβλήματα της Ελλάδας με τα Τίρανα και τα Σκόπια σαν μοχλούς πίεσης, οδηγώντας την ελληνική κυβέρνηση στη λογική του παζαριού.Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η "αδιαλλαξία" του Μπερίσα και του Γκλιγκόροφ θα συνεχιστεί όσο η Αθήνα αρνείται να συμφωνήσει στην προώθηση ενός ελληνοτουρκικού διαλόγου με τον οποίο η Ουάσιγκτον προσδοκά να κλείσει το κεφάλαιο των διαφορών στο Αιγαίο και τη Νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.Μέσα στο πλαίσιο αυτών των προσπαθειών η Ουάσιγκτον, όπως φάνηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του βοηθού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρ. Χόλμπρουκ στην Αθήνα, θεωρεί ότι το Κυπριακό αποτελεί το βασικό εμπόδιο για την ελληνοτουρκική προσέγγιση. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ΗΠΑ ήδη, έχουν επαναφέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό παλαιότερες "ιδέες" οι οποίες ικανοποιούν τις απαιτήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, μόνο ως προς την εδαφική πτυχή του προβλήματος. Ταυτόχρονα, η Ουάσιγκτον ζητά από την ελληνική κυβέρνηση, ως αντιστάθμισμα, να προχωρήσει σε συμφωνία για μείζονος σημασίας ζητήματα, μέσα από έναν εφ' όλης της ύλης διάλογο με την Αγκυρα.

Η κυβέρνηση προκειμένου να αποτρέψει το ενδεχόμενο έναρξης ενός εφ' όλης της ύλης διαλόγου με την Αγκυρα, επιχειρεί το τελευταίο διάστημα στροφή στην υπόθεση των Σκοπίων, αναζητώντας δίαυλους επικοινωνίας με αυτό το κράτος προετοιμάζοντας μάλιστα την κοινή γνώμη να δεχτεί την άρση του εμπάργκο που συμπληρώνει 11 μήνες.

Ηδη ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του από το Αμμάν της Ιορδανίας όπου βρέθηκε την περασμένη βδομάδα, χαρακτήρισε το εμπάργκο κίνηση τακτικής η οποία απέδωσε, αλλά δεν απέκλεισε την αναθεώρηση αυτής της τακτικής αν το απαιτήσουν τα νέα δεδομένα.

Η αναζήτηση διαύλων επικοινωνίας με τα Σκόπια πάντως, έχει ήδη αρχίσει και όπως αποκαλύπτεται από έγγραφο του υφυπουργού Εξωτερικών Γ. Κρανιδιώτη,έχει πραγματοποιηθεί μακρά συζήτηση μεταξύ του Ελληνα υφυπουργού και του προέδρου των Σκοπίων Κ. Γκλιγκόροφ και του υπουργού ΕξωτερικώνΣτ. Τσερβενκόφσκι σε δείπνο που πραγματοποιήθηκε κατά τη Σύνοδο της ΔΑΣΕ στις 5 - 6 Δεκέμβρη στη Βουδαπέστη.

Η γνωστοποίηση αυτής της συνάντησης, την οποία ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε"κοινωνική", προκάλεσε την αντίδραση της ΝΔ και της Πολιτικής Ανοιξης που με ανακοινώσεις τους καλούν την κυβέρνηση να αποσαφηνίσει τη θέση της (ΝΔ) και να δώσει εξηγήσεις για την απαράδεκτη μυστική διπλωματία που εφαρμόζει(ΠΟΛ. ΑΝ. )

Ο υπουργός Τύπου Ε. Βενιζέλος με δηλώσεις υποστήριξε ότι δεν μπορεί "να θεωρηθεί μυστική συνάντηση η τοποθέτηση τυχαία δύο υπουργών σε ένα τραπέζι, στο γεύμα εργασίας των υπουργών Εξωτερικών". "Ψευδή" χαρακτήρισε και ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Κρανιδιώτης τα δημοσιεύματα τα οποία τον έφεραν να ασκεί μυστική διπλωματία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ