ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Γενάρη 1995
Σελ. /23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προσφορές για την αποκατάσταση των ζημιών
  • Μέσω ΚΟΒ Ν. Σμύρνης: Οι Τ. Σ. και Π. Τ. 50.000 δρχ. δεύτερη δόση. Η Κ. Π. 50.000 δρχ., στη μνήμη του πατέρα της και της γιαγιάς της. Οι σ. ΝΙΚΟΣ και ΤΑΣΙΑ ΤΕΡΖΟΓΛΟΥ 50.000 δρχ. δεύτερη δόση, στη μνήμη όλων όσων θυσιάστηκαν για τα ιδανικά του σοσιαλισμού και της δημοκρατίας. Η ΕΥΓΕΝΙΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΑΔΟΥ 50.000 δρχ. δεύτερη δόση, στη μνήμη του αδελφού της Πέτρου Πάτζιου, δολοφονημένου γραμματέα της ΕΠΟΝ, της μητέρας της Αρετής Μπάτζιου, του συζύγου της Πολυχρόνη. Ακροναυπλιώτη αγωνιστή και του ανιψιού της Αποστόλη Βαπορίδη. που σκοτώθηκε στα Δεκεμβριανά.
  • Ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΧΝΑΡΗΣ 100.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Τσουκάλι.
  • Μέσω ΚΟΒ Προσφυγικών Πάτρας το ΔΣ Υπεραστικών Λεωφορείων του ΚΤΕΛ Ν. Αχαφιας 100.000 δρχ., συμβολικό ποσό.
  • Η ΔΕΣΠΟΙΝΑ και ο ΤΑΣΟΣ,από το Γκύζη, 100.000 δρχ., μικρή προσφορά στη μεγάλη προσπάθεια της διάσωσης του ιστορικού αρχείου του ΚΚΕ.
  • Η ΔΗΜΗΤΡΑ και ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΙΦΕΑΣ 100.000 δρχ., από το υστέρημά τους, μέσω ΚΟΒ Ν. Κόσμου, στη μνήμη όλων των αγωνιστών συντρόφων και του λαού του Νομού Μεσσηνίας που έπεσαν για τα ιδανικά της ΕΑ.
  • Το Σωματείο Εργαζομένων στο Αλουμίνιο της Ελλάδας (ΠΕΣΙΝΕ) 100.000 δρχ. μέσω ΚΟΒ Αντίκυρας.
  • Οι ΤΑΣΟΣ ΖΑΝΝΗΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΝΟΥΛΑ, ΠΟΤΟΥΛΑ,από την Καλαμάτα, 50.000 δρχ., μέσω ΝΕ Μεσσηνίας, στη μνήμη του Γιώργη Γιαννακόπουλου απ' την Αγριλιά Μεσσήνης, που εκτελέστηκε από φασίστες το Μάη του 48.
  • Η Δ. Β.,φίλη του Κόμματος, 10.000 δρχ.
  • Οι ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ και ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΛΕΤΡΑΣ 20.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Μάνδρας Αττικής, στη μνήμη του πατέρα τους Κων/νου Αλετρά και του Μεσανατολίτη Θεμιστοκλή Αλετρά. Επίσης η ΜΑΡΙΑ ΠΑΡΕΛΗ 5.000 δρχ., στη μνήμη του συζύγου της Διογένη Παρέλη.
  • Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ και η ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ 10.000 δρχ. δεύτερη δόση στη μνήμη των αδελφών τους Θανάση Αργυρόπουλου, Βαγγέλη Αργυρόπουλου και Σεραφείμ Κανιάρη, μέσω ΚΟΒ Κουκακίου.
  • Η ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΟΥΡΗ 10.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Κουκακίου, στη μνήμη του αδελφού της Επαμεινώνδα.
  • Ο σ. ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΦΕΤΣΟΠΟΥΛΟΣ (Αλβανομάχος) 10.000 δρχ., μέσω ΚΟ Λιβαδειάς, στη μνήμη των συντρόφων του Μακρονησιωτών, Αλκιβιάδη Κουντούρη, Δημήτρη Σάκκου, Βασίλη Σαμαρτζή και του συνεξόριστου του Αθ. Κανελλόπουλου.
  • Ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων - Επιδοματούχων - ΙΚΑ Αθήνας - Πειραιά και Περιχώρων,με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ, προσφέρει 100.000 συμβολικά, για τη διάσωση του αρχείου του ΚΚΕ.
  • Ο ΓΙΩΡΓΗΣ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗΣ 50.000 δρχ. τέταρτη ισόποση δόση, μέσω ΚΟΒ Κολωνακίου.
  • Η ΑΡΓΥΡΩ και ο ΠΑΥΛΟΣ,γυναίκα και γιος του Μίμη Παπαχριστόφιλου, στη μνήμη του πρόσφεραν 100.000 δρχ.
  • Το Παρ/μα Πύργου Ηλείας της ΠΕΑΕΑ 100.000 δρχ., μέσω ΝΕ Ηλείας στη μνήμη όλων των αγωνιστών της ΕΑ του νομού.
  • Ο Δήμος Χαλκίδας 100.000 δρχ., με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ για τη διάσωση του αρχείου.
  • Συνταξιούχοι ΙΚΑ - ΟΚΑ από τη Ν. Φιλαδέλφεια 53.000 δρχ.
  • Ο ΚΥΖΙΡΙΔΗΣ ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΟΣ από το Περιστέρι Αττικής, 35.000 δρχ.
  • Ο ΘΑΝΑΣΗΣ και η ΦΟΥΛΑ ΠΑΠΟΥΤΣΗ 50.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ ΕΒΕ Αχαρνών.
  • Η ΜΑΡΙΑ ΔΕΥΤΕΡΑΙΟΥ - ΠΑΛΛΗ,αντιστασιακή και ο σύζυγός της, σύντροφος ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΛΛΗΣ,ογδοντάρηδες, βαριά και οι δυο άρρωστοι, προσφέρουν από την πενιχρή σύνταξή τους συμβολικά 100.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Νέου Ψυχικού.

Μέσω ΚΟΒ Αγ. Παρασκευής προσφέρουν:

  • Οι ΑΣΗΜΙΝΑ, ΚΩΣΤΑΣ και ΑΝΤΡΕΑΣ ΓΚΙΖΙΩΤΗΣ 30.000 δρχ. στη μνήμη των αδελφών τους Γιάννη και Θανάση Νικολάου, που έπεσαν μαχόμενοι στο ΔΣ και στη μνήμη του Χαράλαμπου Αθανάσαινα.
  • Οι ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΙΑΡΧΟΣ 15.000 δρχ., ΦΑΝΗ και ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΥΤΑΚΟΣ 20.000 δρχ., ΝΙΚΟΣ ΓΚΛΙΟΥΜΑΣ 10.000 δρχ., ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΣΑΛΙΜΑΝΙΩΤΗΣ 5.000 δρχ., ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΡΙΤΣΙΒΕΛΗΣ 5.000 δρχ., ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΑΡΜΑΚΗΣ 5.000 δρχ. και άλλοι 10.000 δρχ.
  • Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ,από τη Θίσβη Βοιωτίας, 10.000 δρχ. στη μνήμη των αδελφών του Γιάννη και Θανάση Νικολάου, που έπεσαν μαχόμενοι στο ΔΣ.
  • Οι ΓΙΑΝΝΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ και ΞΑΝΘΗ ΑΘΑΝΑΣΑΙΝΑ, από τη Θίσβη Βοιωτίας, 30.000 δρχ. στη μνήμη του αγαπημένου τους αδελφού Χαράλαμπου, πρωτοπόρου σε όλες τις δύσκολες καταστάσεις, με φυλακές, εξορίες στη Μακρόνησο και διώξεις επί 55 χρόνια, που αγωνίστηκε αταλάντευτα στον τίμιο αγώνα. Επίσης στη μνήμη του πρώτου τους αδελφού Κώστα, παλιού στελέχους του ΚΚΕ, που έπεσε μαχόμενος στο ΔΣ και στη μνήμη των γονιών τους Ηλία και Μαρίας Αθανάσαινα, που πέθαναν πριν 18 χρόνια.
  • Επίσης από τη Θίσβη Βοιωτίας στη μνήμη του Χαράλαμπου Αθανάσαινα πρόσφεραν: Ο πατριώτης Ε. Κ. 10.000 δρχ., ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ 5.000 δρχ., ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ 2.000 δρχ.
ΟΛΟΜΕΤΩΠΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΑ ΛΑ+ΔΚΙΚΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ

Μια νέα ολομέτωπη επίθεση στα ισχνά λαϊκά εισοδήματα οργάνωσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την είσοδο του 1995. Ολομέτωπη επίθεση με τσουχτερές αυξήσεις στις τιμές βασικών ειδών και υπηρεσιών, οι οποίες θα επιβληθούν κλιμακωτά μέσα στο 1995, ώστε να εξασφαλιστεί για μια ακόμη χρονιά και η "σταθεροποίηση" και η "ανάκαμψη" των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου.

Στα πλαίσια αυτά, η κυβέρνηση έχει ήδη προαποφασίσει να επιβληθούν μέσα στο Γενάρη, μια σειρά αυξήσεις, μεταξύ των οποίων οι σημαντικότερες είναι οι εξής: Ηδη άρχισε να ισχύει από 1 Γενάρη αύξηση στα νοίκια των κατοικιών που εξακολουθούν να ελέγχονται, σε ποσοστό 4%, ενώ επίκειται και δεύτερη αύξηση, επίσης 4% από την 1η Ιούλη. Στα ασφάλιστρα οχημάτων (αυτοκινήτων, μοτοσικλετών κλπ) σε ποσοστό κατά μέσο όρο γύρω στο 20%, ενώ δεν αποκλείεται και δεύτερη αύξηση μετά τις προεδρικές εκλογές. Στα τσιγάρα και τον καπνό, τόσο λόγω αύξησης της φορολογίας, όσο και λόγω αύξησης της εργοστασιακής τιμής. Ετσι, κάθε πακέτο τσιγάρα αναμένεται να ακριβύνει πάνω από 50 δραχμές. Στα αλκοολούχα ποτά κατά 10% περίπου, καθώς επίσης και στο πετρέλαιο κίνησης κατά 6 - 8 δραχμές το λίτρο, συνολικά, αν παρθεί υπόψη και η αύξηση της χονδρικής τιμής που ανακοίνωσε προχτές η ΔΕΠ. Ακόμη, η κυβέρνηση επέβαλε αυξήσεις στα τιμολόγια του ΟΤΕ, αυξήσεις κυρίως στην αστική μονάδα, οι οποίες καταργούν κάθε ίχνος άσκησης "κοινωνικής" πολιτικής και αποτελούν ένα σημαντικό κανάλι μείωσης του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων. Μέσα στο 1995 αναμένεται ότι θα αυξηθούν και τα φάρμακα. Οι αυξήσεις αυτές, καθώς και σωρεία άλλες αυξήσεις που θα επιβάλουν οι ελεύθεροι από ελέγχους εμποροβιομήχανοι, θα υποβαθμίσουν παραπέρα το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων, καθώς είναι πολλαπλάσια μεγαλύτερες από την ισχνή ονομαστική αύξηση του 3%, που αποφάσισε να δώσει η κυβέρνηση στους μισθούς των εργαζόμενων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και των συνταξιούχων. Την ίδια ώρα, η "γαλαζοπράσινη" ηγεσία της ΓΣΕΕ μετά από σικέ "διαπραγματεύσεις" με την εργοδοσία, αποδέχτηκε να υπογράψει μια νέα σύμβαση με "αυξήσεις", που μόνο στα παραμύθια μπορούν να καλύψουν τις απώλειες στους μισθούς και στα μεροκάματα. Η συνεχής μείωση του λαϊκού εισοδήματος έχει σοβαρότατες αρνητικές επιπτώσεις συνολικά στην οικονομία. Χαρακτηριστική είναι η πορεία στο λιανικό εμπόριο. Ακόμη και την περίοδο των εορτών η κίνηση στην αγορά ήταν υποτονική, και σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις αρμοδίων, ήταν πεσμένη κατά 30% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 1993.***

Προκλητική είναι η στάση των βιομηχάνων και φυσικά της κυβέρνησης απέναντι στα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής σε σχέση με τους εργαζόμενους. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ δε βρήκε τίποτε άλλο να πει, παρά ότι... "θα πρέπει να δουλέψουν οι δυνάμεις της αγοράς". Δηλαδή, ευθέως τόνισε στην κυβέρνηση ότι δε θα πρέπει ούτε σκέψεις να γίνονται για έλεγχο της αγοράς. Ωστόσο, ο ίδιος, ως θεσμικός εκπρόσωπος της ιδιωτικής "πρωτοβουλίας", της ασυδοσίας του ιδιωτικού κεφαλαίου με μια φράση του "θρυμμάτισε" τις κυβερνητικές θριαμβολογίες για την πορεία της οικονομίας: "Ακόμα δεν μπορέσαμε να ξεφύγουμε από τη στασιμότητα", υπογράμμισε ο Ι. Στράτος. Η διατύπωση αυτή δεν ήταν καθόλου τυχαία, καθώς συνοδεύτηκε από την επισήμανση της γνωστής θέσης του ΣΕΒ για μείωση του δημοσίου χρέους. Βέβαια, πίσω από αυτό βρίσκεται η αξίωση του ΣΕΒ να ιδιωτικοποιηθούν οι δημόσιες επιχειρήσεις και Οργανισμοί...

***

Για την κυβέρνηση το 1995, λοιπόν, θα αποτελέσει συνολικά ένα σταθμό. Σταθμό για την υλοποίηση των αντιλαϊκών αντεργατικών στόχων της πολιτικής, που χαράχτηκε με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Σ' αυτή την πολιτική χωρούν οι αυξήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης, από τα τρόφιμα μέχρι τα καύσιμα, χωρά η συνεχής μείωση των πραγματικών εισοδημάτων των εργαζομένων, χωρά η εξασφάλιση της απρόσκοπτης ροής υπερκερδών στα θησαυροφυλάκια της ιδιωτικής πολυεθνικής ασυδοσίας. Χωρά ακόμη το ξεπούλημα των δημοσίων επιχειρήσεων. Και όλα αυτά βαφτίζονται από τη "συμμαχία" κυβέρνησης - ιδιωτικού κεφαλαίου και από τις υποταγμένες "γαλαζοπράσινες" ηγεσίες των συνδικάτων ως... ανάπτυξη! Οι εργαζόμενοι, όμως, νιώθουν καλά στο πετσί τους τι είδους "ανάπτυξη" είναι αυτή. Καθήκον του καθενός μας είναι να αντισταθούμε. Τώρα, πριν είναι αργά!

Αντρέας ΠΕΤΣΙΝΗΣ

Μια νέα ολομέτωπη επίθεση στα ισχνά λαϊκά εισοδήματα οργάνωσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τσουχτερές αυξήσεις στις τιμές βασικών ειδών και υπηρεσιών, οι οποίες θα επιβληθούν, ώστε να εξασφαλιστεί για μια ακόμη χρονιά και η "σταθεροποίηση" και η "ανάκαμψη" των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου

ΟΣΟΙ προσδοκούσαν από το κόμμα Σαμαρά να αποκτήσει συγκεκριμένη φυσιογνωμία και ιδεολογία και να δώσει περιεχόμενο στα νεφελώδη συνθήματα περί υπέρβασης, δεν μπορεί παρά να έχουν σήμερα απογοητευτεί (σελίδα 7).

Η ΧΡΟΝΙΑ που πέρασε ήταν για τον "ΣΥΝ" χρονιά "μετάλλαξης" της μέχρι τώρα εικόνας που έδινε προς τα έξω (σελίδα 6).

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ για το συντονισμό της δράσης των συνδικάτων ενάντια στη νέα επίθεση λιτότητας και ακρίβειας παίρνει το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού και Δέρματος. Μιλά στο "Ρ" η πρόεδρος του Συνδικάτου Χριστίνα Τσεντούρου (σελίδα 9).

ΤΑ 60 ΧΡΟΝΙΑ της συνδικαλιστικής εφημερίδας "ΤΡΑΠΕΖΙΤΙΚΗ", που εκδίδεται από το Σύλλογο Υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας, γιορτάστηκαν πριν λίγες μέρες (σελίδα 9).

ΣΕ ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση να κινητοποιηθούν για τον εξανθρωπισμό των συνθηκών εργασίας τους και ενάντια στον αυταρχισμό της διοίκησης, κατέληξαν χτες οι εργαζόμενοι στο Ταχυδρομείο Κηφισιάς (σελίδα 11).

ENΩ αυξάνονται επικίνδυνα τα κρούσματα αυταρχικής συμπεριφοράς αστυνομικών σε βάρος πολιτών, οι ηγεσίες του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και της ΕΛ.ΑΣ. επιδιώκουν να δώσουν την εικόνα λήψης βελτιωτικών μέτρων (σελίδα 11).

ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ της Κρήτης αδυνατούν να πουλήσουν τις ντομάτες σε "υποφερτές" τιμές, ενώ γίνονται εισαγωγές από τρίτες χώρες (σελίδα 14).ΓΙΑ "ΜΙΣΗ" ρύθμιση των αμπελουργικών χρεών διαμαρτύρονται οι αγρότες του Ηρακλείου (σελίδα 14).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ