ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Αυγούστου 1997
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΑΒΒΑΣ ΣΑΒΒΑΣ, ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΟΛΜΕ
Μέτρα ανεπίδεκτα βελτίωσης

Τα μέτρα που πρόσφατα εξήγγειλε η κυβέρνηση και θέλει να τα εφαρμόσει άμεσα στοχεύουν στην εφαρμογή των εντολών της "Λευκής Βίβλου" και των υπόλοιπων Ευρω - μανιφέστων στο χώρο της εκπαίδευσης. Η ενδεχόμενη υλοποίησή τους θα είχε ως αποτέλεσμα την ακόμα μεγαλύτερη ένταση των ταξικών φραγμών στη μόρφωση, αύξηση της παραπαιδείας και εισαγωγή νέων μορφών παραπαιδείας στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, και αυταρχικοποίηση της εκπαίδευσης. Τα μέτρα αυτά έρχονται να αφαιρέσουν, επίσης, κατακτήσεις του κινήματος των εκπαιδευτικών, όπως ο θεσμός της επετηρίδας, του μοναδικού αξιοκρατικού και αδιάβλητου συστήματος διορισμού στο δημόσιο τομέα. Το κίνημα των εκπαιδευτικών, αλλά και όλων των άλλων φορέων της εκπαίδευσης και του ευρύτερου εργατικού λαϊκού κινήματος πρέπει άμεσα και ευθέως να απορρίψει στο σύνολό τους τα μέτρα της κυβέρνησης, αλλά και το διάλογο που υποτίθεται ότι θέλει να κάνει η κυβέρνηση. Διάλογος πάνω σε ειλημμένες αποφάσεις δεν μπορεί να γίνει και μάλιστα σε τέτοιο πακέτο, όπου δεν παίρνει βελτίωση.

Η κινητοποίηση στις 20 Αυγούστου 1997 των αδιόριστων εκπαιδευτικών και η κοινή σύσκεψη των εκπαιδευτικών την επόμενη μέρα είναι η αρχή ενός προγράμματος πολύμορφων και αποφασιστικών κινητοποιήσεων. Την απάντηση στα τελεσίγραφα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας θα τη δώσουν οι δυναμικοί αγώνες του εκπαιδευτικού κινήματος.

ΚΡΗΤΗ
Αντιδρούν στις αναγκαστικές συνενώσεις

Αυξάνονται συνεχώς οι αντιδράσεις κατοίκων και αιρετών στις αναγκαστικές συνενώσεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) που προωθεί η κυβέρνηση με το πρόγραμμα "Ι. Καποδίστριας". Τις αντιδράσεις αυτές, η κυβέρνηση, προσπάθησε, από την αρχή, να υποβιβάζει, μεταφράζοντάς τες σε μικροκομματικές σκοπιμότητες και ανησυχίες για το ποια θα είναι η έδρα και η ονομασία των νέων δήμων που θα προκύψουν, σύμφωνα με το παραπάνω πρόγραμμα. Ομως, πέρα από ελάχιστες περιπτώσεις, τα μηνύματα και οι αντιδράσεις που φτάνουν απ' όλη την Ελλάδα - όπως αυτά έχουν καταγραφεί και σε ψήφισμα της Πανελλήνιας Επιτροπής Αγώνα κατά των αναγκαστικών συνενώσεων - στρέφονται εναντίον των κυβερνητικών σχεδίων και του αντιδημοκρατικού τρόπου εφαρμογής τους.

Στην Κρήτη, στο νομό Λασηθίου, σε κινητοποίηση βρίσκεται από χτες η κοινότητα Κριτσάς, ενώ το ίδιο επρόκειτο να αποφασίσει το απόγευμα, το Κοινοτικό Συμβούλιο του Καλού Χωριού. Σε απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου Κριτσάς καταγγέλλονται τόσο οι αυθαίρετοι σχεδιασμοί του προγράμματος "Ι. Καποδίστριας" και οι μηχανορραφίες που εξυφαίνονται γύρω απ' αυτό, αλλά και το ίδιο το πρόγραμμα που θέλει να δημιουργήσει δήμους - τέρατα σε βάρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των πολιτών της. Σε λαϊκή συνέλευση της κοινότητας, την προηγούμενη βδομάδα αποφασίστηκε η δημιουργία επιτροπής για κλιμάκωση του αγώνα τους.

Να σημειώσουμε ότι στο νομό, έχει συγκροτηθεί ήδη από τον Ιούνη, σε συνέλευση δημοτών και αιρετών στο Δήμο Μεραμπέλλου, Συντονιστική Επιτροπή κατά των αναγκαστικών συνενώσεων. Σε ψήφισμα της Επιτροπής σημειώνεται η ριζική αντίθεση στο πρόγραμμα "Ι. Καποδίστριας", καθώς "θα αναγκάσει τους αιρετούς να κυνηγούν απελπισμένα τη "βιωσιμότητα" του δήμου τους, βάζοντας ατελείωτους φόρους και ανταποδοτικά τέλη, ιδιωτικοποιώντας κάθε δημοτική περιουσία στο όνομα της "αξιοποίησης" και του "ανταγωνισμού" της".

ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΚΕΣΟΥΛΗΣ, ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΔΟΕ
Αντιεκπαιδευτικός κρίκος

Η κυβέρνηση παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται "τώρα" να θίξει την επετηρίδα και ότι "δεν πρόκειται" κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού να προωθήσει κανένα μέτρο για να έχει όσο γίνεται λιγότερες αντιδράσεις και λιγότερο πολιτικό κόστος, ακολουθώντας την πεπατημένη, προχώρησε στις εξαγγελίες κατακαλόκαιρα, ελπίζοντας ότι θα περάσει "στα μαλακά" τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα με προκάλυμμα τόσο "την ποιοτική αναβάθμιση της παιδείας" όσο και την "ενίσχυση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης".

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας δεν είναι αποσπασματικά. Εντάσσονται σε ένα γενικότερο πλέγμα στα πλαίσια της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης με αποκλειστικό σκοπό την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης και την κατάργηση των εκπαιδευτικών κατακτήσεων. Πρόκειται για μέτρα πιστά αντίγραφα τόσο των προτάσεων του ΟΟΣΑ όσο και των εντολών της "Λευκής Βίβλου για την παιδεία", κομμένα και ραμμένα στα μέτρα του μεγάλου κεφαλαίου.

Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς μαζί με τους μαθητές, φοιτητές γονείς, εργαζόμενους και συνδικάτα, θα αντιτάξουμε το δικό μας μας μέτωπο αντίστασης και διεκδίκησης στο αντιλαϊκό αντιεκπαιδευτικό μέτωπο κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μονόδρομος για την ανατροπή αυτής της πολιτικής είναι οι καλά προετοιμασμένοι μαζικοί και αποφασιστικοί αγώνες.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΝΤΙΚΑΚΗΣ, ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΓΟΝΕΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Οι γονείς δε θα αντέξουν

Οι αντιεκπαιδευτικές εξαγγελίες της κυβέρνησης είναι καταδικασμένες στις συνειδήσεις των γονιών, γιατί έχουν ως στόχο να καταργήσουν τη δημόσια δωρεάν παιδεία, και να βάλουν στη θέση της ένα εκπαιδευτικό σύστημα που θα παρέχει μόρφωση σε όποιον έχει την οικονομική δυνατότητα.

Με την επιβολή των μαθητών σε πολλαπλές εξετάσεις πανελλαδικού και νομαρχιακού επιπέδου μέσω του Εθνικού Απολυτήριου σε 7 μαθήματα, μαζικά πλέον οι μαθητές που προέρχονται από τα λαϊκά στρώματα θα εγκαταλείπουν τη λυκειακή μόρφωση, γιατί τα έξοδα της παραπαιδείας θα πολλαπλασιάζονται και οι περισσότεροι γονείς δε θα αντέξουν. Ο χώρος της παιδείας πλέον μετατρέπεται σε εμπορικό κέντρο με προϊόν του τη μόρφωση, της οποίας η κατανάλωση θα 'χει να κάνει με το τι χρήμα διαθέτει ο καθένας. Η αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης είναι ό,τι πιο αντιλαϊκό και αντιδραστικό έχει επιχειρηθεί να εφαρμοστεί την τελευταία 20ετία. Ολοι οι εκπαιδευτικοί φορείς και οι εργαζόμενοι πρέπει συνολικά να αντισταθούμε, για να διατηρήσουμε τη μόρφωση, τη σκέψη και την ενέργεια στους αυριανούς πολίτες, που είναι οι σημερινοί μαθητές μας. Επιβάλλεται τώρα Μέτωπο Σωτηρίας της δημόσιας δωρεάν παιδείας που θα αντιστέκεται στην κατάργηση των μορφωτικών δικαιωμάτων του λαού και της νεολαίας.

ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ, ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΣ ΤΗΣ ΕΦΕΕ
Θα θερίσει θύελλες η κυβέρνηση

Τα μέτρα που πρόσφατα εξήγγειλε ο υπουργός Παιδείας δεν είναι καθόλου νέα. Πρόκειται για μια αναδιάρθρωση της παιδείας, που θα ξεκινάει από το νηπιαγωγείο και θα φτάνει μέχρι την ανώτατη βαθμίδα σε συντηρητική κατεύθυνση. Για τους φοιτητές ενδεχόμενη εφαρμογή των μέτρων θα σημάνει περαιτέρω υποβάθμιση των σπουδών τους και εξίσωση των πτυχίων τους με αυτά που παρέχουν τα διάφορα ΙΕΚ και Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών στο πλαίσιο της "νέας" μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Με την αποσύνδεση του πτυχίου από τα επαγγελματικά δικαιώματα θα ενταθούν τα εργασιακά αδιέξοδα και της δουλιάς χωρίς δικαιώματα. Ταυτόχρονα, με την καθιέρωση ανταποδοτικών κριτηρίων για την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου χτυπιέται το κοινωνικό όφελος της επιστήμης και επίσης αφαιρείται ό,τι έχει να κάνει με δωρεάν μόρφωση, σίτιση, στέγαση και παροχή συγγραμμάτων στους φοιτητές.

Το υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να γνωρίζει ότι όποιος σπέρνει ανέμους θερίζει θύελλες. Η ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης και η όξυνση των προβλημάτων των εργαζομένων και της νεολαίας θα έχουν ως αποτέλεσμα τους δυναμικούς αγώνες όχι μόνο των φοιτητών και της εκπαιδευτικής κοινότητας αλλά ολόκληρου του ελληνικού λαού.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Μέτωπο σωτηρίας της δημόσιας παιδείας

Μιλούν στο "Ρ" εκπρόσωποι της εκπαιδευτικής κοινότητας για τις εξαγγελίες Αρσένη και την ανάγκη συντονισμού των αγώνων τους

Εντονες είναι οι αντιδράσεις των εκπαιδευτικών φορέων στις πρόσφατες εξαγγελίες του υπουργού Παιδείας Γερ. Αρσένη. Αν, όπως επισημαίνουν οι φορείς, εφαρμοστούν οι εξαγγελίες αυτές θα δώσουν άλλο ένα χτύπημα στο κουτσουρεμένο δημόσιο δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα. Οι ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών και των γονέων ευθύς εξ αρχής διατύπωσαν τη διαφωνία τους με τις εξαγγελίες και απηύθυναν προειδοποίηση προς την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην εφαρμογή αυτών των εξαγγελιών.

Ταυτόχρονα, οι εκπαιδευτικοί φορείς δε μένουν στα λόγια και προχωρούν σε κοινή σύσκεψη στις 21 του μήνα, με σκοπό να συντονίσουν τη δράση τους ενάντια στα μέτρα του υπουργείου Παιδείας. Την προηγούμενη μέρα, οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν "ποδαρικό" κινητοποιήσεων στη Μητροπόλεως, όπου στεγάζεται το υπουργείο Παιδείας, για να απαιτήσουν να μην καταργηθεί η επετηρίδα διορισμού, του μόνου αδιάβλητου και αξιοκρατικού συστήματος διορισμών στο δημόσιο τομέα.

Σήμερα στο "Ρ" μιλούν εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών, των γονιών και των φοιτητών για τις εξαγγελίες Αρσένη και τονίζουν την ανάγκη ανάπτυξης μαζικών, αποφασιστικών και ενιαίων αγώνων ενάντια στην αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης.

ΠΗΛΙ ΕΥΒΟΙΑΣ
Πλημμύρες μετά τη φωτιά

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Μετά τη φωτιά που έκαψε πριν 40 μέρες 20.000 στρέμματα πευκοδάσους στη Βορειοκεντρική Εύβοια, μερικών ωρών βροχόπτωση ήταν αρκετή για να ξεχειλίσουν τα τρία ρέματα που διασχίζουν την πυρόπληκτη κοινότητα Πηλίου, αλλά και να καταδείξει τον άμεσο κίνδυνο πλημμυρών και ενδεχομένως τραγικών εξελίξεων. Να σημειωθεί ότι από τις υπάρχουσες υποσχέσεις κυβερνητικών και κρατικών παραγόντων, το μόνο που έχει γίνει είναι μία δημοπρασία που θα γίνει για να αναληφθεί η σχετική εργολαβία ορισμένων αντιπλημμυρικών έργων ύψους 80 εκατομμυρίων από ιδιώτη. Η διαδικασία για τα αντιπλημμυρικά έργα μέσα στην κοινότητα, ύψους 150 εκατομμυρίων, αναμένεται να αρχίσουν το Σεπτέμβρη. Το κοινοτικό συμβούλιο με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς προειδοποιεί ότι αναλαμβάνουν τεράστιες ευθύνες.

Στο μεταξύ οι αποζημιώσεις των πυρόπληκτων γεωργοκτηνοτρόφων, μελισσοκόμων και ρητινοκαλλιεργητών, παρά τις αρχικές υποσχέσεις, φαίνεται ότι θα ακολουθήσουν την πεπατημένη. Θα δοθούν δηλαδή με καθυστέρηση δύο ετών.

Κινδύνευσε αεροπλάνο με 100 επιβάτες

ΗΡΑΚΛΕΙΟ, του ανταποκριτή μας.-

Την τελευταία στιγμή αποφεύχθηκαν χτες το πρωί τα "δυσάρεστα" για τους επιβάτες και το πλήρωμα "Μπόινγκ 737" της "Ολυμπιακής Αεροπορίας", με προορισμό το Ρέικιαβικ της Ισλανδίας.

Κατά τη φάση της απογείωσης ακούστηκε ένας εκκωφαντικός θόρυβος, που συνοδεύτηκε από ισχυρό τράνταγμα του αεροπλάνου, λόγω βλάβης στους κύριους τροχούς (κλάταραν τα λάστιχα). Ο πιλότος εκτέλεσε επιτυχώς τις προβλεπόμενες διαδικασίες ακύρωσης της απογείωσης και ακινητοποίησε το αεροσκάφος 300 μέτρα πριν το τέλος του διαδρόμου. Ετσι, αποφεύχθηκαν τα "δυσάρεστα" για τους 100 επιβάτες της πτήσης και το πλήρωμα του αεροπλάνου. Η πτήση έγινε τρεις ώρες αργότερα με άλλο αεροπλάνο της ΟΑ. Σημειώνεται ότι μεταξύ των επιβατών, ήταν και τα μέλη της ποδοσφαιρικής αποστολής του ΟΦΗ, που σήμερα αγωνίζονται στο Ρέικιαβικ, με την ομώνυμη ισλανδική ομάδα, στο πλαίσιο των προκριματικών αγώνων για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

Με ανακοίνωσή της η ΟΑ, χαρακτηρίζει σύνηθες το περιστατικό και σημειώνει ότι μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε τύπο αεροπλάνου, οποιασδήποτε εταιρίας, αν επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες, όπως επικρατούσαν τα τελευταία 24ωρα στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ