ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Αυγούστου 1997
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Καταχρηστικοί όροι της "Τελεστέτ"

Βάση για τον περιορισμό της ασύδοτης κατ' ουσία λειτουργίας των δύο εταιριών κινητής τηλεφωνίας, αποτελεί η απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, με την οποία κρίνονται καταχρηστικοί, βασικοί όροι των συμβάσεων, που αφορούν τις αυξήσεις στα τιμολόγια, τις πρόσθετες οικονομικές εγγυήσεις, που ζητούνται από τους συνδρομητές, αλλά και τη μεγάλη διάρκεια των συμβολαίων.Το δικαστήριο, μετά από συλλογική αγωγή που κατέθεσε η Ενωση Καταναλωτών"Ποιότητα Ζωής" (ΕΚΠΟΙΖΩ) κατά της εταιρίας "Τελεστέτ", έκρινε ότι είναι καταχρηστικοί οι όροι που αφορούν: Τη δυνατότητα της εταιρίας να αναπροσαρμόζει "κατά το δοκούν" τις τιμές. Τη μεγάλη διάρκεια των συμβάσεων, χωρίς να παρέχεται η δυνατότητα στους συνδρομητές να λύνουν τη σύμβαση αν συντρέχουν "σπουδαίοι λόγοι" (π.χ. δυσκολίες λήψης σήματος σε κάποιες περιοχές). Την πρόσθετη οικονομική εγγύηση που καταβάλλουν οι συνδρομητές, χωρίς να προσδιορίζονται οι λόγοι και τα κριτήρια που την επιβάλλουν, ούτε το ύψος της κατά τη διάρκεια της σύμβασης.

Το δικαστήριο επέβαλε στην εταιρία πρόστιμο 50 εκατομ. δρχ., ενώ, σύμφωνα με την απόφαση, σε περίπτωση παραβίασης των όρων που τίθενται για κάθε καταγγελλόμενη παράβαση θα επιβάλλεται πρόστιμο ενός εκατομμυρίου δραχμών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις νομικών, με την απόφαση αυτή τίθενται σε αμφισβήτηση και οι αυξήσεις που έχει επιβάλει ήδη η εταιρία και ανοίγει ο δρόμος σε συνδρομητές να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη και να ζητήσουν πίσω χρήματα από τις αυξήσεις που έχουν γίνει κατά τη διάρκεια των συμβάσεων.

Αποζημίωση για ηθική βλάβη στον Ξ. Ζολώτα

Το ποσό των 10 εκατομμυρίων δραχμών επιδίκασε το δικαστήριο στον επιχειρηματία Στ. Μηχαλαριά για να καταβάλει ως αποζημίωση στον πρώην πρωθυπουργό Ξ. Ζολώτα για ηθική βλάβη που του προκάλεσε.

Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθήνας με την υπ' αριθμό 7196/97 απόφασή του έκανε δεκτή την αγωγή του Ξ. Ζολώτα, ο οποίος ζητούσε αποζημίωση ύψους 100 εκατομμυρίων δραχμών. Αφορμή για τη δικαστική διένεξη ήταν μια συνέντευξη του Στ. Μηχαλαριά σε περιοδικό των αργυροχρυσοχόων, όπου καταφέρονταν κατά του Ξ. Ζολώτα για την υπόθεση της μεταβίβασης του πακέτου των μετοχών της Χρυσοθήκης Ζολώτα και την αθέτηση της συμφωνίας για τη μεταβίβαση των μετοχών της "Κοσμηματοποιία Ζολώτα ΑΕ".

Στην απόφαση του δικαστηρίου αναφέρεται ότι η μεταβίβαση έγινε από τη σύζυγο του Ξ. Ζολώτα Καλλιρρόη, στην οποία ανήκαν οι μετοχές και όχι από τον ίδιο τον Ζολώτα. Παράλληλα, στο σκεπτικό της απόφασης επισημαινόταν ότι οι αποδιδόμενες περιγραφές στο πρόσωπο του Ξ. Ζολώτα είναι εξυβριστικές και δυσφημιστικές και έγιναν με σκοπό να προσβάλουν την τιμή ενός καταξιωμένου στην κοινωνία ατόμου.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Το Παράρτημα ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ της ΠΕΑΕΑ, η Πανελλήνια Ενωση Θυμάτων Γερμανικής Κατοχής ο "ΦΟΙΝΙΚΑΣ" και ο Δήμος ΝΙΚΑΙΑΣ συνδιοργανώνουν για τις 16 και 17 Αυγούστου 1997,την καθιερωμένη χρονιάτικη εκδήλωση για το Μπλόκο της Κοκκινιάς.Καλούνται όλοι οι αγωνιστές και αγωνίστριες, καθώς και οι φίλοι της Αντίστασης, όλος ο κοκκινιώτικος λαός, να πάρουν μέρος σ' αυτές τις εκδηλώσεις.
  • Το Παράρτημα ΧΑΛΚΙΔΑΣ και η Κοινότητα ΠΑΛΙΟΥΡΑ πραγματοποιούν την Κυριακή 17-8-1997 στις 11 πμ,στον Πάλιουρα Εύβοιας, τα αποκαλυπτήρια της προτομής του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης Κώστα Τσάκου (Πολικός). Πούλμαν για τον Πάλιουρα θα ξεκινούν από την πλατεία Αγοράς Χαλκίδας στις 10 το πρωί.
"Ριφιφί" στην Πανεπιστημίου

Με τη μέθοδο του "ριφιφί" άγνωστοι δράστες άρπαξαν από το ανταλλακτήριο συναλλάγματος της Αικ. Σάμπρου (Πανεπιστημίου 65) εννέα εκατομμύρια δραχμές. Οι δράστες, χτες τα ξημερώματα, αφού διέρρηξαν πόρτα αποθήκης που βρίσκεται σε παρακείμενη στοά μπήκαν σε αυτή και στη συνέχεια άνοιξαν τρύπα στο μεσότοιχο και μπήκαν στο ανταλλακτήριο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ