ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Αυγούστου 1997
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Η "ασφάλεια", πρώτο μέλημα των ΗΠΑ

Ο Αμερικανός απεσταλμένος Ντένις Ρος πίεσε τον Γιασέρ Αραφάτ για να "καταπολεμήσει την τρομοκρατία", όπως ζητούσε ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, αφήνοντας στο απυρόβλητο τον αποκλεισμό της Δυτικής Οχθης...

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ -.

Ο χτεσινός θάνατος ενός από τους τραυματίες της επίθεσης αυτοκτονίας πριν από περίπου δύο βδομάδες στην αγορά Μαχάνε Γιεχούντα, υπογράμμισε το "κακό κλίμα" το οποίο υφίσταται στις σχέσεις Ισραηλινών - Παλαιστινίων, που δοκίμασε το Σαββατοκύριακο να μεταβάλει, χωρίς να επιτύχει πολλά πράγματα, ο Αμερικανός μεσολαβητής Ντένις Ρος.

Δεκαέξι οι νεκροί

Ενας από τους τραυματίες της δίδυμης επίθεσης αυτοκτονίας υπέκυψε στα τραύματά του χτες - όπως μετέδωσε το Ασοσιέτεντ Πρες -, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων σε 16 (δεκατέσσερις Ισραηλινοί και οι δύο βομβιστές). Από την επίθεση ως χτες ο Ελι Αντουριάν βρισκόταν στην εντατική, όμως οι γιατροί τελικά δεν τον έσωσαν.

Διπλωματικοί ελιγμοί

Ο Αμερικανός μεσολαβητής Ντένις Ρος, στο μεταξύ, κατέβαλε αγωνιώδεις προσπάθειες για να μην υποκύψει και η... "ειρηνευτική διαδικασία". Ο απεσταλμένος του Μπιλ Κλίντον, διαβλέποντας τις χαοτικές διαφορές προσέγγισης μεταξύ Αραφάτ και Νετανιάχου, έθεσε στο επίκεντρο την επανέναρξη των συνομιλιών για "θέματα ασφαλείας", την οποία και κατάφερε.

Πάντως το γεγονός ότι ο Ρος προτίμησε να πιέσει τον Γιασέρ Αραφάτ για να "καταπολεμήσει την τρομοκρατία" (όπως ζήτησε επί λέξει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου, CNN, Κυριακή) και όχι τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου να άρει τον αποκλεισμό της Δυτικής Οχθης και της Λωρίδας της Γάζας (όπως ζητούν, από την πλευρά τους, οι Παλαιστίνιοι), δημιούργησε γι' άλλη μια φορά την εντύπωση μιας "μεροληπτικής" μεσολάβησης.

Και, βέβαια, πυροδότησε αντιδράσεις: η "Χαμάς" προειδοποίησε χτες τον ηγέτη της Παλαιστινιακής Αρχής να μην "υποκύψει στα αιτήματα των Ισραηλινών" αναλαμβάνοντας εναντίον της δράση, διότι μια τέτοια κίνηση θα πυροδοτούσε την οργή των Παλαιστινίων.

Σύμφωνα με το Ρόιτερ, ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Ιμπραϊμ Γκόσε εκτίμησε ότι η αποδοχή των αιτημάτων Νετανιάχου "θα οδηγήσει τους Παλαιστίνιους εναντίον των Παλαιστινίων".

Σε δύσκολη θέση

Κατ' ουσίαν, εκτιμούν πολιτικοί παρατηρητές, η "Χαμάς" απάντησε στη δήλωση Νετανιάχου πως "ενισχύονται οι ενδείξεις" περί ευθύνης της "Χαμάς" για την επίθεση της 30ής Ιούλη στην Ιερουσαλήμ. Ο Γκόσε δεν αναφέρθηκε στο ποιος έχει την ευθύνη της επίθεσης, εκτίμησε όμως ότι ο Αραφάτ "δεν είναι σε θέση" να λάβει σκληρά μέτρα, αφού προχώρησε σε συλλήψεις σε ανάλογες περιπτώσεις, και πρόσθεσε ότι οι Παλαιστίνιοι, οι οποίοι είναι πικραμένοι από τα ψίχουλα που πήραν με τη συμφωνία του 1993, χάνουν την εμπιστοσύνη τους προς την Παλαιστινιακή Αρχή με τις υποθέσεις διαφθοράς που αποκαλύπτονται.

Ο Αραφάτ, πάντως, το βράδυ της Κυριακής, συναντήθηκε από κοινού με τον Ντένις Ρος στη Ραμάλα με τον Ισραηλινό διαπραγματευτή, Ιτζχάκ Μόλχο, και τον αρχηγό της μυστικής Αστυνομίας Σιν Μπετ, Αμί Αγιαλόν. Ο Ρος είπε ότι η συνάντηση ήταν "ικανοποιητική" και κάλεσε για επανάληψή της.

Η θέση του Αραφάτ καθίσταται διαρκώς δυσχερέστερη, αφού καλείται ξανά να ανταλλάξει μια "αντιτρομοκρατική εκστρατεία" στο εσωτερικό της Παλαιστίνης με την αμφίβολη άρση των κυρώσεων από το Ισραήλ...

Αλλά κι υπουργοί του Αραφάτ δε δείχνουν ικανοποιημένοι με την πορεία των συνομιλιών: η Χανάν Ασράουι χαρακτήρισε χτες την προσέγγιση του Ρος "λανθασμένη", λέγοντας ότι θα έπρεπε να συμβαίνει "με την εξέταση άλλων ζητημάτων".

Μια εξέλιξη που ενισχύει την εντύπωση "σύγχυσης" στην παλαιστινιακή ηγεσία είναι η στάση της έναντι της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας να στείλει έναν ειδικό σε ζητήματα τρομοκρατίας, τον Νιλς Ερικσον.

Αρχικά ο εκπρόσωπος του Αραφάτ είπε ότι "δε χρειαζόμαστε κανένα να μας διδάξει", αλλά κατόπιν τροποποίησε τη δήλωσή του λέγοντας ότι "κάθε βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη...

Ενδείξεις κι αντενδείξεις

Η επανέναρξη των συνομιλιών για την "ασφάλεια" έδωσε σε διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία την αφορμή να μιλήσουν για "ενδείξεις βελτίωσης", όμως στην πραγματικότητα η βελτίωση είναι αμελητέα. Η "ειρηνευτική διαδικασία", η οποία έχει διακοπεί εδώ και σχεδόν πέντε μήνες (το Μάρτη, όταν οι Ισραηλινοί άρχισαν... εποικιστική εκστρατεία) δείχνει να παραπαίει. Την κατάσταση δεν αναμένεται να μεταβάλει δραματικά ούτε η επίσκεψη Νετανιάχου στην Ιορδανία για συνομιλίες, αύριο Τετάρτη.

Το διαφαινόμενο αδιέξοδο στην "ειρηνευτική διαδικασία" οδηγεί τους Αμερικανούς να εξετάζουν κι άλλα σενάρια: όπως διέρρευσε (Guardian, Κυριακή) δε θα απέκλειαν να σβηστεί μονοκοντυλιά η Συμφωνία του Οσλο (1993) και να λυθεί "μια και καλή" το ζήτημα την άνοιξη.

Κατά την Guardian, το αμερικανικό σχέδιο προβλέπει άμεσες συνομιλίες για τα σημαντικότερα ζητήματα, όπως η παρουσία εβραϊκών οικισμών εποίκων στα αραβικά εδάφη, η επιστροφή των προσφύγων, το μέγεθος και η φύση ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους και η τύχη της Ιερουσαλήμ...

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Νεοναζί ξαναχτύπησαν

ΔΡΕΣΔΗ.-

Οι εφιάλτες κυκλοφορούν τις νύχτες, χτυπούν απρόσμενα και προκαλούν απίστευτο τρόμο και αποστροφή τόσο στους ίδιους τους Γερμανούς, όσο και στους υπόλοιπους λαούς. Ο λόγος για τα υπολείμματα του ναζιστικού παρελθόντος της χώρας, που τα τελευταία χρόνια αναβίωσαν και έκαναν τα μάτια του κόσμου να στραφούν επάνω τους...

Αλλο ένα επεισόδιο εκδήλωσης ρατσιστικής βίας σημειώθηκε τη νύχτα της Παρασκευής, όταν δύο Γερμανοί στρατιώτες έβαλαν φωτιά σε κτίριο όπου διέμεναν Ιταλοί εργάτες στη Δρέσδη, "επειδή μισούν τους αλλοδαπούς", όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία της πόλης μετά τη σύλληψή τους. Οι δύο νεαροί στρατιώτες, ηλικίας 18 και 20 ετών, κατηγορήθηκαν για εμπρησμό και για την έκθεση παράνομου προπαγανδιστικού υλικού, αφού οι αρχές βρήκαν σβάστικες ζωγραφισμένες στους τοίχους του κτιρίου και τόνισαν ότι αυτόπτες μάρτυρες άκουσαν τους υπόπτους να φωνάζουν ναζιστικά συνθήματα, λίγο μετά την εκδήλωση της φωτιάς στο κτίριο. Ευτυχώς, δεν υπήρξαν θύματα από τον εμπρησμό, αφού οι ένοικοί του είχαν φύγει για τις θερινές διακοπές και το κτίριο ήταν άδειο.

Τα κρούσματα επιθέσεων από νεοναζιστές είναι σχετικά συνηθισμένο φαινόμενο, κυρίως μετά την ένωση των δύο Γερμανιών. αλλά ανησυχία προκαλεί η συμμετοχή κατώτερων μελών του γερμανικού στρατού σε πράξεις ωμοτήτων κατά ξένων πολιτών. Είναι η τρίτη φορά φέτος που Γερμανοί στρατιώτες εμπλέκονται σε ανάλογες πράξεις βίας με κίνητρα το ρατσισμό, ενώ συνολικά ο αριθμός των επιθέσεων από νεοναζί αυξήθηκε στις 8.730 πέρσι, από 7.896 το 1995, σύμφωνα με κυβερνητική έκθεση.

Στο μεταξύ, έντονες αντιδράσεις σ' αυτό το νέο κύμα των ρατσιστικών επιθέσεων υπήρξαν από σημαντικά τμήματα του γερμανικού πληθυσμού. Αρκετές εκατοντάδες Γερμανοί συμμετείχαν σε διαδηλώσεις, σε πολλές πόλεις της χώρας, το Σαββατοκύριακο, ενάντια στις εκδηλώσεις που προετοιμάζουν εντός της ερχόμενης βδομάδας, οι οπαδοί των ακροδεξιών οργανώσεων για να τιμήσουν τη 10η επέτειο από το θάνατο του υπασπιστή του Αδόλφου Χίτλερ, Ρούντολφ Ες. Οι συγκεντρώσεις αυτές είναι απαγορευμένες από την Αστυνομία, ωστόσο οι ακροδεξιοί κάθε χρόνο κατορθώνουν να διοργανώνουν μεγάλες διαδηλώσεις, κατά τις οποίες σημειώνονται σοβαρά επεισόδια.

Παλαιστινιακή διαδήλωση ενάντια στον αποκλεισμό της Δυτικής Οχθης
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Δολοφόνησαν διευθυντή εφημερίδας

ΚΙΕΒΟ.-

Στις ομάδες οργανωμένου εγκλήματος που δρουν στην Οδησσό αναζητούν οι ουκρανικές αρχές τα ίχνη των δραστών που σκότωσαν χτες το πρωί τον διευθυντή της εφημερίδας "Βετσέρναγια Οντέσα", Μπορίς Ντερεβιάνκο.

Το θύμα δολοφονήθηκε εν ψυχρώ την ώρα που πήγαινε στα γραφεία της εφημερίδας στην Οδησσό.

Η δολοφονία αποκαλέστηκε "πράξη πολιτικής τρομοκρατίας" από τον Ρουσλάν Μποντέλαν, τον επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης της Οδησσού, ενώ ο επικεφαλής της ουκρανικής εισαγγελίας, Ολέφ Λίτβακ, υποστήριξε ότι ήταν ενέργεια της "πέμπτης εξουσίας, της μαφίας, που σκοτώνει την τέταρτη εξουσία, δηλαδή τα μέσα ενημέρωσης".

Μέσα στα τελευταία δύο χρόνια, αρκετοί εκπρόσωποι του Τύπου έχουν χάσει τη ζωή τους ή έχουν δεχτεί επιθέσεις από συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος. Χαρακτηριστική η δολοφονία του δημοσιογράφου της εφημερίδας "Κιέβσκιγε Βεντομόστι", Πέτρο Σεβτσένκο, ο οποίος το 1996 βρέθηκε κρεμασμένος σε προάστιο του Κιέβου και ο μέχρι θανάτου ξυλοδαρμός δημοσιογράφου της εφημερίδας του Κιέβου "Ντεν Βίταλι Κοτσιούκ", τον περασμένο Ιούνη.

ΡΩΣΙΑ
Κρούσματα τυφοειδούς πυρετού στο Νταγκεστάν

ΜΟΣΧΑ.-

Περίπου 170 άτομα μεταφέρθηκαν τις τελευταίες δύο βδομάδες στα νοσοκομεία στη ρωσική δημοκρατία του Νταγκεστάν με συμπτώματα τυφοειδούς πυρετού.

Σύμφωνα με τις τοπικές υγειονομικές αρχές, τα κρούσματα του τυφοειδούς οφείλονται σε διαρροή αγωγών υπονόμων, που προκλήθηκε λόγω των σφοδρών βροχοπτώσεων που πλήττουν τις τελευταίες μέρες το Νταγκεστάν.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εκτάκτων Περιστατικών ανέφερε χτες ότι μεταξύ των ασθενών που μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία είναι και 64 παιδιά.

ΤΑΤΖΙΚΙΣΤΑΝ
Αναζωπύρωση των συγκρούσεων

ΝΤΟΥΣΑΝΜΠΕ.-

Στα νότια περίχωρα της πρωτεύουσας του Τατζικιστάν, Ντουσάνμπε, μεταλαμπαδεύτηκαν οι συγκρούσεις ανάμεσα σε δυνάμεις του Προέδρου Ιμομάλι Ραχμόνοφ και στρατιωτών του συνταγματάρχη, Μαχμούντ Χουντοϊμπέρντιεφ, που το τελευταίο τριήμερο είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο 20 έως 70 ανθρώπων.

Επίκεντρο των χτεσινών συγκρούσεων ήταν κέντρο στρατιωτικής εκπαίδευσης περίπου 25 χλμ νοτιοανατολικά της πόλης Κουργκάν - Τγιούμπε, ενώ το περασμένο Σαββατοκύριακο οι συγκρούσεις μαίνονταν σε απόσταση μόλις 10 χλμ βόρεια από το κέντρο του Ντουσάνμπε.

Ο συνταγματάρχης Χουντοϊμπέρντιεφ υποστήριξε, την περασμένη Κυριακή, ότι στις συγκρούσεις του Σαββατοκύριακου σκοτώθηκαν τέσσερις προεδρικοί φρουροί και ότι τραυματίστηκαν άλλοι 24. Πληροφορίες ειδησεογραφικών πρακτορείων αναφέρουν ότι περισσότερα από 20 άτομα σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις του τελευταίου τριημέρου, ενώ το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο "NTV" μετέδωσε πως ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τους 70.

Πάντως, χτες η κατάσταση στο κέντρο της πρωτεύουσας ήταν ήρεμη, καθώς οι εκεί συγκρούσεις σταμάτησαν, όταν οι άνδρες του Σουχρόμπ Κασίμοφ (που ανήκουν σε μονάδα του υπουργείου Εσωτερικών) κατέλαβαν μία περιοχή στα βόρεια της πόλης όπου είχαν διεισδύσει οι πιστοί του συνταγματάρχη Χουντοϊμπέρντιεφ.

Γεγονός είναι, πάντως, ότι η αναζωπύρωση των συγκρούσεων ανάμεσα σε δυνάμεις αντίπαλων δυνάμεων που πρόσκεινται στην κυβέρνηση του Προέδρου Ραχμόνοφ θέτει σε κίνδυνο την ειρηνευτική συμφωνία που υπογράφηκε τον περασμένο Ιούνιο, με στόχο τον τερματισμό του εμφύλιου πολέμου που ξεκίνησε λίγο μετά την ανεξαρτησία του Τατζικιστάν το 1991.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ